Oraselul Cunoasterii

mai 24, 2014 în INTERIOARE de Alex

In Oraselul Cunoasterii cuvantul de ordine este „interactivitate”. Totul e facut sa inveti natural, adica experimentand.

Muzeul se afla in Bucurestii Noi, il gasesti in Google Maps. E destul de putin vizibil din strada, dar daca urmezi harta il vei gasi intre doua blocuri. Exista o parcare in curte care pare suficienta. Cand am fost eu era atat de multa lume incat cu greu am gasit un loc in care sa lasam masina. Insa se mai poate parca si in afara curtii, asa ca mergi fara grija.

Primul lucru pe care l-am remarcat cand am intrat este lista de preturi care sa fiu sincer m-au surprins. Mi-au cazut ochii pe biletul pentru un copil care costa 32 de lei si primul gand a fost ca e mai scump decat la Cite du Science in Paris. Am verificat de curiozitate acum cand scriu si nu e chiar asa dar nici departe nu e. In final am decoperit mai multe variante de plata si cea mai ok pentru noi, o familie cu 2 copii, a fost 85 ron. Mi s-a parut un pret corect, mai ales ca de cate ori merg in muzee in care preturile sunt nesemnificative ma gandesc ca ar putea sa-mi ceara mai multi bani si sa faca ceva util cu ei. Aici mi i-au cerut de la inceput, asa ca mi-au creat asteptarea ca vor face ceva cu ei. Ai grija ca nu au POS, poate sunt doar la inceput si n-au avut timp sa-l instaleze, dar pentru cei care au cash doar de o cafea asta poate reprezenta un drum in plus.

Dupa intrare am aruncat o privire catre cei mici care au facut rapid un 360 cu privirea la finalul caruia nu pareau sa stie incotro sa o apuce, totul parea interesant si in fiecare directie era ceva atractiv. Insa, tocmai atunci, intr-una dintre sali incepea un atelier si toti copiii s-au strans acolo. Ateliere ca acesta se desfasoara pe parcursul intregii zile, pe diverse teme. Nu stiu daca exista un program stabilit, dar spatiul fiind destul de redus, copiii sunt chemati la locul cu pricina prin viu grai inainte cu 5 minute de a incepe, asa ca n-am simtit lipsa unei planificari.

Sunt 6 zone fiecare cu o tematica diferita, dar nu-ti voi spune aici lucruri pe care le poti gasi pe site-ul lor www.oraselulcunoasterii.ro/. Ce iti voi spune este ca e chiar asa cum zic ei, mergi de la un exponat la altul, pui mana, te joci, gresesti, reusesti, inveti. Si asta nu fac doar copiii, ci in egala masura si cei mari. Cu siguranta indiferent de varsta pleci din acest muzeu cu cateva informatii noi.

Ceea ce mi-a placut mai putin  este ca majoritatea exponatelor au un aspect de improvizatie facuta cu materiale ieftine. Cel mai puternic am resimtit aceasta senzatie in camera oglinzilor unde… nu prea sunt oglinzi. Pana una alta, la prima vizita asta a fost doar o remarca, iar pentru ca sigur vom reveni, voi fi curios sa urmaresc cat de bine vor rezista aceste materiale si in ce masura vor fi functionale si complete dupa ce cateva mii de copii le vor testa.

Personalul este foarte amabil, dispus sa interactioneze si destul de prezent. Intr-un singur loc le-am simtit lipsa, in zona Jocurilor IQ unde, cand am ajuns noi, cam toate misterele erau rezolvate si nu era nimeni pe acolo care sa ne ajute sa le resetam. Domnul care se ocupa de atelierele interactive este un magnet bun pentru copii si reuseste sa se faca inteles cu toate ca auditoriul are varste foarte diferite.

Concluzia mea este ca merita mers aici si nu doar o data. Merita incurajat acest gen de initiativa. Macar pentru disponibilitatea lor de a investi intr-o astfel de afacere oamenii astia merita sa faca profit si sa capete curaj si incredere pentru a-si extinde proiectul si pentru a-l face din ce in ce mai atractiv.

Alex Arama, martie 2014

Editare ulterioara

Din fericire după nici 2 ani Bucureştiul se poate bucura de o a două locaţie cu tematică simialară, Casa Experimentelor. Poţi afla desprea ea aici.

100 de locuri - ce mai e nou - Google Chrome 19-Mar-14 91243 PM.bmp

Ți-a plăcut? Spune și altora: