Idei pentru Weekend 28-29 Mai

mai 25, 2016 în Evenimente de Alex

vanatoare arhitecturala

28 Mai, începând cu ora 10 – Vanatoarea de comori arhitecturale si urbane

Păi ca să vezi cât de drag îmi e evenimentul acesta, îl pun aici pe primul loc, înainte chiar de Femei pe Mătăsari care e vedeta sfârşitului de săptămână. Doar că eu, ca om care le-am gustat pe amândouă, ştiu că festivalul e fain, dar Vânătoarea este formidabilă. Ştiu asta pentru că am reuşit să particip la ultima ediţie din toamnă şi m-am simţit grozav, cu toată durerea de picioare şi de gât, întors mereu când după o casă, când după alta. Povestea este relativ simplă. Îţi faci o echipă, te înscrii cât mai repede, plăteşti taxa de 40ron de persoană, iar sâmbătă dimineaţă ne vedem toţi într-un loc pe care îl vom afla cel mai probabil vineri seară. Înarmaţi cu ochi mari şi aparat de fotografiat, luăm la bătut metru cu metru dintr-o zonă a Bucureştiului şi strângem răspunsuri fotografice la o serie luuuuungă de ghicitori arhitecturale. Şi dacă suntem cei mai buni câştigăm noi, dacă voi, atunci voi, dacă ei, atunci ei. Dar de distrat ne distrăm toţi.

Sursă și detalii


femei pe matasari

27-29 Mai – Femei pe Mătăsari #6 – Festival Urban

Îmi place grozav festivalul. Pe de o parte pentru ceea ce reprezintă el pentru această comunitate şi pentru schimbările în bine pe care le-au adus în lumea lor şi indirect a fiecăruia dintre noi demonstrând că se poate. Pe de altă parte pentru varietatea de experienţe frumoase, gustoase şi energizante pe care o oferă an de an pe Strada Mătăsari. Am şi un motiv pentru care nu îmi place. Nu îmi place pentru că îl place tot Bucureştiul. Şi tot Bucureştiul se înghesuie timp de 2 zile, chiar 3, pe o străduţă prea mică. E cu siguranţă unul dintre dichisurile acestei poveşti, dar mă duc mereu acolo cu grija că nu ştiu sigur dacă mai reuşesc să ies… dacă mă rătăcesc pe acolo şi rămân rătăcit…

Sursă și detalii


vanatoare cultour

28-29 Mai, începând cu ora 15 – Vânătoare de comori

Iar daca ai chef sa explorezi Festivalul Femei pe Matasari si zona adiacenta un pic altfel Asociaţia Cultour ne invită la o explorare urbană interactivă a zonei Mătăsari. Ne aşteaptă pentru a porni într-o cursă palpitantă pe străzile mahalalei de altădată. Ne-au pregătit o serie de indicii şi provocări ce ne vor ţine trează curiozitatea şi creativitatea: detalii, poveşti ale clădirilor, personaje din istoriile zonei şi nu în ultimul rând distracţie alături de prieteni pentru că putem participa doar in echipe de 3-6 persoane. Pentru a participa trebuie să te înscrii printr-un mail la info@asociatia-cultour.ro şi să mergi la standul Cultour cu zece minute înaintea startului. Participarea este gratuită.

Sursă și detalii


clinceni air show

28 Mai, între orele 10-14 – Clinceni Airshow – un spectacol aerian dedicat copiilor!

Aeroclubul României organizează un spectacol aerian deja cu tradiţie, dedicat copiilor de toate vârstele. Evenimentul va avea loc la Aerodromul Clinceni (că doar nu era să se numească Clinceni Airshow şi să aibă loc la Otopeni :)) iar în program vor fi: Solo Extra 330, Solo IAR 35, Solo Zlin 50, White Wings, The Pelicans, Hawks of România, paraşutişti, balon cu aer cald, vânătoare de baloane cu Zlin 526/726/142.

Sursă și detalii


turul coruptiei

29 Mai, începând cu ora 11 – Turul Corupției, din perioada fanariotă până în prezent

Asociaţia Cultour ne invită din nou la un tur pietonal. Pentru că pe 5 iunie vor avea loc alegeri locale ne propun o plimbare de primăvară şi o discuţie care va avea ca scop promovarea integrităţii, transparenţei şi responsabilităţii asupra propriilor acţiuni atât în afacerile publice, cît şi în mediul privat. Turul pietonal va acoperi zona Calea Victoriei – Universitate – Parcul Cişmigiu – Sediul DNA în cadrul căruia vom afla date, statistici dar şi detalii despre „personajele” din unele cazuri de corupţie, precum şi care sunt modalităţile de informare şi de a putea reacţiona împotriva acestui fenomen. Durata turului va fi 2,5-3 ore. Punct de întâlnire: statuia lui Carol I, în faţa Bibliotecii Universitare. Ghidul va avea un semn portocaliu.

Sursă și detalii


record pentru viata28 Mai, începând cu ora 15 – Record pentru Viață

Peste 12.000 de români sunt așteptați să participe la cel mai mare curs de resuscitare pe Arena Nationala, încercând astfel să intre în Cartea Recordurilor cu cea mai mare lecție de resuscitare. Evenimentul este organizat de Societatea de Salvare București și Serviciul de Ambulanță București Ilfov cu prilejul împlinirii a 110 ani de activitate. Primii 12000 de înscrişi vor fi automat activaţi în programul Exista un erou in fiecare dintre voi  pentru a fi alertaţi atunci când cineva este în stop cardiorespirator în apropierea lor, printr-o aplicaţie mobilă sau prin sms.

Sursă și detalii


imagine festival

27-29 Mai – Imagine Festival

IMAGINE Festival, un eveniment gândit ca o experienţă multisenzorială – muzică, arte vizuale, spații şi ateliere interactive. Locul de desfășurare nu este ales întâmplător. Pădurea Snagov proaspăt înverzită şi căldura plăcută de mai susțin cadrul ideal care să provoace creativitatea si simțurile. Cei ce vor construi un carusel muzical în acest spațiu magic sunt unele dintre cele mai iubite proiecte muzicale româneşti – Subcarpați, Argatu, Frații Grime si mix-ul de international cu Bill Patrick, Valentino Kanzyani, Oshana și mulți alții. Vibrează cu muzica noaptea, iar pe timp de zi în fiecare colţ al festivalului te așteaptă spații creative interactive si training camp exclusiv susținut de Revvolution. 

Sursă și detalii


cismigiul copiilor

29 Mai, între orele 11-21 – Cișmigiul Copiilor si Humulestiul Copiilor.

Bunicul parcurilor din Bucureşti, Parcul Cişmigiu, îşi ia în serios rolul şi îi invită pe cei mici o duminică întreagă la o mulţime de activităţi pe gustul tuturor. Pe scena principală se cântă şi se dansează din zori până în noapte. La Cetate se joacă teatru. Pe alei au loc ateliere şi demonstraţii de muzică, dans, pictură, percuţie, ştiinţă distractivă, origami şi altele. Deoarece face parte din proiectul Bucureşti 2021, evenimentul este conectat cu unul similar Humuleştiul Copiilor, organizat în Ferentari în Parcul Humuleşti (uite cum am aflat eu despre un parc de a cărui existenţă nu ştiam). Acest al doilea eveniment este şi el la fel de generos în spectacole de muzică, dans şi teatru, precum şi în ateliere. Intrarea la ambele evenimente este gratuită.

Sursă și detalii


mogosoaia clasic fest28-29 Mai, începând cu ora 12 – Mogoșoaia ClasicFest

In acest weekend au loc primele evenimente din cadrul ediției a V-a a Mogoșoaia ClasicFest, găzduit de Palatul Brâncovenesc de la MogoşoaiaFestivalul va debuta sâmbătă, în Sala Scoarțelor, unde de la ora 12 va avea loc prezentarea expoziției de fotografie “Instantanee muzicale”, urmată de recitalul susținut de chitariștii Olivia Iancu și Claudiu Lobonţ. Aceștia vor interpreta lucrări de: William BYRD, Mauro GIULIANI, Georg Friedrich HANDEL și Astor PIAZZOLLA. Duminică, tot de la ora 12 şi tot în Sala Scoarțelor, farmecul de poveste al violoncelului prinde viață prin programul propus de Ella Bokor și Mircea Marian. Alături de Duo Cello Jaya, actrița Ioana Flora și soprana Veronica Anușca, vor reda un ambient sonor inedit într-un format nou de spectacol menit să apropie publicul de rezonanțele nepovestite ale violoncelului.

Sursă și detalii


comicon

27-29 Mai, începând cu ora 10 – East European Comic Con 2016

În cazul în care vei remarca în acest weekend că Bucureştiul a fost golit de adolescenţi (efectivi sau aspiranţi) nu te îngrijora. Vor fi cu toţii la Comic Con. În plus nu-ţi fă griji că ar fi singuri acolo şi cine ştie ce-ar putea face să dea foc la Romexpo, căci ei vor fi însoţiţi de o mulţime de adulţi cu suflet de copii.  Ce vor face ei acolo? Păi va fi ca un fel de revelion în care vor sărbători tot ceea ce le spun părinţii (în cazul copiilor) sau partenerul pragmatic (în cazul adulţilor) să nu facă. Adică se vor juca toate ciudăţeniile pământului, se vor uita la fel de fel de filme, animaţii şi benzi desenate, din care unele vor fi şi reprezentate de fel de fel de persoanaje sau actori care vin să le confirme că fantezia asta e chiar adevărată. Deci ne vedem la Comic Con, cel mai mare festival de gen din estul Europei ? 🙂

Sursă și detalii


heyday27-29 Mai – HeyDay Music Festival

CREART ne invită în Parcul Izvor la concertul imposibil, în care Elvis cântă după Rihanna, Beatles după U2, Michael Jackson după Guns’n Roses, Pink Floyd după Queen.  Cu peste 18 trupe consacrate din Marea Britanie, Italia sau România, dar şi cu o scenă dedicată celor “noi”, HeyDay oferă pe lângă şansa de a vedea live artiştii preferaţi din toate timpurile, şi numeroase surprize: zonă de cinema cu documentare despre diverse legendele ale muzicii, cort special pentru copii, zonă de tatuaje, de machiaj şi de bazar. Bileltul pentru o zi costă 15ron, iar abonamentul pentru întreg festivalul 30ron.

Sursă și detalii


parada micilor biciclisti29 Mai, începând cu ora 10 – Parada Micilor Bicicliști – ediția 2

Ca si anul trecut cei mai mici adepți ai sportului pe două roți sunti invitați să se alăture paradei cu biciclete mari și mici, cu sau fără pedale, cu sau fara roți ajutătoare, cu claxoane vesele și căști colorate. Vor fi jocuri și activități pentru copii, iar la ora 12 fix va începe plimbarea pe biciclete în jurul Arenei Naționale. Feriți de orice trafic rutier vom pedala in voie de la mic la mare. Scopul acțiunii este ca cei mici să învețe câteva reguli de siguranță care trebuie respectate în timpul deplasării pe două roți și să se familiarizeze cu plimbările cu bicicleta în grup. Locul de intâlnire – Arena Națională – intrarea dinspre str. Maior Ion Coravu. Copiii trebuie însoțiți de cel puțin un adult (biciclist sau pieton). Intrare liberă.

Sursă și detalii


techweek-bg

27-29 Mai – Bucharest Technology Week

Ca parte a Bucharest Technology Week  în Piaţa George Enescu, lângă Ateneu se organizează 3 zile de expoziţie interactivă, unde principalele atracţii vor fi roboţi, gadgeturi, drone maşinile electrice şi hibride, soluţiile smart home şi smart cities, aplicaţiile de eHealth, virtual reality, 3D printing şi multe altele. Expoziţia este deschisă vineri (12-20), Sâmbătă (10-20) şi Duminică (10-18). Accesul este gratuit cu condiţia înregistrării pe site-ul organizatorilor.

Sursă și detalii


zilele africii

25-28 Mai – Festivalul Zilele Africii

Suntem invitaţi la Casa de Cultură a Studenţilor (Calea Plevnei 61) să ne împrietenim cu Africa în cadrul primei ediţii a Festivalului Zilele Africii, organizat cu ocazia aniversării acestui continent pe 25 Mai. Stau şi mă întreb dacă şi în ţări din Africa se organizează astfel de festivaluri pentru ai familiariza pe puţinii băştinaşi scăpaţi din ghearele coloniştilor cu obiceiurile şi cultura Europei. Cred că se lasă cu grătar la final pe care sfârâie organizatorii :). Dar să lăsăm asta şi să ne întoarcem la ziua de sâmbătă când între 14.30 şi 18.00 ne putem bucura de proiecţie de fotografii, de filme,  muzică şi ateliere de diverse feluri. Intrarea este liberă la toate activităţile.

Sursă și detalii


Poster-Unfinished_50X70_01

5-29 Mai, între orele 11-21 – Unfinished: The Festival

Mă tot gândesc ce să spun legat de evenimentul ăsta şi nu-mi găsesc cuvintele. Mi se pare că orice aş spune sigur nu o nimeresc. Ştii cum e când te afli în faţa unei opere moderne!? Te uiţi şi îţi place, da’ nu prea ştii nici ce vezi şi nici ce-ţi place.  Şi nici nu ştii să zici cine ştie ce, aşa că mai bine taci, priveşti şi te bucuri de momentul ăla. Un amic, artist de felul lui, îmi zicea că e sătul să-i descrie oamenii lucrările şi să-i spună „ce a vrut el să zică”. Mi-a zis că se bucură mai mult să mă vadă privind cu un zâmbet în colţul gurii. Bine, şi mai mult i-ar fi plăcut să cumpăr, dar cică rar cumpără oamenii care nu vorbesc. Ai înţeles ceva? Ce vroiam să zic e că pe mine mă intrigă prezentarea festivalului care se ţine la Teatrul Naţional şi m-aş duce să văd despre ce e vorba.

Sursă și detalii


astronomie la palatul sutu

28 Mai, începând cu ora 19 – Cerul înstelat. Pe Pământ și alte planete

Muzeul Municipiului Bucureşti, Palatul Şuţu îl găzduieşte pe Adrian Şonka. Ţi-am povestit despre el odată cu Observatorul Astronomic pe care l-am descoperit cu ocazia unei prezentări de astronomie. Acum, din fericire, Observatorul este închis pentru renovările de care avea atât de mare nevoie. Partea mai puţin bună este că întâlnirile de sâmbătă seară cu Adrian Şonka nu mai aveau unde să se ţină. Însă universul (dacă nu el atunci cine!?) m-a făcut să-l redescopăr printre evenimentele organizate la Palatul Şuţu. Şi te invit, cu foarte mare bucurie şi încredere să mergi să descoperi astronomia în cel mai distractiv şi relaxat mod cu putinţă. Cred din toată inima că un subiect atât de complicat şi serios ca o călătorie prin univers are nevoie de o provizie sănătoasă de voie bună. Prezentarea constă în vizualizarea (și conștientizarea) numărului enorm de stele care se află în Univers. Pentru a ilustra acest fapt se va folosi un program de astronomie și baze de date cu observații astronomice reale. Prezentarea este o proiecție pe întuneric, însoțită de explicații live. Participanții vor vedea cum arată cerul văzut cu ochiul liber și prin telescop, dar și o colecție de obiecte observate până în prezent de astronomi. Preţul unui bilet este 5 lei.

Sursă și detalii


promenade ilfovene

29 Mai, începând cu ora 9.45 – Pădurea Căldărușani și Balta Neagră

A trecut ceva vreme de când nu ţi-am mai zis despre plimbările celor de la Promenade Ilfovene. Adică oameni cu chef petrecut timp de calitate în aer curat şi în natura surprinzător de sălbatică la doar câţiva paşi de Bucureşti. Duminică ne plimbăm prin pădurea Căldărușani și de-a lungul Bălții Negre până la marginea pădurii, lângă islazul satului Balta Neagră. Ne vedem la ora 09:45 în stația de maxi taxi de lângă Cora Pantelimon și plecăm cu cursa de ora 10. Costul drumului dus-întors cu maxi taxi este de 10RON. Traseul este de 9 km. Participarea este gratuită.

Sursă și detalii


diodrama

21 Mai – 5 Iunie Diodrama

„Diodrama” are rolul de a trage un semnal de alarmă asupra tăierilor ilegale de păduri și, totodată, să le reamintească vizitatorilor că au la îndemână „Radarul Pădurilor”, un important instrument de mobilizare pentru protejarea padurilor din Romania. Sub sloganul „Am adus-o în muzeu ca să n-o întâlnești în natură”, Diodrama va face parte din expoziția permanentă a Muzeului  Antipa în perioada în zona dedicată faunei României.

Sursă și detalii


la un ceai

29 Mai, între orele 11-21 – Schimb de Cărți București – cărți de vară

Soarele și vremea frumoasă îndeamnă la citit în aer liber, de aceea Bookblog ne invită duminică, la ediția din luna Mai a întâlnirilor Schimb de Cărți București în grădină La Un Ceai (Str. Luigi Cazzavillan nr. 25). Intrarea este liberă, iar schimbul nu este definitv și nici obligatoriu. În plus, ca să vezi cum fac intelectualii ăştia să ne prindă în plasa cărţilor în tot weekendul ceainăria ne ademeneşte cu celebrele waffles. Şi uite aşa vii la un ceai uşor de vară şi pleci 1000 de calorii mai târziu cu o carte în mână. Capcane, capcane…

Sursă și detalii


aventurile lui paienjenel

28 Mai, începând cu ora 11 – Păienjenel și prietenii

Şi după cărţi altă carte. Lansare de carte scrisă de Joe Popov la Grădina din cărţi din Grădina Botanică. “Aventurile lui Păienjenel” este povestea celui mai mic păianjen de pe Pământ care pleacă în căutarea unei comori. Timid, naiv și neajutorat când vine vorba de propria persoană, Păienjenel reușește în schimb să salveze omenirea (pe Ozzy și pe părinții lui) de la planul malefic al Monstrului Plictiseală. Singurele care nu sunt salvate, pentru că nici nu vor, sunt două șosete desperecheate. La final, Păienjenel descoperă adevărata comoară: prietenia, natura, încrederea în el și în ceilalți. Invitați speciali: Vierme Alb și Vierme Negru. Două șosete care și-au îndeplinit visul de a deveni marionete răspund acum la întrebarea care chinuie omenirea relaxată: “Unde se duc șosetele când se duc?”. Raluca Ilie, ilustratoarea cărții care va desena cu copiii tot felul de scenarii posibile

Sursă și detalii


bucuresti instalatie umana

29 Mai, începând cu ora 20 – București. Instalație umană

Trebuie să-ţi spun că habar nu am ce este o instalaţie umană. Descrierea evenimentului şi perspectiva pe care mi-a creat-o, de a vedea Bucureştiul că o îmbinare complicată şi complexă de fiinţe umane, adică o instalaţie umană, ei astea ştiu ce sunt. Nişte tentaţii care mă fac curios, mă scot din casă duminică seară şi mă duc pe sus la ARCUB – Hanul Gabroveni să văd cu ochii mei şi să aud cu urechile mele. Preţul biletelor este 50ron – întreg şi 25ron pentru studenți și pensionari. Spectacolul este nerecomandat copiilor sub 16 ani.

Sursă și detalii


piata indonezia

28 Mai, între orele 12-15 – Piaţa Indonezia

Organizatorii zic „Vara indoneziană în Bucureşti”. Mie mi s-ar părea mai faină ideea unei veri bucureştene în Indonezia, da’ na’ acum ce să mai zic!? Mă gândesc totuşi că oamenii ne cheamă la Ambasada Indoneziei (str. Gina Patrichi nr.10) cu scopul de a ne convinge să mergem să le vizităm frumoasa ţară. Prin urmare, poate chiar o vacanţă nu e, dar măcar o pauză indoneziană de câteva ore tot avem ocazia să degustăm. Cică e cu dansuri tradiţionale , muzică live (bănuiesc că tot tradiţională că doar nu o cânta Subcarpaţi), demonstraţie de arte marţiale (dacă sunt ca într-un film pe care l-am văzut eu recent, numai pentru astea merită mers), produse artizanale şi normal de’ale gurii că s’o fi prins ambasadorul cum merge treaba pe aici.

Sursă și detalii


t-festival

27-29 Mai – T-Festival

Cel mai masculin festival ne aşteaptă la Romexpo cu camioane, motociclete, bere, muzică şi probabil o grămadă de fete frumoase care să condimenteze exponatele. Alte argumente n-amn aşa că îţi mai zic doar că biletele în valoare de 10ron se iau de la faţa locului.

Sursă și detalii


afis_EUROPAfest_EFFE_CasaRegala

12-21 Mai – EUROPAfest

Între 12 şi 21 Mai se desfăşoară EUROPAfest, singurul festival din Europa care reuneşte jazz, blues, pop şi muzică clasică. Bucureștiul și Sibiul vor răsuna în acordurile a peste 300 de muzicieni din 43 de ţări – concerte, concursuri, workshop-uri, jam sessions şi evenimente neconvenționale. Sub emblema acestui festival au loc mai multe serii de evenimente.

Între 14 și 21 mai Bucurestiul va fi animat de concertele din cadrul concursului-festival Bucharest International Jazz Competition, cotat de BBC între primele 3 concursuri de jazz ale Europei. Sala Teatrelli va găzdui zilnic începând cu ora 19:00, un concert cu doua sau trei trupe, in total 25 de trupe cu artiști din 26 de țări. Biletul e 30 lei și se poate achiziționa de la Sala Teatrelli sau din rețeaua eventim.ro.

Între 15 și 21 mai are loc cea de-a 23-a ediţie a Jeunesses International Music Competition Dinu Lipatti. 100 de pianişti din 35 de ţări vor transforma Bucureştiul într-un oraş de poveste, în care virtuozitatea, talentul şi rafinamentul se vor întrece în interpretări de excepție în faţa unui juriu de specialişti internaţionali pentru premii de 10.000 Euro. La acest eveniment, elevii și studenții au accesul liber în limita locurilor disponibile.

Între 13 si 20 mai au loc concertele after-hours reunite sub brandul Caffe Festival Ibis. În fiecare seară, de la 20:00, spațiul neconvențional al cafenelei hotelului Ibis Gara de Nord găzduiește muzicieni ai noului val de jazz, care te vor molipsi de bună dispoziţie şi poftă de viaţă, iar ritmurile ce oscilează între relaxant şi antrenant îţi vor acapara simţurile, pentru o terapie de muzică bună. Intrarea la un concert e 39 lei și include o băutură la alegere. Grupurile de min 5 pers. au un discount, 35 lei / pers.

Sursă și detalii


RDW20 Mai – 5 Iunie – Romanian Design Week 2016

Romanian Design Week este un eveniment anual care promovează designul românesc contemporan drept instrument ce poate contribui la progresul social, economic și cultural. În fiecare an, RDW trasează o hartă a evenimentelor și spațiilor ce promovează designul. Expoziția centrală, găzduită de Piața Amzei, reunește anul acesta lucrările a 150 de designeri și arhitecți. Accesul este liber începând cu 21 mai, în fiecare zi între 10 și 22.

Sursă și detalii


 

mtr

27-29 Mai, între orele 10-19 – Târg de Sfinții Constantin și Elena

În curtea interioară de la MŢR, are loc târgul săptămânal. Avem prilejul de a cunoaște meșteri veniți din toate colțurile țării. Iconari, olari, cioplitori, lingurari, pielari, rudari și încondeietoare vin să prezinte la târg lucruri meșteșugite cu dragoste și multă pricepere, dar și să împărtășească, celor interesați, tainele muncii lor. Icoane, vase din ceramică, podoabe tradiționale, obiecte din lemn pentru gospodărie, mobilier pictat, ouă încondeiate și alte obiecte frumoase vor putea fi târguite aici. Pentru cămări îmbelșugate, producătorii aduc preparate sănătoase, pentru toate gusturile: produse din carne de porc Mangalița sau de vânat, afumate în afumătoare tradițională, cu foc din rumeguș de lemn de fag, brânzeturi proaspete din lapte de capră sau de oaie, fructe și legume de sezon, miere și păstură, vinuri și țuică de prune, turtă dulce de Covasna, cozonaci bucovineni, poale’ n brâu, prăjituri de casă, plăcinte boierești, murături asortate și zacuscă, clătite cu dulcețuri aromate și sucuri naturale. Intrarea este liberă.

Sursă și detalii


cumintenia pamantului

19 Mai – 17 Iulie – Cumințenia Pământului. Aceasta nu este o piatră

Pot să spun că aşteptam de ceva timp o expoziţie cu această temă. Aşteptarea asta e generată de faptul că nu nu prea am încredere în educaţia artistică a poporului român, şi atunci când ceri bani unui astfel de popor pentru a recupera o operă de artă trebuie să susţii campania cu o comunicare serioasă. Iar o expoziţie pe această tema este esenţială. Aşa că, haideţi să mergem la MNAR să vedem care-i povestea acestei mici sculpturi şi de ce merită să punem mână de la mână ca să o recuperăm.

Sursă și detalii


oraselul cunoasterii

28 Mai, între orele 11-12 – Water Fun Experiments
29 Mai, între orele 11-12 – Banda Transportatoare

În weekenduri Orăşelul Cunoaşterii îi aşteaptă pe cei mici cu ateliere numai bune de descoperit şi înţeles mai bine lumea. Atelierele durează 1 oră şi se adresează copiilor cu vârstă de minim 4 ani. Participarea se face prin înscriere telefonică la 0723 390 449 sau prin email la contact@oraselulcunoasterii.ro. Costul unui bilet este 30 ron.

Sursă și detalii


Afis-ateliere-creatie-2016-web

20 Februarie – 19 Iunie – Ateliere de Creatie de la Creart

Creart organizează ateliere de creație pentru copii în fiecare sâmbătă și duminică în Satul Francez și în Piața Alexandru Lahovari. Scopul acestui proiect este educația prin creație, ajutându-i pe copii să își dezvolte atenția, abilitățile practice și imaginația, oferind totodată o alternativă artistică de petrecere a timpului liber. Înscrierile se fac de Luni până Vineri, între orele 9:00 – 17:00 la adresa de e-mail ateliere@creart.ro sau la numărul de telefon 0733 331 324 – Ramona Filip. Taxa / atelier, de 10 RON, se achită înainte de începerea cursurilor, în locație.

În Satul Francez (Șoseaua Nordului, nr. 114 – 140) sunt organizate  în fiecare sâmbătă următoarele ateliere:

Eco – creativitatea de week-end (6 – 12 ani) – 11:00 – 12:30
În cadrul programului Eco-creativitatea de weekend cei mici își dezvoltă manualitatea și își cultivă un spirit practic prin mijloace artistice inedite. Fiecare sesiune va aduce o nouă tematică pentru participanți prin care fiecare copil va realiza un obiect util sau artistic din materiale revalorificate. Copiii vor învăța tehnici de lucru interesante (decoupage, pirogravură, origami etc) și vor dobândi informații variate despre mediul înconjurător și materialele din jur.Atelierele vor fi coordonate de specialiști în domeniul propus, meșteri cu experiență în educația celor mici.

Mini grădina parfumată (6 – 12 ani) – 13:00 – 14:30
Programul Mini-grădina parfumata introduce copiii în lumea minunată a plantelor. Astfel, cei mici vor realiza grădini în miniatura în care vor folosi sticluțe reciclate, plante, elemente organice și pietricele decorative. Fiecare sesiune va avea o tematică diferită, iar cei mici vor dobândi tehnici de plantare și vor putea învăța despre plantele de sezon, aranjamente și modalități de întreținere.Atelierele vor fi coordonate de specialiști în domeniul propus, meșteri cu experiență în educația celor mici.

Universul picturii (4 – 12 ani) – 15:00 – 16:30
Copiii vor învăţa să picteze motive populare și peisaje pe sticlă, lemn, hârtie şi pânză, dar și pe ceramică.

În sediul Creart, (Piața Alexandru Lahovari, nr. 7) sunt organizate următoarele ateliere: 

Sâmbătă

Creativitate şi joacă senzorială (2-3 ani) – 10:30 – 12:00
Acest atelier va fi o întâlnire săptămânală între copii şi părinţi în care lumea devine culoare, forma prinde viaţă, materialele încep să vorbească şi să se mişte în mânuţele lor. Copiii vor aduce  imaginaţia şi pofta de joacă, iar părinții care vor participa la atelier vor avea o mai bună interacţiune fizică şi emoţională şi vor redescoperi copilul din ei.

Jucării şi eroi de poveste (6 – 10 ani) – 12:30 – 14:00
Cel mai mult copiilor le plac poveştile, iar cel mai bine copiii învaţă prin joc, joacă şi imaginaţie. În cadrul acestui atelier, dintr-o bucată de fetru sau pânză colorată, o mână de mărgele şi nasturi amestecaţi, cei mici vor avea ocazia să meşterească jucăria preferată.

Duminică

Micii bucătari (6 – 10 ani) – 10:30 – 12:00
Copiilor le place să exploreze lumea din bucătărie. Sunt atraşi de culori, de arome şi forme și sunt dornici să taie, să amestece şi să guste. Devin entuziaşti şi bucuroşi să împartă cu cei dragi ceea ce ai au pregătit cu mâinile lor. În plus, aşa învaţă mai uşor despre alimentaţia sănătoasă şi importanţa unui măr, castravete sau miez de nucă.

Călătorie în jurul lumii (5 – 10 ani) – 12:30 – 14:00
Învăţăm despre lume prin joacă. Învârtim globul pământesc, ne stabilim punctul unde vrem să ajungem, alegem cel mai potrivit mijloc de transport şi pornim la drum. Ajunşi la destinaţie, vom afla despre obiceiurile locului, ce limbă vorbesc oamenii, ce fel de climă au în tot timpul anului, de unde se trag, cum locuiesc, ce preocupări au, cum dansează, ce muzică ascultă sau ce mănâncă gazdele noastre. După ce le-am experimentat pe toate, „vom  lua un obiect ca amintire” şi apoi ne vom îndrepta spre casă. Ca să nu ne pierdem, ne-am gândit să începem din Europa, să continuăm cu Africa până ajungem în Australia şi Insulele Cook.

Sursă și detalii


spitale disparute

30 Martie – 3 Iulie – Spitale dispărute ale Bucureștiului

Muzeul Municipiului Bucureşti, Palatul Şuţu împreună Fundația Colegiului Medicilor din Municipiul București, ne invită să vizităm expoziția „Spitale dispărute ale Bucureștiului”, deschisă în curtea Palatului Suțu.
Expoziția oferă o privire asupra activității spitalelor bucureștene a căror funcționare a fost sistată ca urmare a cutremurelor, a bombardamentelor din timpul Celui de-al Doilea Război Mondial, a demolărilor și restructurărilor din Perioada Comunistă, sau a lipsei de finanțare și a proceselor de retrocedare din perioada postdecembristă.

Sursă și detalii


colectie de arta3 Martie – 29 Mai – Eleganţă şi tradiţie în moda feminină. De la Belle Epoque la interbelic

Muzeul Naţional Cotroceni organizează în Salonul Cerchez, expoziţia „Eleganţă şi tradiţie în moda feminină. De la Belle Époque la interbelic” dedicată Zilei de 8 Martie. Expoziţia valorifică patrimoniul Muzeului Naţional Cotroceni şi două colecţii particulare oferite cu amabilitate de Iulia Gorneanu şi Oana Creţu. În cadrul expoziţiei vor figura rochii, fuste şi bluze reprezentative pentru moda sec. al XIX-lea şi începutul sec. XX, accesorii (pălării, mănuşi, poşete, evantaie, bijuterii, ace de pălărie, umbreluţe de soare), sticluţe de parfum, pudriere, casete de bijuterii, dantele, cutii de pălării, alături de costume populare, fote şi ii din perioada anilor ’20 – ’30 din diferite zone ale ţării, marame, veste brodate cu motive populare, brâie şi paftale din metal argintat. Atmosfera de epocă va fi întregită de fotografii şi cărţi poştale reprezentând doamne din societatea românească, dar şi pe principesa şi regina Maria a României, simbol al eleganţei şi graţiei feminine şi promotoare a purtării costumului popular românesc în cercurile oficiale.

Sursă și detalii


Brancusi MNAR

18 Februarie – 29 Mai – Brâncuși. Forme în alb și negru – expoziție de fotografie

MNAR organizează expoziția de fotografie „Brâncuși. Forme în alb și negru” ca parte din Programul naţional 140 de ani de la naşterea marelui sculptor Constantin Brancuşi inițiat de Ministerul Culturii. Aceasta propune o selecţie de 40 de tiraje moderne după clișeele  realizate de Brâncuşi la Paris: aspecte din atelier şi sculpturi aflate în diferite stadii de lucru. Pe lângă fotografii, în expoziţie se regăsesc şi două module interactive din atelierul Pasărea ascunsă-n piatră, găzduit în corpul Ştirbei al muzeului. Atelierul a fost conceput de specialiştii de la Centrul Georges Pompidou din Paris pentru a-i familiariza pe copii cu lucrările lui Brâncuşi. Cele două module aduse în expoziţie oferă acum unui public mai larg posibilitatea de a descoperi în mod ludic universul sculptorului. Atât fotografiile, cât şi modulele interactive au fost donate Muzeului Naţional de Artă al României de Muzeul Naţional de Artă Modernă – Centrul Georges Pompidou din Paris în 2006, respectiv 2007.

Sursă și detalii

artantipa

28 Mai, începând cu ora 10.15 – Legenda Vulpii Viclene

Muzeul „Grigore Antipa” vă invită să-i aduceți pe cei mici la o întâlnire cu Arta în cadrul atelierelor Art Antipa. Atelierele sunt un mod distractiv de a petrece timpul liber, fiind în același timp și o modalitate de a dezvolta creativitatea, ingeniozitatea, simțul estetic și spiritul de observație al copiilor. Grupe de vârstă: 4-7 ani (între 10.15–11.30), 8-14 ani (11.45 -13.15). Costul participării la un modul de 4 ședințe (pe parcursul unei luni) este 160 ron/participant, iar pentru o ședință este de 50 ron/participant. Înscrierea participanților se poate face prin email info@antipa.ro sau la telefon 021.305.60.31. Înscrierile prin e-mail au prioritate.

Sursă și detalii


falsuri monetare

12 August 2015 – 29 mai 2016 – Falsuri Monetare 

Muzeul Municipiului Bucureşti, Palatul Şuţu ne propune o scurtă istorie a falsificării emisiunilor monetare, începând din antichitate şi ajungând în anul 1947. Expoziţia este organizată de Muzeul Municipiului Bucureşti în parteneriat cu Institutul Naţional de Medicină Legală „Mina Minovici”. Cu problema falsurilor monetare s-a confruntat întreaga societate indiferent de perioada istorică, pe de o parte din cauza unei manipulări a valorii, chiar de către autorităţi în scopul obţinerii unor importante surse de venit prin scăderea titlului metalului preţios sau a greutăţii (acest sistem fiind utilizat de unele state, ale căror suverani vedeau în monetării importante surse de venituri ce puteau fi obţinute rapid), fie din cauza unor ateliere clandestine.

Sursă și detalii

 

Un articol din seria Idei pentru Weekend in Bucuresti

Ți-a plăcut? Spune și altora: