Pasarea ascunsa in piatra

mai 25, 2014 în INTERIOARE de Alex

In 2007 Muzeul Georges Pompidou din Paris a donat Muzeului National de Arta al Romaniei un atelier: „Pasarea ascunsa in piatra”, un spatiu interactiv dedicat operei lui Brancusi. Doi ani mai tarziu, pe vremea cand fiica mea cea mare avea putin peste 4 ani, am mers si noi in vizita, fara sa stim la ce sa ne asteptam. A fost, la vremea aceea, o experienta extraordinara: era pentru prima data cand, intr-un muzeu din Bucuresti, copiii erau invitati sa construiasca, sa atinga, sa isi foloseasca imaginatia si sa lase, in lemn, bronz sau piatra, urme ale trecerii lor pe acolo.

Luna trecuta ne-am intors la atelier. Pe drum, in masina, m-am bucurat sa aud cum fiica mea cea mare, dupa atatia ani de la vizita ei, ii povestea in detaliu surorii mai mici la ce sa se astepte… „Spune-mi si voi uita, arata-mi si poate imi voi aduce aminte, implica-ma si voi intelege!”

Amandoua s-au bucurat de fiecare minut petrecut in atelier. Au pipait obiecte sculptate ascunse si au asociat materiale cu greutatea, caldura sau raceala lor, au incercat sa sculpteze in diverse materiale, au comentat  operele  lui  Brancusi  privite  prin „ocheanul magic” – sora mai mica este si acum convinsa ca „Nou nascutul” nu poate sa fie altceva decat o scoica. Sora mai mare a rezolvat puzzle-ul vertical foarte dificil al atelierului, in timp ce sora mai mica si-a creat un omulet din piese construite dupa elemente sculptate de Brancusi.

Atelierul a fost, pentru noi, un succes la ambele vizite. Daca vreti sa mergeti ar trebui sa stiti ca este deschis doar doua zile pe luna, iar participarea se face numai pe baza de programare la adresa: familii@art.museum.ro sau la numerele de telefon: 021.313.30.30 interior 876 sau 021.313.81.19, mentionand numele copilului si varsta acestuia. Tariful este de 10 lei/persoana – in cazul in care optati (atunci cand veniti, la casa de bilete) doar pentru atelierul ludic sau 15 lei/persoana – in cazul in care doriti sa vizitati (dupa activitatea din atelier) si operele lui Constantin Brancusi expuse in cadrul Galeriei de Arta Romaneasca Moderna a MNAR.

Marcela Hristescu, mai 2014

Fullscreen capture 21-May-14 103111 PM

Ți-a plăcut? Spune și altora: