13 Februarie, între orele 15-22 – Festival de teatru ÎnScenarii
Am aruncat buzduganul acum câteva zile, grăbindu-mă să-ţi spun despre acest festival de teatru cu speranţa că încă vei mai găsi bilete. Azi am văzut că la piesa a 3-a s-au epuizat, aşa că sper că ai reuşit să-ţi faci rezervarea. Proiectul este unul deosebit de interesant, organizat de tineri care îmi dau speranţă cu privire la viitor, care îşi propune să colecteze resurse financiare pentru YouthBank, despre care poţi descoperi mai multe aici. Festivalul are loc la Teatrul Naţional, sala Media. Preţul biletelor pentru fiecare spectacol este 20 ron, iar abonamentul pentru întreagă zi este 60 ron. Programul este următorul:
● 15:00 „Almost, Maine”, trupa As;
● 16:15 „Cerere in căsătorie” si „Ursul”, trupa Arthesium;
● 17:30 „Flori pentru Algernon”, Alex Ivănoiu;
● 19:00 „De ce tocmai tu?”, Natalie Ester si Cătălin Stelian.
14 Februarie, între orele 11-18 – Valentine’s Day Brunch @MNAC
În stilul specific al MNAC suntem invitaţi cu câteva cuvinte la ceea ce mi s-a părut cel mai atractiv eveniment dedicat Valentine’s Day. Un fusion brunch unde “combinăm arome, sunete şi energii. Live cooking pe terasă, bar, muzică, food & more”. Acces liber cu maşina în parcarea în faţa muzeului. Şi cireaşa de pe tort, intrare gratis la toate expoziţiile din muzeu.
13-14 Februarie, între orele 10-18 – Târgul gastro-cultural Ozosep
Pe strada Pictor Arthur Verona, în spate la Cărtureşti şi la câţiva paşi de renumitul calcan cu numele străzii se desfăşoară în weekend Târgul gastro-cultural Ozosep, unde suntem aşteptaţi cu o atmosferă relaxantă, atelier de creaţie pentru copii, concert, gulaş fierbinte dar şi o serie de surprize! Peste 25 de producători ne aşteaptă cu produse 100% naturale: specialităţi de brânzeturi şi iaurturi, prăjituri şi pâine de casă, produse din carne, inclusiv carne de vânat, turtă dulce, siropuri şi gemuri naturale, miere, palincă, bere, ceaiuri şi infuzii din plante medicinale, cosmetice naturale, jucării din lemn, bijuterii hand-made şi nelipsitul kürtőskalács, proaspăt făcut pe loc.
13-14 Februarie, între orele 14-21 – Waffles with Love
Într-un weekend aflat sub semnul dulcegăriilor iubăreţe, vestea gustoaselor waffles de La un Ceai (Luigi Cazzavillan nr. 25) nu este deloc surprinzătoare. Iar binevenită este cu siguranţă. Şi ca să se asigure că ne lasă gura apă ne mai spun şi care sunt cele 4 combinaţii generoase, decadente şi absolut delicioase: 1. Love me tender, love me sweet, reaaaally sweeeet (cocktail de fructe, înghețată, fistic și sirop de arțar; 2. It would be nothing, nothing without a woman or…bacon (unt de arahide, mix semințe, masline verzi și bacon); 3. Je t’aime, uh la la (sos brânzeturi, fructe uscate și nuci măcinate); 4. Decadence is decadence (frișcă, nutella, căpșuni în dip de ciocolată și migdale). Numai pe bază de rezervări la 0734 195 395 (apel sau sms).
13 Februarie, începând cu ora 17 – Clasic e Fantastic, Copilaria lui Beethoven
Continui să te invit la evenimentele din seria Clasic e Fantastic. Am scris aici câteva rânduri despre spectacolul care s-a ţinut la Ateneu pentru că a fost o experienţă foarte valoroasă de care cred că ar trebui să se bucure cât mai mulţi. Următorul eveniment se desfăşoară vineri la Teatrul Odeon, Sala Studio. Spectacolul îi este dedicat lui Beethoven.
12-14 Februarie, începând cu ora 10 – Targ de Sfantul Valentin la Muzeul de Geologie
Dacă te gândeşti la o sinteză preţioasă a dragostei, într-un cristal sau o piatră preţioasă pe de’a’ntregul sau mai pe jumătate, unde te-ai putea asigura cel mai bine de veridicitatea ei? Am ales să-ţi propun acest târg, indiferent dacă piatra este un cadou pentru cineva sau pur şi simplu bucuria ta pentru pentru că târgurile de la Muzeul de Geologie sunt ca un fel de conexiune directă cu furnizorul. Fără intermediari, fără procesatori, fără retaileri, ca şi cum ai merge în gura minei şi ai cumpăra direct de la mînerul care scoate la iveală frumuseatea. 🙂
12 Februarie, începând cu ora 20 – Trei parale – Drumul Levantului
Îmi place cum sună şi îmi place locul în care se desfăşoară, aşa că ce-ar fi să ne bucurăm de o trupă interesantă. Cel mai proaspăt proiect al grupului îşi propune o călătorie sonoră din Carpaţii până în Orientul Mijlociu. Lăsând la o partea scrupulozitatea specifică celorlalte proiecte, membrii grupului explorează liberi sonorităţile ornamentate ale Bizanţului. Concertul are loc la Clubul Ţăranului, iar preţul unui bilet este de 30ron.
3 Februarie – 3 Aprilie – O incursiune în istoriile cartierului Berceni
Din când în când descopăr evenimente organizate de comunităţi ale Bucureştiului, în fapt de nucleele principale ale societăţii. Înainte de a fi un oraş suntem în primul rând comunităţi locale, pornind de la vecinii din imediata apropiere şi continuând cu cei “din cartier”. Există tot mai multe astfel de comunităţi, cea din Lacul Tei, cea din Cotroceni şi iată că acum e vremea să o cunoaştem pe cea din Berceni. Avem ocazia să o facem într-unul din cele mai recent renovate spaţii culturale ale Bucureştiului, Casa Filipescu-Cesianu. Aşadar invitaţia de a participa la această expoziţie organizată de Muzeul Municipiului Bucureşti vine la pachet cu două potenţiale descoperiri, o comunitate şi un loc. Urmărind morfologia constituirii unui cartier şi evoluţia sa urbanistică de la comună suburbană cu peisaj rustic la apariţia complexurilor de locuinţe în diferitele perioade ale secolului XX, expoziţia valorifică dinamic memoria locului prin poveşti, fotografii şi documente cartografice care redau câteva repere în transformarea zonei de sud a oraşului (denumită astăzi cartierul Berceni).
14 Februarie, între orele 10-11 – Poveştile pietrelor
Mă simt cumva vinovat de faptul că printre recomandările de weekend îşi fac loc rar evenimente pentru cei mai mici. Cu această povară asupră-mi am descoperit acest spectacol organizat de trupa Tăpuşele duminică la Hotel Capital Plaza. Este vorba de un spectacol senzorial dedicat micuţilor cu vârste sub 4 ani care îşi propune să le aducă acestora cât mai multe informaţii nonverbale despre pietre. Textură, culoare, asemănare, sunet, joc. Costul unui bilet este 50 ron/copil. (părinţii nu plătesc). Cel de-al doilea copil al familiei are reducere 50%. Înscrieri la rusunicoleta3@gmail.com, tapusele@gmail.com, telefon: 0747 702 284.
12-14 Februarie – Zilele Evoluției
O serie de evenimente care propun întrebări cât pentru o viaţă va avea loc la acest final de săptămână la Librăria Humanitas de la Cişmigiu. Promisiunea pe care o fac organizatorii este că vor şi oferi răspunsurile. Dacă e aşa cum îmi imaginez eu, cred că vor fi multe răspunsuri acolo, care însă la rându-le vor genera multe alte întrebări. Tare e faină învăţarea asta! Acesul este gratuit, iar programul este următorul:
Vineri, 12.02.2016, 18:30-20:00
Invitați: Profesor univ. dr. Octavian Popescu (genetician, directorul Institutului de Biologie din București) și Prof. Camelia Afrim (inspector scolar pentru biologie, I.S.M.B.). Teme abordate: Cum putem studia evoluția și cât de greu este de înțeles acest proces? Ce înseamnă Arborele Vieții și cât de înrudite sunt organismele între ele? Care este povestea completă a descoperirii ADN-ului/Spirala Vieții? Ce înseamnă proiectul Genomul Uman și cu ce se continuă el astăzi?
Sâmbătă, 13.02.2016, 11:00-13:00
FANBOOK Science – Eveniment pentru copii din ciclu primar și gimnazial, Coordonator: Anca Bontaș (prof. de biologie). Invitat: Florin Stanciu (genetician). Teme abordate: Prin ce se aseamănă bacteriile, păsările, ciupercile, brazii și delfinii? Ce mâncau cintezele lui Darwin? Ce sunt amoniții și de ce nu mai întâlnim astăzi insecte gigantice? Cât de diversă este lumea vie?
Duminică, 14.02.2016, 17:00-19:00
Invitat: Dr. habil. Mihai E. POPA (paleobotanist, profesor la Facultatea de Geologie și Geofizică, Universitatea din București). Teme abordate: Voiajul lui Darwin pe Beagle și cum a schimbat acesta nu doar viața lui Darwin, ci și lumea știinșifică; Ce sunt fosilele și ce informații ne oferă acestea depre evoluția și trecutul planetei noastre? Cum știm că unii dintre dinozauri aveau sânge cald? Ce rol a avut și are clima în evolutia speciilor? Care este arborele nostru filogenetic? Care este viitorul biologic al speciei umane?
13 Februarie, începând cu ora 18 – 1 an de Carusel
Nu ştiu dacă potrivirea asta de evenimente între Humanitas şi Cărtureşti este întâmplătoare, însă cert este că fiecare are propria propunere pentru weekend. A trecut un an de când “Caruselul luminii” a coborât din imaginaţie şi a devenit una dintre cele mai frumoase librării ale lumii. Ce-mi place cum sună asta, “una din cele mai frumoase librării ale lumii”! Iar ăsta e motiv de sărbătoare cu două concerte cu We singing colors (de la 18:00) si cu Class (de la 20:00) si premii surpriză pentru primii 300 de clienți. Intrarea este liberă.
13-14 Februarie, începând cu ora 11 – Lacul Văcăreşti
Se anunta vreme excelenta in weekend, numai buna pentru o escapada de 4 ore prin Delta Bucurestiului in compania lui Andrei Ionel. Dacă citesti pentru prima data Ideile pentru Weekend, in primul rand aboneaza-te la newsletter-ul saptamanal 🙂 si apoi afla că Andrei este un pasionat de geografie ale cărui tururi ghidate prin Bucureşti le urmăresc de câteva luni. Este creatorul blogului Arhiva de Geografie, care însă nu mai are în prezent conţinut deoarece acesta a fost transferat către un proiect mai elaborat, o carte cu acelaşi nume. Pentru susţinerea acestui proiect organizează şi aceste excursii ghidate prin Bucureşti, iar unele dintre ele sunt super interesante. Ca cea care va avea loc în ambele zile din weekend şi care ne propune să cunoaştem amfiteatrul abandonat din Orăşelul Copiilor, cea mai îngustă stradă din Bucureşti şi Lacul Văcăreşti. Întâlnirea are loc la staţia de metrou Brâncoveanu, afară (unică ieşire), iar traseul se întinde pe o distanţă de 8 km, durând cam 4 ore. Evenimentul este gratuit, dar aşa cum îţi spuneam Andrei se află într-o campanie de strângere de fonduri pentru finanţarea proiectului său, prin urmare orice contribuţie este binevenită.
13 Februarie – 6 Martie, începând cu ora 10 – Micii meșteri mari
A trecut ceva timp de când nu am mai avut un motiv să mergem la Muzeul Satului. Probabil nu e o coincidenţă vremea din ce în ce mai potrivită pentru plimbări în aer liber şi startul atelierelor de creativitate dedicate copiilor. Aceştia sunt invitaţi să confecţioneze, mărţişoare și felicitări, destinate sărbătorii Mărţişorului și Zilei Femeii. Sunt invitaţi să participe copii cu vârsta între 5 şi 14 ani. Înscrierile se fac începând cu data de 2 februarie 2016, de luni până joi, între orele 10.00 – 15.00 la telefon 021/317 91 10/int. 195, şi prin email: muzeulnationalal_satului@yahoo.com. Atelierele se vor desfăşura în weekend în clădirea Arhondaric din Şos. Kiseleff nr. 28, începând cu orele 10.00. Taxa de participare pentru fiecare atelier este de 15 ron / copil. Numărul maxim de copii înscrişi este de 15 la fiecare atelier.
13 Februarie, începând cu ora 19 – Prezentări de astronomie
Muzeul Municipiului Bucureşti, Palatul Şuţu îl găzduieşte pe Adrian Şonka. Ţi-am povestit despre el odată cu Observatorul Astronomic pe care l-am descoperit cu ocazia unei prezentări de astronomie. Acum, din fericire, Observatorul este închis pentru renovările de care avea atât de mare nevoie. Partea mai puţin bună este că întâlnirile de sâmbătă seară cu Adrian Şonka nu mai aveau unde să se ţină. Însă universul (dacă nu el atunci cine!?) m-a făcut să-l redescopăr printre evenimentele organizate la Palatul Şuţu. Şi te invit, cu foarte mare bucurie şi încredere să mergi să descoperi astronomia în cel mai distractiv şi relaxat mod cu putinţă. Cred din toată inima că un subiect atât de complicat şi serios ca o călătorie prin univers are nevoie de o provizie sănătoasă de voie bună. Prezentarea constă în vizualizarea (și conștientizarea) numărului enorm de stele care se află în Univers. Pentru a ilustra acest fapt se va folosi un program de astronomie și baze de date cu observații astronomice reale. Prezentarea este o proiecție pe întuneric, însoțită de explicații live. Participanții vor vedea cum arată cerul văzut cu ochiul liber și prin telescop, dar și o colecție de obiecte observate până în prezent de astronomi.. Preţul unui bilet este 5 lei.
12-14 Februarie, între orele 10-18 – Târg cu meşteri si produse tradiţionale
Avem din nou târgul de weekend de la MŢR. Suntem așteptați de către meșteri și artizani, continuatori ai tradițiilor populare românești. Aceştia vor fi prezenți la târg cu vase de ceramică pictată, măști populare, icoane pe sticlă şi pe lemn, marame şi ii lucrate cu multă migală, bundiţe și giubele, sumane şi chimire, vestimentaţie din lână împâslită, cojoace şi căciuli din blană naturală. Iubitori şi creatori de frumos sunt şi cei care îşi expun obiectele de decor din sticlă sau ceramică pictată, sculpturile în marmură, podoabele din porţelan sau piesele de îmbrăcăminte brodate cu motive populare. Nu vor lipsi nici produsele din gastronomia tradițională precum turta dulce din Covasna, preparatele din carne de porc rasa Mangalița, cozonacii bucovineni, brânzeturile proaspete şi afumate din lapte de capră sau de oaie, prăjiturile de casă, plăcintele boiereşti cu fructe şi cu brânză, mierea și siropurile naturale, vinul de Panciu şi palinca, pâinea frământată după reţete săseşti, alături de fructe păstrate cu grijă peste iarnă în cămări. Intrarea este liberă.
12 Ianuarie – 20 Martie – Salonul International de Arta Fotografica
La Muzeul Municipiului Bucureşti, Palatul Şuţu ne invită la cea de a 20-a ediţie a Salonului Internaţional de Artă Fotografică a României. Salonul reuneşte operele celor mai importanţi fotografi din lume. Expoziţia este o sinteză a competiţiei la care au participat 1960 de fotografii a 240 de fotografi din 39 de ţări. Dintre acestea 400 de fotografii au fost acceptate şi 38 premiate. Doar acestea din urmă vor fi expuse. Deci cele mai bune din cele mai bune.
13 Februarie, începând cu ora 10.15 – Art Antipa, De ce își cântă cucul numele?
Muzeul „Grigore Antipa” vă invită să-i aduceți pe cei mici la o întâlnire cu Arta în cadrul atelierelor Art Antipa. Atelierele sunt un mod distractiv de a petrece timpul liber, fiind în același timp și o modalitate de a dezvolta creativitatea, ingeniozitatea, simțul estetic și spiritul de observație al copiilor. Grupe de vârstă: 4-7 ani (între 10.15–11.30), 8-14 ani (11.45 -13.15). Costul participării la un modul de 4 ședințe (pe parcursul unei luni) este 160 ron/participant, iar pentru o ședință este de 50 ron/participant. Înscrierea participanților se poate face prin email info@antipa.ro sau la telefon 021.305.60.31. Înscrierile prin e-mail au prioritate.
14 Februarie, începând cu ora 10.15 – Inimi dezghețate
Muzeul „Grigore Antipa” ne așteaptă duminica să-i aducem pe cei mici la Atelierele de creație cu imaginație Holy Molly. Chiar dacă pleci la drum cu materiale puține, dar cu sclipici din abundență… cu Holy Molly poți face orice îți propui. Tot ce-ți trebuie e puțin entuziasm și un dram de încredere. Din aţe, lipici, sclipici, nisip și hârtie, precum şi cu ajutorul crenguţelor şi al frunzelor culese de prin grădini şi parcuri, vom inventa cele mai năstrușnice creaţii care ne vor împodobi camerele şi zilele. Atelierele se adresează copiilor cu vârste cuprinse între 4 și 9 ani. Înscrierea copiilor se face prin e-mail: info@antipa.ro, nejucam@holymolly.ro, sau la telefon 021.305.60.31, în limita a 15 locuri/grupă. Taxa de participare este de 50 lei/participant/ședință.
22 Decembrie – 1 Mai – Cu Sânge Rece
Muzeul „Grigore Antipa” ne invită să vizităm expoziţia temporară de reptile vii „Cu sânge rece”, deschisă în perioada 22 decembrie 2015 – 1 mai 2016. In perioada 22-31 Decembrie accesul este gratuit. Taipanul australian, cobra egipteană, vipera uriaşa africană, anaconda, şarpele cu clopoţei, cobra scuipătoare sau şarpele regal, sunt doar câteva dintre speciile care pot fi admirate în această expoziţie la Muzeul „Antipa”. Expoziţia „Cu sânge rece” oferă o fascinantă incursiune în lumea acestor misterioase vieţuitoare şi pune la dispoziţia vizitatorilor informaţii despre obiceiurile lor, despre cum se adaptează ele la mediul înconjurător, precum şi despre rolul pe care-l joacă în ecosistem. Programul de vizitare este de marţi până vineri între orele 10 – 18 (ultimul vizitator intră la ora 17) iar sâmbăta şi duminica între 10 – 19 (ultimul vizitator intră la ora 18). Preţurile biletelor sunt de 10 lei/copil/student/pensionar şi 15 lei/adult. Copiii cu vârste mai mici de 3 ani au gratuitate.
12 August 2015 – 29 mai 2016 – Falsuri Monetare
Muzeul Municipiului Bucureşti, Palatul Şuţu ne propune o scurtă istorie a falsificării emisiunilor monetare, începând din antichitate şi ajungând în anul 1947. Expoziţia este organizată de Muzeul Municipiului Bucureşti în parteneriat cu Institutul Naţional de Medicină Legală „Mina Minovici”. Cu problema falsurilor monetare s-a confruntat întreaga societate indiferent de perioada istorică, pe de o parte din cauza unei manipulări a valorii, chiar de către autorităţi în scopul obţinerii unor importante surse de venit prin scăderea titlului metalului preţios sau a greutăţii (acest sistem fiind utilizat de unele state, ale căror suverani vedeau în monetării importante surse de venituri ce puteau fi obţinute rapid), fie din cauza unor ateliere clandestine.
Sursă și detalii