Revelion si cumpatare

decembrie 30, 2015 în GÂNDURI de Alex

Cine şi pe unde mai organizează petreceri în aer liber de Revelion?

Nimeni! Nicăieri!

Gata, aici se termină valoarea informativă a acestui articol! Restul doar îi justifică încadrarea în categoria Gânduri.

Eu am fost destul de surprins la finalul unei investigaţii care s-a terminat mult mai devreme decât estimam. Mi-am imaginat un articol documentat plin cu detalii despre o mulţime de evenimente care vor avea loc în noaptea dintre ani în Bucureşti, evenimente care să încheie apoteotic unul dintre cei mai activi ani ai oraşului. Am făcut o listă cu locaţiile clasice pentru aceste evenimente şi am început să caut informaţii despre fiecare în parte. Prima pe listă a fost marea petrecere de Revelion organizată de Primăria Capitalei an de an în Piaţa Constituţiei. Mă gândeam că lipsa lui Oprescu ar putea influenţa acest eveniment, dar speram ca efectul să fie doar în limitarea megalomaniei specifice acestuia. Când colo petrecerea nu se mai organizează deloc, motivul fiind realocarea bugetului de cca. 2.5 mil lei către acoperirea datoriilor RADET. Gospodăreşte ce să zic! Ba chiar prea gospodăreşte, împotriva spiritului nostru latino-balcanic demonstrat săptămânal prin grătarul sau petrecerea din weekend în care bem şi mâncăm cât n-am reuşit o săptămână întreagă. Deci? Serios? Păi Primăria Capitalei a găsit bani pentru gradomana petrecere de Revelion an de an, chiar şi în cei în care, afectată de criza financiară toată lumea trăgea fermoarul la buzunare indiferent cât de goale sau pline erau. Ei bine, e serios! Cineva din Primăria Capitalei şi-a folosit capul în mod raţional şi a luat o decizie anti-populară de a tăia petrecerea şi a plăti lemnele pentru iarnă. Mi-ar plăcea să aflu cine e mintea asta limpede că poate o votez la alegerile viitoare.

Rând pe rând nici unul din celelalte locuri care au mai găzduit de-a lungul anilor petreceri de revelion şi nici organizatorii care şi-au mai manifestat aroganţa cu câte un concert popular, nu au adus nici o informaţie utilă pentru articolul meu. De Antene ştiam că sunt în rahat până peste cap, PRO TV-ul e sub management corporatist şi agresiv de costuri de ceva timp şi cu astea s-au cam dus companiile media care ar avea putere financiară să organizeze astfel de evenimente. Şi trebuie să recunosc că nici măcar nu m-a surprins lipsa unor acţiuni private gratuite. Dacă statului i-a venit cumpătarea la cap nu-i de mirare că privatul e deja familiar cu obiceiul ăsta. Ce mi se pare totuşi surprinzător este că asta se întâmplă la finalul primului an cu adevărat post-criză economică. Nu-i rău, înseamnă că ceva, ceva s-a prins de noi în perioada asta. Iniţiative private sunt cu duiumul, desigur în spiritul profitului, dar suficient cât să lumineze cerul nopţii dintre ani cu artificii felurite.

Şi totuşi românul şi cumpătarea sunt noţiuni destul de rar găsite împreună. Ce vor face milioanele de oameni care an de an au numărat ultimele secunde ale anului umăr la umăr cu alte sute de mii de concetăţeni, adunaţi la un loc de acelaşi scop de a petrece cea mai importantă noapte a anului ÎMPREUNĂ? Eu văd două răspunsuri la asta. Unii, cei pentru care împreună reprezenta doar o soluţie mai ieftină de a ieşi cu gaşca şi a deschide şampaniile fără grija pătării pereţilor propriei case, vor alege cel mai probabil patru pereţi mai puţin norocoşi şi vor chefui entuziaşti până în zori. Alţii, cei care doar căutau un surogat pentru a fugi de singurătatea deprimantă a unei nopţi în care alţii petrec nebun, au ocazia să facă un pas important. Fie fac o schimbare profundă şi îşi asumă riscul ieşirii din singurătate dând câteva telefoane şi găsind un împreună mai adevărat şi real decât iluzia pe care le-o crea Piaţa, fie rămân într-o singurătate la fel de profundă şi explorează implicaţiile semnificative ale adevăratei solitudini. Cea care favorizează apariţia responsabilităţii reale. Căci doar în singurătate completă, aşa cum zicea Osho, poţi fi cu adevărat responsabil, atât faţă de împrejurul tău, cât, mai ales, faţă de tine.

Cred că starea asta reflexivă este foarte potrivită pentru ajunul finalului unui an. Avem timp mâine seară să ne distrăm? De la ce să ne distrăm? De la ce vrea fiecare să uite pentru o noapte. Dar azi, azi merită să poposim puţin pe gânduri şi să ne uităm la o lecţie de cumpătare pe care ne-o oferă oraşul nostru la fel de gratuit pe cât ne-a oferit petrecerile de Revelion din anii trecuţi. Dacă pe lângă asta, mai găsim încă două, trei lecţii învăţate în 2015 putem spune liniştiţi că nu a trecut degeaba.

Un an nou aşa cum ţi-l doreşti!

Ți-a plăcut? Spune și altora: