9-11 Septembrie, începând cu ora 18 – Color Run Night
Hai că se întâmplă iar. Anul trecut am ajuns până la urmă în calitate de însoţitor de grup şi am supravieţuit. Nici măcar curăţatul micilor “atleţi”, înainte de a-i băga în maşină, nu a fost chiar atât de dificil pe cât mă aşteptăm. Iar energia şi bucuria pe care am inspirat-o din jurul meu a avut ecou în amintirle mele de multe ori pe parcursul celor 12 luni scurse de atunci. Aşa că, anul ăsta o facem din nou. Acum se întâmplă în faţa Palatului Parlamentului pe traseul deja clasic folosit şi pentru alte curse, pe bdul. Libertăţii, în jurul Pieţei Constituţiei şi de o parte şi de alta a Fântânilor. Mai sunt încă bilete standard, destul de scumpe la 100 de lei, dacă mă întrebi pe mine. Dar… cu alocaţia copiilor… ne vedem pe acolo. Primul start are loc la 19.30.
9-18 Septembrie – Bucharest Music Film Festival
După ce a animat Piața George Enescu timp de un deceniu, Bucharest Music Film Festival aniversează 11 ani de muzică bună în inima orașului, în Piața Universității. Suntem invitați să întâmpinăm toamna cu o serie impresionantă de concerte live și proiecții de film. Operele clasice și ritmurile contemporane își vor da întâlnire pe esplanada cu statui in fiecare seară. În cele 3 zile de weekend programul va începe la ora 21. Vineri – Orchestra Simfonică București; Sâmbătă -Ionel Tudor Orchestra; Duminică – Bucharest Symphonic Pops. Accesul este gratuit.
8-11 Septembrie – Bucharest Street Food Festival
Organizatorii zic că e primul festival din Bucureşti dedicat street foodului. Eu nu sunt chiar convins, pentru că acum vreo 2 luni a mai fost ceva asemănător la Băneasa, parcă ceva gen urban food şi nici festivalul burgerilor nu e chiar departe, dar în sfârşit, dacă vor ei să fie primii să-i lăsăm să fie liniştiţi. Se strâng la Romexpo, pe aleea din faţă Pavilionului Central, rulote, căruţe, food trucks şi biciclete “adăpostind” vedete culinare stradale care sunt foarte la modă în ultima vreme. Păcat că încă n-au găsit o soluţie cu primăria pentru a fi cu adevărat stradale. Vom putea mânca burgeri, hotdogs, sandwichuri, tacos, burritos, paste, barbeques, îngheţată, dar şi preparate speciale pentru vegani şi vegetarieni. Eu am văzut în lista de participanţi şi nişte barista pricepuţi aşa că trebuie să ajung cumva pe acolo. Accesul la festival este liber până la ora 16:00. Ulterior acestei ore, accesul se face doar pe bază de abonament pentru toate cele patru zile sau pe bază de bilet zilnic, acestea putând fi achiziţionate online sau direct de la Romexpo, în măsura în care vor exista locuri disponibile. Preţul unui abonament pentru cele 4 zile de festival este de 32 de lei. Aaaa şi seara se lasă cu muzică.
10 Septembrie, începând cu ora 16 – Urban Ride, powered by SkirtBike
Dragele mele, mă adresez doar vouă, pentru că deşi organizatoarele zic că ar fi bineveniţi şi bărbaţii eu nu prea cred că are sens să ne băgăm nasul unde nu ne fierbe oala. E vorba de un tur cu bicicletele, aşa, ca fetele. Turul este prilejuit de Street Food Festival care oferă acces gratuit biciclistelor, parcare păzită şi alte câteva surprize. Sunt însă două aspecte care mă contrariază puţin. Nu prea ştiu când e mâncatul şi când e pedalatul, pentru că întâlnirea e la 16 la Romexpo, iar traseul este un circuit care se termină tot la Romexpo. Eu sper să înceapă cu pedalatul, pentru că invers ar fi chiar complicat. Al doilea aspect care îmi ridică nişte semne de întrebare este ţinuta recomandată, “black & leather style”. Dacă aş putea să-mi imaginez că poţi face efort la 30°C îmbrăcat în negru, nu prea reuşesc să-mi imaginez cum e să pedalezi îmbrăcat în piele. Pe de altă parte eu nu înţeleg nici cum e să mergi pe tocuri, aşa că nu-mi lua în seamă îngrijorările.
10 Septembrie, începând cu ora 15.30 – Miss pole dance România
Am râs pe sub mustaţă până am citit descrierea completă şi am aflat că în concurs sunt 3 secţiuni pentru adulţi, una pentru adolescenţi 13-17 ani şi una pentru juniori 6-12. Atunci am devenit serios şi am trecut la detalii. Este vorba despre prima competiţie de pole dance şi pole fitness din România, care este a 27-a ţară la nivel global care organizează un concurs naţional de acest tip. Câştigătoarea la categoria profesionişti va participa la campionatul mondial “World pole dance Championship”, care… ce să vezi… are loc tot în România pe 16 Septembrie. Cred că ziua asta ar trebui declarată rapid zi liberă, cel puţin în Bucureşti, ca să putem participa în număr cât mai mare şi să ne arătăm astfel proverbiala ospitalitate. Dar să revenim la ziua de sâmbătă, când, la Palatul Copiilor în Sala Mare are loc frumosul eveniment. Biletul de acces costă 40 de lei.
9 Septembrie, începând cu seara – iMapp avanpremiera
Tovarăşi staţi liniştiţi la locurile voastre, încă nu e cazul să ocupaţi Piaţa Constituţiei. Adevăratul iMapp se va întâmpla pe 24 Septembrie. Acesta este doar o avanpremieră, care nici măcar nu e în weekend. Dar e totuşi un video-mapping aşa că nu-l putem ignora. Aşadar, joi seară faţada Facultăţii de Arhitectură va fi locul de joacă a celor de la Motionlab, care ne vor oferi astfel o ocazie excelentă să ne încălzim pentru marele eveniment din 24. Şi nu e singura, vom mai avea una pe 16 Septembrie în acelaşi loc realizată de Les Ateliers Nomad.
9-11 Septembrie, începând cu ora 16 – Bucharest Art Film Festival / film de(spre) artă
Festivalul de film de(spre) artă, Bucharest Art Film Festival (BAFF) debutează anul acesta cu o ediţie dedicată lui Constantin Brâncuşi. Obiectivul BAFF este prezentarea celor mai bune filme despre artă şi formele ei. Festivalul are loc la Cinema Muzeul Ţăranului în fiecare zi, de vineri până duminică începând cu ora 16.00. În primele 2 ore au loc dezbateri, după care în fiecare seară sunt proiectate câte 3 filme. În sala Foaier putem vizita expoziţia Alinei Gurguţa, Endless Dress care este o colecţie de veşminte-obiect realizată sub influenţa sculpturilor lui Brâncuşi. Intrarea este liberă.
9 Septembrie, între orele 19-23 – Noaptea Literaturii Europene la București, Ediția a V-a
Unul din evenimentele serioase si cu greutate ale finalului de saptamana este o colectie de lecturi, performance-uri, discuții, expoziții și proiecții, desfasurate în zona centrală, cuprinsă între str. Pictor Arthur Verona, Piața Lahovary și str. Vasile Lascăr. Programul este unul foarte bogat si pentru a te bucura de cat mai mult din el va trebui sa urmezi un traseu care te va duce pe la Casa Ion Mincu – sediu al Ordinului Arhitecților din România, Centrul Ceh, Institutul Cultural Roman, Piua Book Bar, Teratrul Tandarica si multe, multe altele.
9-11 Septembrie, între orele 14-23 – Balkanik Festival 6
Sunt cam cârcotaş în ceea ce priveşte evenimentul ăsta care are loc la Grădina Uranus lângă Piaţa de Flori. Să nu zici că un ţi-am spus. Am ales să-l pun aici pentru că e totuşi în eveniment important şi ar fi păcat să nu ştii despre el, dar dacă alegi să mergi, fă-o în cunoştinţă de cauză. Îmi cam scapă balcanicul din festival, mie unul îmi pare mai degrabă unul cu specific ţigănesc. Cu excepţia câtorva formaţii de pe la noi care cântă muzică ţigănească, dar pe care le putem considera totuşi balcanice, majoritatea invitaţilor numai din Balcani nu sunt. Probabil balcanică e doar organizarea. Accesul se face pe bază de bilet pe care dacă vrei să-l cumperi de pe unul din cele două site-uri îl găseşti 50 de lei/zi sau 120 de lei/abonament, iar dacă vrei să-l cumperi de pe cel de-al doilea, îl găseşti doar într-o variantă de 100 de lei/abonament. Pe lângă muzică, în toate cele trei zile, găseşti acolo şi târg meșteșugăresc și “lunch balcanic”.
11 Septembrie, începând cu ora 14 – Uranus | Rămăşiţe din comunism
Deşi legat de Balkanik Festival, în calitatea de parteneri ai celor de la Asociaţia Cultour, însă cu mult mai interesant pare să fie turul pietonal organizat în zona vechiului Cartier Uranus – Izvor, cu scopul de a descoperi clădirile şi locurile ascunse, dar valoroase, precum şi poveştile din spatele lor. Pe parcursul turului vom afla cum arăta cartierul înainte de construcţia Casei Poporului şi informaţii interesante despre: Mănăstirea Mihai Vodă; Străzile Vânători şi Apolodor; Biserica Sf. Spiridon Vechi; Strada Uranus; Casa Academiei (Academia Română); Palatul Bragadiru şi povestea familiei Bragadiru. Turul se va încheia la Grădina Uranus cu o expoziţie de fotografie documentară şi artă de intervenţie, pe tema demolărilor din zona Uranus. Punctul de întâlnire este la Metroul Izvor. Ghidul va avea un semn portocaliu. Turul este gratuit.
8-11 Septembrie, începând cu ora 14 – Retrospectiva ANONIMUL 13
ANONIMUL 13 ne prezintă la Cinema Elvira Popescu o selecţie a filmelor din competiţia de lungmetraj, competiţia de scurtmetraj, cât şi din secţiunile non-competitive ale Festivalului care a avut loc recent în Delta Dunării. Pe parcursul celor 4 zile sunt create secţiuni care pot fi vizionate individual, biletul costând 15 lei, sau neîntrerupt, costul unui abonament fiind de 60 de lei. Programul îl găseşti pe butonul cu sursă şi detalii.
3-25 Septembrie – Concursul Enescu 2016
Începe Festivalul Enescu, numit de anul acesta Concursul Enescu. Urmează 19 concerte şi recitaluri. Sâmbătă seara, în deschidere, la Ateneu are loc un concert de gală la care vor participa: Anna Țifu (vioară), laureată a Concursului Enescu 2007, Valentin Răduțiu (violoncel), laureat al Concursului Enescu 2011 și Mihai Ritivoiu (pian), laureat al Concursului Enescu 2011, alături de Orchestra Filarmonicii George Enescu, sub bagheta dirijorului Horia Andreescu. Programul serii va cuprinde: Triplul Concert pentru pian, vioară şi violoncel în Do Major op. 56 de Beethoven, interpretarea în premieră a lucrării„Tektonum” de Sebastian Androne, care a câștigat premiul I al secțiunii Compoziție a Concursului „George Enescu” ediția 2014, precum și Poemul Simfonic „Pini di Roma” de Respighi.
11 Septembrie, începând cu ora 11.45 – Bucurestii Arhitectului Duiliu Marcu – Odinioara “La sosea”
Prima lună de toamnă aduce din nou celor pasionaţi de istoria Bucureştiului un tur urban dedicat memoriei unei personalităţi marcante a arhitecturii româneşti din prima jumătate a secolului XX, Duiliu Marcu. Întâlnirea va avea loc în Piaţa Presei Libere, la umbra monumentului „Aripi”. Vom începe prina a afla poveştile clădirilor ce se înalţă pe locul vechiului hipodrom al Bucureştiului. Apoi vom continua prin spatele „Casei Presei Libere” către Strada Tipografilor pentru a ajunge pe peronul „Gării Regale”, ridicată după planurile arhitectului. Traseul va continua cu diverse opriri pe Şoseaua Bucureşti – Ploieşti, până în Pădurea Băneasa. Întreaga plimbare se va desfăşura pe o distanţă de aproximativ 7 kilometri. Participarea este gratuită.
10 Septembrie, între orele 13-18 – Șezătoare cu fluiere și povești//Expoziție
Sâmbătă suntem poftiţi în Satul Meșteșugurilor în compania Marucăi, a lui Beatrice și a lui Florin Iordan. O familie de artiști inimoși care ne vor invita întâi și întâi la o șezătoare. Și nu orice fel de șezătoare, ci una cu fluiere și povești, în care artele se împletesc în cel mai firesc mod cu poveștile și voia bună. La șezătoare vom vedea o mulțime de instrumente tradiţionale româneşti, le veți asculta sunetele și la final, veți compune fundalul sonor al unui basm, ba chiar veți dansa ca să vă bucurați inima. Maruca Iordan, o fetiță talentată de 9 ani, își aduce cu ea desenele, apărute într-o “Joacă de copil”, ce a devenit o frumoasă expoziție care va fi găzduită din 10 septembrie la Satul meșteșugurilor. Expoziția se va deschide începând cu orele 15:00, iar Maruca și tatăl ei ne vor oferi și o surpriză muzicală ce va cuprinde scurte cântece adunate sub titlul de “Laboratorul muzical al Marucăi”. Șezătorile cu fluiere și povești sunt programate de la orele 13:00 și 17:00. Taxa de participare este de 35 lei de persoană. Părinții care însoțesc copiii participanți la atelier vor achita doar taxa de vizitare a Ansamblului Moara de hârtie – Satul Meșteșugurilor. În paralel, putem participa la demonstrații interactive de hârtie manuală, țesut la război, modelaj ceramică și păpuși din papură. Pentru înscrieri scrie la adresa de e-mail echipa@moaradehartie.ro sau sună la numărul de telefon 0723 266 262.
10 Septembrie, începând cu ora 19 – Călătorie prin Univers
Primim veşti bune şi de la Palatul Suţu unde revine Adrian Şonka de la Observatorul Astronomic. Ne aşteaptă din nou să facem o călătorie până la marginea Universului cu ajutorul unui program de astronomie creat de Naţional Astronomical Observatory of Japan (NAOJ) şi o proiecţie normală, însoţită de explicaţii „pe viu”. Explicaţiile sunt sarea şi piperul acestei prezentări fascinante şi vesele care îţi garantează o seară de sâmbătă relaxantă şi educativă. Prezentarea durează aproximativ 50 de minute costul unui bilet de intrare este 5 lei.
10 Septembrie, între orele 10-19 – Bucharest Vintage Bicycle Show
Cei mai pasionaţi biciclişti au la dispoziţiei un festival dedicat bicicletelor vintage la care sunt invitaţi atât cei care au o bicicletă veche cu care se mândresc, cât şi cei interesaţi să vadă astfel de bătrânele, adică un fel de ciclogerontofili. Evenimentul are loc în Parcul Herăstrău, la Roaba de Cultură. Vei găsi acolo biciclete rare, mai vechi de 1989 şi cei mai pasionaţi colecţionari ai lor. Dacă vrei şi ai cu ce, adică ai o bicicletă construită înainte de 1989, mergi cu ea, participă la concurs şi poţi pleca acasă cu trofeul ediţiei. Bicicletele pot fi înscrise în trei categorii: Original condition, Restored şi Custom. Bicicletele vor fi jurizate şi notate de către un juriu compus din 5 colecţionari de biciclete vintage, după nişte criterii prestabilite. Pe lângă partea de Vintage Show va fi şi o zonă de talcioc, unde oricine poate veni cu biciclete, piese şi accesorii vintage pentru a le oferi spre vânzare/schimb. Intrarea este liberă.
11 Septembrie, între orele 19-20 – Gala de Tango, Palatul Bragadiru
Dumincă seară la Palatul Bragadiru, lângă Piaţa de Flori se dansează tango şi suntem invitaţi să descoperim minunata lume a dansului argentinian cu o gamă variată de stiluri de tango: Tango tradiţional, Tango milonguero, Tango salon, Tango escenario, Tango nuevo, Tango alternativ, Tango fantasia, pe melodii inedite de Tango, Tango-milonga, cu solo-uri, esenţe şi paşi inediţi de tango în cuplul de tango, precum şi cu duete, triplete sau ronde de vals şi milonga cu multiple cupluri. Intrarea este liberă.
9-11 Septembrie – Showcase of Young Talent (SYT)
La rubrica “ce mai fac adolescenţii zilele astea” primim invitaţia de a participa la SYT, acolo unde vor fi expuse portofoliile a peste 60 de artişti bucureşteni cu vârste între 14 şi 19 ani, la prima ediţie a festivalului de artă tânără SYT. Secţiunile sunt: SYT Visual Arts, SYT Photo, SYT Shorts, SYT Drama & SYT Music. Totul se petrece la ARCUB şi în linii mari ne putem bucura de expoziţii pe parcursul celor 3 zile, de proiecţii şi piese teatru în cursul după amiezelor, iar seara de concerte. Intrarea este liberă.
9-11 Septembrie – Targul National al Mierii
Se lasă cu dulcegării naturale în weekendul acesta. Suntem aşteptaţi la Târgul Naţional al Mierii pe Bulevardul Ficusului 42, pentru a-i întâlni pe cei peste 100 de participanţi care vor fi prezenţi cu produse apicole româneşti obţinute direct din stupină, suplimente alimentare pe bază produselor stupului, apicosmetice şi alte produse apicole, inclusiv vin din miere şi nougat cu miere. Mai există şi o secţiune dedicată profesioniştilor, dar eu unul o voi alege cel mai probabil pe cea dedicată degustărilor. Intrarea este liberă, iar programul oficial este 10-17, însă organizatorii zic că sunt dornici de oaspeţi şi vor sta pe acolo atât timp cât vor fi vizitatori.
2-4 Septembrie, începând cu ora 16 – Nu lasa PETe in urma ta!
Când eram mic strângeam sticle şi borcane, le duceam la centrul de colectare, iar cu banii obţinuţi mergeam la film şi la cofetărie. Pe vremea aceea şi imediat după am considerat-o o activitate cu iz comunist. Acum mă uit la ea şi îmi dau seama că era o formă foarte eficientă de reciclare. Acum efortul de reciclare pentru a obţine banii pentru un film ar fi semnificativ mai mare. Însă în Parcul IOR, pe insula Artelor, în fiecare weekend până pe 2 Octombrie ai şansa să cumperi la preţuri decente de genul 10 PET-uri sau doze acces la ateliere, cursuri de dans, pilates, firness, concerte şi alte activităţi faine. Iar cine adună cele mai multe PETe până pe 25 septembrie 2016, câştigă o bicicletă Mini Pegas. Locul II câştigă un fotoliu puf. Accesul nu e gratuit, ci costă PET-uri şi doze, cu cât mai multe cu atât mai bine 🙂
9 Septembrie, începând cu ora 20 – Acorduri și Rime – Muzică și Poezie
Vineri Muzeul Municipiului Bucureşti organizează la Muzeul Theodor Aman un spectacol ce îmbină poezia cu muzica. Spectacolul va avea loc în compania Irinei Movilă şi a lui Adrian Andrei. Intrarea costă 10 lei. În preţul biletului este inclusă vizitarea expoziţiilor organizate la muzeul în termen de 30 de zile.
30 August 2016 – 30 Iulie 2017 – Scurtă istorie a revanșei. Duel sau crimă?
Îţi spun despre idee începând cu gândul pe care mi l-a lăsat citirea descrierii evenimentului. Se vorbeşte despre perioada secolului XIX ca fiind una a cavalerismului, a gentelmenilor cu principii şi eleganţă. Nimeni nu poate şti dacă a fost sau nu aşa, ne bazăm impresiile doar pe cărţi şi ecranizări, ceea ce ar putea fi foarte greşit, însă suprapunerea cu perioada de glorie a duelului s-ar putea să nu fie deloc întâmplătoare. Serios, gândeşte-te dacă ai mai înjura pe cineva în trafic ştiind că e posibil să te provoace la un duel după care te-ar paşte moartea. Sau dacă ţi-ai mai lasă câinele să-şi facă nevoile în mijlocul drumului şi ai trata cu nesimţire observaţia unui trecător, ştiind că te-ar putea provoca la un alt duel care ar putea avea aceeaşi finalitate mortală. Cred că perspectiva unui posibil duel te-ar face mult mai atent la limitele libertăţii personale. Expoziţia de la Palatul Suţu prezintă în premieră povestea ultimului duel din România, care a avut loc în anul 1898 la București. Duel care s-a finalizat, din nefericire, cu moartea unuia dintre participanți, Emanoil Lahovary. Pe locul unde acesta a murit se află astăzi un monument ridicat în anul 1903 de soția victimei, Zoe Suțu, în Piața Națiunilor Unite. Probabil singurul monument de acest fel din Europa! Expoziția mai prezintă, tot în premieră, costumul istoricului Nicolae Iorga, purtat în momentul asasinării sale din pădurea Strejnic, precum și trusa de duel care a aparținut domnitorului Alexandru Ioan Cuza, dar și o alte corpuri delicte, care vin din zona subteranului social interbelic. Artefacte ale unor întâmplări, care avertizează și ne amintesc ce anume trebuie să vindecăm în viața orașului.
9 Septembrie, începând cu ora 20 – French Swing, Jazz & Tango
Vineri seară suntem invitaţi La un Ceai (Luigi Cazzavillan nr. 25) pentru o seară specială, cu parfum parizian și mic-parizian, pe muzica anilor 40′-60′: chansonete și tango cu acorduri de swing-jazz alături de Diana Tudor (voce) și Alexandru Burcă (pian). Repertoriul concertului include piese celebre, din repertoriul lui Edith Piaf, Yves Montand, Dalida, Juliette Greco, Charles Aznavour, Cristian Vasile, precum: Champs-Elysees, Sous le ciel de Paris, La Boheme, Domino, Grands Boulevards, Et si tu n’existais pas, Vrei să ne-ntâlnim sâmbătă seară, Cel mai frumos tango din lume, Astăzi e ziua ta, Hai, coșar, etc.. Rezervări la 0734 195 395 (apel sau sms). Suport artist: 25 de lei.
10-11 Septembrie, începând cu ora 17/18 – Cu bastonul prin București, ediția a 7-a
Îmi frământam mâinile de câteva săptămâni întrebându-mă dacă şi când revine proiectul ARCEN “Cu bastonul prin Bucureşti“. Şi când era nerăbdarea mai mare, a apărut vestea cea bună. Reîncepe pe 7 august şi se desfăşoară până pe 11 septembrie, în fiecare duminică de la ora 18, de la Palatul de Justiţie din Splaiul Independenţei nr. 4 (punct de plecare: Biserica Domniţa Bălaşa) şi până în str. George Georgescu. Sunt tare curios să văd dacă tot Edmond şi Alberto vor fi ghizii care ne vor conduce pe printr-una dintre cele mai surprinzătoare zone istorice ale Bucureştiului. Zic asta pentru că ştiu că Arcen investeşte mult în pregătirea unei noi generaţii de ghizi care să ajute Bucureştiul să se cunoască mai bine. Dacă vrei impresii de la turul de anul trecut le găseşti într-un articol pe care l-am scris acum un an cu mare bucurie.
* Completare: datorită numărului mare de doritori, începând cu 27 August turul se desfăşoară şi sâmbăta de la ora 17.00
10-11 Septembrie, între orele 10.30-12 – Foişorul Copiilor
În fiecare weekend, pe tot parcursul vacanţei şcolare, MiniArtShow ne aşteaptă în Parcul Alexandru Ioan Cuza (IOR) la Teatru de vară din Foişorul Copiilor, cu animaţie, jocuri interactive, concursuri şi spectacole. Sâmbăta aceasta cei se vor putea bucura de teatru eatru gestual, de animaţie, jocuri interactive, concursuri şi face-painting. Iar duminică de animaţie, jocuri interactive, concursuri, dans, face painting si teatrul interactiv “Oraşul de carton”. Accesul este gratuit.
15 August – 2 Aprilie – Istoria circulației monetare în București și în împrejurimi
Proiectul Istoria circulației monetare în București și în împrejurimi organizat în cadrul Muzeului „George Severeanu” vine în întâmpinarea dorinţei celor dornici de a admira exemplare reprezentative care fac parte din trei colecţii aparţinând Muzeului Municipiului Bucureşti: Colecţia „Maria şi dr. George Severeanu” donată municipalităţii de medicul radiolog George Severeanu, pasionat colecţionar de antichităţi şi primul director al Muzeului Municipiului Bucureşti care are o pondere importantă de exponate numismatice; Colecţia Numismatică a Muzeului Municipiului Bucureşti este constituită din aproape 40.000 de monede, provenind în general din cercetările arheologice desfăşurate de-a lungul timpului și Colecţia denumită convenţional Paranumismatică a Muzeului Municipiului Bucureşti, reuneşte aproximativ 20.000 obiecte structurate pe mai multe subcategorii precum medalii şi plachete, insigne, decoraţii, sigilii, hârtii de valoare a căror valoare istorică pentru perioada modernă este incontestabilă.
15 Iulie – 16 Septembrie – 21 de Nocturne
Ideea această este ceva mai încurcată pentru că cel mai probabil vei citi prea târziu despre ea. Adică, ARCEN organizează începând de anul trecut nişte evenimente culturale formidabile pe teresa clădirii Magheru One. Anul acesta ele au loc în două vineri din lunile iulie, august si septembrie. Prima, cea din 15 iulie s-a dat deja la ora la care scriu eu articolul. Însă la cea din 22 iulie mai sunt locuri. Eu voi continua să las evenimentul aici până la jumătatea lunii septembrie astfel încât tu să ştii de el din timp şi să te asiguri că vei urmări din timp organizarea Nocturnelor şi îţi vei face rezervare din timp, bucurându-te astfel de poezie, proză, teatru şi dans care se vor împleti deasupra oraşului şi dedesubtul stelelor, aşa cum frumos zic organizatorii. Terasa se deschide de la 20, iar evenimentul propiu-zis de la 21. Accesul este gratuit, însă condiţionat de rezervare.
7 Iulie – 6 Octombrie – Normalitate, ce cuvânt brutal!
Scriu despre ideea asta cu teama că aş putea crea o idee falsă despre nivelul meu de preocupare cu privire la arta modernă. Şi mai curând de înţelegere a artei moderne, decât de preocupare. Educaţia mea artistică lasă mult de dorit, iar atunci când am o experienţă plăcută strig în gura mare pentru că îmi imaginez că le va plăcea şi altora. Acum câteva săptămâni am aflat despre expoziţia “Normalitate, ce cuvânt brutal!” de la MNAC, din a cărei descriere, paragraful următor m-a făcut extrem de curios “Cum ar arată lumea dacă persoanele cu dizabilităţi ar fi majoritare, nu o minoritate lipsită de putere? Unde ar fi plasate lucrările într-o expoziţie de artă – la nivelul privirii celor care stau în picioare sau a celor a căror mobilitate şi perspectiva depind de un scaun rulant? În ce fel ar fi prezentate lucrările pentru nevăzători de diferite grade? Cum ar fi dacă voci stranii ţi-ar bruia gândurile dictându-ţi ce să faci sau absurdizându-ţi prezenţa?” Am mers duminică după amiază să văd despre ce e vorba. Şi iată-mă strigând în gura mare, impresionat profund de această expoziţie micuţă aflată pe jumătate din etajul 3 al MNAC-ului. Provocarea din paragraful de mai sus este cât se poate de reală şi ai ocazia să vezi câteva lucrări de artă dintr-o perspectivă foarte diferită. Duminică la 12 are loc şi un atelier-performativ “Dans_Rulant” organizat de Cosmin Manolescu. În plus primeşti un bonus, pe cealaltă jumătate de etaj ai ocazia să vezi o altă expoziţie absolut fascinantă şi generatoare de gânduri multe şi amestecate “Oraşe româneşti în declin”. Asta ca să nu mai zic de priveliştea de pe terasa de la etajul 4… şi câte altele.
3 Iulie – 18 Septembrie – Caravana Poveştilor
În perioada 3 iulie – 18 septembrie în 7 parcuri bucureștene, suntem așteptaţi alături de cei mici să spunem povești, să ne distrăm cu piese de teatru sau cu jocuri creative. Duminica asta evenimentul are loc in Parcul Drumul Taberei (lângă locul de joacă dinspre Str. Brașov). De la ora 10 au loc atelierele de lectură. Apoi de la 11.00 şi de la ora 19.00 au loc atelierele de joc şi joacă. Iar de la ora 18 spectacolele teatrului de păpuşi. Atelierele de lectură şi teatrul de păpuşi au rolul de a stimula imaginaţia copiilor, atenţia şi capacitatea de concentrare, iar jocurile în aer liber îi ajută să-şi înfrângă timiditatea să socializeze unii cu alţi, dezvoltându-şi în acelaşi timp creativitatea şi aptitudinile practice. Participarea este gratuită.
10 Iunie – 16 Septembrie – O noapte printre giganți
Muzeul „Grigore Antipa” îi invită pe copiii cu vârste cuprinse între 7 și 14 ani să petreacă o noapte memorabilă printre cele mai mari mamifere care au existat vreodată pe Pământ. Programul debutează în acest an pe 10 iunie și, ca în fiecare an, copiii se pot înscrie la oricare dintre edițiile programate pe tot parcursul verii (24 iunie, 8 iulie, 22 iulie, 5 august, 26 august, 9 septembrie, precum și 16 septembrie). Ar fi bine chiar să te grăbeşti pentru că e un program destul de căutat. În prima parte a serii, cei mici vor face un tur al muzeului, asigurându-se că toate exponatele din diorame au parte de un somn liniștit, apoi vor viziona filme documentare despre viața fascinantă a animalelor şi vor adormi visând, poate, la lumea uriaşilor de altădată. Sosirea copiilor este stabilită pentru ora 21, iar părinţii sunt aşteptaţi să-i ia a doua zi, sâmbătă, începând cu ora 8.30, după ce copiii au luat micul dejun. Înscrierea participanților se face în limita a 20 de locuri, pe adresa de email: info@antipa.ro sau la numărul de tel: 021.305.60.31. Costurile de participare sunt de 200 Ron/copil; 300 Ron/doi frați; 400 Ron/trei frați.
1 Iunie – 30 Septembrie, începând cu ora 19.30 – Simfoniile de vară
Vara aduce în Piaţa Universităţii a şaptea ediţie a “Simfoniilor de vară”. De la sfârşitul lunii mai, până în septembrie, în fiecare sâmbătă şi duminică, Parcul Colţea devine gazdă de spectacole în aer liber. Timp de 4 luni, sunt programate 38 de concerte cu artişti renumiţi precum cvartetul Bella Musica, Brass Quintet Bucureşti, mezzosoprana Claudia Măru-Hanghiuc, Bucharest Ladies Orchestra, dirijată de Ozana Barabancea, dar şi coruri de copii. Participarea este gratuită.