17-19 Iunie, între orele 11-21.30 – Natura Fest
Aflat la a doua ediţie Natura Fest îşi propune să ne convingă să fim mai cu băgare de seama faţă de mediul înconjurător cu o abordare veselă şi entuziastă. În loc să ne ţină prelegeri, ne cheamă 3 zile în Parcul Izvor pentru a participa la ateliere, expoziţii, concerte, iar duminică la 11.00, cu o cursă pe biciclete. Atelierele au loc din două în două ore începând cu ora 11. Vineri cântă Karpov not Kasparov, sâmbătă – Coma, Luna Amară şi ZOB, iar duminică – Omul cu şobolani, Toulouse Lautrec şi Pistol cu Capse. Intrarea este liberă!
15-19 Iunie – Retrospectiva TIFF la București
O selecție de 20 de filme din programul celei de-a 15-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania va rula de miercuri până duminică la Cinema Elvira Popescu. Printre proiecții sunt și două dintre filmele distinse cu cele mai importante premii la Cluj-Napoca: Vrăbii / Sparrows, în regia lui Rúnar Rúnarsson, câștigătorul Premiului Special al Juriului, și Un loc la umbră / De l’ombre il y a, pentru care actorul David D’Ingeo a fost recompensat cu Premiul pentru Cea mai bună interpretare. Din programul EducaTIFF – Film Education, dedicat elevilor, pot fi văzute Blanka, Secret Society of Souptown și In Your Dreams!. De neratat este și proiecția-maraton de aproape 5 ore a seriei originale The Accursed, de Hagai Levi. Documentarul Ingrid Bergman: In Her Own Words este construit din înregistrări filmate de actrița însăși cu o cameră de 16 mm, fragmente de jurnal, scrisori și imagini de arhivă. Vor mai rula Mr. Gaga, un documentar spectaculos despre Ohad Naharin, unul dintre cei mai inovatori coregrafi ai lumii, foarte bine primit la TIFF, și Noma: My Perfect Storm, despre faimosul restaurant Noma din Copenhaga. Prețul unui bilet pentru o proiecție este 15ron.
18-19 Iunie, începând cu ora 10 – UNDERval
La asta m-aş cam duce, conştient fiind că habar nu am ce se va întâmpla acolo. Dar ideea de festival undergroung cu street dans, role, trotinete, biciclete, muzică şi Macanache mă cam aşează pe direcţia Parcului Carol. Aşa că, mai multe nu ştiu să-ţi zic nici ţie, doar că… mă duc.
16-20 Iunie – Festivalului International de Statui Vivante
Bucureştiul se număra printre puţinele capitale din lume în care statuia vivantă are un astfel de eveniment. Festivalul va reuni peste 40 de statui vivante prezentate în premieră de Teatrul Masca şi 20 de invitaţi străini din Olanda, SUA, Israel, Macedonia, Germania, Marea Britanie, Portugalia şi Rusia. Serile de festival vor fi încheiate prin spectacole ale Teatrului Masca realizate în tehnica statuii si a tablourilor vivante – „Zidul” şi „Arca lui Lenin”. Festivalul se desfăşoară la Casa Filipescu Cesianu (Calea Victoriei) pe 16 iunie între orele 20-22, Parcul Crângaşi pe 17-18 iunie între orele 17-22 si Parcul Al. I Cuza (IOR) pe 19-20 iunie între orele 16-22. Accesul la toate reprezentațiile din cadrul festivalului este gratuit.
18 Iunie – 4 Septembrie – Culorile prind aripi
Revin fluturii la Antipa, cei vii :). Vii si tropicali. Cu toate că nici una dintre speciile prezente în cadrul expoziției nu este amenințată cu dispariția, frumusețea și fragilitatea exponatelor vii atrag atenția asupra necesității conservării acestor insecte delicate prin măsuri specifice, adaptate fiecărui caz în parte. Expoziția oferă deopotrivă posibilitatea observării și cunoașterii detaliate a vieții și obiceiurilor unor specii de fluturi tropicali vii și șansa relaxării într-un spațiu deosebit, în preajma unor insecte atrăgătoare. În paralel cu expoziția și pe toată durata ei, Muzeul va organiza o serie de ateliere în care specialiștii vor destăinui copiilor aspecte mai puțin cunoscute din viața acestor îndrăgite insecte. Prețul unui bilet de intrare la expoziția „Culorile prind aripi” este de 10 lei pentru copii, studenți și pensionari și de 12 lei pentru adulți. Copiii cu vârstă mai mică de trei ani au accesul gratuit în expoziție. Aceasta poate fi vizitată de marți până duminică, între orele 10 și 18.
19 Iunie, începând cu ora 10 – Picnic RODnic la Grădina Botanică
Acum câteva săptămâni a avut loc un eveniment similar în Muzeul Satului. Acum se repetă în Grădina Botanică, unde cei de la Rod vin pregătiți cu bunătăți preparate după rețete autentice românești: sandvișuri cu pastramă din piept de curcan, mușchi de porc și pâine cu ulei presat la rece, lăsată la dospit peste noapte, zacuscă, dulcețuri, siropuri aromate și cozonac din Bucovina. Cei mici vor avea o surpriză de la Cercetașii României: unitatea de temerari Cercetasii Ciresarii. Sub aripa principiilor fundamentale ale metodei scout și pentru că toți cercetașii sunt prieteni cu natura, temerarii îi vor implica pe micii vizitatori în diverse activități recreative și educative. Intrarea în Grădina Botanică se face pe bază de bilet întreg, 5ron si redus, 2ron. Pentru a ne putea așeza păturica în zona delimitată pentru picnic nu se percepe taxă de participare, dar consumatia se plateste.
19 Iunie, începând cu ora 17 – Bătaie cu apă
Năstruşnicia săptămânii are loc duminică după amiază în Parcul IOR. O bătaie cu apă. Nu ştiu în ce măsură e nevoie de o organizare atât de serioasă pentru o bătaie cu apă, dar aşa ziceam şi despre bătaia cu perne, şi trebuie să recunoasc că a fost o experienţă grozavă. Aşadar ne strângem în parc, cu pistoale, puşti, baloane, pungi cu apă, canistre, furtune de pompieri şi ne batem până udăm toată verdeaţa, că tot nu prea a plouat în ultima vreme şi e nevoie :). Sper că n-ai rămas cu gândul la bătaia cu furtunul de pompieri :). Detaliile exacte de loc şi oră nu au fost fixate până când am publicat articolul aşa că urmăreşte sursa informaţiei pe butonul verde şi află acolo amănuntele când vor fi anunţate.
18 Iunie, între orele 11-13 – Sarbatoarea Holi pe ritmuri de dans indian
Tot cu o bătaie neobişnuită se lasă şi evenimentul de la Muzeul Satului. Curios, mai ales că începe cu dans indian. Vom putea lua parte la un spectacol cu dansatori şi cântăreţi pe ritmuri de muzică indiană de calitate şi vom fi purtaţi în atmosfera filmelor Bollywood. În plus ne vom putea bucura de un show extraordinar alături de Dj Derrick Linco, în cadrul căruia ne vom putea amuza cu pudră colorată oferită de organizatori, însă doar pe scena special amenajată. Completarea acestei fise de inscriere garantează obţinerea pudrei Holi gratuit pentru primii 200 participanţi. Ceilalţi o pot cumpăra la preţul de 5ron/100g. Spectacolul este gratuit, însă, se plăteşte taxa de intrare la Muzeul Satului de 10ron pentru adulţi, 5ron pentru pensionari şi 2,5ron pentru elevi şi studenţi.
18 Iunie, între orele 18-19.30 – Istoria parcului Carol I
Cercetaşii Centrului Local Alb vor să ne povestească mai multe despre Parcul Carol în cadrul unui traseu pietonal care va avea loc sâmbătă seară în parc. Ce era înainte de anul 1900 în acest loc, cine a creat prăjitura Joffre şi pentru care motiv, câte construcţii din parc au peste 100 de ani? Întrebări interesante pe care amicul Google, deşi poate răspunde, nu le poate însoţi de o plimbare într-o după amiază plăcută de început de vară prin cel mai umbros parc la Bucureştiului.
18 Iunie, între orele 10-13 – Lasă televizorul și hai la joacă!
Fundația Chance For Life organizează în Parcul Drumul Taberei evenimentul bianual care face parte dintr-o campanie inițiată de fundație cu scopul de a promova jocul și modalitățile educative de petrecere a timpului liber, ce se adresează atât copiilor, cât și părinților acestora. Campania își propune să fie un semnal de alarmă față de fenomenul educației copiilor prin intermediul televizorului și totodată o sursă de informare cu privire la posibilitățile de petrecere a timpului liber altfel decât în fața televizorului sau a calculatorului. Așadar suntem așteptați cu mic cu mare în Parcul Drumul Taberei, unde toți copiii, alături de părinții lor, sunt invitați să participe la ateliere interactive de lucru manual, confecționat brățări, picturi pe față și jocuri în aer liber.
18 Iunie, începând cu ora 19.30 – Concert Abuabua
Sâmbătă seara la Roaba de Cultură în Herăstrău are loc un concert al cărui descriere sună în aşa fel, încât pur şi simplu îţi vine să mergi să auzi despre ce e vorba: “Precum părinții grijulii, ne-am strâns în jurul cântecelor de leagăn ca niște copii curioși. În mijlocul lumii topite după lucrurile încâlcite, simplitatea lor ne-a pus probleme. Dar ce poți face mai mult cu un măr, decât să-l mănânci mușcându-l cu poftă? Și cum te poți apropia mai potrivit de un cântec de leagăn, decât cântându-l cu drag? Așa am construit albumul O mână de boabe, iar acum vom umple cu semințele noastre Roaba de Cultură din Herăstrău. Ne pregătim instrumentele, rugându-ne soarelui să fie cu noi. Îi vom cânta și lui, de somn ușor. La apus. Și vouă, celor mari și mici, celor miri și maci, părinților de copii pe care-i așteptăm lângă noi. Vom povesti pe îndelete despre muzica noastră, lăsând-o apoi, după întrebările voastre, să se rostogolească firesc printre firele verzi de iarbă. Ca pe-un fruct bine copt.”
18 Iunie, între orele 17-19 – High pe Victoriei
Pasionaţii de fotografie urbană sunt invitaţi de clubul foto Shoot High într-un photo hunt pe Calea Victoriei. Întâlnirea are loc în Piaţa Revoluţiei lângă monumentul Revoluţiei. Apoi vom cutreiera locuri mai puţin cunoscute şi vom surprinde în imagini povestea nescrisă a Bucureştiului. După-amiază ne vom întâlni la ArCub-Hanul Gabroveni unde vom vizualiza fotografiile şi le vom discuta, stabilind câştigătorii.
10 Iunie – 16 Septembrie – O noapte printre giganți
Muzeul „Grigore Antipa” îi invită pe copiii cu vârste cuprinse între 7 și 14 ani să petreacă o noapte memorabilă printre cele mai mari mamifere care au existat vreodată pe Pământ. Programul debutează în acest an pe 10 iunie și, ca în fiecare an, copiii se pot înscrie la oricare dintre edițiile programate pe tot parcursul verii (24 iunie, 8 iulie, 22 iulie, 5 august, 26 august, 9 septembrie, precum și 16 septembrie). Ar fi bine chiar să te grăbeşti pentru că e un program destul de căutat. În prima parte a serii, cei mici vor face un tur al muzeului, asigurându-se că toate exponatele din diorame au parte de un somn liniștit, apoi vor viziona filme documentare despre viața fascinantă a animalelor şi vor adormi visând, poate, la lumea uriaşilor de altădată. Sosirea copiilor este stabilită pentru ora 21, iar părinţii sunt aşteptaţi să-i ia a doua zi, sâmbătă, începând cu ora 8.30, după ce copiii au luat micul dejun. Înscrierea participanților se face în limita a 20 de locuri, pe adresa de email: info@antipa.ro sau la numărul de tel: 021.305.60.31. Costurile de participare sunt de 200 Ron/copil; 300 Ron/doi frați; 400 Ron/trei frați.
18-19 Iunie, între orele 14-19 – Waffles Madness
Gata, gata, lasă imaginea! Ştiu că e greu, dar hai să-ţi spun şi despre ce e vorba. M-am sacrificat şi am testat personal pentru a mă asigura că totul e în regulă. Aşa că pot să îţi spun că nu doar arată bine, dar sunt şi excepţional de gustoase bombele astea calorice pe care. Le găseşti La un Ceai (Luigi Cazzavillan nr. 25) sâmbătă si duminică după amiază. Oferta cuprinde o mulţime de delicii: înghețată, nutella, unt de arahide, cocktail de fructe, frișcă, topping de ciocolată, topping de căpșuni, biscuiți oreo, fulgi de migdale, nuci, dulceață, M&Ms. Rezervări la 0734 195 395.
18 Iunie, începând cu ora 20 – București. Instalație umană
Trebuie să-ţi spun că habar nu am ce este o instalaţie umană. Descrierea evenimentului şi perspectiva pe care mi-a creat-o, de a vedea Bucureştiul că o îmbinare complicată şi complexă de fiinţe umane, adică o instalaţie umană, ei astea ştiu ce sunt. Nişte tentaţii care mă fac curios şi mă duc pe sus la ARCUB – Hanul Gabroveni să văd cu ochii mei şi să aud cu urechile mele. Preţul biletelor este 50ron – întreg şi 25ron pentru studenți și pensionari. Spectacolul este nerecomandat copiilor sub 16 ani.
17-23 Iunie, între orele 14-22 – Expo Circuit
Şi dacă tot sunt la Hanul Gabroveni aş putea arunca o privire şi la prima reprezentare a universului Circuit. Acesta “propune coborârea vizitatorului în arhitectura complexă a unei minți, în spațiul intim, interior al unui personaj-multiplu imaginat de 19 artiști care semnează lucrarea. Un univers extatic, oglindă a geometriei haotice a emoțiilor, unde gândurile-impuls devin aleator sonore, vizuale, tactile, hibride”. Ai înţeles ceva? Eu nu! De aia sunt şi curios. Intrarea este gratuită.
19 Iunie, între orele 10-16 – Asaltul Lupilor
Şanse să te înscrii nu mai sunt, însă îţi spun despre eveniment, poate de afli prin zonă şi ai chef să-ţi oferi energia pentru susţinerea unor oameni care vor să-şi depăşească limitele. Şi nu e nici o metaforă. Foarte concret e vorba de un traseu de 6km cu obstacole care trebuiesc depăşite. Are loc în Parcul Pantelimon şi din ce povestesc organizatorii pare să fie o treabă foarte serioasă care se lasă cu haine murdare şi rupte. Să sperăm că doar haine.
1 Iunie – 30 Septembrie, începând cu ora 19.30 – Simfoniile de vară
Vara aduce în Piaţa Universităţii a şaptea ediţie a “Simfoniilor de vară”. De la sfârşitul lunii mai, până în septembrie, în fiecare sâmbătă şi duminică, Parcul Colţea devine gazdă de spectacole în aer liber. Timp de 4 luni, sunt programate 38 de concerte cu artişti renumiţi precum cvartetul Bella Musica, Brass Quintet Bucureşti, mezzosoprana Claudia Măru-Hanghiuc, Bucharest Ladies Orchestra, dirijată de Ozana Barabancea, dar şi coruri de copii. Participarea este gratuită.
17-19 Iunie, între orele 10-18 – Târg de Rusalii
În curtea interioară de la MŢR, are loc târgul săptămânal. Cu ocazia Moșilor de Vară, meșteri populari, producători și artizani dar și colecțonari din toate zonele țării vin la târg cu oale de Horezu și de Corund, obiecte din lemn pentru gospodărie de la Băbeni, ceramică pictată cu motive tradiționale, icoane pe lemn și pe sticlă, țesături și costume populare din Muscel, Mehedinti, Ținutul Pădurenilor, Rupea, Teleorman, Gorj, Maramureș, Prahova, covoare și podoabe tradiționale, împletituri din sfoară, jucării croșetate și din pânză, ouă încondeiate, genți și bijuterii din piele, îmbrăcăminte din lână împâslită, plante de leac și săpunuri naturale. La târg se pot găsi: covrigi și colaci cu miere, fructe și legume proaspete, cozonaci domnești și prăjituri de casă, poale-n brâu, turtă dulce și miere, zacuști de la Tărtășești, palincă de la Cuca, siropuri naturale și dulcețuri tradiționale nou atestate din Gradina Cucoanei, dar și afumături de la Fum de Fag. Bucătarii sunt pregătiți cu borș de pește la ceaun, sărmălute în varză nouă, costită afumată de porc cu cartofi săsesti și orez cu lapte. Intrarea la târg este liberă.
19 Mai – 17 Iulie – Cumințenia Pământului. Aceasta nu este o piatră
Pot să spun că aşteptam de ceva timp o expoziţie cu această temă. Aşteptarea asta e generată de faptul că nu nu prea am încredere în educaţia artistică a poporului român, şi atunci când ceri bani unui astfel de popor pentru a recupera o operă de artă trebuie să susţii campania cu o comunicare serioasă. Iar o expoziţie pe această tema este esenţială. Aşa că, haideţi să mergem la MNAR să vedem care-i povestea acestei mici sculpturi şi de ce merită să punem mână de la mână ca să o recuperăm.
20 Februarie – 19 Iunie – Ateliere de Creatie de la Creart
Creart organizează ateliere de creație pentru copii în fiecare sâmbătă și duminică în Satul Francez și în Piața Alexandru Lahovari. Scopul acestui proiect este educația prin creație, ajutându-i pe copii să își dezvolte atenția, abilitățile practice și imaginația, oferind totodată o alternativă artistică de petrecere a timpului liber. Înscrierile se fac de Luni până Vineri, între orele 9:00 – 17:00 la adresa de e-mail ateliere@creart.ro sau la numărul de telefon 0733 331 324 – Ramona Filip. Taxa / atelier, de 10 RON, se achită înainte de începerea cursurilor, în locație.
În Satul Francez (Șoseaua Nordului, nr. 114 – 140) sunt organizate în fiecare sâmbătă următoarele ateliere:
Eco – creativitatea de week-end (6 – 12 ani) – 11:00 – 12:30
În cadrul programului Eco-creativitatea de weekend cei mici își dezvoltă manualitatea și își cultivă un spirit practic prin mijloace artistice inedite. Fiecare sesiune va aduce o nouă tematică pentru participanți prin care fiecare copil va realiza un obiect util sau artistic din materiale revalorificate. Copiii vor învăța tehnici de lucru interesante (decoupage, pirogravură, origami etc) și vor dobândi informații variate despre mediul înconjurător și materialele din jur.Atelierele vor fi coordonate de specialiști în domeniul propus, meșteri cu experiență în educația celor mici.
Mini grădina parfumată (6 – 12 ani) – 13:00 – 14:30
Programul Mini-grădina parfumata introduce copiii în lumea minunată a plantelor. Astfel, cei mici vor realiza grădini în miniatura în care vor folosi sticluțe reciclate, plante, elemente organice și pietricele decorative. Fiecare sesiune va avea o tematică diferită, iar cei mici vor dobândi tehnici de plantare și vor putea învăța despre plantele de sezon, aranjamente și modalități de întreținere.Atelierele vor fi coordonate de specialiști în domeniul propus, meșteri cu experiență în educația celor mici.
Universul picturii (4 – 12 ani) – 15:00 – 16:30
Copiii vor învăţa să picteze motive populare și peisaje pe sticlă, lemn, hârtie şi pânză, dar și pe ceramică.
În sediul Creart, (Piața Alexandru Lahovari, nr. 7) sunt organizate următoarele ateliere:
Sâmbătă
Creativitate şi joacă senzorială (2-3 ani) – 10:30 – 12:00
Acest atelier va fi o întâlnire săptămânală între copii şi părinţi în care lumea devine culoare, forma prinde viaţă, materialele încep să vorbească şi să se mişte în mânuţele lor. Copiii vor aduce imaginaţia şi pofta de joacă, iar părinții care vor participa la atelier vor avea o mai bună interacţiune fizică şi emoţională şi vor redescoperi copilul din ei.
Jucării şi eroi de poveste (6 – 10 ani) – 12:30 – 14:00
Cel mai mult copiilor le plac poveştile, iar cel mai bine copiii învaţă prin joc, joacă şi imaginaţie. În cadrul acestui atelier, dintr-o bucată de fetru sau pânză colorată, o mână de mărgele şi nasturi amestecaţi, cei mici vor avea ocazia să meşterească jucăria preferată.
Duminică
Micii bucătari (6 – 10 ani) – 10:30 – 12:00
Copiilor le place să exploreze lumea din bucătărie. Sunt atraşi de culori, de arome şi forme și sunt dornici să taie, să amestece şi să guste. Devin entuziaşti şi bucuroşi să împartă cu cei dragi ceea ce ai au pregătit cu mâinile lor. În plus, aşa învaţă mai uşor despre alimentaţia sănătoasă şi importanţa unui măr, castravete sau miez de nucă.
Călătorie în jurul lumii (5 – 10 ani) – 12:30 – 14:00
Învăţăm despre lume prin joacă. Învârtim globul pământesc, ne stabilim punctul unde vrem să ajungem, alegem cel mai potrivit mijloc de transport şi pornim la drum. Ajunşi la destinaţie, vom afla despre obiceiurile locului, ce limbă vorbesc oamenii, ce fel de climă au în tot timpul anului, de unde se trag, cum locuiesc, ce preocupări au, cum dansează, ce muzică ascultă sau ce mănâncă gazdele noastre. După ce le-am experimentat pe toate, „vom lua un obiect ca amintire” şi apoi ne vom îndrepta spre casă. Ca să nu ne pierdem, ne-am gândit să începem din Europa, să continuăm cu Africa până ajungem în Australia şi Insulele Cook.
30 Martie – 3 Iulie – Spitale dispărute ale Bucureștiului
Muzeul Municipiului Bucureşti, Palatul Şuţu împreună Fundația Colegiului Medicilor din Municipiul București, ne invită să vizităm expoziția „Spitale dispărute ale Bucureștiului”, deschisă în curtea Palatului Suțu.
Expoziția oferă o privire asupra activității spitalelor bucureștene a căror funcționare a fost sistată ca urmare a cutremurelor, a bombardamentelor din timpul Celui de-al Doilea Război Mondial, a demolărilor și restructurărilor din Perioada Comunistă, sau a lipsei de finanțare și a proceselor de retrocedare din perioada postdecembristă.
18 Iunie, începând cu ora 10.15 – Bufnița pregătește programul artistic
Muzeul „Grigore Antipa” vă invită să-i aduceți pe cei mici la o întâlnire cu Arta în cadrul atelierelor Art Antipa. Atelierele sunt un mod distractiv de a petrece timpul liber, fiind în același timp și o modalitate de a dezvolta creativitatea, ingeniozitatea, simțul estetic și spiritul de observație al copiilor. Grupe de vârstă: 4-7 ani (între 10.15–11.30), 8-14 ani (11.45 -13.15). Costul participării la un modul de 4 ședințe (pe parcursul unei luni) este 160 ron/participant, iar pentru o ședință este de 50 ron/participant. Înscrierea participanților se poate face prin email info@antipa.ro sau la telefon 021.305.60.31. Înscrierile prin e-mail au prioritate.