Observatorul Astronomic

mai 25, 2014 în INTERIOARE de Alex

Observatorul Astronomic este cel mai… vesel loc din Bucuresti pe care l-am vizitat pana acum de la inceputul anului. Stiu ca nu te-ai astepta sa zic vesel, dar nu glumesc deloc, e chiar cel mai vesel. N-am mai ras atat de muuuulta vreme, indiferent de tipul de comedie pe care l-am vazut. Iar mie imi place sa rad deci am asteptari ridicate :o).

Probabil ca tocmai despre asteptari este vorba. Povestea este urmatoarea. Sambata seara, alaturi de niste buni prieteni, sprijineam un parc destul de aglomerat, care parea sa nu multumesca pe nimeni, nici mai mici, nici mai mari. Intr-un moment de inspiratie mi-am amintit de un loc aflat de mult timp pe lista mea, dar pe care dintr-o teama de dezamagire l-am tot ocolit. Am cautat site-ul, pe care ti-l si recomand http://www.astro-urseanu.ro/index.html si am vazut ca la 19.30 avem un motiv bun sa fim la Observatorul Astronomic “Amiral Vasile Urseanu”. Si anume pentru prezentarea de planetariu “Calatorie prin Univers” tinuta de Adrian Sonka, coordonatorul observatorului. Aceasta prezentare este tinuta in fiecare sambata seara la aceeasi ora, iar detalii despre ce, cum, cand, poti gasi aici. Nu ar fi deloc rau sa sa citesti  ce  scrie  e acolo pentru ca eu nu am facut-o cu atentie si n-am vazut recomandarile privind varsta copiilor. Bine, eu, de fapt am vazut doar ora si in rest mai nimic pentru ca oricum vroiam sa mergem undeva si contau mai putin detaliile. Pe de o parte imi pare bine ca a iesit asa pentru ca probabil daca as fi citit cu atentie nu am mai fi mers. Pe de alta parte, cel mai mic, la cei nici 5 ani, s-a plictisit dupa vreo 15-20 de minute. Noroc cu tehnologia care a servit unui scop nobil si l-a tinut ocupat, pentru ca noi ceilalti sa ne putem bucura de formidabila prezentare tinuta de un pasionat exceptional cu un talent rar intalnit.

Nu-ti voi povesti prezentarea pentru ca vei merge sigur acolo. Tot ce iti voi spune este ca imi amintesc, undeva in copilarie, un moment in care am participat la o prezentare de tip planetarium, habar nu am unde, dar imi amintesc clar ca mi-a fost teama. Era o proiectie clasica de planetarium cu o cupola care te “ducea in spatiu”, acompaniata de o voce grava si serioasa care iti spunea cat de mic esti in realitate. Spre deosebire de experienta mea, baietii mari (9 ani) cu care am fost acum au iesit dupa prezentarea lui Adrian Sonka cu gura pana la urechi, super relaxati si incantati de multitudinea de lucruri aflate si mai ales dornici sa revina.

Deci, iti ziceam de asteptari. Am mers sa vedem ceea ce credeam ca este un muzeu foarte batran, cu exponate putine si putin interactive. Sa vedem un muzeul aflat intr-o cladire superba la origini dar care acum isi plange uitarea batranetii. Sa vizitam un muzeu al carui principala sursa de interes se poate observa doar cand e senin afara, dar pe care noi il vizitam intr-o seara cu destul de multi nori. Un muzeu pe care il confundam cu un Planetariu, desi nici macar nu are un  astfel de spatiu care necesita amenajari si dotari speciale, substituite cu o camera mica legata de un hol in care intra cu greu 40 de scaune si in care, cu un proiector clasic pe un ecran simplu, se produce MAGIA !!!

Pentru ca singurul lucru pe care nu l-am asteptat este ca acolo sa fie oameni care ofera cu pasiune, cu adevarata pasiune, cel mai valoros dar pe care il pot face. Ofera o experienta magica in 50 de minute pline de informatii astronomice si calatorii spatiale condimentate din plin cu mult umor. Prezentarea facuta de Adrian Sonka poate rivaliza cu multe din evenimentele de sambata seara si ar merita cu siguranta mult mai mult decat cei 5 lei cat costa biletul de acces. Daca iti pregatesti vizita cu grija si alegi o seara senina, dupa prezentare poti urca pe terasa de unde poti finaliza o seara minunata sub stele. Daca te grabesti ai sanse sa prinzi chiar intuneric, pentru ca muzeul isi incheie programul la 21.30 ceea ce peste vreo 2 luni inseamna inca multa lumina afara si stelele bata-le vina sa le bata nu se vad ziua… :o).

Alex Arama, mai 2014

Fullscreen capture 12-May-14 94922 PM

Ți-a plăcut? Spune și altora: