12 Ianuarie – 20 Martie – Salonul International de Arta Fotografica
La Muzeul Municipiului Bucureşti, Palatul Şuţu ne invită la cea de a 20-a ediţie a Salonului Internaţional de Artă Fotografică a României. Salonul reuneşte operele celor mai importanţi fotografi din lume. Expoziţia este o sinteză a competiţiei la care au participat 1960 de fotografii a 240 de fotografi din 39 de ţări. Dintre acestea 400 de fotografii au fost acceptate şi 38 premiate. Doar acestea din urmă vor fi expuse. Deci cele mai bune din cele mai bune.
14-31 Ianuarie, între orele 11-16:30 – Castele și conace revitalizate
Asociația ARCHÉ ne invită să descoperim poveștile din spatele proiectelor de revitalizare a unor castele și conace de pe întreg teritoriul României, relatate chiar de către cei care le-au inițiat și implementat: proprietari și administratori, intervievați de membrii echipei ARCHÉ în cadrul unui proces laborios de documentare și cercetare. Expoziția poate fi vizitată la Muzeul Național Cotroceni de marți până duminică, în intervalul orar 9:30 – 16:30, în baza actului de identitate în original.
16-17 Ianuarie, între orele 11-16:30 – Ateliere gratuite de Creatie pentru copii la Creart
Atelierele de creație organizate de Creart (Piața Lahovari, nr. 7) reprezintă o platformă de workshopuri diferite ca tematică și tehnică. În cadrul acestor ateliere, cei mici vor putea explora domeniul vast al artei şi nu numai. Scopul acestui proiect este educația prin creație, ajutându-i pe copii să își dezvolte atenția, abilitățile practice și creativitatea. În fiecare sâmbătă cei mici sunt așteptați la atelierele „Bunele maniere se învață!” (11-12.30), „Să ne jucăm inteligent!” (13-14.30) și„Universul Picturii” (15-16.30) – pictură pe sticlă, lemn și hârtie, iar duminică la atelierele „Instrumente Vesele”(11-12.30), „Micii Bucătari” (13-14.30), „Bagheta Magică” (15-16.30) și „Lumea Basmelor” (17-18). Un copil va putea fi înscris la un singur atelier, o dată la două săptămâni. Înscrierile la Atelierele de creație pentru copii se fac de Luni până Vineri, între orele 9-17, la adresa de e-mail ateliere@creart.ro sau la numerele de telefon 0723 664 186 / 0733 331 324.
16-17 Ianuarie – Vizite în spaţiile istorice ale Palatului Regal
MNAR oferă rar o experienţă fascinantă vizitatorilor interesaţi să descopere Palatul Regal. Spaţiile istorice recent restaurate din corpul central al Palatului Regal (Sufrageria Regală, Sala Tronului şi Scara Voievozilor) pot fi vizitate în al treilea week-end din fiecare lună. Participarea la aceste vizite ghidate nu necesită programare prealabilă. Vizitatorii sunt rugaţi să se prezinte cu treizeci de minute în avans la casa de bilete de la parterul Galeriei Naţionale pentru achiziţionarea biletelor de acces. Programul este sâmbătă de la 14 şi de la 16.30, iar duminică de la 14 şi de la 16.30. Participarea se face în limita locurilor disponibile. Durata aproximativ o oră. Tarif: 20 lei întreg/10 lei pensionarii/5 lei pentru elevi şi studenţi/preşcolarii au acces gratuit.
17 Ianuarie, începând cu ora 18 – Berman – povestea redescoperirii unui fotograf interbelic (proiecție film documentar + discuții)
Arhiva de Imagine MȚR ne invită să aflăm povestea redescoperirii unui mare fotograf interbelic, Iosif Berman, de ziua lui de naştere. Duminică seara la Clubul Ţăranului vedem împreună filmul documentar realizat de Alexandru Solomon, “Omul cu o mie de ochi” (2001). Povestim, apoi, cu Ioana Popescu, Zoltán Rostás, Florentina Ţone și cu alți invitați despre forţa imaginilor şi memoria schimbătoare a unui fotograf remarcabil. Intrarea este liberă.
16-17 Ianuarie, între orele 14-21 – Waffles Madness
Cât timp ai privit imaginea din stânga? Dacă vrei să o şi gusti hai La un Ceai (pe Luigi Cazzavillan nr. 25) sâmbătă si duminică după amiază. Oferta cuprinde o mulţime de delicii: înghețată, nutella, unt de arahide, cocktail de fructe, frișcă, topping de ciocolată, topping de căpșuni, biscuiți oreo, fulgi de migdale, nuci, dulceață, M&Ms. Rezervări la 0734 195 395.
16 Ianuarie, începând cu ora 11 – Pe urmele lui Eminescu prin capitala (a 5-a editie)
Nişte oameni foarte curajoşi (în primul rând pentru că merg pe bicicletă prin Bucureşti dar mai ales privindu-i prin perspectiva condiţiilor meteo care se anunţă pentru weekend) ne invită la un tur cu bicicleta pe urmele lui Eminescu, prin locurile care mai amintesc de prezenţa lui “bucureşteană” sau care ar trebui să ne amintească. Locul de întâlnire: Parcul Izvor la ora 11.00. Traseul va avea de vreo 22 km parcurgând printre altele Calea Victoriei, Str. Buzeşti, Ateneul Român, strada Speranţei, strada Plantelor etc. Detalii despre traseu găseşti pe link-ul alăturat.
16 Ianuarie, între orele 11-17 – Pe dealurile Bucureştilor 5: Filaret – Uranus – Cotroceni
Dacă tot am început săptămâna trecută să promovez proiectul lui Andrei Ionel, un pasionat de geografie ale cărui tururi ghidate prin Bucureşti le urmăresc de câteva luni, zic să continui şi săptămâna asta. Andrei este creatorul blogului Arhiva de Geografie, care însă nu mai are în prezent conţinut deoarece acesta a fost transferat către un proiect mai elaborat, o carte cu acelaşi nume. Pentru susţinerea acestui proiect organizează şi aceste excursii ghidate prin Bucureşti, iar unele dintre ele sunt super interesante. Ca cea care va avea loc sâmbătă si care va fi dedicată teraselor bucureştene ale Dâmboviţei. Aceasta se va desfăşura pe un traseu de 11 kilometri, care va porni din Piaţa Unirii şi se va termina în faţa Operei Naţionale. Întâlnirea are loc la capătul liniei expres 783 situat în Piaţa Unirii, pe aleea sudică. Detalii despre traseu găseşti pe link-ul alăturat.
16 Ianuarie, începând cu ora 11.30 – Tur arhitectural in zona Kiseleff despre stilul neoromanesc tarziu
Un nou tur ghidat de la Case de Epocă va avea loc sâmbătă în zona Kiseleff pe subiectul fazei târzii a stilului neoromânesc, care s-a desfăşurat în cea de a patra şi a cincea decadă a sec. XX, o perioadă când a atins o criză de expresie, redresată prin fascinanta sa sinteză sinteză cu stilurile Art Deco, Mediteranean şi Modernist. Turul costă 60 lei de persoană, iar rezervările se fac prin email la v.mandache@gmail.com.
17 Ianuarie, începând cu ora 11.30 – Zona Berthelot – breviar de arhitectură istorică bucureşteană
Un nou tur ghidat de la Case de Epocă va avea loc duminică în zona Colina Patriarhiei. Vom explora trecutul peisajului construit al acestei zone înconjurând colină considerată „Acropolisul” Bucureştiului, ce domină centrul vechi al oraşului şi este scaunul Bisericii Ortodoxe Române, conţinând frumoasă biserica patriarhală, şi clădirile administrative ale patriarhatului, reamenajate în perioada interbelică de arhitectul Gheorghe Simotta în stilbrancovenesc şi neoromânesc. Turul costă 60 lei de persoană, iar rezervările se fac prin email la v.mandache@gmail.com.
22 Decembrie – 1 Mai – Cu Sânge Rece
Muzeul „Grigore Antipa” ne invită să vizităm expoziţia temporară de reptile vii „Cu sânge rece”, deschisă în perioada 22 decembrie 2015 – 1 mai 2016. In perioada 22-31 Decembrie accesul este gratuit. Taipanul australian, cobra egipteană, vipera uriaşa africană, anaconda, şarpele cu clopoţei, cobra scuipătoare sau şarpele regal, sunt doar câteva dintre speciile care pot fi admirate în această expoziţie la Muzeul „Antipa”. Expoziţia „Cu sânge rece” oferă o fascinantă incursiune în lumea acestor misterioase vieţuitoare şi pune la dispoziţia vizitatorilor informaţii despre obiceiurile lor, despre cum se adaptează ele la mediul înconjurător, precum şi despre rolul pe care-l joacă în ecosistem. Programul de vizitare este de marţi până vineri între orele 10 – 18 (ultimul vizitator intră la ora 17) iar sâmbăta şi duminica între 10 – 19 (ultimul vizitator intră la ora 18). Preţurile biletelor sunt de 10 lei/copil/student/pensionar şi 15 lei/adult. Copiii cu vârste mai mici de 3 ani au gratuitate.
12 Decembrie – 28 Ianuarie – FIND_US – Expoziție în memoria fotografilor din Colectiv
Prin noiembrie câţiva oameni buni au pus la cale un proiect încărcat cu foarte multă emoţie, o expoziţie dedicată fotografilor din Colectiv. Sâmbătă 12 Decembrie a avut loc vernisajul. Expoziţia va avea loc la Hanul Gabroveni, iar în cadrul ei vor fi prezentate peste 200 de lucrări de fotografie, mare parte dintre acestea aparținând fotografilor prezenți în seara tragediei în clubul Colectiv. Această inițiativă este cea mai complexă expoziție pe această temă organizată până acum în România. Intrarea la expoziția #find_us va fi liberă, existând însă posibilitatea ca publicul să facă donații, sumele strânse urmând să susțină tratamentul fotografilor afectați de incendiul din Clubul Colectiv sau să ajungă la familiile acestora, greu încercate după tragicul eveniment. În plus se va organiza o licitație, toate lucrările expuse urmând a fi vândute, cu acelasi scop. Programul de vizitare este luni – joi 14-22 si vineri – duminică 12-22.
Sursă și detalii12 August 2015 – 29 mai 2016 – Falsuri Monetare
Muzeul Municipiului Bucureşti, Palatul Şuţu ne propune o scurtă istorie a falsificării emisiunilor monetare, începând din antichitate şi ajungând în anul 1947. Expoziţia este organizată de Muzeul Municipiului Bucureşti în parteneriat cu Institutul Naţional de Medicină Legală „Mina Minovici”. Cu problema falsurilor monetare s-a confruntat întreaga societate indiferent de perioada istorică, pe de o parte din cauza unei manipulări a valorii, chiar de către autorităţi în scopul obţinerii unor importante surse de venit prin scăderea titlului metalului preţios sau a greutăţii (acest sistem fiind utilizat de unele state, ale căror suverani vedeau în monetării importante surse de venituri ce puteau fi obţinute rapid), fie din cauza unor ateliere clandestine.
Sursă și detalii