14 Mai, începând cu ora 18 – Festivalul Luminii – București
Deja al treilea weekend care are o componentă serioasă de lumină. Acum două săptămâni a fost Paştele, săptămâna trecută a fost Spotlight, iar acum e timpul pentru Festivalul Luminii din Parcul Carol. La a opta ediție, vor sa ne surprindă cu și mai multe activități față de anii anteriori, un număr dublu de gulguțe și o suprafață mai mare a parcului acoperită de lumina caldă a lumânărilor. Aleile parcului se vor îmbrăca în lumină începând cu ora 20:00, dar cercetașii ne așteaptă de la ora 18:00 cu o mulțime de ateliere, atât pentru copii cât și pentru adulți. Printre activitățile la care putem lua parte se găsesc atelier de joglerii, facepainting, baloane uriașe de săpun, o zonă inspirațională și un copac cu dorințe.
14 Mai, între orele 17-18.30 – Descoperim poveştile Parcului Carol împreună
Una dintre acțiunile asociate Festivalului Luminii este turul gratuit prin Parcul Carol, unul dintre cele mai vechi parcuri din București, organizat de Asociația Cultour în asociere cu Cercetașii României. Cu ajutorului ghidului vom afla cum arăta parcul la începuturile sale, în perioada monarhiei, cu ce scop a fost creat parcul, care este legătura acestuia cu unele dintre cele mai mari nume din perioada comunistă și rolul artistic jucat de parc până în prezent. Punctul de întâlnire: Fântână Zodiac de la intrarea în Parcul Carol. Ghizii vor avea un semn portocaliu si uniforma de cercetas. Ora de plecare: 17:00.
12-21 Mai – EUROPAfest
Între 12 şi 21 Mai se desfăşoară EUROPAfest, singurul festival din Europa care reuneşte jazz, blues, pop şi muzică clasică. Bucureștiul și Sibiul vor răsuna în acordurile a peste 300 de muzicieni din 43 de ţări – concerte, concursuri, workshop-uri, jam sessions şi evenimente neconvenționale. Sub emblema acestui festival au loc mai multe serii de evenimente.
Între 14 și 21 mai Bucurestiul va fi animat de concertele din cadrul concursului-festival Bucharest International Jazz Competition, cotat de BBC între primele 3 concursuri de jazz ale Europei. Sala Teatrelli va găzdui zilnic începând cu ora 19:00, un concert cu doua sau trei trupe, in total 25 de trupe cu artiști din 26 de țări. Biletul e 30 lei și se poate achiziționa de la Sala Teatrelli sau din rețeaua eventim.ro.
Între 15 și 21 mai are loc cea de-a 23-a ediţie a Jeunesses International Music Competition Dinu Lipatti. 100 de pianişti din 35 de ţări vor transforma Bucureştiul într-un oraş de poveste, în care virtuozitatea, talentul şi rafinamentul se vor întrece în interpretări de excepție în faţa unui juriu de specialişti internaţionali pentru premii de 10.000 Euro. La acest eveniment, elevii și studenții au accesul liber în limita locurilor disponibile.
Între 13 si 20 mai au loc concertele after-hours reunite sub brandul Caffe Festival Ibis. În fiecare seară, de la 20:00, spațiul neconvențional al cafenelei hotelului Ibis Gara de Nord găzduiește muzicieni ai noului val de jazz, care te vor molipsi de bună dispoziţie şi poftă de viaţă, iar ritmurile ce oscilează între relaxant şi antrenant îţi vor acapara simţurile, pentru o terapie de muzică bună. Intrarea la un concert e 39 lei și include o băutură la alegere. Grupurile de min 5 pers. au un discount, 35 lei / pers.
14 Mai, începând cu ora 10 – Ploieşti Airshow
Aşa e! Ploieşti! Ar trebui să fie Idei pentru Weekend în Bucureşti, dar fiind vorba de un show aviatic nu mă pot abţine. În plus e mai uşor să ajungi la Ploieşti decât în Drumul Taberei, sigur pentru cei care nu stau în Drumul Taberei. Pentru rezidenţii din izolatul cartier bucureştean e greu de ajuns oriunde :), vă rog să mă iertaţi :). Revenind la eveniment, Aeroclubul României împreună cu AT Ploieşti ne invită pe Aerodromul Strejnic să sărbătorim 80 de ani de la înfiinţarea Aeroclubului Teritorial “Gheorghe Banciulescu” Ploieşti. Paraşutişti, ultra-uşoare, acrobaţii şi altele de gen, ne aşteaptă în principiu sâmbătă, pe 14. Dacă însă vremea ne încurcă, organizatorii au rezervat şi ziua de duminică, aşa că înainte de a pleca mai verifică încă o dată pagina evenimentului.
13-15 Mai, între orele 12-22 – BurgerFest
Reluăm aventura căutării celui mai bun burger, într-o nouă ediţie BurgerFest care va aduna într-un singur loc delicioşi burgeri, oferiţi de 17 restaurante, van-uri, truck-uri şi containere din întreaga ţară. Evenimentul va avea loc la Verde Stop (str. Barbu Văcărescu nr. 161-164) şi alături de competiţia CEL MAI BUN BURGER, ne aşteaptă cu concerte: Temple Invisible şi The Mono Jacks (vineri), Mr.jurjak şi Les Elephants Bizarres (sâmbătă) şi Basska şi ROA (duminică). Accesul se face pe bază de bilet care costă 15ron pe zi sau 39ron pentru cele trei zile de festival şi care se poate cumpăra în Reţelele Eventim.ro şi IaBilet.ro.
14-15 Mai – Mânecă Din Cânepă
În 1989 România era cel mai mare producător din Europa de cânepă industrială. Poate din neglijenţă, poate din motive economice, poate din confuzia cânepii industriale cu alte feluri de cânepă, am pierdut de mult locul acesta şi acum iată că e nevoie de evenimente speciale de promovare a acestor culturi. Aşa că sâmbătă şi duminică cânepa, sau planta celor o mie de beneficii, este vedetă la Grădina Sticlarilor unde vom bea ceai de cânepă şi vom povesti despre avantajele acestei plante în industria medicală, nutritională, cosmetică, ecologică şi textilă, în timp ce degustăm pâinea sau ciocolată cu seminţe de cânepă. Pe lângă degustările de produse şi demonstraţiile creative de utilizare a cânepii industriale, mai avem şi muzică live şi jam sessions cu Cats on the Roof, Space Needle şi DJ Olah. Poţi sustţne conceptul cu 5ron.
13 Mai, începând cu ora 21 – Silent Garden – Femei pe Mătăsari warm up party
Mai sunt 2 săptămâni până la Festivalul Urban Femei pe Mătăsari, festivalul care a schimbat o stradă şi a pus-o pe harta culturală a Bucureştiului, scoţând-o în acelaşi timp de pe alte hărţi. Pentru a ne încălzi suntem invitaţi vineri seară la un Silent Party, că să nu trezim oraşul! Un mini parc ascuns de privirile trecătorilor. Lampioane şi muzică, alei pietruite şi flori, crengi şi hamace, cocktailuri şi căşti. Intrarea costă 15 ron.
14 Mai, începând cu ora 16 – ASTRO FEST
Sâmbătă seara are loc un eveniment care pare să fie foarte de interesant, deşi trebuie să recunosc că mi-e destul de greu să înţeleg clar programul. Ce e important este că are loc la Biblioteca Națională a României si se desfășoară atât în aer liber, în parcarea din fața Bibliotecii, unde se vor face observațiile astronomice și cursurile de astro fotografie, cât și în interior în Aula Bibliotecii, unde vor avea loc prelegerile, prezentările, întâlnirile cu astronauții şi concertul. Da, da, toate acestea. Programul este încărcat şi ţi-aş recomanda să cauţi mai multe detalii pe butonul cu Sursă şi detalii. În realitate însă acolo îţi va fi destul de greu să te lămureşti, aşa că cel mai bine ar fi să ajungi la Bibliotecă şi să vezi tu ce găseşti interesant de făcut şi aflat la faţa locului. Participarea la eveniment este gratuită.
14 Mai, începând cu ora 16 – Bookathon
Ah ce-mi place asta! Dacă te atrage ideea unui eveniment astronimic gratuit la Biblioteca Naţională a României, ce zici să dai ceva înapoi în aceeaşi zi, dând curs unei invitaţii la voluntariat. Scopul este înregistrarea tuturor fişelor de catalog ale cărţilor Bibliotecii Naţionale a României. Odată înregistrate, acestea vor deveni mai accesibile iubitorilor de cărţi. Cărţile vor putea fi căutate şi rezervate online. Evenimentul este un maraton de distracţie în bibliotecă, prin care putem contribui la un proiect vizionar, de globalizare şi răspândire a informaţiilor – un proiect care-şi doreşte să aducă toate resursele la câteva click-uri distanţă. E cu jocuri, cu surprize şi cu premii. Nu-ţi uita laptopul acasă.
5-15 Mai – Festivalul Filmului European
O aventură pornită acum două decenii continuă să pună pe agenda cinefililor din România spectacole de film european, în luna mai, în plin sezon al festivalurilor. Festivalul se desfăşoară pe parcursul lunii în 6 oraşe din România. În Bucureşti ne putem bucura de el între 5 şi 15 mai la Cinema Elvire Popescu, Cinema Eforie, Centrul Ceh şi alte locaţii similare. În cinematrografe accesul se face pe baza de bilet care se poate cumpăra pe loc, iar în centrele culturale accesul este gratuit.
14-15 Mai, între orele 10-18 – Tech 4 Kids
Ţi-am zis că îmi place de oamenii de la Teko şi de experienţele pe care le oferă copiilor. Sunt nişte vizionari care investesc din plin într-o viitoare generaţie cu adevărat educată tehnologic. Oamenii ăştia ne invită la Hotel Caro la finalul săptămânii să participăm împreună cu copiii la 40 de activităţi practice ce includ peste 100 de tehnologii. Roboţi, aplicaţii, circuite electrice şi ochelari de Virtual Reality ce vor fi incluse în workshopuri educaţionale, zone de free play şi standuri tech. Participarea este gratuită, aşa că ar fi bine să te grăbeşti să te înscrii pe site-ul lor.
15 Mai, între orele 10-21 – Skirtbike
Dupa 7 ani de tradiție, Skirtbike, parada anuală a biciclistelor se transformă într-un festival al biciclistelor. Evenimentul va avea loc în Parcul Tineretului – Lumea Copiilor (în spatele Palatului Copiilor) și va conține: Bike&Jazz, picninc de seară, Cycle Chic fashion show, Bike’n’Roll SkirtBike parade, concert live, food corner, bike&fashion bazar, women Bike Expo, gold sprints pentru o cauză socială, lecții de pedalat pentru femei şi copii, ateliere de reparații biciclete și lecții de mecanică pentru femei, puncte de informare – cicloturism, tururi ghidate, photo corner – Portret de Biciclistă, concurs de fotografie pentru fotografii amatori.
15 Mai, începând cu ora 11 – Festivalul Filmului European
Plimbări Urbane ne propune o plimbare pe traseul “Modernism în București – Între Art Deco și Modernism“. Plimbarea va începe de la Piața Romană și va continua pe axa nord-sud a Bucureștiului, pe tronsonul format din bulevardele Magheru și Bălcescu. Subiectul principal va fi arhitectura modernistă, evoluția ei în București și cei mai importanți reprezentanți ai acestui stil. În cadrul plimbării vom descoperi clădirile moderniste și Art Deco de pe bulevarde și străzile adiacente. Pe traseu ne uităm pe o tabletă la imagini de epocă, planuri vechi şi noi, schițe, astfel încât să aveți o imagine completă a modului în care a evoluat această zonă. Pentru a participa la tur nu este nevoie de o înscriere prealabilă.
14 Mai, începând cu ora 9 – CUSTOM PROJECTS
Evenimentul curios al săptămânii vine de la Universitatea Politehnică Bucureşti. Subiectul este departe de a fi curios, ba chiar este foarte interesant pentru pasionaţii de maşini modificate. Organizatorii, studenţi ai departamentului Autovehicule Rutiere din UPB, îşi propun să-i strângă la un loc pe pasionaţi, cu sau fără maşinile din dotare, alături de reprezentaţi ai unor şcoli sau instituţii de profil. Eu trebuie să specifc că invitaţia este adresată studenţilor, însă bănuiesc că nu ne dă nimeni afară dacă suntem acolo ca să mai învăţăm ceva, deşi am depăşit vârstă studenţiei. Iar partea curioasă a evenimentului este că el începe sâmbătă dimineaţă la 9, deşi este adresat studenţilor. Poate s’or mai fi schimbat obiceiurile studenţeşti, dar “pe vremea mea” asta ar fi fost o provocare mult prea mare.
14-15 Mai, între orele 10.30-17.30 – LOVE Yard Sale
Dacă îți e dor de un târg, uite unul, un târg al lucrurilor care merită încă o șansă să fie iubite și purtate cu drag. Se întâmplă la Mântuleasa 40 (bar & grill) si ne așteaptă cu o varietate de articole (îmbrăcăminte, încălțăminte, accesorii, podoabe, mici decorațiuni) în stare foarte bună și bună, multe din ele chiar noi. Organizatorii zic ca “Ele sunt aduse spre vânzare din motive care de cele mai multe ori țin de o nepotrivire de stil sau de o măsură prea mică sau prea mare. Prețurile nu îți vor da bugetul peste cap, sunt foarte prietenoase.”
14-15 Mai, între orele 10-14 – Zilele Muzeului Militar Naţional
Pentru că în ultimul timp Muzeul Militar cam hibernează îţi recomand să mergi să-l vizitezi la sfârşitul acestei săptămâni când îşi sărbătoreşte aniversarea. Cu această ocazie în curtea interioară se vor reconstitui scene istorice, se vor efectua demonstraţii şi prezentări istorico-militare. Vom avea astfel ocazia să retrăim pentru câteva ore epoca războaielor daco-romane, epoca medievală din secolele XIII-XV, Renaşterea, perioada de început a domniei lui Carol I, precum şi perioadele celor două conflagraţii mondiale. Vor mai fi şi Cercetaşii acolo, un cinematograf de campanie, muzică militară şi muzică de epocă susţinute de fanfara militară, precum şi „hrana de război”, pregătită la bucătăria de campanie, şi anume tradiţionala fasole cu cârnaţi.
13-15 Mai, între orele 10-18 – Expozitia Nationala de Violete Africane si Alte Gesneriaceae
Am anunţat evenimentul acesta deja de câteva ori de când am început Ideile pentu Weekend şi totuşi de fiecare dată mă chinui să citesc “Gesneriaceae”. Cred că vine din zona “trebuie să ne diferenţiem cumva de o florărie şi să evidenţiem latura academică a plimbării printre violete”. Până la urmă este însă o invitaţie colorată la o expoziţie cu flori frumoase la Grădina Botanică.
14-15 Mai, între orele 10-20 – Agenda Bio
Prietenii de la Bounty Fair organizează tot la Casa Universitarilor ((Str. Dionisie Lupu nr.46) un eveniment unde vom putea degusta preparate sănătoase, testa cosmetice şi produse bio. De asemenea vom putea participa la ateliere , conferinţe interactive, prezentări de produse şi multe altele. Vor exista şi ateliere pentru copii şi părinţi. Intrarea costă 5 lei de persoană, dar copiii până în 14 ani pot intra gratuit. Biletul include degustări şi testări de produse bio la standurile participante, accesul în zona de conferinţe şi ateliere, accesul în zona de terasă şi de relaxare în grădină, amenajată cu hamace şi paturi.
15 Mai, începând cu ora 8.30 – OMV Petrom Bucharest HALF MARATHON
Duminică se aleargă din nou în Bucureşti. Ultimul eveniment de acum câteva săptămâni a fost cursa de 10km, acum avem cursa de 21 de km. Pare că urmează un maraton complet şi probabil spre finalul verii un ultra-maraton. Dar până una alta ne pregătim pentru semi-maratonul care va avea loc în Piaţa Constituţiei. Cursele copiilor se vor desfăşura pe trasee cuprinse între Palatul Parlamentului şi Piaţa Unirii, iar cursa de 21 de km se întinde pe traselul Parcul Eroilor, Splaiul Unirii, Calea Victoriei până la Cercul Militar Naţional, Piaţa Unirii, Piaţa Constituţiei, Piaţa Geroge Coşbuc, Piaţa Alba Iulia, Arena Naţională. Traseu serios pe care îl poţi alerga, încuraja sau ocoli după preferinţele personale.
5-15 Mai, între orele 12-21 – Art Safari
Uite un eveniment despre care am înţeles destul de puţin faţă de ambiţiile mele uzuale, dar suficient încât să cred că nu merită ocolit. Ne atrage cu doi magneţi. În primul rând organizatorii spun că este cea mai mare expoziţie de artă din România reunind 7000 de opere de artă. Asta este discutabil ţinând cont că MNAR are 70.000, dar probabil diferenţa între muzeu şi expoziţie este mai profundă decât pare la prima vedere. Al doilea magnet este locaţia, Palatul Dacia-România (Str. Lipscani 18-20) care este redat circuitului cultural bucureştean cu această ocazie. Preţul biletelor valabile pentru o zi este de 25ron întreg şi 15ron redus. Copiii sub 12 ani au acces gratuit.
14-15 Mai – Vizite în spaţiile istorice ale Palatului Regal
MNAR oferă rar o experienţă fascinantă vizitatorilor interesaţi să descopere Palatul Regal. Spaţiile istorice recent restaurate din corpul central al Palatului Regal (Sufrageria Regală, Sala Tronului şi Scara Voievozilor) pot fi vizitate în al treilea week-end din fiecare lună. Participarea la aceste vizite ghidate nu necesită programare prealabilă. Vizitatorii sunt rugaţi să se prezinte cu treizeci de minute în avans la casa de bilete de la parterul Galeriei Naţionale pentru achiziţionarea biletelor de acces. Programul este sâmbătă şi duminică de la 11.30, de la 14 şi de la 16.30. Participarea se face în limita locurilor disponibile. Durata aproximativ o oră. Tarif: 20 lei întreg/10 lei pensionarii/5 lei pentru elevi şi studenţi/preşcolarii au acces gratuit.
13-15 Mai, între orele 10-18 – Piața Țărănească și Meșter(Ești)
Dacă îţi era dor de târgurile de la MŢR, află că weekendul acesta târgul de MŢR se întoarce. Și-au anunțat prezența gospodari și gospodine de prin toate zonele țării care vin pregătiți cu bucate alese: brânzeturi și cașcavaluri, legume proaspete, zacuști, siropuri și dulcețuri, plăcinte domnești, cozonaci și poale-n brâu, prajituri tradiționale, dar și torturi delicioase, turtă dulce și covrigi, miere și alte ale stupului, plante de leac și săpunuri naturale. La fața locului se pregătesc mâncăruri alese după rețete dâmbovitene. Meșteresc: țesătoare, încondeietoare, cioplitori, olari, cusătorese, sticlari, căldărari. Artizanii sunt prezenți cu: bijuterii din alamă, cristale, piele sau mărgele, ceramică pictată cu motive tradiționale, casete pictate, obiecte decorative, hainuțe pentru copii și nu numai, obiecte croșetate sau din lână împâslită, obiecte din lut, icoane, jucării și fel de fel de minunății lucrate cu migală. Intrarea este liberă.
14 Mai, între orele 11-12 – Exista viata in Univers?
15 Mai, între orele 11-12 – Fizica Distractiva
În weekenduri Orăşelul Cunoaşterii îi aşteaptă pe cei mici cu ateliere numai bune de descoperit şi înţeles mai bine lumea. Atelierele durează 1 oră şi se adresează copiilor cu vârstă de minim 4 ani. Participarea se face prin înscriere telefonică la 0723 390 449 sau prin email la contact@oraselulcunoasterii.ro. Costul unui bilet este 30 ron.
20 Februarie – 19 Iunie – Ateliere de Creatie de la Creart
Creart organizează ateliere de creație pentru copii în fiecare sâmbătă și duminică în Satul Francez și în Piața Alexandru Lahovari. Scopul acestui proiect este educația prin creație, ajutându-i pe copii să își dezvolte atenția, abilitățile practice și imaginația, oferind totodată o alternativă artistică de petrecere a timpului liber. Înscrierile se fac de Luni până Vineri, între orele 9:00 – 17:00 la adresa de e-mail ateliere@creart.ro sau la numărul de telefon 0733 331 324 – Ramona Filip. Taxa / atelier, de 10 RON, se achită înainte de începerea cursurilor, în locație.
În Satul Francez (Șoseaua Nordului, nr. 114 – 140) sunt organizate în fiecare sâmbătă următoarele ateliere:
Eco – creativitatea de week-end (6 – 12 ani) – 11:00 – 12:30
În cadrul programului Eco-creativitatea de weekend cei mici își dezvoltă manualitatea și își cultivă un spirit practic prin mijloace artistice inedite. Fiecare sesiune va aduce o nouă tematică pentru participanți prin care fiecare copil va realiza un obiect util sau artistic din materiale revalorificate. Copiii vor învăța tehnici de lucru interesante (decoupage, pirogravură, origami etc) și vor dobândi informații variate despre mediul înconjurător și materialele din jur.Atelierele vor fi coordonate de specialiști în domeniul propus, meșteri cu experiență în educația celor mici.
Mini grădina parfumată (6 – 12 ani) – 13:00 – 14:30
Programul Mini-grădina parfumata introduce copiii în lumea minunată a plantelor. Astfel, cei mici vor realiza grădini în miniatura în care vor folosi sticluțe reciclate, plante, elemente organice și pietricele decorative. Fiecare sesiune va avea o tematică diferită, iar cei mici vor dobândi tehnici de plantare și vor putea învăța despre plantele de sezon, aranjamente și modalități de întreținere.Atelierele vor fi coordonate de specialiști în domeniul propus, meșteri cu experiență în educația celor mici.
Universul picturii (4 – 12 ani) – 15:00 – 16:30
Copiii vor învăţa să picteze motive populare și peisaje pe sticlă, lemn, hârtie şi pânză, dar și pe ceramică.
În sediul Creart, (Piața Alexandru Lahovari, nr. 7) sunt organizate următoarele ateliere:
Sâmbătă
Creativitate şi joacă senzorială (2-3 ani) – 10:30 – 12:00
Acest atelier va fi o întâlnire săptămânală între copii şi părinţi în care lumea devine culoare, forma prinde viaţă, materialele încep să vorbească şi să se mişte în mânuţele lor. Copiii vor aduce imaginaţia şi pofta de joacă, iar părinții care vor participa la atelier vor avea o mai bună interacţiune fizică şi emoţională şi vor redescoperi copilul din ei.
Jucării şi eroi de poveste (6 – 10 ani) – 12:30 – 14:00
Cel mai mult copiilor le plac poveştile, iar cel mai bine copiii învaţă prin joc, joacă şi imaginaţie. În cadrul acestui atelier, dintr-o bucată de fetru sau pânză colorată, o mână de mărgele şi nasturi amestecaţi, cei mici vor avea ocazia să meşterească jucăria preferată.
Duminică
Micii bucătari (6 – 10 ani) – 10:30 – 12:00
Copiilor le place să exploreze lumea din bucătărie. Sunt atraşi de culori, de arome şi forme și sunt dornici să taie, să amestece şi să guste. Devin entuziaşti şi bucuroşi să împartă cu cei dragi ceea ce ai au pregătit cu mâinile lor. În plus, aşa învaţă mai uşor despre alimentaţia sănătoasă şi importanţa unui măr, castravete sau miez de nucă.
Călătorie în jurul lumii (5 – 10 ani) – 12:30 – 14:00
Învăţăm despre lume prin joacă. Învârtim globul pământesc, ne stabilim punctul unde vrem să ajungem, alegem cel mai potrivit mijloc de transport şi pornim la drum. Ajunşi la destinaţie, vom afla despre obiceiurile locului, ce limbă vorbesc oamenii, ce fel de climă au în tot timpul anului, de unde se trag, cum locuiesc, ce preocupări au, cum dansează, ce muzică ascultă sau ce mănâncă gazdele noastre. După ce le-am experimentat pe toate, „vom lua un obiect ca amintire” şi apoi ne vom îndrepta spre casă. Ca să nu ne pierdem, ne-am gândit să începem din Europa, să continuăm cu Africa până ajungem în Australia şi Insulele Cook.
6 Aprilie – 15 Mai – Așezămintele Brâncovenești: 1835 – 2015
Expoziția găzduită sala Lapidarium a Casei Filipescu-Cesianu este alcătuită dintr-o serie de fotografii istorice inedite și din reconstituirile virtuale ale corpurilor Spitalului Brâncovenesc și Azilului „Domnița Bălașa”. Cercetarea a fost realizată de Oana Marinache, iar o parte din fotografii provin din colecțiile lui Andrei Slăvuțeanu, Cezar Petre Buiumaci, Emanuel Bădescu. Conceptul grafic al expoziției îi aparține lui Cristian Gache, iar reconstituirile virtuale au fost realizate de Andrei Popescu. În 2015 am sărbătorit 180 de ani de la testamentul ctitoricesc al bănesei Safta Brâncoveanu și 130 de ani de la ridicarea celei de-a patra Biserici „Domnița Bălașa”, dar am comemorat și 30 de ani de la demolarea complexului din centrul orașului.
30 Martie – 3 Iulie – Spitale dispărute ale Bucureștiului
Muzeul Municipiului Bucureşti, Palatul Şuţu împreună Fundația Colegiului Medicilor din Municipiul București, ne invită să vizităm expoziția „Spitale dispărute ale Bucureștiului”, deschisă în curtea Palatului Suțu.
Expoziția oferă o privire asupra activității spitalelor bucureștene a căror funcționare a fost sistată ca urmare a cutremurelor, a bombardamentelor din timpul Celui de-al Doilea Război Mondial, a demolărilor și restructurărilor din Perioada Comunistă, sau a lipsei de finanțare și a proceselor de retrocedare din perioada postdecembristă.
3 Martie – 29 Mai – Eleganţă şi tradiţie în moda feminină. De la Belle Epoque la interbelic
Muzeul Naţional Cotroceni organizează în Salonul Cerchez, expoziţia “Eleganţă şi tradiţie în moda feminină. De la Belle Époque la interbelic” dedicată Zilei de 8 Martie. Expoziţia valorifică patrimoniul Muzeului Naţional Cotroceni şi două colecţii particulare oferite cu amabilitate de Iulia Gorneanu şi Oana Creţu. În cadrul expoziţiei vor figura rochii, fuste şi bluze reprezentative pentru moda sec. al XIX-lea şi începutul sec. XX, accesorii (pălării, mănuşi, poşete, evantaie, bijuterii, ace de pălărie, umbreluţe de soare), sticluţe de parfum, pudriere, casete de bijuterii, dantele, cutii de pălării, alături de costume populare, fote şi ii din perioada anilor ’20 – ’30 din diferite zone ale ţării, marame, veste brodate cu motive populare, brâie şi paftale din metal argintat. Atmosfera de epocă va fi întregită de fotografii şi cărţi poştale reprezentând doamne din societatea românească, dar şi pe principesa şi regina Maria a României, simbol al eleganţei şi graţiei feminine şi promotoare a purtării costumului popular românesc în cercurile oficiale.
18 Februarie – 29 Mai – Brâncuși. Forme în alb și negru – expoziție de fotografie
MNAR organizează expoziția de fotografie “Brâncuși. Forme în alb și negru” ca parte din Programul naţional 140 de ani de la naşterea marelui sculptor Constantin Brancuşi inițiat de Ministerul Culturii. Aceasta propune o selecţie de 40 de tiraje moderne după clișeele realizate de Brâncuşi la Paris: aspecte din atelier şi sculpturi aflate în diferite stadii de lucru. Pe lângă fotografii, în expoziţie se regăsesc şi două module interactive din atelierul Pasărea ascunsă-n piatră, găzduit în corpul Ştirbei al muzeului. Atelierul a fost conceput de specialiştii de la Centrul Georges Pompidou din Paris pentru a-i familiariza pe copii cu lucrările lui Brâncuşi. Cele două module aduse în expoziţie oferă acum unui public mai larg posibilitatea de a descoperi în mod ludic universul sculptorului. Atât fotografiile, cât şi modulele interactive au fost donate Muzeului Naţional de Artă al României de Muzeul Naţional de Artă Modernă – Centrul Georges Pompidou din Paris în 2006, respectiv 2007.
Sursă și detalii14 Mai, începând cu ora 10.15 – Legenda cerbului mândru
Muzeul „Grigore Antipa” vă invită să-i aduceți pe cei mici la o întâlnire cu Arta în cadrul atelierelor Art Antipa. Atelierele sunt un mod distractiv de a petrece timpul liber, fiind în același timp și o modalitate de a dezvolta creativitatea, ingeniozitatea, simțul estetic și spiritul de observație al copiilor. Grupe de vârstă: 4-7 ani (între 10.15–11.30), 8-14 ani (11.45 -13.15). Costul participării la un modul de 4 ședințe (pe parcursul unei luni) este 160 ron/participant, iar pentru o ședință este de 50 ron/participant. Înscrierea participanților se poate face prin email info@antipa.ro sau la telefon 021.305.60.31. Înscrierile prin e-mail au prioritate.
12 August 2015 – 29 mai 2016 – Falsuri Monetare
Muzeul Municipiului Bucureşti, Palatul Şuţu ne propune o scurtă istorie a falsificării emisiunilor monetare, începând din antichitate şi ajungând în anul 1947. Expoziţia este organizată de Muzeul Municipiului Bucureşti în parteneriat cu Institutul Naţional de Medicină Legală „Mina Minovici”. Cu problema falsurilor monetare s-a confruntat întreaga societate indiferent de perioada istorică, pe de o parte din cauza unei manipulări a valorii, chiar de către autorităţi în scopul obţinerii unor importante surse de venit prin scăderea titlului metalului preţios sau a greutăţii (acest sistem fiind utilizat de unele state, ale căror suverani vedeau în monetării importante surse de venituri ce puteau fi obţinute rapid), fie din cauza unor ateliere clandestine.
Sursă și detalii