1-16 Iulie
Festivalul de teatru urban în aer liber Teatru Sub Lună ediția 3
Teatru sub lună, singurul festival de teatru independent în aer liber, se află la a-3-a ediție și reunește sub cerul liber și arzător de iulie atmosfera proaspătă a unei piese de teatru bine regizate și încântarea unei seri de jazz sau café-concert, toate frumos conturate cu expoziții de pictură, desen, costume și sculpturi din lemn. Festivalul de teatru urban are loc în Grădina Quantic din parcul Grozăvești, situată la 3 minute de metrou. Pe durata a 3 weekend-uri vor fi puse în scenă 4 spectacole de teatru independent, 2 show-uri de improvizație și un spectacol de stand-up family-friendly. Pe lângă acestea, festivalul mai aduce și concerte din genuri de muzică precum jazz, acustic, underground și alternative. Fiecare seară se desfăşoară după programul:
18:00 – deschiderea porţilor
– vizitarea expozițiilor, chill-out music
– colțul de carte și hamacul de lectură
– socializare pe terasele Quantic
20:30 – teatru
22:00 – concert acustic
Accesul costă 40 lei pentru o zi, 90 de lei abonament 3 zile (oricare 3 zile la alegere din cadrul festivalului) sau 200 de lei Abonament Full Access (pe care îl poți da unui prieten dacă nu mai poți ajunge).
1-30 Iulie
Festivalul Internaţional de Teatru de Stradă Bucureşti
Primăria Capitalei prin ARCUB organizează singurul festival internațional de teatru de stradă din București, care anul acesta devine cel mai mare eveniment de profil din țară. Între 1 și 30 iulie, a noua ediție a festivalului aduce la București sute de artiști internaționali și peste 40 de spectacole din Franța, Columbia, Italia, Germania, Olanda, Austria, Spania și România. Festivalul mărește în 2017 doza de distracție cu un program de spectacole de teatru de stradă, în fiecare weekend din luna iulie, de vineri până duminică, de la ora 19:00 până la ora 23:00 în următoarele zone din Capitală: Piața George Enescu, Piața Revoluției, Parcul Krețulescu, Calea Victoriei, Piațeta Odeon, Piața Universității, Piața Constituției, Parcul Unirii, Bulevardul Unirii și Centrul Istoric. Detalii despre programul zilnic găseşti pe butonul albastru.
16 Iulie / 18:00
Traseu urban arh. Louis Pierre Blanc
Pentru cei cu chef permanent sau ocazional de a mai (re)descoperi Bucureştiul avem o propunere de participare la turul ghidat dedicat arhitectului elvețian Louis Pierre Blanc care se desfășoară duminică, 16 iulie, de la ora 18:00. Punctul de întâlnire va fi Ministerul Agriculturii, blvd. Carol nr. 2-4. Traseul se va continua pe str. Tudor Arghezi-Batiștei spre str. Polonă. Taxa de participare este 10 lei. Înscrierile cu numele și numărul participanților se fac la tururighidate@gmail.com.
15 Iulie / 11:00
Plimbări Urbane-TUR: Bulevarde prin mahala
O altă porpunere de traseu urban vine de la Plimbări Urbane, care ne invită la o plimbare pe traseul La Belle Epoque în București – Bulevarde prin mahala. Vom discuta în această prezentare despre bulevardele Bucureştiului, cele de influenţă haussmanniană, despre viaţa la început de secol 20 şi despre dispariţia treptată a mahalalei. Intrând în zona Sf. Ştefan-Popa Soare vom descoperi cum a apărut “locuinţa vagon” şi cum era împărţită o astfel de construcţie, în legătură directă cu viaţa din perioada respectivă. Vom afla cum a început modernizarea Bucureştiului şi vom vedea ce s-a mai păstrat din atmosfera de început de secol. Pentru a participa nu este nevoie de o înscriere prealabilă, iar turul este gratuit.
15-16 Iulie / 18-22
Vacanța de vară cu EXCELSIOR
Suntem așteptați în Parcul Bazilescu la fiecare sfârșit de săptămână pentru a să petrece vacanța de vară cu EXCELSIOR. Aici, Teatrul Excelsior organizează o suită de evenimente până pe 10 septembrie 2017. În fiecare weekend copiii, părinții, bunicii vor putea vedea spectacole de teatru și de dans, concerte, momente de magie, filme românești. Se vor desfășura și ateliere de joacă. Cei care vor veni în parc vor trăi aventura de vară, pregătită de Teatrul Excelsior cu grijă pentru spectatorii de toate vârstele. Fiecare weekend, cât e vacanța de lungă, va deveni un tărâm al poveştilor modelat de bucuria şi entuziasmul copilăriei.
Programul din această sâmbătă este:
- Fata babei și fata moșneagului – Școala de actorie „Ion Lucian”
- Magicianul Antonio
- Concert Dorina Vasilashko (Rusia)
- Zestrea Domniței Ralu – proiecție film românesc
Iar programul de duminică este:
- Concert Darius Drăgoi
- Cartea poveștilor
- Alba ca zăpada și cei 7 pitici
- Concert Cabron
- Actorul și sălbaticii – proiecție film românesc
14-16 Iulie / 11:00
Filme pentru întreaga familie
În weekend Cinema Elivira Popescu ne aşteaptă cu filme frumoase de văzut în familie. Programul este următorul:
Vineri 14 iulie
16:00 – L’empereur / The march of the penguins 2 (+6)
Sâmbătă 15 iulie
11:00 – Ma vie de Courgette (+7)
Duminică 16 iulie
11:00 – Şcoala Iepuraşilor (+3)
Biletele se pot achiziţiona de la casa de bilete Elvire Popesco.
30 Iunie – 30 August
„Tradiţii în viitor”
Expoziţia asta, deşi… cam comercială, mă face foarte curios. Probabil că sunt unul dintre cei mulţi care vrând, nevrând, au o fascinaţie stranie faţă de Ikea. Fac ce fac şi ajung să mă plimb prin magazin ca la muzeu. Totuşi în afara spaţiilor amenajate de ei, parcă nu mai e chiar aşa spectaculos. Expoziţia asta pe care Ikea o organizează împreună cu Muzeul Satului implică tot o amenjare făcută de specialiştii Ikea, însă, într-un spaţiu autentic românesc. Iar riscurile să pleci acasă cu o sacoşă de nimicuri pe care laşi o grămadă de bani, sunt inexistente. Interesant mai e şi că expoziţia este unică în lumea Ikea, fiind vorba despre amenajarea unui canton cu etaj în stil românesc, mobilat în stilul scandinav, păstrând elementele autentice ale artei româneşti.
16 Iulie / 14:00
Atelier de cărți poștale
Duminică de la 14.00, suntem invitați în Satul meșteșugurilor din Comana la un atelier de cărți poștale. În cadrul atelierului, vom povesti și vom călători prin lume, răsfoind albume în care vom descoperi sute de cărți poștale, apoi vom crea împreună cu cei mici propriile cărți poștale, cercetând foi de carte veche, deteriorate, primite pentru reciclat la Moara de hârtie și extrăgând cuvinte potrivite, care vor fi apoi colate pe cărțile poștale. Vom folosi hârtie manuală, dar și alte materiale care ne inspiră. Cărțile poștale vor fi apoi scrise, timbrate și gata să-și ia zborul către destinatarii iubiți. Atelierul este deschis copiilor care au peste 7 ani. Pentru înscrieri: echipa@moaradehartie.ro sau 0723 266 262.
15-16 Iulie
Vizite în spaţiile istorice ale Palatului Regal
MNAR oferă rar o experienţă fascinantă vizitatorilor interesaţi să descopere Palatul Regal. Spaţiile istorice restaurate, din corpul central al Palatului Regal (Sufrageria Regală, Sala Tronului şi Scara Voievozilor) pot fi vizitate în al treilea week-end din fiecare lună. Participarea la aceste vizite ghidate nu necesită programare prealabilă. Vizitatorii sunt rugaţi să se prezinte cu treizeci de minute în avans la casa de bilete de la parterul Galeriei Naţionale pentru achiziţionarea biletelor de acces. Programul este sâmbătă si duminică de la 11.30, de la 14:00 şi de la 16.30. Participarea se face în limita locurilor disponibile. Durata aproximativ o oră. Tarif: 20 lei întreg/10 lei pensionarii/5 lei pentru elevi şi studenţi/preşcolarii au acces gratuit.
16 Iulie / 11:00
Școala de vară de astronomie
Școala de vară de astronomie se ține anul acesta în planetariul Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” (Bulevardul Lascăr Catargiu nr. 21). În întunericul artificial, copiii cu vârste cuprinse între 7 și 14 ani vor fi însoțiți de bolta cerească, presărată de nenumărate stele. Înscrierile se fac pe adresa de e-mail: conferinte@muzeulbucurestiului.ro sau la numărul de telefon 021 315 68 58, de luni până vineri, în intervalul 9:00-16:00. Taxă de participare: 10 lei/copil. Programul este următorul:
Duminică 9 iulie – Prezentare generală a boltei înstelate și a mișcării ei.
Duminică 16 iulie – Învățarea constelațiilor vizibile în timpul verii.
Duminică 23 iulie – Mersul planetelor pe cer și aspectul cerului de pe alte planete.
Duminică 30 iulie – Plimbare prin Universul cunoscut.
15-16 Iulie / 12:00
Vacanța la MNAC
Pe timp de vacanță, Muzeul Național de Artă Contemporană invită copiii, adolescenții și părinții la activități creative, menite să familiarizeze vizitatorii de toate vârstele ai muzeului cu tehnici artistice şi moduri de expresie creative. În fiecare weekend, suntem aşteptati la ateliere de serigrafie, print, design de costum, sunet, desen, obiect, mozaic sau mail-art.
În acest weekend se desfăşoară:
ATELIER DE SUNET cu Anamaria Pravicencu, pentru copii între 7-12 ani
Sâmbătă, 15 iulie, 15:00-17:00
Inspirat de artista germană Antye Greie, acest atelier invită participanții să recreeze împreună sunete naturale sau artificale, sub forma unui ansamblu vocal polifonic, pentru a înțelege și manipula elemente ce țin de timbru, cadență, frecvență, amplitudine și volum din sunetele ce ne înconjoară.
ATELIER DE MOZAIC cu Sorana Țăruș, pentru copii între 7-12 ani, în limita a 10 locuri disponibile
Duminică, 16 iulie, 12:00-14:00
În cadrul acestui atelier vom experimenta atât modul în care se poate compune imaginea din elemente geometrice, cât și posibilitățile de expresie specifice acestei tehnici, totul adaptat vârstei participanților.
Accesul costă 30 lei. Adulții ce însoțesc copii nu achită valoarea biletului. Înscrierile se fac la info@mnac.ro și 021 318 9137 (secretariatul muzeului), în limita a 20 de locuri disponibile.
1 Iulie – 17 Septembrie
Culorile prin aripi
Expoziția de fluturi tropicali vii oferită de Muzeul „Grigore Antipa” ne îndeamnă din nou, să cunoaștem o mică parte din lumea extrem de diversă a acestor insecte. Sunt prezentate specii larg răspândite în unele regiuni tropicale din America, Africa și Asia, ce pot fi observate în mediul lor natural doar la mari distanțe geografice de țara noastră. Vom putea observa îndeaproape un grup de animale cu un mod de viață fascinant și, în același timp, vom admira bogăția de culori și forme atât de des întâlnită la fluturii din zonele tropicale. Prețul biletului întreg este 12 lei iar cel redus este 10 lei (pensionari, studenți, elevi și copii peste 3 ani).
16 Iulie / 20:30
Preludii inoportune
Muzeul Municipiului București ne invită la spectacolul „Preludii inoportune”, desfășurat duminică la Casa Filipescu-Cesianu. Actorii Irina Movilă și Marius Bodochi (Teatrul Național București), acompaniați de Dan Cavassi (violoncel), ne așteaptă la un recital de lirică universală desfășurat în Grădina Casei Filipescu-Cesianu. Rezonanțele lirice și comice se alternează atât muzical, cât și prin versuri și monoloage semnate Blaga, Minulescu, Nichita Stănescu, Magda Isanos, Eminescu sau Shakespeare, cărora li se adaugă sonete comice de Vasile Alecsandri. Acompaniament muzical de Bach și Haydn. Intrarea costă 10 lei. În preţul biletului este inclusă vizitarea Muzeului Vârstelor de la Casa Filipescu-Cesianu, în termen de 30 de zile.
16 Iunie – 8 Septembrie / 21:00
O noapte printre giganți
Muzeul „Grigore Antipa” îi invită și în acest an pe copiii cu vârste cuprinse între 7 și 14 ani să petreacă o noapte memorabilă printre cele mai mari mamifere care au existat vreodată pe Pământ. Programul debutează în acest an pe 16 iunie și, ca în fiecare an, copiii se pot înscrie la oricare dintre edițiile programate pe tot parcursul verii (30 iunie, 7 iulie, 21 iulie, 4 august, 25 august, 1 septembrie sau 8 septembrie 2017). Ar fi bine chiar să te grăbeşti pentru că e un program destul de căutat. În prima parte a serii, cei mici vor face un tur al muzeului, asigurându-se că toate exponatele din diorame au parte de un somn liniștit, apoi vor viziona filme documentare despre viața fascinantă a animalelor şi vor adormi visând, poate, la lumea uriaşilor de altădată. Sosirea copiilor este stabilită pentru ora 21, iar părinţii sunt aşteptaţi să-i ia a doua zi, sâmbătă, începând cu ora 8.30, după ce copiii au luat micul dejun. Înscrierea participanților se face în limita a 20 de locuri, pe adresa de email: info@antipa.ro sau la numărul de tel: 021.305.60.31. Costurile de participare sunt de 200 Ron/copil; 300 Ron/doi frați; 400 Ron/trei frați.
12 – 16 Iulie
Prezentări de planetariu
Sub mult-aşteptatul titlu “Observatorul se întoarce”, Observatorul Astronomic Amiral Vasile Urseanu se… întoarce… în locul bine cunoscut din Bd. Lascăr Catargiu nr. 21. Clădirea, care se afla într-o stare avansată de erodare, a trecut printr-o temeinică, sper, renovare şi în Decembrie şi-a redeschis porţile. Iar acum, începând cu ianuarie îşi aşteaptă prietenii cu un program extins de prezentări într-un format de planetarium. Asta e o altă noutate pe care aştept cu nerăbdare să o descopăr, pentru că, şi înainte de prezentările de la Palatul Suţu, la observator prezentările se ţineau în format ecran, nu cupolă. Acum proiecţia se va face într-o cupola gonflabilă, ceea ce înseamnă că vom pătrunde şi mai bine în atmosferă. Prezentările durează între 20 şi 30 de minute şi sunt accesibile atât copiilor de peste 6 ani, cât şi adulţilor. Biletele de intrare costă 5 lei pentru adulţi şi 2 lei pentru elevi, studenţi, pensionari. Prezentările se desfăşoară după următorul program:
Joi, vineri şi sâmbătă:
18:45 şi 20.15 – Cerul în această noapte. O plimbare printre cele mai frumoase obiecte care se pot observa în fiecare noapte
19:30 – Universul cunoscut. Structura Universului folosind date astronomice reale. Pleacă de la Pământ şi merge până la marginea Universului
Duminică:
11:30 şi 13.15 – Cerul în această noapte. O plimbare printre cele mai frumoase obiecte care se pot observa în această noapte
12:30 – Universul cunoscut. Structura Universului folosind date astronomice reale. Pleacă de la Pământ şi mergi până la marginea Universului