1-16 Iulie
Festivalul de teatru urban în aer liber Teatru Sub Lună ediția 3
Teatru sub lună, singurul festival de teatru independent în aer liber, se află la a-3-a ediție și reunește sub cerul liber și arzător de iulie atmosfera proaspătă a unei piese de teatru bine regizate și încântarea unei seri de jazz sau café-concert, toate frumos conturate cu expoziții de pictură, desen, costume și sculpturi din lemn. Festivalul de teatru urban are loc în Grădina Quantic din parcul Grozăvești, situată la 3 minute de metrou. Pe durata a 3 weekend-uri vor fi puse în scenă 4 spectacole de teatru independent, 2 show-uri de improvizație și un spectacol de stand-up family-friendly. Pe lângă acestea, festivalul mai aduce și concerte din genuri de muzică precum jazz, acustic, underground și alternative. Fiecare seară se desfăşoară după programul:
18:00 – deschiderea porţilor
– vizitarea expozițiilor, chill-out music
– colțul de carte și hamacul de lectură
– socializare pe terasele Quantic
20:30 – teatru
22:00 – concert acustic
Accesul costă 40 lei pentru o zi, 90 de lei abonament 3 zile (oricare 3 zile la alegere din cadrul festivalului) sau 200 de lei Abonament Full Access (pe care îl poți da unui prieten dacă nu mai poți ajunge).
1-2 Iulie
Zaiafest 2017
Zaiafest este un “festival dedicat cramelor mici românești care propune un ospăț pe cinste, cu vinuri și mâncăruri alese, la inceput de vară. Să fie bine înțeles, Zaiafest nu este un târg de vinuri. Nu are loc într-un hotel sau în vreun pavilion expozițional. Este un zaiafet cum se cuvine, ce scoate vinul la lumină, la soare, la iarbă verde, îl toarnă molcom în pahare și îl însoțește cu mâncare bine meșteșugită. Zaiafest este despre prieteni și despre conversații purtate în tihnă, la un pahar de vin bun.” Aşa sună descrierea organizatorilor, în urma căreia eu nu pot să zic că înţeleg clar despre ce e vorba. Târg de vinuri ştiu de ce e, dar zaiafet habar nu am. Probabil e o nouă ocazie să plătim intrare ca să cumpărăm mâncare şi băutură, în bunul obicei al celor de la Verde Stop Arena. Te-ai prins deja că nu sunt un fan al acestor evenimente, însă sunt acolo două crame, Histria şi Gramma, care îmi plac grozav. În plus, bănuiesc că sunt sunt mulţi cei cărora le place ceea ce se întâmplă acolo, pentru că altfel… nu s-ar întâmpla. Accesul se va face pe bază de bilet, prețurile fiind de 17 lei pentru tichetele de o zi sau 29 de lei pentru abonamentele ce permit accesul la toate cele doua zile de festival.
30 Iunie – 2 Iulie
Bucharest Food Festival – Gourmet Edition
A doua ediție de Bucharest Food Festival – Gourmet Edition, are loc in Herăstrău, la Roaba de Cultură, unde se vor reuni unele dintre cele mai renumite restaurante, bistro-uri sau baruri din București, dar și din țară. Evenimentul va fi împărțit în zone speciale precum: Fine Dining & Urban Contemporary, Romanian Gastronomy, International Cuisine, Grill & BBQ, Gourmet Area, Street Food sau Ice cream & Sweets Corner. Alături de scena live va exista și o altfel de scenă, cea dedicată show-urilor de live cooking, care îi va iniția pe vizitatori în tainele celor mai noi tehnici de preparare culinară. Timp de trei zile, festivalul va găzdui demonstrații culinare inedite cu susținerea unora dintre cei mai cunoscuți chefi ai momentului și îi va inspira pe cei prezenți, oferindu-le posibilitatea de a degusta cele mai savuroase preparate. Muzica live, de care aminteam mai sus, va fi reprezentata de câteva dintre cele mai interesante proiecte muzicale românești, cu muzică lounge și concerte live de jazz, electro swing sau blues.
Line-up muzical:
30.06 – Mara & Live Band
01.07 – Breeze
02.07 – Irina Sarbu & Live Band
DJ: Bogdan Stratula – Urban Sunsets
Programul este vineri: 16:00 – 23:00, iar sâmbătă și duminică: 13:00 – 23:00. Intrarea este liberă.
1-2 Iulie / 18-22
Vacanța de vară cu EXCELSIOR
Suntem așteptați în Parcul Bazilescu la fiecare sfârșit de săptămână pentru a să petrece vacanța de vară cu EXCELSIOR. Aici, Teatrul Excelsior organizează o suită de evenimente până pe 10 septembrie 2017. În fiecare weekend copiii, părinții, bunicii vor putea vedea spectacole de teatru și de dans, concerte, momente de magie, filme românești. Se vor desfășura și ateliere de joacă. Cei care vor veni în parc vor trăi aventura de vară, pregătită de Teatrul Excelsior cu grijă pentru spectatorii de toate vârstele. Fiecare weekend, cât e vacanța de lungă, va deveni un tărâm al poveştilor modelat de bucuria şi entuziasmul copilăriei.
Programul din această sâmbătă este:
- Concert – corul de copii Miniton
- Concert – ansamblul folcloric Românașul
- Ursul păcălit de vulpe – spectacol de teatru (Trupa Mezettino)
- Concert Speak
- O scrisoare pierdută – proiecție film
Iar programul de duminică este:
- Cei trei purceluși – spectacol de teatru (Teatrul Excelsior)
- Concert – corul de copii Contrapunct
- Magicianul Paco
- Concert Cove
- Liceenii Rock’n’Roll – proiecție film
1-2 Iulie / 11:00
Filme pentru întreaga familie
În weekend avem filme pentru întreaga familie la Cinema Elvira Popescu. Sâmbătă de la ora 11:00, “L’empereur / The march of the penguins 2”. Luc Jacquet revine cu un nou film care urmărește povestea unui pui de penguin ce se pregătește să pornească în prima sa călătorie, urmând chemarea misterioasă care îndeamnă pinguinii să pornească spre o destinație necunoscută, odată cu apropierea iernii.
Duminică 2 iulie, ora 11:00, avem ocazia să (re)vedem “La tortue rouge”. Prin intermediul istoriei unui naufragiu pe o insulă tropicală, La Tortue rouge trece prin toate marile etape ale vieții unei ființe umane.
1-2 Iulie
The Biggest Rooftop Party in Town
Ai chef de o petrecere de vară? O petrece mare? Ce zici atunci de cea de-a cincea ediţie a celui mai mare rooftop party din România, care va avea loc pe acoperişul Centrului Auto Cobălcescu din Splaiul Unirii 311, o terasă cu o suprafaţă de 7000 mp şi o capacitate de 10.000 persoane. Pentru cel de-al cincilea an consecutiv vom prinde apusul şi răsăritul la înălţime împreună cu mii de tineri din Bucureşti. Biletele au preţuri începând cu 30 de lei.
1 Iulie / 14:00
Atelier de opincărit
În data de 1 iulie 2017, orele 14.00, suntem invitați în Satul meșteșugurilor din Comana împreună cu prietenii de la Asociația Zestrea Bisoceană să învățăm să facem opinci. Participanții vor asculta povești despre istoria opincilor, dar mai ales își vor lucra propriile opinci din piele, cu care vor pleca acasă. Înscrieri la adresa de e-mail echipa@moaradehartie.ro sau la numărul de telefon 0723 266 262.
30 Iunie – 1 Iulie
Târg Din Portbagaj
Asta e o descriere de eveniment care merită reprodusă intact. Târgul “Din portbagaj” va fi organizat în curtea fabricii Flaros. “Ne jucăm cu mic, cu mare, cu artiști care zi de zi produc magie în atelierele lor din incinta Flaros, vom mânca pe săturate din bunătățile pe care le gătesc minunatii bucătari din Timpuri Noi, iar când veți vedea creațiile designerilor, nu veți avea nevoie nici de cabină de probă, atât de mult vă vor plăcea. Și dacă încă mai stați pe gânduri, vă mai zicem un secret: avem 6.000 de mp2 pe care să ne refugiem și în care veți găsi tot ce doriți să bagați în portbagaj. Așa că, grăbiți-vă și haideți la Târgul “Din portbagaj”, unde noi vă arătăm cât de frumoasă, pricepută și talentată este comunitatea din Timpuri Noi, voi ne lăudați, iar în final toți ieșim “Din portbagaj” încântați.”
1-2 Iulie
Muzica Desenelor Animate
În weekend Opera Comică pentru Copii ne aşteaptă la Gala de Deschidere a Marilor Serate Muzicale cu următoarele evenimente:
Sâmbătă şi duminică de la 10:00 – Matineele Festivalului, întâlniri muzicale matinale de vară, în cochetul Salon Mozart al Operei Comice, pentru copii cu vârste de peste 7 ani.
Sâmbătă de la 19:00 – Muzica Desenelor Animate, un concert extraordinar, exclusiv cu muzică din desenele animate clasice, organizat în Sala Mare a OCC pentru copiii cu vârste de minim 3 ani.
30 Iunie – 2 Iulie / 10-18
Târgul de Antichități Țărănești
Peste 40 de colecționari din toată țara vin la Târgul de Antichități Țărănești de la Muzeul Țăranului cu fel de fel de obiecte vechi, nelipsite din gospodăria țărănească: țesături de interior (covoare, ștergare, fețe de pernă, fețe de masă etc.), piese de costum țărănesc, icoane pe lemn și pe sticlă, cruci, ristolnice, podoabe, ceramică, donițe, vase din lemn, putinei, căuce, mobilier crestat, pictat – lăzi de zestre, mese, scaune, blidare, lingurare, dulapuri, furci și roți de tors, fuse, vârtelnițe, felinare, ceasuri, candelabre, piulițe și râșnițe de alamă, dar și publicații socio-etnografice din perioada interbelică, bancnote vechi, timbre cu subiecte etnografice… De asemenea, suntem invitati să savurăm o cafea sau să ne răcorim cu o înghețată de casă. Preț bilet: 4 lei, 2 lei (elevi, studenți, pensionari).
3-30 Iulie
Ateliere de vacanță la Muzeul Țăranului
Pentru că e iulie, facem bagajele de vacanță: o traistă cu haine de autor, ceva lucruri dragi, de design interior, culorile pentru vopsit zilele și nopțile și niște hârtie manuală, numai bună de transformat în vederi din vacanță. Mai punem și o tolbă cu povești, unele chiar muzicale și mai apare și un joc, hop-țop. Iar deasupra la toate, steagul de vacanță. Dacă nu ai toate cele acasă, le poți face cu mâinile tale la atelierele de la Muzeul Național al Țăranului Român, în sala Acvariu, din 3 până pe 30 iulie 2017. Unele ateliere sunt pentru copii de la doi la optzeci și ceva de ani. Găseşti programul complet pe butonul albastru. Citește cu atenție pentru ce grupă de vârstă a fost conceput atelierul, sună-l pe artistul sau pe educatorul muzeal cu care vrei să te joci/echipezi de vacanță, înscrie-te și gata. Preț/atelier: 15 lei pentru fiecare participant.
2 Iulie / 18:00
De ce este România cum este?
Discuția românească despre specificul național a început în urmă cu aproape patru secole, după întâlnirea cronicarilor moldoveni cu caracterologiile naționale ale umanismului târziu. Înainte de a avea state suverane, atunci când le-au obținut prin eforturi proprii și conjuncturi istorice favorabile, precum și în momentele de criză ori discontinuitate statală, românii și-au pus întrebări cu privire la ceea ce-i definește colectiv, dând răspunsuri care variază de la apoteoză la stigmat, de la poezie și mistică la metafizică și biopolitică. În Schimbarea la față a României, Cioran scria: “Dacă nu vom avea atâta tărie și atât orgoliu pentru a ne reface din sâmbure existența, în zadar mai facem teoria României.” Din păcate, majoritatea proiectelor noastre luminoase au eșuat, au întîrziat, au durat puțin, au lăsat slabe urme în istorie și în memorie. Din fericire, au eșuat și proiectele noastre întunecate, delirante ori (sin)ucigașe. Am plătit scump pentru toate. Și am produs o vastă bibliotecă autoscopică națională, de la cronicari la bloggeri: metadiscursul, dublul fantasmatic al unei practici istorice carente ori absente. Ne-am dovedit mai buni la teorie decît la practică… La peste opt decenii distanță, după alte și alte tribulații istorice și teoretice, citatul din Cioran se mai poate citi doar (auto)ironic și (auto)critic, iar opera autorului are deja un loc în biblioteca amintită. Între timp, am învățat (sau ar fi trebuit să învățăm) că noțiuni complexe ca România și românii trebuie să fie mai riguros (și poate mai senin) plasate între astfel și altfel (cu alte cuvinte: între tautologie și paradox), între utopie și apocalipsă, între “sentiment tragic” și deriziune. E tocmai ceea ce a întreprins Vintilă Mihăilescu prin opera lui savantă, publicistică, educativă și civică. Cel mai recent, prin volumul colectiv coordonat de el la Polirom în 2017, De ce este România astfel? Avatarurile excepționalismului românesc. De la acest volum începe dialogul public dintre Vintilă Mihăilescu și Sorin Antohi organizat la Casa Filipescu-Cesianu, duminică la 18:00.
1-2 Iulie / 12:00
Vacanța la MNAC
Pe timp de vacanță, Muzeul Național de Artă Contemporană invită copiii, adolescenții și părinții la activități creative, menite să familiarizeze vizitatorii de toate vârstele ai muzeului cu tehnici artistice şi moduri de expresie creative. În fiecare weekend, suntem aşteptati la ateliere de serigrafie, print, design de costum, sunet, desen, obiect, mozaic sau mail-art.
Al cincelea atelier se concentrează pe sunet și este destinat adolescenților, tinerilor și adulților. El va fi susținut de Anamaria Pravicencu și va avea loc sâmbătă, 1 iulie, de la ora 15:00. Atelierele de sunet din cadrul Vacanței la MNAC vă invită la o explorare a sunetelor orașului, a naturii, a vocilor și a activităților umane. Sesiune de ascultare și identificare a unor sunete înregistrate de diverși artiști în București sau alte orașe din lume, și a felului în care acestea pot fi folosite pentru înțelegerea identității sonore a orașului, a activităților umane, dar și pentru crearea unor discursuri artistice prin intermediul compoziției sonore.
Atelierul de dumincă se concentrează pe design de instalație și obiect. El va fi susținut de artista Sorana Țărus și este destinat copiilor cu vârste cuprinse între 7-12 ani. Cutii de ambalaj, o doză de suc, ziare sau sârme, dar și desene și culori — sunt obiecte cu care ne întâlnim zi de zi. Cu foarfeca, lipici și imaginație, le vor transforma în mici creații personalizate, încurajând schimbul de idei și de instrumente de lucru. Vor explora împreună posibilitățile de expresie ale obiectului și instalației astfel încât la final să pleci acasă cu un nou obiect ingenios, poate chiar ceva util. Atelierul este însoțit de o scurtă prezentare a acestor media, cu exemple din arta românească contemporană.
Acces: 30 lei. Adulții ce însoțesc copii nu achită valoarea biletului. Înscrierile se fac la info@mnac.ro și 021 318 9137 (secretariatul muzeului), în limita a 20 de locuri disponibile.
1 Iulie / 11:00
Descoperă Parcul Ioanid
Fundaţia Calea Victoriei ne invită la o nouă expediţie culturală în timp şi spaţiu, de data aceasta în zona parcurilor Ioanid şi Icoanei, o întoarcere în perioada Belle Epoque din Bucureşti. Conform legislaţiei monumentelor de arhitectură nu numai o casă este considerată monument, ci întreaga zonă este considerată ţesut rezidential tradiţional tipic – unicat, cu un fond construit de valoare arhitecturală ridicată. Participarea costă 35 de lei.
1 Iulie / 19-22
București dansează în stradă
Putem spune că acesta a devenit un eveniment recurent şi că el se va desfăşura în fiecare sâmbătă seară pentru că dansul este un ingredient ideal pentru Centrul Vechi. Anul trecut am ajuns la prima ediţiei cam din întâmplare. Ştiam că are loc prin Centrul Vechi, dar era un weekend la fel de plin că acesta şi nu mai ştiam exact pe unde e. Însă a fost imposibil de ratat, pentru că Strada Smârdan era complet blocată. Anul acesta este şi mai grozav, într-un superb spectacol stradal plin de ritm şi voie bună. Se va dansa Salsa, Bachata, Merengue, Reggaeton, Kizomba, Semba, Hip Hop atât de către dansatori profesionişti, cât şi de amatori dorinici de distracţie. Participarea este gratuită.
16 Iunie – 8 Septembrie / 21:00
O noapte printre giganți
Muzeul „Grigore Antipa” îi invită și în acest an pe copiii cu vârste cuprinse între 7 și 14 ani să petreacă o noapte memorabilă printre cele mai mari mamifere care au existat vreodată pe Pământ. Programul debutează în acest an pe 16 iunie și, ca în fiecare an, copiii se pot înscrie la oricare dintre edițiile programate pe tot parcursul verii (30 iunie, 7 iulie, 21 iulie, 4 august, 25 august, 1 septembrie sau 8 septembrie 2017). Ar fi bine chiar să te grăbeşti pentru că e un program destul de căutat. În prima parte a serii, cei mici vor face un tur al muzeului, asigurându-se că toate exponatele din diorame au parte de un somn liniștit, apoi vor viziona filme documentare despre viața fascinantă a animalelor şi vor adormi visând, poate, la lumea uriaşilor de altădată. Sosirea copiilor este stabilită pentru ora 21, iar părinţii sunt aşteptaţi să-i ia a doua zi, sâmbătă, începând cu ora 8.30, după ce copiii au luat micul dejun. Înscrierea participanților se face în limita a 20 de locuri, pe adresa de email: info@antipa.ro sau la numărul de tel: 021.305.60.31. Costurile de participare sunt de 200 Ron/copil; 300 Ron/doi frați; 400 Ron/trei frați.
28 Iunie – 2 Iulie
Prezentări de planetariu
Sub mult-aşteptatul titlu “Observatorul se întoarce”, Observatorul Astronomic Amiral Vasile Urseanu se… întoarce… în locul bine cunoscut din Bd. Lascăr Catargiu nr. 21. Clădirea, care se afla într-o stare avansată de erodare, a trecut printr-o temeinică, sper, renovare şi în Decembrie şi-a redeschis porţile. Iar acum, începând cu ianuarie îşi aşteaptă prietenii cu un program extins de prezentări într-un format de planetarium. Asta e o altă noutate pe care aştept cu nerăbdare să o descopăr, pentru că, şi înainte de prezentările de la Palatul Suţu, la observator prezentările se ţineau în format ecran, nu cupolă. Acum proiecţia se va face într-o cupola gonflabilă, ceea ce înseamnă că vom pătrunde şi mai bine în atmosferă. Prezentările durează între 20 şi 30 de minute şi sunt accesibile atât copiilor de peste 6 ani, cât şi adulţilor. Biletele de intrare costă 5 lei pentru adulţi şi 2 lei pentru elevi, studenţi, pensionari. Prezentările se desfăşoară după următorul program:
Joi, vineri şi sâmbătă:
18:45 şi 20.15 – Cerul în această noapte. O plimbare printre cele mai frumoase obiecte care se pot observa în fiecare noapte
19:30 – Universul cunoscut. Structura Universului folosind date astronomice reale. Pleacă de la Pământ şi merge până la marginea Universului
Duminică:
11:30 şi 13.15 – Cerul în această noapte. O plimbare printre cele mai frumoase obiecte care se pot observa în această noapte
12:30 – Universul cunoscut. Structura Universului folosind date astronomice reale. Pleacă de la Pământ şi mergi până la marginea Universului
nicolae
30/06/2017 @ 11:55
OK