12-13 August
Summer Well Festival 2017
De departe capul de afiş al acestui sfârşit de săptămână, Summer Well îşi găseşte locul şi printre ideile de weekend datorită locaţiei excepţionale în care se desfăşoară, Domeniul Ştirbey. Despre festival nu are sens să povestesc eu aici, pentru ca este deja ultra-cunoscut.
11 August / 20:30
Perseide 2017 – Seară de observaţii astronomice şi stele căzătoare
În noaptea de 11 spre 12 august, după miezul nopţii, pe cer se vor putea observa zeci de stele căzătoare. Fundaţia Calea Victoriei ne invită la o expediţie în afara oraşului pentru observarea în bune condiţii a meteorilor. Seara va începe cu observarea obiectelor cereşti prin telescop, la lumina Căii Lactee şi înconjuraţi de natură. Apoi, după miezul nopţii, se vor face observaţii cu ochiul liber la stelele căzătoare. Pe parcurs participanţii vor desluşi constelaţiile, stelele importante şi vor vedea prin telescop planetele Jupiter şi Saturn. Meteorii se văd numai cu ochiul liber, iar în noaptea de 11 spre 12 august – se aşteaptă să se observe 100 pe oră. Pentru a putea vedea stelele căzătoare avem nevoie de următoarele: sac de dormit sau şezlong; îmbrăcăminte groasă; lanternă cu lumină cât mai slabă. Transportul se face cu maşinile cursanţilor. Dacă nu aveţi un mijloc de transport, dar convingeţi un prieten care are maşină să vă aducă la eveniment, şoferul participă gratuit. Întâlnirea are loc la 20.00 în parcarea Bibliotecii Naţionale, unde lectorul Adrian Şonka va explica şoferilor pe ce traseu ne vom deplasa. La 20.30 vom porni către locul de unde vom face observaţiile. Prezentarea propriu-zisă va începe la 22.00 şi va dura aproximativ 3 ore.
12-13 August
Raiffeisen Bank Bucharest Challenger
Cea de-a șasea ediție a celui mai puternic turneu de baschet 3×3 din Europa de Est va reuni la start cele mai bune echipe și cei mai buni jucători din lume, alături de patru echipe românești care vor lupta pentru calificarea la FIBA 3×3 World Tour Lausanne Masters și pentru premii în bani în valoare totală de 10.000 de dolari. Intrarea este liberă. Vor fi in Piața Universității concursuri pentru spectatori, muzică non-stop și momente de entertainment cu majorete, trupe de street-dance și multe altele.
1 August – 8 Octombrie
ABOVE AND BEYOND – expoziție aeronautică și aerospațială
Sun Plaza găzduiește în perioada o expozițiae aeronautică și aerospațială prezentată de Boeing și realizată în colaborare cu NASA și Muzeul de Aeronautică „Smithsonian” din Washington. Venită pentru prima dată în România, ABOVE AND BEYOND este o expoziție interactivă și multisenzorială care celebrează puterea inovației și bucuria zborului. De la mașini zburătoare și avioane supersonice până la lifturi spațiale și mega rachete, ABOVE AND BEYOND va duce vizitatorii mai repede (Faster), mai departe (Further) și mai sus (Higher) și mai inteligent (Smarter), într-o experiență unică. Vizitatorii se pot aventura în cinci galerii care conțin zeci de displayuri interactive. Pot urca până la marginea spațiului cu un lift – simulator sau pot testa designul propriului avion supersonic de vânătoare într-un concurs de viteză în zbor. De asemenea, familiile sau grupurile de prieteni pot vedea ce simte o pasăre într-un stol, în timp ce participă la o experiență de zbor bazată pe senzori de mișcare. Expoziția este gratuită și poate fi vizitată la parter și la etajul 1 în Sun Plaza. Vârsta minimă recomandată: 7 ani.
12-13 August / 18-22.30
Vacanța de vară cu EXCELSIOR
Suntem așteptați în Parcul Bazilescu la fiecare sfârșit de săptămână pentru a să petrece vacanța de vară cu EXCELSIOR. Aici, Teatrul Excelsior organizează o suită de evenimente până pe 10 septembrie 2017. În fiecare weekend copiii, părinții, bunicii vor putea vedea spectacole de teatru și de dans, concerte, momente de magie, filme românești. Se vor desfășura și ateliere de joacă. Cei care vor veni în parc vor trăi aventura de vară, pregătită de Teatrul Excelsior cu grijă pentru spectatorii de toate vârstele. Fiecare weekend, cât e vacanța de lungă, va deveni un tărâm al poveştilor modelat de bucuria şi entuziasmul copilăriei.
Programul din această sâmbătă este:
- Prințesa Fluture – spectacol de teatru, trupa Gestual Art
- Concert – corul de copii Contrapunct
- Concert Ozana Barabancea
- Roșcovanul – proiecție film românesc
Iar programul de duminică este:
- Magie cu Paco
- Rapunzel – spectacol de teatru, trupa Basm
- Ursul păcălit de vulpe – spectacol de teatru, trupa Mezzetino
- Concert Cabron
- Buletin de București – proiecție film românesc
12 August / 14-15
Laboratorul muzical al Marucăi vine la Comana
Sâmbătă, orele 14.00, suntem invitati la un nou concert în Satul Mestesugurilor. Un concert care face parte dintr-un proiect autentic, care se bucură din plin de aprecierile adulților și copiilor,
„Laboratorul muzical al Marucăi” încearcă să readucă în fața publicului o serie de cântece din repertoriul copiilor, dar nu numai, folosind instrumente vechi, aproape dispărute în mediul tradiţional şi puțin folosite în mediul urban contemporan: fluiere, cobză, drâmbă și instrumente de percuţie. Toate acestea sunt acompaniate de vocea Marucăi, o fetiță de 10 ani care prin modul de interpretare dă un plus de frumusețe întregului proiect. Alături de Maruca sunt Florin și Beatrice Iordan care însoțesc cu instrumentele lor glasul cristalin al Marucăi. Participanţii la concert vor avea ocazia să viziteze și Ansamblul moara de hartie – Satul Mestesugurilor din Comana, putând participa la demonstraţii de hârtie manuală, ţesut, împletit în papură, lucru în lemn, modelaj ceramică. Participarea la concert va fi sub formă de donație. Înscrieri la adresa de e-mail echipa@moaradehartie.ro sau la numărul de telefon 0723 266 262.
12 August / 20:30
Necuviință
Muzeul Municipiului București ne invită la spectacolul „Necuviință”, desfășurat în ziua de sâmbătă la Casa Filipescu-Cesianu. Recitalul de poezie veche de dragoste cu acompaniament muzical îi are drept protagoniști pe: actrița Irina Movilă (Teatrul Național București), Andrei Cavassi (violoncel) și Catalin Ene (pian). Intrarea 10 lei. În preţul biletului este inclusă vizitarea Muzeului Vârstelor de la Casa Filipescu-Cesianu, în termen de 30 de zile.
11-13 August / 21:00
Cinema în aer liber la OCC
Între 4 august și 29 octombrie începând cu ora 21:00 filme bune, multe și premiate vor fi proiectate la Opera Comică pentru Copii. La sfârșitul fiecărei săptămâni locuitorii cu vârste de peste 14 ani sunt invitați la filme de lung și scurt metraj pe terasa din curtea Operei Comice pentru Copii, lângă stadionul Giulești. Vinerea se proiecteaza filme semnate de regizori consacrați ai cinematografiei autohtone – Lucian Pintilie, Dan Pița, Cristian Mungiu, Cătălin Mitulescu, Cristi Puiu, Radu Jude, Anca Miruna Lăzărescu, Paul Negoescu și mulți alții. Sâmbătă filme de Oscar, iar duminică cele mai tari musical-uri din istoria cinematografiei. Intrarea este liberă.
Programul acestui weekend:
Vineri – Amintiri din epoca de aur I
Sâmbătă – Cinema Paradiso (NUOVO CINEMA PARADISO) regia GIUSEPPE TORNATORE durata 2h35’
Duminică – Evita regia ALAN PARKER durata 2h15’
30 Iunie – 30 August
„Tradiţii în viitor”
Expoziţia asta, deşi… cam comercială, mă face foarte curios. Probabil că sunt unul dintre cei mulţi care vrând, nevrând, au o fascinaţie stranie faţă de Ikea. Fac ce fac şi ajung să mă plimb prin magazin ca la muzeu. Totuşi în afara spaţiilor amenajate de ei, parcă nu mai e chiar aşa spectaculos. Expoziţia asta pe care Ikea o organizează împreună cu Muzeul Satului implică tot o amenjare făcută de specialiştii Ikea, însă, într-un spaţiu autentic românesc. Iar riscurile să pleci acasă cu o sacoşă de nimicuri pe care laşi o grămadă de bani, sunt inexistente. Interesant mai e şi că expoziţia este unică în lumea Ikea, fiind vorba despre amenajarea unui canton cu etaj în stil românesc, mobilat în stilul scandinav, păstrând elementele autentice ale artei româneşti.
12 August / 10:00
Soarele și Luna la Muzeul Nicolae Minovici
În luna august 2017, copiii sunt așteptați la un program creativ de educație culturală, propus de Asociația Artelier D, Proiecte pentru copii în parteneriat cu Muzeul Municipiului București și desfășurat în grădina Muzeului de Artă Populară Dr. Nicolae Minovici.
SOARELE ȘI LUNA
– 12 august, ora 10.00, pentru familii cu copii de 3-5 ani
– 26 august, ora 10.00, pentru familii cu copii peste 6 ani
Descoperim motive geometrice și cosmice pe obiectele și elementele de arhitectură din lemn. Aflăm care era semnificația porții, a gardului și băncii în lumea tradițională a satului. Spunem legenda Soarelui și Lunii, prin intermediul teatrului de păpuși. Reprezentăm motivele soarelui și lunii și creăm propria noastră poveste cu ele. Durata: 1 oră și 30 de minute
15 locuri disponibile. Rezervari: artelierd@yahoo.com. Taxa: 10 lei/persoană.
Contact: Daniela Mișcov, coordonator program, tel.0724 554 199
13 August / 18-21
Caravana Poveștilor bate la Porțile Bucureștilor
Primăria Sectorului 1 găzduieşte duminică, în Parcul Regina Maria, Caravana Poveștilor-Ediția. Cei mici sunt așteptați la ateliere de lectură (între 18.00 şi 19.00), la ateliere de creativitate (19.00-20.00) şi la spectacolele teatrului de păpuşi (20.00-21.00). Totul este gratuit.
12 August / 18-23
Seri de vară la MNAC | Orbita Lacustră
Ce zici de o vizită la MNAC, la capătul căreia ne relaxăm în cafeneaua muzeului, la o petrecere lejeră pe terasa de pe acoperişul Palatului Parlamentului. De fundalul sonor al aceastei ediţii se vor ocupa băieții de la Orbita Lacustră, ghizii locali printre peisaje sonore stelare. Intrarea costă 15 lei, costul biletului de intrare în muzeu. Capacitatea spaţiului este limitată la 200 de persoane, aşa că nu întârzia. Muzeul este deschis vizitării până la ora 20:00. Accesul în clădire se face până la ora 23:00. Accesul cu automobilul se face pe poarta A1 (intrarea de la Senat), iar ieșirea se face pe la fosta intrare la muzeu. Accesul pietonal rămâne neschimbat.
13 August / 11:00
Școala de vară de astronomie
Școala de vară de astronomie se ține anul acesta în planetariul Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” (Bulevardul Lascăr Catargiu nr. 21). În întunericul artificial, copiii cu vârste cuprinse între 7 și 14 ani vor fi însoțiți de bolta cerească, presărată de nenumărate stele. Înscrierile se fac pe adresa de e-mail: conferinte@muzeulbucurestiului.ro sau la numărul de telefon 021 315 68 58, de luni până vineri, în intervalul 9:00-16:00. Taxă de participare: 10 lei/copil. Programul este următorul:
Duminică 13 august 2017, ora 11:00 – Învățarea constelațiilor vizibile în timpul verii.
Duminică 20 august 2017, ora 11:00 – Mersul planetelor pe cer și aspectul cerului de pe alte planete.
Duminică 27 august 2017, ora 11:00 – Plimbare prin Universul cunoscut.
12-13 August / 17:00
Drumuri de fier pe Splaiul Unirii
Sâmbătă şi duminică pornim alături de “Călătorul prin gările de odinioară”, din binecunoscutul loc de întâlnire aflat la ieşirea din staţia de metrou Piaţa Unirii 1 (în faţa Hotelului Horoscop), într-o plimbare ce va avea ca punct final mica Gară Filaret – prima clădire feroviară a Bucureştiului. Întreaga plimbare pe arterele capitalei se va desfăşura pe o distanţă de aproximativ 3,5 kilometri şi o vom face mergând pe jos, „la pas uşor”. Participarea este gratuită şi nu există un alt tarif în afară de cheltuielile personale.
1 Iulie – 17 Septembrie
Culorile prin aripi
Expoziția de fluturi tropicali vii oferită de Muzeul „Grigore Antipa” ne îndeamnă din nou, să cunoaștem o mică parte din lumea extrem de diversă a acestor insecte. Sunt prezentate specii larg răspândite în unele regiuni tropicale din America, Africa și Asia, ce pot fi observate în mediul lor natural doar la mari distanțe geografice de țara noastră. Vom putea observa îndeaproape un grup de animale cu un mod de viață fascinant și, în același timp, vom admira bogăția de culori și forme atât de des întâlnită la fluturii din zonele tropicale. Prețul biletului întreg este 12 lei iar cel redus este 10 lei (pensionari, studenți, elevi și copii peste 3 ani).
16 Iunie – 8 Septembrie / 21:00
O noapte printre giganți
Muzeul „Grigore Antipa” îi invită și în acest an pe copiii cu vârste cuprinse între 7 și 14 ani să petreacă o noapte memorabilă printre cele mai mari mamifere care au existat vreodată pe Pământ. Programul debutează în acest an pe 16 iunie și, ca în fiecare an, copiii se pot înscrie la oricare dintre edițiile programate pe tot parcursul verii (30 iunie, 7 iulie, 21 iulie, 4 august, 25 august, 1 septembrie sau 8 septembrie 2017). Ar fi bine chiar să te grăbeşti pentru că e un program destul de căutat. În prima parte a serii, cei mici vor face un tur al muzeului, asigurându-se că toate exponatele din diorame au parte de un somn liniștit, apoi vor viziona filme documentare despre viața fascinantă a animalelor şi vor adormi visând, poate, la lumea uriaşilor de altădată. Sosirea copiilor este stabilită pentru ora 21, iar părinţii sunt aşteptaţi să-i ia a doua zi, sâmbătă, începând cu ora 8.30, după ce copiii au luat micul dejun. Înscrierea participanților se face în limita a 20 de locuri, pe adresa de email: info@antipa.ro sau la numărul de tel: 021.305.60.31. Costurile de participare sunt de 200 Ron/copil; 300 Ron/doi frați; 400 Ron/trei frați.
10 – 13 August
Prezentări de planetariu
Sub mult-aşteptatul titlu “Observatorul se întoarce”, Observatorul Astronomic Amiral Vasile Urseanu se… întoarce… în locul bine cunoscut din Bd. Lascăr Catargiu nr. 21. Clădirea, care se afla într-o stare avansată de erodare, a trecut printr-o temeinică, sper, renovare şi în Decembrie şi-a redeschis porţile. Iar acum, începând cu ianuarie îşi aşteaptă prietenii cu un program extins de prezentări într-un format de planetarium. Asta e o altă noutate pe care aştept cu nerăbdare să o descopăr, pentru că, şi înainte de prezentările de la Palatul Suţu, la observator prezentările se ţineau în format ecran, nu cupolă. Acum proiecţia se va face într-o cupola gonflabilă, ceea ce înseamnă că vom pătrunde şi mai bine în atmosferă. Prezentările durează între 20 şi 30 de minute şi sunt accesibile atât copiilor de peste 6 ani, cât şi adulţilor. Biletele de intrare costă 5 lei pentru adulţi şi 2 lei pentru elevi, studenţi, pensionari. Prezentările se desfăşoară după următorul program:
Joi, vineri şi sâmbătă:
18:45 şi 20.15 – Cerul în această noapte. O plimbare printre cele mai frumoase obiecte care se pot observa în fiecare noapte
19:30 – Universul cunoscut. Structura Universului folosind date astronomice reale. Pleacă de la Pământ şi merge până la marginea Universului
Duminică:
11:30 şi 13.15 – Cerul în această noapte. O plimbare printre cele mai frumoase obiecte care se pot observa în această noapte
12:30 – Universul cunoscut. Structura Universului folosind date astronomice reale. Pleacă de la Pământ şi mergi până la marginea Universului