11 Martie, începând cu ora 17 – Melancolie
CONCURS – Poţi câştiga o invitaţie dublă la acest eveniment participând aici.
Sâmbătă 12 martie de la ora 11.00 Fundatia Calea Victoriei organizează evenimentul Mesele de Odinioară, Atelier de Istorie şi Civilizaţie cu Ana şi Filip Iorga. Evenimentul este construit plecând de la cartea cu acelaşi nume care “ne lasă gura apă citind despre mâncărurile zăftoase de pe timpul fanarioţilor sau despre deserturile favorite ale Reginei Maria.” Evenimentul are loc într-una din cele mai frumoase clădiri ale Bucureştiului, Grand Hotel Continental. Costul întreg al unui bilet este 35 ron, iar cel redus (posesorii cardului de fidelitate al Fundaţiei Calea Victoriei, studenţi, pensionari) costă 30 ron.
Tu însă poţi beneficia de o invitaţie dublă dacă participi la concursul nostru. Tot ceea ce trebuie să faci pentru a te înscrie este să ne faci poftă scriindu-ne un comentariu aici cu mâncarea favorită pe care o găteau bunicii tăi. Poţi face asta până vineri la ora 17.00 când vom trage la sorţi unul dintre comentarii, folosind random.org şi vom anunţa câştigătorul.
11 Martie, începând cu ora 17 – Melancolie
La MȚR, Studioul Horia Bernea este sărbătorit Eminescu, marele poet melancolic al literaturii române. La Eminescu melancolia este însăşi magma poeziei sale, nu este o poză romantică, ci o tânjire dramatică şi neîmplinită după absolutul care se îndepărtează la infinit. Melancolia este muzica interioară a universului său arhetipal, privirea întoarsă spre origine, origine a cosmosului şi a spiritului totodată.
Melancolie este un spectacol-lectură, după o idee de Mihai Gheorghiu, din corespondența și poeziile lui Mihai Eminescu, scrise în perioada în care povestea de iubire cu Veronica Micle se apropia de sfârșit și în care suferința lui, pe de-o parte din cauza bolii, pe de altă parte din cauza pierderii unicei femei pe care a iubit-o, se reflectă pe deplin. Interpretează actorii: Ileana Stana Ionescu, Mircea Albulescu, Magda Catone, Monica Davidescu și Tomi Cristin. Intrarea este liberă.
13 Martie, între orele 14-19.30 – Sarea-n bugete: Tur ghidat + Live Cooking Show
În anul electoral 2016 suntem invitați să ne cultivăm apetitul civic printr-o porție zdravănă de educație bugetară făcută altfel, pe sistemul „learning by doing”. Povestea începe la ora 15 la intrarea în Parcul Cişmigiu, pe Bulevardul Elisabeta, vizavi de fosta Primărie a capitalei, ca să plecăm în turul ghidat prin care vom afla în ce s-au investit banii din bugetul local al bucureștenilor. Mergem să vedem principalele obiective de investiții de la fața locului. Vom descoperi împreună cât au costat efectiv și ce s-a realizat concret de ei. După ce am văzut pe ce s-au dus banii contribuabililor, mergem să învățăm cum se coace un buget local printr-un show culinar live care se va desfășura la Lente & șotron. Vom asista la prepararea meniului zilei, care e chiar specialitatea bucătarului. Elena Calistru, expertul Funky Citizens pe bugete, și care va găti un buget ardelenesc la cuptor explicându-ne cum să preparăm bugetul după gustul nostru, nu al autorităților. Intrarea e liberă, dar locurile sunt limitate la 50 de participanți pentru turul ghidat și 30 pentru show-ul culinar. Rezervă-ți un loc aici: – Tur ghidat // – Cooking show.
12 Martie, începând cu ora 18 – Don Quijote (premieră)
La Opera Comică pentru copii ne aşteaptă sâmbătă un balet care exemplifică aventurile lui Don Quijote și Sancho Panza, prin Barcelona, în căutarea Dulcineei. Nu lipsesc morile de vânt care încep să îl atace, dar și zânele bune care să îi ajute pe cei doi. Copiii îl vor adora pe apărătorul nevoiașilor și al valorilor morale – dreptatea și adevărul. Biletele costă între 15 şi 25 de ron, iar la final se poate face un tur în spatele culiselor care costă la rândul lui 15 ron.
12 Martie, începând cu ora 11 – Salonul de scenografie
Tot la Opera Comică pentru copii și tot sâmbătă sunt invitați copiii cu vârstă peste 7 ani la un atelier interactiv de scenografie. “Cât de greu sau cât de ușor este să creezi vizual un spectacol? De ce elemente ai nevoie? Vom inventa imagini și le vom asambla, având la îndemână mai multe mijloace de expresie, precum lumina și umbra, muzica, imaginea video, costumul, pe care le vom explora împreună. La final, vom avea un produs finit, un spectacol artistic cu multiple posibilități.” Atelierul durează 1 oră, iar costul de participare este de 15 ron.
11-13 Martie, începând cu ora 20 – 3 zile Dada la TNB
Cu cât ne apropiem mai mult de 16 Aprilie cu atât de îndesesc evenimentele care celebrează 100 de ani de la lansarea manifestului Dadaist, care a revoluţionat arta modernă şi 120 de ani de la naşterea lui Tristan Tzara. Teatrul Național ”I.L. Caragiale” ne invită la Sala Atelier, între 11 și 13 martie 2016 la premiera spectacolului de dans L’Om DadA, de Gigi Căciuleanu. Odată cu această nouă premieră la TNB, artistul Gigi Căciuleanu, nume care a făcut înconjurul lumii, aduce în scenă nu doar talentul său de regizor-coregraf, ci şi pe cel de interpret, într-un spectacol în care, alături de actorul Lari Giorgescu, își propune să demonstreze, că “…toți suntem dadaiști.
12 Martie, începând cu ora 20.30 – Concert de vioară: Orient vs. Occident
Sâmbătă la The Coffee Factory (Bulevardul Regina Elisabeta nr.54) se călătoreşte în jurul lumii pe acorduri de vioară şi arome de cafea exotice. Programul prezintă un univers sonor eclectic şi colorat, plin de savoarea meleagurilor exotice din care provin piesele alese. De la piesele transilvănene ce se cântau la petrecerile anilor 1700, la istoriile picante (şi inedite) ale tangourilor argentiniene, fiecare muzică îşi poartă propriile poveşti, descoperite şi istorisite de Mihail Ghiga – vioară şi violă d`amore, Feras Sarmini – vioară şi Tudor Anghelescu – chitară. Intrarea la concert se face pe bază de rezervare numărul de telefon 0745 074 863. Suport artist 20 lei.
13 Martie, începând cu ora 9.45 – Promenade Ilfovene, Lipia – Balta Neagră
În urma unei propuneri foarte interesante de la una dintre prietenele proiectului nostru, Mona Mihaela includ printre ideile de weekend un proiect numit Promenade Ilfovene care organizează la fiecare final de săptămână plimbări în jurul Bucureştiului. Două lucruri mi-au atras atenţia. Primul – ghid este un belgian care vorbeşte bine româneşte şi care organizează aceste plimbări de vreo 3 ani. Imaginează-ţi o faţă cu gura căscată şi ochi mari. Cum a ajuns omul asta să fie ghid în România, nu ştiu, dar am de gând să aflu parte dintr-o explorare mai largă a acestei preocupări care se extinde din ce în ce mai mult. Al doilea – am privit câteva din fotografiile de pe pagina lor de Facebook şi am fost uimit de frumuseţea împrejurimilor Bucureştiului. Am regăsit în ele detalii care credeam că au nevoie de zeci sau sute de kilometri depărtare de o regiune atât de aglomerată şi poluată ca Bucureştiul, pentru a exista. Aşa că ia de serveşte această idee de weekend, o jumătate de zi departe de zgomotul, poluarea şi aglomeraţia oraşului, şi totuşi atât de aproape. Plimbarea de duminica viitoare ne va duce între Lipia și Balta Neagră, prin pădurea Căldărușani și de-a lungul Ialomiței. Traseul are 12 km. Întâlnirea are loc la capătul tramvaiului 41, lângă Piața Presei Libere. Participarea este gratuită. Detalii la tel: 0754 684 394.
11 Martie, începând cu ora 21 – Capture The Flag – Joc De Noapte Nefiresc
Asta e probabil una din cele mai fireşti iniţiative de la Nefiresc. Fireşti în sensul că nu şochează, ci doar provoacă la distracţie. Dacă n-ai jucat niciodată, e vorba de două echipe între 20 şi 50 de oameni care, mai mult prin întuneric, încearcă să-şi captureze una alta steagul timp de aproximativ 1 oră. Detalii despre reguli găseşti pe butonul cu sursa. Evenimentul are loc în Parcul Tineretului, iar înscrierea costă 5 ron. Numărul maxim de participanţi este de 100 aşa că dacă îţi place da fuga şi înscrie-te.
12 Martie, între orele 11.30-12.30 – Povestea Sunetului ep.2
Mă bucur că am descoperit evenimentul acesta acum câteva săptămâni, dar şi mai mult mă bucur că el continuă. În felul ăsta avem şanse mari să ajungem şi noi cu băieţii acolo, pentru că sună foarte bine. Este vorba despre un spectacol pentru copii peste 5 ani organizat de data aceasta la EliteArt Galerie (Piața Națiunilor Unite nr. 3-5), menit să îi ajute să înțeleagă și să își formeze gustul pentru muzica clasică, jazz, world music. Prezentat ca o poveste cu personaje, pentru a fi pe înțelesul celor mici, spectacolul se desfășoară pe parcursul a mai multe episoade prezentând pe rând diferite instrumente și stiluri muzicale, piesele unor compozitori recunoscuți. Acum este episodul 2 “Clarinetul și prietenii săi: Chitara și Pantofii de step”. Experiența sonoră este povestită și explicată copiilor într-o formă accesibilă și interactivă, prin jocuri și demonstrații concrete. Copii vor înțelege ce înseamnă sunetul și cum se produce el, vor avea ocazia să încerce diferite instrumente și să experimenteze sub îndrumarea artiștilor IMO (Imagination Orchestra). Prețurile biletelor sunt următoarele:
- Copii 20 ron
- Adulti 30 ron
- Family pack 70 ron (2 adulti + 1 copil)
- Family pack 90 ron (2 adulti + 2 copii)
- Group pack (min. 10 copii) insotitorul are intrare gratuita
12 Martie, între orele 11-18 – Bazilescu-Giuleşti-Crângaşi
Prin ianuarie Andrei Ionel ne arunca o provocare serioasă, un traseu lung pe o vreme cumplit de geroasă. Acum a reluat propunerea în condiţii de vreme bună de plimbări în aer liber, chiar dacă nu excelentă dacă e să ne luăm după prognoze. Dacă citeşti pentru prima dată Ideile pentru Weekend, în primul rând abonează-te la newsletter-ul săptămânal şi apoi află că Andrei este un pasionat de geografie ale cărui tururi ghidate prin Bucureşti le urmăresc de câteva luni. Este creatorul blogului Arhiva de Geografie, care însă nu mai are în prezent conţinut deoarece acesta a fost transferat către un proiect mai elaborat, o carte cu acelaşi nume. Pentru susţinerea acestui proiect organizează şi aceste excursii ghidate prin Bucureşti, iar unele dintre ele sunt super interesante. Întâlnirea pentru turul de sâmbătă are loc la staţia de metrou Parc Bazilescu, afară, ieşirea dinspre parc. Parcursul atinge următoarele puncte de reper: Teatrul de vară Bazilescu, Strada Fanionului, Strada Marmurei, cartierul Chitila-Triaj, Strada Murfatlar, Drum Poiana Mierlei, Drum Poiana Pietrei, Drum Săbăreni, Mănăstirea Chiajna, Calea Giuleşti, Strada Răsadniţei, Strada Luncii, splai Dâmboviţa (Chiajna-Roşu), Lacul Morii, Parcul Crângaşi. Vom admira apusul pe digul Lacului Morii. Traseul se întinde pe o distanţă de 14 km. Evenimentul este gratuit, dar aşa cum îţi spuneam Andrei se află într-o campanie de strângere de fonduri pentru finanţarea proiectului său, prin urmare orice contribuţie este binevenită.
12-13 Februarie, între orele 10-18 – Târgul gastro-cultural Ozosep
Pe strada Pictor Arthur Verona, în spate la Cărtureşti şi la câţiva paşi de renumitul calcan cu numele străzii se desfăşoară în weekend Târgul gastro-cultural Ozosep, unde suntem aşteptaţi cu o atmosferă relaxantă, atelier de creaţie pentru copii, concert, gulaş fierbinte dar şi o serie de surprize! Peste 25 de producători ne aşteaptă cu produse 100% naturale: specialităţi de brânzeturi şi iaurturi, prăjituri şi pâine de casă, produse din carne, inclusiv carne de vânat, turtă dulce, siropuri şi gemuri naturale, miere, palincă, bere, ceaiuri şi infuzii din plante medicinale, cosmetice naturale, jucării din lemn, bijuterii hand-made şi nelipsitul kürtőskalács, proaspăt făcut pe loc.
3 Martie – 29 Mai – Eleganţă şi tradiţie în moda feminină. De la Belle Epoque la interbelic
Muzeul Naţional Cotroceni organizează în Salonul Cerchez, expoziţia “Eleganţă şi tradiţie în moda feminină. De la Belle Époque la interbelic” dedicată Zilei de 8 Martie. Expoziţia valorifică patrimoniul Muzeului Naţional Cotroceni şi două colecţii particulare oferite cu amabilitate de Iulia Gorneanu şi Oana Creţu. În cadrul expoziţiei vor figura rochii, fuste şi bluze reprezentative pentru moda sec. al XIX-lea şi începutul sec. XX, accesorii (pălării, mănuşi, poşete, evantaie, bijuterii, ace de pălărie, umbreluţe de soare), sticluţe de parfum, pudriere, casete de bijuterii, dantele, cutii de pălării, alături de costume populare, fote şi ii din perioada anilor ’20 – ’30 din diferite zone ale ţării, marame, veste brodate cu motive populare, brâie şi paftale din metal argintat. Atmosfera de epocă va fi întregită de fotografii şi cărţi poştale reprezentând doamne din societatea românească, dar şi pe principesa şi regina Maria a României, simbol al eleganţei şi graţiei feminine şi promotoare a purtării costumului popular românesc în cercurile oficiale.
18 Februarie – 29 Mai – Brâncuși. Forme în alb și negru – expoziție de fotografie
MNAR organizează expoziția de fotografie “Brâncuși. Forme în alb și negru” ca parte din Programul naţional 140 de ani de la naşterea marelui sculptor Constantin Brancuşi inițiat de Ministerul Culturii. Aceasta propune o selecţie de 40 de tiraje moderne după clișeele realizate de Brâncuşi la Paris: aspecte din atelier şi sculpturi aflate în diferite stadii de lucru. Pe lângă fotografii, în expoziţie se regăsesc şi două module interactive din atelierul Pasărea ascunsă-n piatră, găzduit în corpul Ştirbei al muzeului. Atelierul a fost conceput de specialiştii de la Centrul Georges Pompidou din Paris pentru a-i familiariza pe copii cu lucrările lui Brâncuşi. Cele două module aduse în expoziţie oferă acum unui public mai larg posibilitatea de a descoperi în mod ludic universul sculptorului. Atât fotografiile, cât şi modulele interactive au fost donate Muzeului Naţional de Artă al României de Muzeul Naţional de Artă Modernă – Centrul Georges Pompidou din Paris în 2006, respectiv 2007.
Sursă și detalii3 Februarie – 3 Aprilie – O incursiune în istoriile cartierului Berceni
Din când în când descopăr evenimente organizate de comunităţi ale Bucureştiului, în fapt de nucleele principale ale societăţii. Înainte de a fi un oraş suntem în primul rând comunităţi locale, pornind de la vecinii din imediata apropiere şi continuând cu cei “din cartier”. Există tot mai multe astfel de comunităţi, cea din Lacul Tei, cea din Cotroceni şi iată că acum e vremea să o cunoaştem pe cea din Berceni. Avem ocazia să o facem într-unul din cele mai recent renovate spaţii culturale ale Bucureştiului, Casa Filipescu-Cesianu. Aşadar invitaţia de a participa la această expoziţie organizată de Muzeul Municipiului Bucureşti vine la pachet cu două potenţiale descoperiri, o comunitate şi un loc. Urmărind morfologia constituirii unui cartier şi evoluţia sa urbanistică de la comună suburbană cu peisaj rustic la apariţia complexurilor de locuinţe în diferitele perioade ale secolului XX, expoziţia valorifică dinamic memoria locului prin poveşti, fotografii şi documente cartografice care redau câteva repere în transformarea zonei de sud a oraşului (denumită astăzi cartierul Berceni).
11-13 Martie, între orele 10-18 – Târgul de primăvară
Avem din nou târgul de weekend de la MŢR. Producătorii ne așteaptă cu: siropuri de la Poiana Fermecată, suc de mere, dulceţuri, salate, murături şi zacuşti de toate felurile preparate după reţete cu tradiţie din Dâmbovița, specialități Din Grădina Cucoanei, prăjituri de la Brăila, mere de la Voinești și de pe Dealurile Uilei, turtă dulce şi covrigi din Pitești, Plăcinte Domnești și plăcinte moldovenești, aliverci și poale-n brâu, prăjituri tradiționale din Maramureş, miere şi produse apicole, verdețuri de sezon, baclava şi cafea la nisip. Pentru gurmanzi sunt afumături tradiţionale din Maramureș și Argeş, brânzeturi, caşuri şi caşcavaluri argeşene, pastramă şi cârnaţi, vin de Panciu și țuică de Cuca, dar și noutăți de la Topoloveni: magiun de dovleac Topoloveni și dulceață de lavandă Topoloveana. Terasa tradițională are meniuri la ceaun: borș de pește, papricaș de pui, sarmale și fel de fel de bunătăți. Meșteșugari şi tineri artişti din toată ţara vor fi prezenţi cu: icoane, ceramică, păpuşi, pănuşă, lemn, cojoace şi papuci, bijuterie tradiţională şi handmade, săpunuri de casă, ii şi straie ţărăneşti, feţe de masă, ştergare şi fel de fel de ţesături, sticlă, lână împâslită, tablouri, pernuţe din lavandă, decorațiuni din piele, stică și metal. Intrarea este liberă.
12 Ianuarie – 20 Martie – Salonul International de Arta Fotografica
La Muzeul Municipiului Bucureşti, Palatul Şuţu ne invită la cea de a 20-a ediţie a Salonului Internaţional de Artă Fotografică a României. Salonul reuneşte operele celor mai importanţi fotografi din lume. Expoziţia este o sinteză a competiţiei la care au participat 1960 de fotografii a 240 de fotografi din 39 de ţări. Dintre acestea 400 de fotografii au fost acceptate şi 38 premiate. Doar acestea din urmă vor fi expuse. Deci cele mai bune din cele mai bune.
12 Martie, începând cu ora 10.15 – Scufița Roşie și lupul cel viclean
Muzeul „Grigore Antipa” vă invită să-i aduceți pe cei mici la o întâlnire cu Arta în cadrul atelierelor Art Antipa. Atelierele sunt un mod distractiv de a petrece timpul liber, fiind în același timp și o modalitate de a dezvolta creativitatea, ingeniozitatea, simțul estetic și spiritul de observație al copiilor. Grupe de vârstă: 4-7 ani (între 10.15–11.30), 8-14 ani (11.45 -13.15). Costul participării la un modul de 4 ședințe (pe parcursul unei luni) este 160 ron/participant, iar pentru o ședință este de 50 ron/participant. Înscrierea participanților se poate face prin email info@antipa.ro sau la telefon 021.305.60.31. Înscrierile prin e-mail au prioritate.
13 Martie, începând cu ora 10.15 – Primăvara din flori
Muzeul „Grigore Antipa” ne așteaptă duminica să-i aducem pe cei mici la Atelierele de creație cu imaginație Holy Molly. Chiar dacă pleci la drum cu materiale puține, dar cu sclipici din abundență… cu Holy Molly poți face orice îți propui. Tot ce-ți trebuie e puțin entuziasm și un dram de încredere. Din aţe, lipici, sclipici, nisip și hârtie, precum şi cu ajutorul crenguţelor şi al frunzelor culese de prin grădini şi parcuri, vom inventa cele mai năstrușnice creaţii care ne vor împodobi camerele şi zilele. Atelierele se adresează copiilor cu vârste cuprinse între 4 și 9 ani. Înscrierea copiilor se face prin e-mail: info@antipa.ro, nejucam@holymolly.ro, sau la telefon 021.305.60.31, în limita a 15 locuri/grupă. Taxa de participare este de 50 lei/participant/ședință.
22 Decembrie – 1 Mai – Cu Sânge Rece
Muzeul „Grigore Antipa” ne invită să vizităm expoziţia temporară de reptile vii „Cu sânge rece”, deschisă în perioada 22 decembrie 2015 – 1 mai 2016. In perioada 22-31 Decembrie accesul este gratuit. Taipanul australian, cobra egipteană, vipera uriaşa africană, anaconda, şarpele cu clopoţei, cobra scuipătoare sau şarpele regal, sunt doar câteva dintre speciile care pot fi admirate în această expoziţie la Muzeul „Antipa”. Expoziţia „Cu sânge rece” oferă o fascinantă incursiune în lumea acestor misterioase vieţuitoare şi pune la dispoziţia vizitatorilor informaţii despre obiceiurile lor, despre cum se adaptează ele la mediul înconjurător, precum şi despre rolul pe care-l joacă în ecosistem. Programul de vizitare este de marţi până vineri între orele 10 – 18 (ultimul vizitator intră la ora 17) iar sâmbăta şi duminica între 10 – 19 (ultimul vizitator intră la ora 18). Preţurile biletelor sunt de 10 lei/copil/student/pensionar şi 15 lei/adult. Copiii cu vârste mai mici de 3 ani au gratuitate.
12 August 2015 – 29 mai 2016 – Falsuri Monetare
Muzeul Municipiului Bucureşti, Palatul Şuţu ne propune o scurtă istorie a falsificării emisiunilor monetare, începând din antichitate şi ajungând în anul 1947. Expoziţia este organizată de Muzeul Municipiului Bucureşti în parteneriat cu Institutul Naţional de Medicină Legală „Mina Minovici”. Cu problema falsurilor monetare s-a confruntat întreaga societate indiferent de perioada istorică, pe de o parte din cauza unei manipulări a valorii, chiar de către autorităţi în scopul obţinerii unor importante surse de venit prin scăderea titlului metalului preţios sau a greutăţii (acest sistem fiind utilizat de unele state, ale căror suverani vedeau în monetării importante surse de venituri ce puteau fi obţinute rapid), fie din cauza unor ateliere clandestine.
Sursă și detalii