8-11 Octombrie – HipTrip Travel Film Festival
Un festival este dedicat tuturor celor care vor să evadeze din cotidian, pasionaţilor de aventură care au simţit bucuria descoperirii a noi locuri şi culturi şi sunt în căutare de cărări de bătut, fie ele convenţionale sau nu. Pe durata a patru zile, vom avea parte de proiecţii de filme artistice şi documentare tematice şi vom intra în contact cu profesionişti din domeniile de travel, cinematografie şi blogging de călătorie, prin intermediul atelierelor pregătite. Proiecţiile au loc la Cinema Union şi Cinema Eforie în fiecare zi după amiază. Biletele costă 13lei şi pot fi achiziţionate de la cinema înaintea spectacolelor.
Sursă și detalii9-11 Octombrie, între orele 10-20 – German Unity Day la Țiriac Collection
Suntem invitați la Țiriac Collection să sărbătorim German Unity Day! Ne așteaptă o impresionantă colecție de mașini, precum și contribuția inginerilor germani în istoria automobilistică, si data fiind tema zilei in industria auto e greu sa nu remarcam inventitivatea inginerilor germani :). Modelul exclusivist 1937 Mercedes-Benz 540 K va fi atracția principala a evenimentului. Doar 83 de unități Cabriolet A au fost construite de-a lungul timpului, fiind unul dintre cele mai rare și valoroase modele Mercedes-Benz. Cu această ocazie va fi prezent un artist grafic specializat în designul auto. Elementul surpriză al lucrărilor sale este introducerea unui ingredient neobișnuit, și anume cafeaua.
Sursă și detalii9-11 Octombrie, între orele 12-23 – International Tattoo Convention 2015
This is new arround here. La Palatul Bragadiru, în apropierea Palatului Parlamentului, cu intrare din Calea Rahovei 147-153 se strâng peste 100 de artişti tatuatori la lucru, înconjuraţi de concursuri, freak shows şi muzică. Acestea sunt doar o parte din atracţiile ediţiei din acest an. Invitaţii speciali sunt non-conformistul Emilio Gonzalez, maestru al suspendărilor, şi trupa de performance sci-fi Invaders. În ultimii 6 ani, Convenţia Internaţională de Tatuaje de la Bucureşti a reunit unii dintre cei mai buni artişti tatuatori, specialişti în body piercing, muzicieni, împătimiţi ai tatuajelor şi curioşi atraşi de body-art. Bilete disponibile în avans (MyTicket şi Eventim) şi în timpul evenimentului, în limita locurilor disponibile: 15 lei/zi; 40 lei/abonament trei zile; 100 lei/abonament VIP.
Sursă și detalii9 Octombrie, între orele 19-24 – Noaptea Literaturii Europene
Cea de-a patra ediție a Nopții Literaturii Europene, o sărbătoare a lecturii, a poveștilor care călătoresc și cu ajutorul cărora călătorim este organizată anul acesta în două spații spectaculoase: Institutul Astronomic al Academiei Române și Muzeul Național Tehnic „Prof. ing. Dimitrie Leonida”. Fragmente de literatură contemporană de ficțiune, teatru, cronică, studii vor putea fi ascultate în lectura actorilor, scriitorilor, muzicienilor, profesorilor și jurnaliștilor invitați. Gilda Comârzan, pe care o știi sigur de la DobroShow va fi maestru de ceremonii la Institutul Astronomic, unde, dacă este senin, vom fi împreună cu Laboratorul de teatru din București sub „Clar de stele german”, auzind de la Florin Busuioc și despre ce e „În capul italienilor”, cum se poate rescrie povestea lui Pinocchio în franceză, din ce e făcută o „Casă de zi, casă de noapte” poloneză, și altele. Dinspre Muzeul Național Tehnic „Prof. ing. Dimitrie Leonida” se aude „O îndepărtată alarmă aeriană maghiară”, ne spune A.G. Weinberger și un întreg grup de actori intrigați de „Băiatul care a furat calul lui Attila” din Spania, nu foarte departe de Smaranda Caragea, care știe tot felul de picanterii despre „Amantele” din Austria, astfel sigur veți ajunge la „Povestiri cu final schimbat” românești, ne asigură Andreea Vasile și Emilian Oprea; tot la Muzeu se discută englezește și despre „Teoria universală – originea și soarta universului” cu Alexandru Mironov și Cristian Român aproape de „Casa tăcerii” din Turcia, de unde se aude totuși Elias Ferkin, în timp ce Marius Chivu vă explică traseul pentru „Cinci plimbări prin cartier” portugheze. Suntem invitați să facem în seara de 9 octombrie o plimbare prin Parcul Carol între Institutul Astronomic și Muzeul Național Tehnic „Prof. Ing. Dimitrie Leonida” ca să descoperim poveștile, cititorii și două locuri pline de personalitate.
Sursă și detalii10-11 Octombrie, între orele 11-19 – Bounty Fair
Dată fiind prognoza Bounty Fair se mută în interiorul frumoasei clădiri a Casei Universitarilor. Dar ne aşteaptă cu aceleaşi obiceiuri: shopping de produse lucrate manual de peste 40 de artişti şi artizani români, ateliere de creaţie pentru momente unice de relaxare şi dezvoltare prin creaţie; ateliere pentru cei mici, unde pot învăţa diferite tehnici de creaţie, sau experimenta cu culori şi diferite materiale pentru dezvoltarea simţului artistic; bunătăţi de mâncat şi de băut împreună cu prietenii. Muzică de ambient şi zona de restaurant sunt nelipsite. Accesul costă 5 lei, iar copiii sub 14 ani au intrare gratuită.
2-11 Octombrie – Anim’est
Între 2 și 11 octombrie Anim’est ne așteaptă să vedem cele mai “șmechere filme de animație pentru toate vârstele și gusturile, să învățăm lucruri la cele mai tari workshop-uri, masterclass-uri și prezentări, să ne distrăm la cele mai roz and rock’n’roll petreceri și concerte și să sărbătorim cei zece ani pe care îi împlinesc”. Gazdele principale sunt Cinema Studio, Cinema Elivira Popescu şi RE:Animation Hub. Proiecţiile încep la 10.30 în weekend şi la 12.30 în cursul săptămânii. Abonamentul pentru întreg festivalul este 250lei, intrarea individuală în general este 13lei cu câteva excepţii pe care le găseşti pe link-ul cu detalii de mai jos. Tariful unic de intrate la Minimest este de 7lei, iar la Re:Animation Hub accesul este liber la toate proiecţiile şi prezentările.
2-11 Octombrie – ”Bucharest Fringe”– Maratonul Teatrului Independent
Evenimentul are drept scop promovarea artiştilor independenţi. Aflat la ediția a cincea, ne aduce spre delectare peste 30 de spectacole, dintre care 2 premiere, un spectacol invitat din Republica Moldova și un show-case cu momentele cele mai importante de la Gala Hop, din 2014 și 2015. Spectacolele au loc în cele mai cunoscute teatre indepedente, la Teatrul Național și la Teatrul Odeon. Programul îl găseşti mai jos.
10 Octombrie, începând cu ora 19 – Călătorie prin Univers
Veste bună, începând din Octombrie Muzeul Municipiului Bucureşti, Palatul Şuţu îl găzduieşte din nou pe Adrian Şonka. Ţi-am povestit despre el odată cu Observatorul Astronomic pe care l-am descoperit cu ocazia unei prezentări de astronomie. Acum, din fericire, Observatorul este închis pentru renovările de care avea atât de mare nevoie. Partea mai puţin bună este că întâlnirile de sâmbătă seară cu Adrian Şonka nu mai aveau unde să se ţină. Însă universul (dacă nu el atunci cine!?) m-a făcut să-l redescopăr printre evenimentele organizate la Palatul Şuţu. Şi te invit, cu foarte mare bucurie şi încredere să mergi să descoperi astronomia în cel mai distractiv şi relaxat mod cu putinţă. Cred din toată inima că un subiect atât de complicat şi serios ca o călătorie prin univers are nevoie de o provizie sănătoasă de voie bună. Prezentarea constă în vizualizarea (și conștientizarea) numărului enorm de stele care se află în Univers. Pentru a ilustra acest fapt se va folosi un program de astronomie și baze de date cu observații astronomice reale. Prezentarea constă în vizualizarea (și conștientizarea) numărului enorm de stele care se află în Univers. Pentru a ilustra acest fapt se va folosi un program de astronomie și baze de date cu observații astronomice reale. Prezentarea este o proiecție pe întuneric, însoțită de explicații live. Participanții vor vedea cum arată cerul văzut cu ochiul liber și prin telescop, dar și o colecție de obiecte observate până în prezent de astronomi.. Preţul unui bilet este 5 lei.
1-11 Octombrie, între orele 10-20 – Salonul Auto Bucureşti
Evenimentul este la a nu mai ştiu câta ediţie, tot la Romaero Băneasa şi se mândreşte că fiind cel mai important din această industrie. Nu vreau să-l contrazic acum mai ales că anul acesta promite destul de multe activităţi interesante. Trebuie însă să recunosc că mă suprinde perioada foarte lungă pe care se desfăşoară. Ce se întâmplă pe acolo? Păi maşini şi accesorii în cea mai mare parte, plus altele conexe acestui domeniu. Alături de partea comercială salonul atrage vizitatorii cu o expoziţie de 150 de maşini clasice, demonstraţii auto, tombole şi cei mai bun am lăsat la final SAB Air Show, pe care l-am detaliat mai jos. Biletul de intrare costă 25lei, copiii sub 7 ani având acces gratuit.
10-11 Octombrie, între orele 10-20 – SAB AIR Show
Aeroclubul României participă la Salonul Auto Bucureşti – ediţia 2015, la Romaero Băneasa cu: Hawks of România – formaţia naţională de acrobaţie cu avionul, White Wings – formaţia demonstrativă de acrobaţie cu planorul, Blue Wings România – echipa de lucru relativ pe cupola cu paraşuta, The Pelicans – echipa de demonstraţie cu avioane ultrauşoare. La acestea se adaugă şi demonstraţiile aeriene efectuate de cele trei avioane ale Iacarilor Acrobaţi. Acesta este ultimul show aviatic al anului. Accesul publicului la show-urile aeriene va fi gratuit.
10 Octombrie, începând cu ora 10 – Punguţa cu doi bani – Ion Creangă
Muzeul „Grigore Antipa” vă invită să-i aduceți pe cei mici la o întâlnire cu Arta în cadrul atelierelor Art Antipa. Atelierele sunt un mod distractiv de a petrece timpul liber, fiind în același timp și o modalitate de a dezvolta creativitatea, ingeniozitatea, simțul estetic și spiritul de observație al copiilor. Grupe de vârstă: 4-7 ani (între 10–11.15), 8-14 ani (11.30 -13). Costul participării la un modul de 4 ședințe (pe parcursul unei luni) este 160 ron/participant, iar pentru o ședință este de 50 ron/participant. Înscrierea participanților se poate face prin email info@antipa.ro sau la telefon 021.305.60.31. Înscrierile prin e-mail au prioritate.
10 Octombrie, începând cu ora 12 – Caracatița
Muzeul „Grigore Antipa” și e² Young Engineers vă invită să participați la un program educațional de succes, dedicat preșcolarilor. Programul „Marii Constructori” încurajează gândirea creativă, lărgește orizontul cunoașterii și oferă cunoștințe despre lumea viețuitoarelor sălbatice, transporturilor, spațiului cosmic, precum și despre fenomenele naturale și principiile de bază ale fizicii. Înscrie-l pe cel mic la un program de educație care utilizează aplicații teoretice și practice distractive. Prin intermediul poveștilor interesante, experimentelor incitante și modelelor de construcții care utilizează piesele K’nex, copilul tău își va dezvolta aptitudinile motorii, dar și de socializare și de exprimare. Programul este destinat copiilor cu vârste cuprinse între 4 și 6 ani. Durata medie a unei lecții este de 45 minute. Costul participării la un modul de 4 ședințe (pe parcursul unei luni) este 180 ron/participant, iar pentru o ședință este de 50 ron/participant. Taxa de participare se achită integral la sediul muzeului, cu cel puțin trei zile înainte de începerea modulului. Înscrierea participanților se poate face prin email info@youngengineers.ro, sau la telefon 0742.102.633, în limita a 12 locuri/grupă.
9-11 Octombrie, între orele 10-18 – Festivalul Peştelui
Amatorii de peşte, sunt aşteptaţi în Parcul Herăstrău pe Aleea Mickael Jackson la Festivalul “Peştelui”. Vedeta festivalului va fi borşul de peste, într-un ceaun de 1500 litri, nu mai puţin de 2000 de porţii urmând să fie gătite şi distribuite (200 cu titlu gratuit) în cursul zilei de sâmbătă. De asemenea, cei prezenţi vor avea ocazia să încerce peşte la grătar: păstrăv, scrumbie, macrou, file de crap, rechin, sau saramură de crap, hamsie prăjită cu mujdei şi mămăliguţă, salate de icre de crap şi ştiucă, şprot marinat şi sărat . Peştele afumat va fi prezent la festival într-o varietate de sortimente: batog de crap afumat, păstrăv în cetină de brad, scrumbie, macrou, şprot şi file de hering afumat. Pe scena amplasată în parc se vor regăsi formaţii de muzică populară care vor încânta cu cântecele sale vizitatorii festivalului. Pe lângă muzica populară vizitatori sunt aşteptaţi cu diferite cursuri şi reţete de gătit peste . În plus pe lângă peşte, se vor mai regăsi plăcinte de casă, mezeluri şi delicatese din carne, brânzeturi tradiţionale, dulceţuri, compoturi, gogoşi, sarmale din Maramureş, dulciuri de casă, articole de hand made, ceramică, piele, cafea la nisip, bragă şi multe altele.
9-11 Octombrie, între orele 10-18 – Recolte de toamnă
De vineri până duminică, de dimineața până seara, aproape o sută de producători, meșteri, artizani și negustori se vor aduna în curtea MȚR într-o piață țărănească autentică, cu multe bunătăți de toamnă și obiecte de tot felul, mai vechi sau mai noi, pentru toate vârstele și toate gusturile. Vom putea degusta: brânzeturi, cașuri și cașcavaluri, babic, pastramă de capră și de curcan de la Moș Iosif, Cozonac Domnesc și Cozonac Bujor, plăcinte întinse și poale-n brâu, ciocolată de casă și prăjituri tradiționale, turtă dulce și covrigi, dulcețuri și zacuști din Gradina Cucoanei și de pe Dealurile Mărtănușului, siropuri, miere, ceaiuri și plante aromate de grădină, legume și murături, pâine cu maia, păstrăv afumat de la Doftana, mere de Voinești. Se gătesc: pastramă și pește la grătar, sarmale și ciolan fiert în vin cu usturoi, borș de pește cu lipie sau mămăligă, stropite din belșug cu must, vin de Panciu, țuici sau palinci. Meșteri și artizani din toate zonele țării vor fi prezenți cu ii și țesături, sticlă și icoane, ceramică și lemn, cojoace și pielărie, împletituri, bijuterii din alamă și pietre semiprețioase, lână împâslită, ţesături, jucării realizate din diferite materiale, mobilier pictat, căciulițe croșetate, vestimentație și fel de fel de obiecte realizate cu multă migală. Intrarea la târg este liberă.
19 Septembrie – 31 Decembrie – Curtea Domnească. Șase secole de istorie
Curtea Domnească Veche organizează expoziția intitulată: ,,Curtea Domnească. Șase secole de istorie”, cu prilejul împlinirii a 556 de ani de la prima atestare documentară a Bucureștiului. Expoziția își propune să prezinte vizitatorilor etapele principale ale devenirii Curții Domnești din București, pornind de la fortăreața de secol XIV, continuând cu cetatea lui Vlad Țepeș și Palatul din vremea lui Mircea Ciobanul și încheind cu perioada de glorie din vremea lui Constantin Brâncoveanu. Sunt consemnate mărturii ale celor care au fost în vizită la Curtea Domnească din București, cu ajutorul cărora ne putem imagina cum arăta acest complex domnesc, într-o încercare de a suplini lipsa unor planuri, hărți sau desene privind acest loc. Este prezentat şi momentul în care vestigiile importante ale Capitalei noastreau fost scoase la lumină grație cerectărilor arheologice de la mijlocul secolului trecut.
12 August 2015 – 29 mai 2016 – Falsuri Monetare
Muzeul Municipiului Bucureşti, Palatul Şuţu ne propune o scurtă istorie a falsificării emisiunilor monetare, începând din antichitate şi ajungând în anul 1947. Expoziţia este organizată de Muzeul Municipiului Bucureşti în parteneriat cu Institutul Naţional de Medicină Legală „Mina Minovici”. Cu problema falsurilor monetare s-a confruntat întreaga societate indiferent de perioada istorică, pe de o parte din cauza unei manipulări a valorii, chiar de către autorităţi în scopul obţinerii unor importante surse de venit prin scăderea titlului metalului preţios sau a greutăţii (acest sistem fiind utilizat de unele state, ale căror suverani vedeau în monetării importante surse de venituri ce puteau fi obţinute rapid), fie din cauza unor ateliere clandestine.
13 mai – 31 decembrie, între orele 10-18 – Radiografia unei lumi dispărute
MNIR organizează expoziţia temporară de arheologie interactivă şi exploratorie intitulată “Radiografia unei lumi dispărute. Privind înapoi spre trecut: Sultana-Malu Roşu, o aşezare preistorică de acum 6 000 de ani”. Expoziţia dezvăluie publicului, istoricul unuia dintre cele mai cunoscute situri preistorice din România. Situl se află pe Valea Mostiştei, fiind prima aşezare de tip tell cercetată în mod ştiinţific încă din anul 1923. Descoperirile excepţionale realizate de-a lungul timpului pe acest sit, de către arheologii muzeului precum şi rezultatele proiectului Arhitectură & Arheologie Experimentală (2010-2014) vor fi integrate în această expoziţie, sub forma unei radiografii asupra trecutului, asupra comunităţilor umane de acum 6000 de ani şi a modului de viaţă de atunci. Întreaga expoziţie se bazează pe interacţiunea dintre poveste, spaţiu vizual şi oameni permiţând vizitatorului să călătorească în trecut printr-o experienţă multisenzorială, pentru a afla şi a înţelege modul de viaţă, ritualurile şi obiceiurile populaţiilor preistorice de acum 6000 de ani.
Sursă și detalii