Parcul Alexandru Ioan Cuza (IOR)

iulie 31, 2014 în VERZI de Alex

Tema căutării care duce pașii eroului prin cele mai exotice locuri, pentru a sfârși găsind chiar în locul de plecare a tot fost rostogolită de mulți făurari de vise. Eu am considerat-o mereu desuetă și asta m-a făcut cumva să mă feresc de posibilitatea de a mi se întâmpla. Cu grija asta am reușit să strâng pe lista mea de locuri candidate la publicarea pe site, câteva despre care amân să scriu. Ele se află acolo încă de la începutul proiectului, în fapt se află în listă cu mult înainte de a-mi trece prin cap ideea listei. Sunt locuri pe care le-am pășit de multe ori și care au devenit decorul multor amintiri. Sunt acele locuri care m-au făcut să îmi doresc să văd mai multe, convins fiind că descoperirile mele sunt doar un început, doar un antreu pentru alte delicioase surprize pe care mi le coace Bucureștiul.

M-am concentrat pe a descoperi și a adăuga proiectului locuri noi sau mai puțin umblate, cel puțin de mine. Însă, într-o bună zi, mi-a trecut prin cap gândul că sunt egoist și că fac exact ceea ce îi rog pe alții să nu facă, ținând doar pentru mine locurile mele favorite. Imediat ce a răsărit gândul ăsta, m-am apucat să scriu despre Parcul IOR. Eu l-am descoperit cu numele ăsta și probabil, pentru că e scurt, așa îmi va rămâne în minte. Are și o semnificație, IOR venind de la Întreprinderea Optică Română aflată în apropiere. Mai e cunoscut și ca Parcul Titan, nume ce vine de la Lacul Titan, aflat în mijlocul parcului. Însă oficial se numește Parcul Alexandru Ioan Cuza, de la… Alexandru Ioan Cuza și o statuie a acestuia aflată la intrarea dinspre Baba Novac.

2014-07-05 12.26.04

Este unul din cele mai ofertante parcuri din București prin cele 85 de hectare, amenajate în cele mai mici detalii. E una din bijuteriile Sectorului 3, tratate ca atare de administratorii acestuia, adică cu sume semnificative de bani cheltuite în bună măsură doar pentru a fi cheltuite. Asta însă nu înseamnă că parcul are vreo vină. Cel mult faptul că a profitat oportunist de acest interes ridicat pentru el și s-a transformat într-un giuvaer, în care nimic nu este lăsat la întâmplare. Fac însă observația de mai sus pentru că, fiind parcul nostru de mulți ani, am avut ocazia să văd lucruri făcute cu investiții mari, desfăcute cu cheltuieli la fel de mari și refăcute cu alte investiții și mai mari. Văzând risipa asta, n-am putut să nu mă întreb de multe ori ce s-ar fi putut face pentru școlile din sector (și ăsta e doar un exemplu de posibilă destinație) cu jumătate din banii folosiți pentru dichisirea parcului. Însă am ales acum ceva vreme să mă bucur de ceea ce este, decât să mă întristez pentru ceea ce nu este, prin urmare continui să mă delectez cu superbul parc IOR. Zic asta cu convingerea că nu am văzut multe alte parcuri care să rivalizeze cu acesta.

Parcul este împărțit în două de strada Liviu Rebreanu, la mijlocul căreia se află și singurul pod pe care se poate traversa Lacul Titan. Partea de nord, cea dinspre Baba Novac este mai mare și a fost prima care a primit atenție. Este de departe mai sistematizată și mai decorată cu fel de fel de elemente menite să incânte vizitatorii. Aici te poți bucura de spectacole în mini-teatrul de vară sau în capătul aleii centrale, pe terasa aflată deasupra lacului. Sunt nenumărate locuri de joacă, mai multe terenuri polivalente de sport, plus un foarte atractiv skatepark. Kilometrii de alei care șerpuiesc, se intersectează și ocolesc lacul pe 2 sau 3 niveluri de terasă, oferă mereu o nouă variantă de traseu pentru plimbare, care mai de care mai fermecătoare.

2014-07-05 11.41.59

Tot în această parte a parcului sunt două locuri aparte care merită văzute. Primul este Rosarium-ul, un buchet de trandafiri în mijlocul căruia să află o superbă fântână arteziană. Iar privind spre Liviu Rebreanu se vede aproape din orice punct turla de 45 de metri a bisericii Pogorârea Sfântului Duh, un locaș de tip maramureșean, inaugurat în 1996 care merită vizitat măcar o dată.

Partea de parc dinspre Bdul. Camil Ressu are un chip mai tânăr pentru că investițiile în reamenajarea parcului au început ceva mai recent. Mult timp n-am știut de existența acestei părți a parcului. Când am descoperit-o am remarcat două diferențe importante față de nordul parcului: numărul mai mic de arbori și persoanele cu vârstă semnificativ mai înaintată, pe care le găsești peste tot prin parc făcând plajă. Treptat, odată cu trecerea anilor, parte din diferențe s-au estompat. Locurile de joacă și aleile seamănă din ce în ce mai mult cu nordul parcului, însă aici sunt suprafețe deschise mai mari și astfel mai potrivite jocurilor. Parcă e și puțin mai aerisita această parte din parc, mai puțin aglomerată, cu excepția insulelor care în zilele de vară devin ștranduri în toată regula.

Sunt două locuri interesante aici, aflate diametral opus. Primul este cel pe care îl numesc Culmea lui Titan. Este dealul preferat al bicicletelor și al săniilor aflat în imediata vecinătate a unui loc de joacă foarte mare plin de tot felul de experiențe grozave pentru cei mici. Al doilea loc, pe care te invit să-l descoperi, se află spre intersecția dintre Liviu Rebreanu și Câmpia Libertății. Dacă intri sau ieși din parc pe aici poți profita de ocazie să vezi și Gardul Șantierului din aproiere.

Cele două părți ale parcului sunt unite de lacul Titan care își ocrotește cu grijă și cele 5 insule. Este casa multor rațe, teoretic sălbatice, lebede, broaște țestoase sau nețestoase, pești și fel de fel de păsări. Cele mai multe pot fi văzute lângă insula Rațelor. De câte ori le văd mă întreb cum de stau ele atât de cuminți acolo. Ar putea cu ușurință să ajungă în alte părți ale parcului, că să nu zic că ar putea să ajungă și pe Calea Victoriei dacă ar vrea. Cu toate aceste posibilitați ele sunt mereu acolo. Doar câteva își întind aripile pentru a zbura câteva sute de metri. Deci în orice anotimp mergi în IOR, vei avea ocazia să-i cunoști locatarii.

Dacă crezi că sunt multe de făcut în IOR, ai dreptate, sunt chiar mai multe decât am reușit să descriu eu în acest articol. Noi îl vizităm în mod regulat de peste 10 ani și continuăm să descoperim ceva nou aproape de fiecare dată. Așa că, dacă știi și tu un loc frumos din IOR, zi-mi să-l caut într-una din zilele următoare.

100 de locuri din Bucuresti - Google Chrome 30-Jul-14 115252 PM

Ți-a plăcut? Spune și altora: