Idei pentru Weekend 7-9 August

Idei pentru Weekend 7-9 August

summer well

7-9 August – Summer Well

De departe capul de afiş al acestui sfârşit de săptămână, Summer Well îşi găseşte locul şi printre ideile de weekend datorită locaţiei excepţionale în care se desfăşoară, Domeniul Ştirbey. Despre festival nu are sens să povestesc eu aici dar profit de ocazie pentru a-ţi sugera să te bucuri şi de evenimentul de mai jos.

Sursă și detalii


arcen la summer well

8-9 August, la 16 și la 18 – Plimbare pe Domeniul Știrbey

ARCEN va organiza cu ocazia Summer Well Festival o serie de plimbări pe domeniul familiei Știrbey. Meeting point: în fața Palatului Știrbey de pe domeniu, la orele 16:00 și 18:00. Plimbările vor cuprinde povești despre lumea bună de la finalul secolului al XIX-lea, secol numit în istorie „secolul bărbilor și al favoriților”, perioadă în care femeia juca rolul secundar în lumea bărbaților, dar care se afla în centrul petrecerilor din palatele de țeremonie. ARCEN va prezenta cele mai importante obiceiuri care făceau regula în saloanele Palatului Știrbey, lista mâncărurilor de la dineurile de gală, dar și cele mai spumoase intrigi petrecute în saloanele familiilor bune. Participarea la plimbări este gratuită și se face doar pentru participanții la Summer Well festival. Plimbările durează 45 de minute.

Sursă și detalii


pakivalo

6-8 August,între orele 10-22 – Festivalul Solidarității Pakivalo

Se întâmplă în Drumul Săbăreni, 101 – 125. „Dacă vrei să iei pauză de la obișnuit, dacă vrei să dansezi până te dor picioarele sau ești curios să afli mai multe despre cultura romani, te asteptăm în gradină la Muzeul Culturii Romilor, pe 6, 7 si 8 august, la singurul festival romani din România. Suntem la ediția a II – a, dar avem planuri mari așa că te invităm să fii solidar cu noi în încercarea de a construi o punte între minoritari și majoritari, copii și adulți, săraci și bogați, intelectuali și muncitori, artiști și spectatori. ți mulțumim cu proiecția filmului „Aferim!” în regia Radu Jude, muzică lăutărească recunoscută internațional, invitați speciali din străinătate, spectacole de teatru, ateliere de pictură și bricolaj pentru copii, demonstrații de street dance, expoziții despre istoria şi personalităţile rome, instalații artistice create de artiști romi din diverse țări, dezbateri pe diverse teme, expoziție de mesteșuguri rome și bucătărie romani.”
Sursă și detalii


armeneasca

7-9 August, între orele 10-22 – Festivalul Strada Armeneasca editia a III-a

Pe Strada Armenească, care va avea loc în cadrul complexului armenesc (curtea interioară a Bisericii Armenești, sediul Uniunii Armenilor din România, Muzeul Dudian, Centrul Cultural Armean și Strada Armenească) ea de-a III-a ediție a Festivalului care îşi propune promovarea culturii şi tradiţiei armeneşti. Vizitatorii vor putea gusta bucate armeneşti în cadrul restaurantului cu specific şi vor putea savura tradiționala cafea la nisip. De asemenea, vor avea ocazia de a descoperi o mică parte din Armenia în cadrul bazarului, de unde îşi vor putea achiziţiona bijuterii, obiecte de ceramică, ţesături armeneşti, obiecte handmade, dar şi cărţi, icoane sau ilustraţii cu motive armeneşti. Nu vor lipsi nici activitățile dedicate celor mici, aceștia fiind invitați să participe la ateliere precum: pictură, creaţie şi imaginaţie, lego mecanic, 3D printing etc, în spațiul amenajat pentru ei. În cadrul acestei editii, publicul va putea admira două expoziţii unicat, Postcrossing, expoziţie de cărţi poştale primite din întreaga lume şi „Discover Armenia”, expoziţie internaţională de fotografie, cu imagini din Armenia şi diaspora, pe mai multe tematici.

Sursă și detalii


armeneasca

7-9 August, vineri la 18, iar sâmbătă si duminică la 10 – Tururi gratuite in Cartierul Armenesc

Asociația Cultour, în calitate de partener al festivalului “Strada Armenească”, vă invită la o serie de tururi pietonale gratuite în care vom explora Cartierul Armenesc, în perioada 7-9 august 2015. Tururile vor avea ca oaspeți de onoare câteva personaje importante din comunitate care ne vor explica mai multe despre credințele, tradițiile și poveștile locului, înțelegând astfel însemnătatea evenimentelor ce sunt găzduite de Strada Armenească. În fiecare zi a festivalului vom porni într-o călătorie care explorează povești de viață ale armenilor, basme din folclor, tradiții și credințe în biserica Armenească, istorii ale străduțelor, vom descoperi Casa Melik cea mai veche casă locuibilă din București și multe altele. Punctul de întâlnire: intrarea în Biserica Armenească. Ghidul va avea un semn portocaliu. Durata: aproximativ 1 ora şi 30 de minute.

Sursă și detalii


Caravana.Metropolis bucuresti 2015

4 August – 6 Septembrie,începând cu ora 21.30 – Caravana Metropolis, Cinema în aer liber

În Parcul Titan, pe Insula Artelor a fos instalat cel mai mare ecran gonflabil din ţară, pe care vor fi proiectate în fiecare seară timp de o lună filme unul şi unul. „Caravana Metropolis își propune să aducă filmul european mai aproape de publicul larg, în lipsa cinematografelor de artă, care aproape au dispărut din România. 12 filme de autor vor fi proiectate de marți până duminică, de la orele 21:30, utilizând cel mai performant echipament de proiecție în aer liber din România, un ecran gonflabil de 120 m², și singurul proiector digital mobil din țară, de 17.000 lumeni, care permit urmărirea filmelor la o calitate înaltă, întâlnită în marile cinematografe ale lumii.” Intrarea este liberă.

Sursă și detalii


cu bastonul prin Bucuresti

8 August – 13 Septembrie, sâmbăta de la 11 si duminica de la 18 – Cu bastonul prin București

Anul acesta Traseul-cultural ARCEN va avea ca punct de plecare Cercul Militar Național, pe Calea Victoriei și abordează perioada anilor ’30, anii nebuni ai orașului, consumați pe ritmuri alerte de jazz, ani cu nopți albe și cocktailuri colorate, cu rochii scurte și ciorapi de mătase, cu păr tuns à la garçonne, cu semafoare, cinematografe și amoruri moderne. ARCEN va prezenta plimbăreților din Bucureștii de azi viața tumultoasă a bucureștenilor interbelici, istorii cu librării și magazine de lux, povești din lumea anticarilor așezați pe malul Dâmboviței la doar câțiva pași de lumea promiscuă de pe lângă strada Silfidelor. Sacagii, cafegii, cofetării, parfumerii, librării, galerii, tragedii și comicării, toate sunt de găsit în București, acest oraș atât de complicat, al tuturor și uneori parcă al nimănui. Traseul se desfășoară pe străzile: Calea Victoriei – Bulevardul Elisabeta – strada Lipscani – strada Domnița Anastasia – strada Ion Brezoianu – strada ing. Anghel Saligny – strada Gutenberg – strada Silfidelor – Bulevardul Elisabeta. Proiectul „Cu bastonul prin București” este reluat în fiecare an din dragoste pentru oraș și pentru locuitorii lui. Participarea la traseul-cultural este gratuită.

Sursă și detalii


targ-cu-mesteri-si-produse-traditionale-i115648

7-9 august, între orele 10-19 – Târg cu meșteri și produse tradiționale

În curtea Muzeului Naţional al Ţăranului Român are loc obişnuitul târg care reuneşte reprezentanţi ai principalelor bresle meșteșugăreşti tradiționale: țesători, olari, încondeietori de ouă, crestători în lemn, pictori de icoane, cojocari, confecționeri de măști populare și podoabe, fiind prezente toate zonele etnografice ale României. Meșterilor li se alătură tineri artizani, expunând o mulțime de obiecte create cu multă dragoste pentru frumos: bijuterii din porţelan, vestimentaţie pictată manual, obiecte din lână împâslită, cosmetice naturale, ceramică şi sticlărie pictată, jucării din materiale ecologice, împletituri din fibre naturale. Producătorii sunt prezenți cu brânzeturi de capră și de oaie, fructe şi legume proaspete, miere şi vin, plăcinte boiereşti, cozonaci bucovineni și “poale-n brâu”, turtă dulce şi prăjituri de casă, sucuri naturale și dulceţuri diverse. Intrarea este liberă.

Sursă și detalii


tandarica

7 August – 20 Septembrie, între orele 10-18 –  Călătoria lui Țăndărică

La Palatul Suţu este sărbătorită timp de 6 săptămâni  aniversarea de 70 de ani a Teatrului Ţăndărică printr-o expoziţie care se adresează atât copiilor, cât și tuturor celor pasionaţi de cultură, istorie şi teatru. “Noi, Țăndărică, avem un principiu: mergem acolo unde este publicul nostru. Așa că povestim Călătoria lui Țăndărică printr-o expoziție itinerantă prezentă timp de 6 săptămâni la București. Aici, păpușile sunt atent alese dintr-o istorie de 70 de ani a teatrului și marchează principalele repere în evoluţia teatrului de animație din România, rememorând atât artiştii, cât şi personajele ce au consacrat această artă teatrală aparte. “, a declarat Călin Mocanu, directorul Teatrului Țăndărică.

Sursă și detalii


automobilism

1 August – 20 Septembrie – Pionierii automobilismului în Bucureşti

Muzeul Municipiului Bucureşti în parteneriat cu Retromobil Club România, ne invită sâmbătă, 1 august, la ora 18:00 la Palatul Suţu la vernisajul expoziţiei Pionierii automobilismuluiîn Bucureşti, o expoziţie ce prezintă începuturile automobilismului în ţară noastră cât şi secvenţe ale transportului public bucureştean. Vom putea admira, pe lângă expoziţia organizată pe gardul Palatului Suţu şi câteva maşini de epocă aparţinând membrilor Retromobil Club România. Primele vehicule cu propulsie autonomă din România au fost două camioane fabricate la Garner-Serpollet ce aveau motoare pe aburi şi care au circulat pe străzile Bucureştilor începând cu 1895. Vehiculul cu numărul 1 înregistrat în 1900 în Bucureşti la Serviciul Circulaţie a fost un autotuturism cu motor cu ardere internă fabricat în Liege şi care a aparţinut proprietarului Morii lui Assan.

Sursă și detalii


Festival Caragiale

28 iunie – 22 septembrie, in fiecare seara – Festivalul „Bucureștii lui Caragiale”

Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic anunță debutul celei de-a patra ediții a Festivalului de teatru „Bucureștii lui Caragiale”. Zilnic pe scena din Centrul Istoric si la restaurantul La Conu’ Iancu de la Hala Traian veți putea merge la spectacole de teatru de comedie, clasic și modern,  teatru de revistă, spectacole de circ, music-hall, stand-up comedy și varietăți musicale. De-a lungul celor trei luni de festival, nume mari ale scenei precum Mihai Mălaimare, Maia Morgenstern sau Dan Condurache vor urca pe scenele pregătite de organizatori, fiind programate peste 40 de spectacole.

Sursă și detalii


afisfânul(1)

20 iulie – 16 august – Tradițiile și tranzițiile fânului

MȚR găzduiește până pe 16 august în sala Acvariu, expoziția Tradițiile și tranzițiile fânului cu lucrările artistei fotograf Kathleen Laraia McLaughlin din Statele Unite ale Americii. Din 2009, o echipă interdisciplinară de biologi, antropologi și istorici agrari au pus bazele unui proiect de cercetare etnografică în câteva zone montane din județele Maramureș, Cluj și Brașov, investigând cunoașterile și practicile care se materializează în fânețele și pășunile considerate astăzi elemente cheie ale menținerii biodiversității, dar investigând și transformările aduse de politicile de subvenționare asupra practicilor care au condus la conservarea acestor piesaje…. Cercetătorii au aflat că fânul e bun de cosit atunci când sună clocoticii (sau clocotișii) în iarbă; că există sărbători „mânioase”, când nu e bine să lucrezi la fân; că e mai bună grebla de plastic, pentru că nu își pierde ușor dinții, dar că cei ai greblei de lemn sunt mult mai ușor de înlocuit; că o claie trebuie să fie bine făcută și suplă, să nu atârne, „ca o broască”, pentru că asta ar atrage ironiile sătenilor la adresa proprietarului clăii; că oamenii nu pot cosi înainte de 1 iulie și nici nu au voie să mențină mai mult de 50 de arbori pe hectar pentru că asta i-ar priva de subvențiile de la stat; dar și că instituțiile care acordă subvențiile supraveghează terenurile din avion sau „cu satelitul”, în încercarea de a-i identifica pe cei care încalcă un set de reguli care, nu de puține ori, contrastează cu practicile tradiționale locale. Expoziția de fotografie vă invită să descoperiți tradițiile, dar și tranzițiile fânului, de la firul de iarbă la clăile sau baloții de fân, să aflați secrete despre plante, ori legende locale, dar și să ascultați clocoticii sunând în iarbă. Intrarea este liberă.

Sursă și detalii


bucuresti benzi desenate

1 iulie – 31 august – Poveşti din Bucureşti în Benzi Desenate, II

Muzeul Municipiului Bucureşti, Palatul Şuţu reuneşte o colecţie de benzi desenate dedicate Bucureştiului, realizate pe o perioadă de trei secole, din secolul XIX până în prezent. Conceptul acestui salon aparţine istoricului dr. Adrian Majuru şi autorului de benzi desenate Mihai I. Grăjdeanu, având ca invitaţi anul acesta Muzeul Benzii Desenate (Alexandru Ciubotariu) şi Asociaţia Muzeul Jucăriilor (ing. Cristian Dumitru). Peste 60 de imagini de arhivă, unele expuse pentru prima iau viaţă pe simezele salonului; de la personaje clasice la cele imaginare, de la întâmplări cu haz, la cele politice, precum şi subiecte abordate în premieră în banda desenată romănească. “Legenda lui Bucur”, (autor Mihai I. Grăjdeanu) aduce spre exemplu, un concept nou în peisajul muzeistic contemporan din România: banda desenată în expoziţiile temporare şi permanente ale muzeelor, subiectul mai sus menţionat făcând parte acum din expoziţia permanentă a Muzeului Municipiului Bucureşti.

Sursă și detalii


falsuri monetare

12 August 2015 – 29 mai 2016 – Falsuri Monetare 

Muzeul Municipiului Bucureşti, Palatul Şuţu ne propune o scurtă istorie a falsificării emisiunilor monetare, începând din antichitate şi ajungând în anul 1947. Expoziţia este organizată de Muzeul Municipiului Bucureşti în parteneriat cu Institutul Naţional de Medicină Legală „Mina Minovici”. Cu problema falsurilor monetare s-a confruntat întreaga societate indiferent de perioada istorică, pe de o parte din cauza unei manipulări a valorii, chiar de către autorităţi în scopul obţinerii unor importante surse de venit prin scăderea titlului metalului preţios sau a greutăţii (acest sistem fiind utilizat de unele state, ale căror suverani vedeau în monetării importante surse de venituri ce puteau fi obţinute rapid), fie din cauza unor ateliere clandestine.

Sursă și detalii


culorile prind aripi

30 iunie – 6 septembrie, între orele 10 – 18.30 – La Antipa culorile prind aripi

Expoziția de fluturi tropicali vii oferită de Muzeul „Grigore Antipa” ne îndeamnă să cunoaștem o mică parte din lumea extrem de diversă a acestor insecte. Sunt prezentate specii larg răspândite în unele regiuni tropicale din America, Africa și Asia, ce pot fi observate în mediul lor natural doar la mari distanțe geografice de țara noastră. Vom putea observa îndeaproape un grup de animale cu un mod de viață fascinant și, în același timp, vom admira bogăția de culori și forme atât de des întâlnită la fluturii din zonele tropicale. Prețul biletului întreg este 12 lei iar cel redus este 10 lei (pensionari, studenți, elevi și copii peste 3 ani).

Sursă și detalii

afis-expo-radiografia-unei-lumi-disparute-mnir

13 mai – 31 decembrie, între orele 10-18 – Radiografia unei lumi dispărute

MNIR organizează expoziţia temporară de arheologie interactivă şi exploratorie intitulată „Radiografia unei lumi dispărute. Privind înapoi spre trecut: Sultana-Malu Roşu, o aşezare preistorică de acum 6 000 de ani”. Expoziţia dezvăluie publicului, istoricul unuia dintre cele mai cunoscute situri preistorice din România. Situl se află pe Valea Mostiştei, fiind prima aşezare de tip tell cercetată în mod ştiinţific încă din anul 1923. Descoperirile excepţionale realizate de-a lungul timpului pe acest sit, de către arheologii muzeului precum şi rezultatele proiectului Arhitectură & Arheologie Experimentală (2010-2014) vor fi integrate în această expoziţie, sub forma unei radiografii asupra trecutului, asupra comunităţilor umane de acum 6000 de ani şi a modului de viaţă de atunci. Întreaga expoziţie se bazează pe interacţiunea dintre poveste, spaţiu vizual şi oameni permiţând vizitatorului să călătorească în trecut printr-o experienţă multisenzorială, pentru a afla şi a înţelege modul de viaţă, ritualurile şi obiceiurile populaţiilor preistorice de acum 6000 de ani.

Sursă și detalii

26 februarie – 30 septembrie – Țesături periculoase

Muzeul „Grigore Antipa” ne invită să observăm îndeaproape exemplare spectaculoase de păianjeni și scorpioni vii. Fie că provoacă teamă, fascinație sau fiori pe șira spinării, păianjenii n-au cum să te lase rece. De sute de ani inspiră fabule și mituri fascinante, iar de curând au acaparat chiar și lumea filmului, intrând în rândul supereroilor. Istoria arahnidelor pe Pământ începe cu mult înaintea dinozaurilor și se întinde de la deșert la pădurile tropicale, trecând prin cele mai mari orașe ale lumii.
Program de vizitare: de marți până duminică: 10-20 (ultimul vizitator intră la ora 19). Preț bilet întreg: 15 lei; Preț bilet redus: 10 lei(pensionari, studenți, elevi și copii peste 3 ani).

Sursă și detalii

N-ai găsit nimic care să te atragă? Ce-ai zice atunci să te răcorești în pivnițele Curții Domnești Vechi?

Ți-a plăcut? Spune și altora: