16 Septembrie / 17-00
IMapp Bucharest 2017
Iupiii, revine IMapp. Deci stii deja ce fel de weekend urmeaza. O nebunie! Cea de-a patra ediție a concursului internațional de 3D video mapping iMapp are loc în iața Piața Constituției, 6 finaliștii: Motionlab (Romania), mammasONica (Italia), EPER (Ungaria), Gong Zhen (China), Flightgraf (Japonia). Ouchhh Studio (Turcia), vor personaliza și vor reinterpreta fațada Casei Poporului, printr-un spectacol de sunet, lumină și culoare, „relieful” acesteia devenind o adevărată iluzie optică, construită în jurul temei „Above and Beyond”. O altă componentă a evenimentului este cea muzicală, seara debutând pe ritmurile Paul Damixie, Moonlight Breakfast și Pink Martini, alături Storm Large.
Program:
17:30 Paul Damixie
19:30 Moonlight Breakfast
21:00 Pink Martini
22:30 proiecții
16 Septembrie / 11-14
AeroNautic Show 2017
Deja o tradiție care animă an de an cartierul Crângași, Aeronautic Show se desfășoară și în acest an pe Lacul Morii. Ne vom găsi din nou loc pe digul dintre Parcul Crângași și Lacul Morii și vom admira acrobații făcute pe apă și în aer de bărci, skijet-uri, avioane și elicoptere, scăpând din când în când sunete de uimire și apreciere. De asemenea în Parcul Crângași va avea loc Aeronautic Expo intre orele 10:00-18:00. Accesul este gratuit.
16 Septembrie / 9-21
2017 Romanian AeroPress Championship
Acesta este un eveniment nisat, adresat iubitorilor de cafea de specialitate, în mod special al metodelor altrnative și, mai special, al AeroPress-ului. Dacă nu știi despre ce e vorba, poți explora mai multe de site-ul dedicat acestui subiect. Sâmbătă are loc la Palatul Universul la Beans&Dots și Mezanin competiția națională, în care cei mai buni mânuitori de AeroPress vor concura pentru a-și arăta măiestria și a se califica în finala mondială de la Seul. Alături de concurs vor fi degustări de cafea, ateliere, muzici și… cafea… bună.
2-24 Septembrie
Festivalul Internațional George Enescu
Începe Festivalul. An de an mă înclin în faţa renumelui acestui festival de muzică clasică, într-un oraş dominat de complet alte stiluri muzicale. Şi totuşi, Festivalul Enescu opreşte an de an agitaţia capitalei, umplând sălile şi revărsându-şi renumele peste mări şi ţări. Nu e cazul să povestesc eu mai multe despre festival, dar profit de ocazie pentru a te invita să te bucuri de Piaţa Festivalului, organizată şi în acest an tot în Piaţa George Enescu, lângă Ateneu. Acolo vor avea loc spectacole live între 2 şi 10 Septembrie, iar apoi, până pe 24 Septembrie vor fi transmisii live ale spectacolelor din cadrul festivalului. Programul îl găseşti pe butonul albastru.
15-17 Septembrie
Targul national al mierii
Iubitorii de miere sunt așteptați în weekend la Platforma Apicolă Băneasa (Str. Ficusului nr.42) la Târgul Național al Mierii.
Pentru că oragnizatorii nu oferă nici un fel detalii, bănuiesc că va fi…. miere 🙂
16-17 Septembrie / 10-20
Agenda Bio, ediţie de toamnă în grădină
Agenda Bio ne invită să ne bucurăm de soarele blând de septembrie în curtea şi grădina Casei Universitarilor (str. Dionisie Lupu, nr. 46), la câţiva paşi de Calcanul din Arthur Verona şi Oţetarul care a înghiţit un gard. Este un eveniment cu produse naturale, bio şi terapeutice, servicii şi metode pentru păstrarea sau îmbunătăţirea sănătatăţii. Zona de târg reuneşte peste 50 de participanţi care îşi vor prezenta serviciile sau vor vinde o varietate de produse naturale şi bio, de la cosmetice şi produse de curăţenie a casei, produse alimentare şi apărături speciale, până la jucării şi articole pentru cei mici, toate din materiale naturale. Agenda Bio cuprinde în programul sau şi 6 ateliere pentru copii, permanente pe durata evenimentului. Accesul se face pe bază de bilet, în valoare de 8 lei de persoană/zi, însă copiii până în 14 ani pot intră gratuit. În baza biletului avem acces în toată zona de târg, terasă şi grădină, şi la toate seminariile şi conferinţele, atelierele de gătit şi clasele de yoga care au loc în clădirea locaţiei.
16 Septembrie / 9:00
Cu bicicleta: Bazilescu-Chiajna-Lacul Morii
Dacă ideea de mai sus a unui show aviatic combinat cu unul nautic are nevoie de încă un condiment, Arhiva de Geografie ne propune o plimbare cu bicicletele într-acolo. Turul va începe la Parcul Bazilescu şi va lua sfârşit la insula Lacului Morii. Participarea este gratuită, iar programul se poate modifică în funcţie de evoluţia orarului spectacolului aviatic. Întrucât avem porţiuni fără asfalt şi cu denivelări, sunt recomandate biciclete MTB.Locul de întâlnire este la staţia de metrou Parc Bazilescu, afară, ieşirea dinspre Străuleşti. Iar traseul: Parcul Bazilescu – Str. Fanionului – Str. Marmurei – Halta Bucureşti Triaj / Pajura (atenţie la trenuri!) – Strada Murfatlar – Drumul Poiana Mierlei – Drumul Săbăreni – Mănăstirea Chiajna – Str. Sculptorilor – Str. Răsadniţei – digul răului Dâmboviţa – Lacul Morii (12 km total).
15 Septembrie – 15 Octombrie
“Trecut-au anii” la Palatul Suțu
Muzeul Municipiului Bucureşti şi Asociaţia “Bucureştiul meu drag” ne invită la expoziţia outdoor “Trecut-au anii”, o expoziţie pentru nostalgici sau pentru curioşi. Avem ocazia de a vedea la Palatul Suţu locuri din Bucureşti fotografiate “atunci şi acum”, putând remarca ce s-a schimbat în Bucureşti, care locuri au făcut-o în bine şi care în rău.
16-17 Septembrie
Opera Comică pentru Copii
În weekend Opera Comică pentru Copii ne aşteaptă cu următoarele spectacole.
“Bastien și Bastienne” se joacă în Sala UnderGrant sâmbătă de la 18.30 şi duminică de la 10.00 şi este potrivită pentru copii cu vârste de la 7 ani. Este prima premieră din noua stagiune a OCC. Peisajul pastoral din opera lui Mozart se transformă în această producție într-o sală de lectură, unde cele două personaje principale sunt colegi de școală. Lumea lor se intersectează cu cea a imaginației, realitatea se întrepătrunde cu o lume fantastică, stăpânită de un vrăjitor. Dacă vor reuși cei doi îndrăgostiți să treacă probele impuse de acesta se va putea vedea doar în spectacolul „Bastien și Bastienne”.
“Flautul Fermecat” care se joacă în Sala Mare sâmbătă de la 17:00 şi duminică de la 11:00. Este un spectacol potrivit pentru copii cu vârste de la 7 ani. Opera ilustrează povestea tânărului prinț Tamino, care, în căutarea iubitei sale, iese din noapte spre lumină, călăuzit de trei copii. Cu ajutorul flautului său fermecat, el trece cele trei probe importante: Tăcerea, Focul şi Apa. Răsplata va fi pe măsură: va intra alături de Pamina în templul înţelepţilor. Atotputernica Regină a Nopţii va fi astfel învinsă de tinereţe, iubire şi adevăr. Preţul biletelor este între 20 şi 25 de lei.
“Salon de scenografie” se joacă sâmbătă şi duminică de la la ora 10.00 în Salonul Mozart şi este un atelier interactiv pentru copii. Cât de greu sau cât de ușor este să creezi vizual un spectacol? De ce elemente ai nevoie? Vom inventa imagini și le vom asambla, având la îndemână mai multe mijloace de expresie, precum lumina și umbra, muzica, imaginea video, costumul, pe care le vom explora împreună. Vârstă minimă recomandată pentru spectatori este de 7 ani. Preţul unui bilet este de 15 lei, preţ în care intră şi un al doilea bilet gratuit, conform ofertei valabile pentru spectacolele care au loc în Salonul Mozart a OCC.
17 Septembrie / 10:00
Promenade Ilfovene: Valea Vlăsiei la sfârșit de vară
Promenade Ilfovene este un proiect super activ destinat pasionaţilor de plimbări. Participarea este gratuită iar scopul este explorarea unor zone “sălbatice” din jurul capitalei. Şi se pare că “sălbatice” nu e deloc mult spus, fotografiile aduse din expediţii fiind uimitoare. Plimbarea de duminică va fi în zona Văii Vlăsiei, la nord de satul Căciulați, la marginea pădurii Snagov.
Pornind din satul Căciulați o să urmărim fosta linie de cale ferată București-Sangov până la râu Vlăsia de-a lungul căruia o să ne plimbăm și o să ne oprim de un picnic. Traseul este de 13km. Întâlnire la capătul tramvaiului 41, lângă Piața Presei Libere, pe la 09:45 și plecăm cu maxi taxi de ora 10:00.
1 August – 8 Octombrie
ABOVE AND BEYOND – expoziție aeronautică și aerospațială
Sun Plaza găzduiește în perioada o expozițiae aeronautică și aerospațială prezentată de Boeing și realizată în colaborare cu NASA și Muzeul de Aeronautică „Smithsonian” din Washington. Venită pentru prima dată în România, ABOVE AND BEYOND este o expoziție interactivă și multisenzorială care celebrează puterea inovației și bucuria zborului. De la mașini zburătoare și avioane supersonice până la lifturi spațiale și mega rachete, ABOVE AND BEYOND va duce vizitatorii mai repede (Faster), mai departe (Further) și mai sus (Higher) și mai inteligent (Smarter), într-o experiență unică. Vizitatorii se pot aventura în cinci galerii care conțin zeci de displayuri interactive. Pot urca până la marginea spațiului cu un lift – simulator sau pot testa designul propriului avion supersonic de vânătoare într-un concurs de viteză în zbor. De asemenea, familiile sau grupurile de prieteni pot vedea ce simte o pasăre într-un stol, în timp ce participă la o experiență de zbor bazată pe senzori de mișcare. Expoziția este gratuită și poate fi vizitată la parter și la etajul 1 în Sun Plaza. Vârsta minimă recomandată: 7 ani.
15 Septembrie / 19:00
Muzeul subiectiv al locuirii, spectacol şi discuţie
La fel ca realitatea celor care trăiesc în cartierul învecinat muzeului, Muzeul Subiectiv al Locuirii nu este un spectacol perfect. Însă în el joacă chiar femei care-au trecut prin evacuare și este produs de La BOMBA Studios Rahova-Uranus, un centru cultural deschis pentru această comunitate care el însuși a fost evacuat în 2011. De ce este important, poate chiar vital, să susținem o astfel de inițiativă și să învățăm mai multe din istoria ei, aflăm vineri la MNAC.
16 Septembrie / 11:00
Călătorie în interbelic: Descoperă Bulevardul Magheru
Avem o nouă propunere de traseu pietonal de la Fundaţia Calea Victoriei, care ne invită sâmbătă să descoperim frumuseţea clădirilor şi monumentelor de pe Bulevardul Magheru şi să aflăm povestea oamenilor care le-au construit şi momentele memorabile petrecute în această zonă centrală. Pornind de la kilometrul zero al oraşului, aflat în Curtea Bisericii Sfântu Gheorghe – unde se află moaştele domnitorului C. Brâncoveanu – plimbarea ne va duce spre Piaţa Universităţii, loc încărcat de istorie şi semnificaţii, continuând spre ansamblul bulevardelor Bălcescu şi Magheru, unul dintre cele mai avangardiste din Europa în perioada interbelică. Vom traversa Piaţa Romană, vom merge apoi spre piaţa Victoriei, pe bulevardul Lascăr Catargiu – una din cele mai frumoase străzi din Bucureşti. Partciparea costa 35 de lei.
16 Septembrie / 10:30
Casele si muzeele artistilor moderni
O altă propunere de traseu pietonal pentru acest weekend ne oferă ocazia să descoperim casele din Bucureşti în care au locuit artiştii din perioada modernă, parte din ele case muzeu, case atelier sau case aparţinând colecţionarilor. Acest tur cuprinde vizitarea muzeelor de artă de mici dimensiuni din Bucureşti, dar care au o mare însemnătate cultural-artistică. De asemenea, vom vedea şi casele în care au stat vremelnic anumiţi artişti, precum Luchian sau Brâncuşi. Întâlnirea va avea loc la ora 10:30 la Muzeul Vasile Grigore. Vom vizita Muzeul Vasile Grigore, Muzeul Theodor Pallady (sau Casa Melik, cea mai veche casă din Bucureşti) şi casa unde a avut atelier Nicolae Grigorescu. Turul este gratuit, dar biletele de intrare se vor achita de fiecare participant în momentul vizitării fiecărui muzeu în parte. Eventuale sponsorizări sau mici donaţii sunt acceptate la finalul traseului pentru susţinerea următoarelor proiecte ale asociaţiei (expoziţii caritabile sau proiecte culturale). Număr maxim de participanţi: 25 de persoane(copii sau adulţi). Înscrieri la e-mail: contact@pasisprearta.ro sau telefon: 0722 740 049.
15-17 Septembrie / 21:00
Cinema în aer liber la OCC
Între 4 august și 29 octombrie începând cu ora 21:00 filme bune, multe și premiate vor fi proiectate la Opera Comică pentru Copii. La sfârșitul fiecărei săptămâni locuitorii cu vârste de peste 14 ani sunt invitați la filme de lung și scurt metraj pe terasa din curtea Operei Comice pentru Copii, lângă stadionul Giulești. Vinerea se proiecteaza filme semnate de regizori consacrați ai cinematografiei autohtone – Lucian Pintilie, Dan Pița, Cristian Mungiu, Cătălin Mitulescu, Cristi Puiu, Radu Jude, Anca Miruna Lăzărescu, Paul Negoescu și mulți alții. Sâmbătă filme de Oscar, iar duminică cele mai tari musical-uri din istoria cinematografiei. Intrarea este liberă.
Programul acestui weekend:
vineri 15 septembrie ora 21:00
SILENT RIVER (2014) regia Anca Miruna Lăzărescu, durata 26’
LA DUM CU TATA (2016) regia Anca Miruna Lăzărescu, durata 1h51’
sâmbătă 16 septembrie
PARFUM DE FEMEIE (1992) regia Martin Brest durata 2h36’
duminică 17 septembrie ora 21:00
LES MISERABLES (2012) regia Tom Hooper, durata 2h38’
1 Iulie – 17 Septembrie
Culorile prin aripi
Expoziția de fluturi tropicali vii oferită de Muzeul „Grigore Antipa” ne îndeamnă din nou, să cunoaștem o mică parte din lumea extrem de diversă a acestor insecte. Sunt prezentate specii larg răspândite în unele regiuni tropicale din America, Africa și Asia, ce pot fi observate în mediul lor natural doar la mari distanțe geografice de țara noastră. Vom putea observa îndeaproape un grup de animale cu un mod de viață fascinant și, în același timp, vom admira bogăția de culori și forme atât de des întâlnită la fluturii din zonele tropicale. Prețul biletului întreg este 12 lei iar cel redus este 10 lei (pensionari, studenți, elevi și copii peste 3 ani).
14 – 17 Septembrie
Prezentări de planetariu
Sub mult-aşteptatul titlu “Observatorul se întoarce”, Observatorul Astronomic Amiral Vasile Urseanu se… întoarce… în locul bine cunoscut din Bd. Lascăr Catargiu nr. 21. Clădirea, care se afla într-o stare avansată de erodare, a trecut printr-o temeinică, sper, renovare şi în Decembrie şi-a redeschis porţile. Iar acum, începând cu ianuarie îşi aşteaptă prietenii cu un program extins de prezentări într-un format de planetarium. Asta e o altă noutate pe care aştept cu nerăbdare să o descopăr, pentru că, şi înainte de prezentările de la Palatul Suţu, la observator prezentările se ţineau în format ecran, nu cupolă. Acum proiecţia se va face într-o cupola gonflabilă, ceea ce înseamnă că vom pătrunde şi mai bine în atmosferă. Prezentările durează între 20 şi 30 de minute şi sunt accesibile atât copiilor de peste 6 ani, cât şi adulţilor. Biletele de intrare costă 5 lei pentru adulţi şi 2 lei pentru elevi, studenţi, pensionari. Prezentările se desfăşoară după următorul program:
Joi, vineri şi sâmbătă:
18:45 şi 20.15 – Cerul în această noapte. O plimbare printre cele mai frumoase obiecte care se pot observa în fiecare noapte
19:30 – Universul cunoscut. Structura Universului folosind date astronomice reale. Pleacă de la Pământ şi merge până la marginea Universului
Duminică:
11:30 şi 13.15 – Cerul în această noapte. O plimbare printre cele mai frumoase obiecte care se pot observa în această noapte
12:30 – Universul cunoscut. Structura Universului folosind date astronomice reale. Pleacă de la Pământ şi mergi până la marginea Universului