Idei pentru Weekend 26-27 Septembrie

septembrie 23, 2015 în Evenimente de Alex

festivalul medieval

25-27 Septembrie, între orele 11-20 – Festivalul medieval Curtea Domnească – Ediţia I

M-a cuprins o mare bucurie când am auzit de festivalul acesta. Mă cam săturasem să mă uit cu jind către oraşele mai mici ale căror istorie medievală păstrată în ruinele cetăţilor seculare, crea an de an ocazii pentru astfel de evenimente. Bucureştiul nu are o cetate, însă are o Veche Curte Domnească suficient de ofertantă pentru a fi decorul unui astfel de festival. Şi iată-l! La prima ediţie ne promite două zile, sâmbătă şi duminică, pline cu lupte demonstrative, parade, ateliere şi activităti atât pentru cei mari cât şi pentru copii. Programul în cele două zile este identic, aşa că sper să ne putem strecura prin vremea care nu se anunţă prea grozavă. Vineri are loc o conferinţă începând cu ora 17.00.

Sursă și detalii


noaptea caselor

26 Septembrie, între orele 18-06 – Noaptea Caselor

Acesta este un eveniment care-mi place mult. Mult, auzi, MULT! Sunt câteva motive pentru asta, dar cel mai important este că una dintre casele înscrise în program este Learning House, cuibul a două proiecte tare dragi mie, Universitatea Alternativă şi Learnity. Sunt două proiecte cărora le ofer orice pentru că mă fac fericit şi optimist cu privire la viitor. Nu zic mai multe, şi crede-mă că-mi este foarte greu, dar te las pe tine să le descoperi.
Noaptea Caselor e un agregator al inițiativelor independente care au strâns comunități active în jurul unui concept domestic-cultural. Comunitățile legate în circuit pot construi împreună o rețea culturală descentralizată, una mai personală, mai liberă și mai eficientă decât cele formale. Un circuit nocturn prin casele și apartamentele alternative din București. Te vor întâmpina la ei acasă întreprinzători, creativi, artiști, meșteri, jurnaliști sau activiști care și-au transformat dormitoarele în mici centre social-culturale. Fiecare casă are o poveste demnă de povestit. Dacă-ți place ce auzi, poate i te alături. Poţi vizita Artskul, AvanPost, Carol 53, Casa Jurnalistului, Casa Costa-Foru, Casa Lupu, Centrul Donici, Cetatea Artelor, Colivia, CROS Learning House, Elisabeta, Grădina Sticlarilor, Manasia Hub, Home Mătăsari, Incubator 107, Insula 42, Plantelor, Teatru 7, Vișini Hub. Fiecare te aşteaptă cu intrarea liberă şi cu câte un program special pe care îl poţi găsi pe link-ul de mai jos.

Sursă și detalii


aws

26-27 Septembrie, între orele 12-22 – Art Walk Street

Evenimentul se va desfășura în aer liber în Centrul Vechi al Capitalei, pe strada cu cea mai mare densitate de locații de artă – Hanul cu Tei. Într-o atmosferă casual, intr-un loc știut de toti iubitorii de artă, suntem asteaptaţi in cele două zile cu un colaj de evenimente outdoor şi indoor: expoziţii de tablouri ale unor pictori consacrați, newcomers în pictură, lucrări ale studenţilor din cadrul Universităţii Naţionale de Artă UNArte şi a elevilor liceului de arte plastice “Nicolae Tonitza”, demonstrații live de tehnici de pictură, ateliere de pictură, galerii de artă. Aflat la prima ediție, ART WALK STREET îşi propune ca pe termen lung să devină motivul întâlnirii lumii artistice și al exprimării libere, un schimb cultural și expunere pentru arta contemporană, cu vizibilitate internațională, recurență anuală și accesibilitate pentru publicul larg. Să vedem dacă le iese. Intrarea este liberă.

Sursă și detalii


bucharest-science-festival

24 Septembrie – 4 Octombrie – Bucharest Science Festival

Aproape două săptămâni de ştiinţă pe pâine în Bucureşti. O serie de evenimente, unele dintre ele existente deja, sunt reunite sub umbrela acestui festival. Mi s-a părut interesant uitându-mă prin program să descopăr că organizatorii nu s-au oprit la celebrarea ştiinţei în locurile publice ci oferă şi soluţii „pentru acasă”, incluzând filmuleţe Ted în calendarul de activităţi. Trebuie să te uiţi prin program şi să vezi ce ţi se potriveşte.

Sursă și detalii


nocturna bibliotecilor

25 Septembrie, începând cu ora 18 – Nocturna Bibliotecilor la Biblioteca Metropolitana

Biblioteca Metropolitană Bucureşti ne aşteaptă la sediul central şi la cinci dintre filialele cu tururi de bibliotecă, tururi pietonale, proiecţii de film, spectacole de teatru, demonstraţie de street art, dezbateri, lecturi publice, concerte, recitaluri, ateliere de lectură în pijamale, ateliere creative, expoziţii şi multe alte surprize. Despre tururile pietonale organizate împreună cu Asociaţia Cultour găseşti detalii mai jos.

Sursă și detalii


nocturna bibliotecilor

25 Septembrie, începând cu ora 20 – Tururi pietonale prin Parcul Carol si Gradina Icoanei

Parcul Carol – ne întâlnim într-unul dintre parcurile cele mai pline de istorie din București pentru a explora acest spațiu urban în continuă transformare. Pornim de la vremea când parcul cu iz regal era construit cu motiv de sărbătoare, apoi povestea continuă și, în Arenele Romane, intră giganții parcului trăindu-și drama în piatră. Grădini, fântâni și alte monumente dar și proiectele noi care transformă acest spațiu își vor destăinui poveștile cu ajutorul ghidului nostru într-un mod interactiv și prietenos. Punctul de final al turului este la Biblioteca Metropolitană, Filiala Ienăchiță Văcărescu, unde participanții la tur vor putea asista la o lansare de carte și la un recital de muzică folk.  Punct de întâlnire: Fântâna cu Zodiac. Ghidul va avea un semn portocaliu – detalii aici.

Gradina Icoanei – Vom descoperi pas cu pas zona din jurul străzii Arthur Verona și a parcului Icoanei. Vom vorbi despre locurile care fac acest cartier unic în Bucuresti și cum s-au transformat ele de-a lungul timpului. La fel ca intr-o carte fascinantă, călătoria noastră ne va purta în locuri foarte diferite, descoperindu-le povestile : schitul Darvari și biserica Icoanei ating latura spirituală, povestea casei și omului Mincu dezvăluie cum istoria își pune amprenta în oraș, festivalul « Steert Delivery » și arta urbană ne aduc în universul cotidian colorat. Punctul de final al turului este la Biblioteca Metropolitană, Filiala Dimitrie Cantemir, unde participanții la tur vor putea asista la o lansare de carte și la un concert de muzică rock pentru copii. Punctul de întâlnire: Libraria “Cărturești”. Ghidul va avea un semn portocaliu – detalii aici.

Sursă și detalii


nocturna bibliotecilor

26 Septembrie, începând cu ora 18 – Nocturna Bibliotecilor la Biblioteca Naţională a României

Pornind de la tema ”Citadela Cărţilor”, în intervalul 18-2 avem evenimente interesante şi surprize pentru publicul de toate vârstele, în spaţiile Bibliotecii Naţionale. Acolo ne aşteaptă expoziţii (Mica publicitate la începutul sec. 20 – Colecţii speciale; Corespondenţă mari filosofi români -Colecţii speciale, Anne Frank (expoziţie, film şi dans); Impresii din copilărie – Dorin Coltofeanu; Emil Cioran – expoziţie de fotografie; De 25 de ori Bucureşti – Expoziţie de Augustin Ioan, „Când cititorii scriu” – o carte despre oraşul nostru. Alături de ateliere pentru toate vârstele biblioteca primeşte în vizită filme (The great Gatsby, 1974, regie Jack Clayton – American Corner; Aferim, 2015, regie Radu Jude – Sala de conferinţe Mircea Eliade) şi concerte (Jazz cu Ana Maria Galea şi Daniel Csikos –pian şi voce; Muzică clasică- Asociaţia culturală „Societatea muzica”).

Sursă și detalii


noaptea cercetatorilor

25 Septembrie, începând cu ora 17 – Noaptea Europeană a Cercetătorilor

Aici am nenvoie de toată atenţia ta pentru că treaba nu e simplă deloc. În primul rând evenimentul ăsta are loc în mai multe oraşe din ţară în acelaşi timp, aşadar ai grijă unde nimereşti. Dacă nimereşti în Bucureşti fii cu băgare de seamă pentru că şi aici sunt două locaţii. Una este în Piaţa Universităţii, organizată de Researchers4humanity, iar cealaltă este la AFI Palace Cotroceni, organizată de Doyouspeakscience. În Piaţa Universităţii vor fi organizate 6 zone cu diverse teme de cercetare, un info-point şi o scenă unde vor avea loc câteva prezentări, două momente de dans contemporan, iar de la 21.00 un concert Souptrip însoţit de un spectacol de lasere. La Mall programul începe la ora 16.00, si până la 23.30 se vor desfăşura in paralel mai multe evenimente organizate şi susţinute de institutele de cercetare participante. Deasemenea în după amiază şi seara zilei de vineri Institutul Astronomic al Academiei Române îşi deschide porţile şi aşteaptă vizitatori, parte din acelaşi eveniment. În plus şi la Muzeul Antipa are loc un program special dedicat Nopţii Cercetătorilor. Sper că te-am ajutat punând cap la cap informaţia. Dar dacă nu tot îţi e prea clar, cu toată strădania mea de a face puţină lumină în povestea asta care arată precum laboratoul unui cercetător trăsnit, nu te supăra prea tare şi „just go with it”. Ce se poate întâmpla!? Hai câteva explozii cel mult şi puţină inteligenţă artificială scăpată de sub control. Am văzut eu şi pericole mai mari în filme.

Sursă și detalii


impro

24-27 Septembrie – Festivalul Impro

Dacă îţi place improvizaţia,  află că la Teatrul Naţional din Bucureşti, va avea loc a treia ediţie a Festivalului Naţional de Improvizaţie IMPRO. Peste 70 de actori vor urca pe scena Sălii Media şi îşi vor prezenta propriile spectacole. Anul acesta, tema festivalului este „Dream Project”, iar spectatorii vor putea să urmărească 15 spectacole muzicale, poliţiste, pe întuneric, în limbi străine, în opt, în doi sau chiar solo. În plus vor fi organizate zece workshopuri susţinute de traineri cu peste 25 de ani de experienţă, care predau în SUA, Israel, Irlanda şi Belgia. Ele vor fi susţinute de joi până duminică la TNB şi UNATC.

Sursă și detalii


conferinta Antipa

26 Septembrie, începând ora 11.00 – Spune, ce este biodiversitatea?

Muzeul „Grigore Antipa” îi invită pe copiii cu vârste cuprinse între 6 și 12 ani la conferința „Spune, ce este biodiversitatea?”, susținută de către domnul Prof. Dr. Gilles Bœuf , de la Muzeul Național de Istorie Naturală din Paris. Conferința va avea loc în Sala Multimedia. Participarea la eveniment este gratuită! Conferința va fi tradusă în limba română. Rezervarea, în limita a 100 de locuri, se face pe adresa de email: info@antipa.ro sau la telefon 021.305.60.31

Sursă și detalii


legenda bucurestiului

26 Septembrie, începând cu ora 11 si 27 Septembrie,  începând cu ora 10.30 – Legenda Bucurestiului

Un spectacol de teatru de păpuşi şi obiecte româneşti pentru toţi copiii din Bucureşti şi pentru ceilalţi curioşi. Pornind de la frumoasa “Legendă a lui Bucur” şi de la istoria vremii, scenariul vorbeşte, pe înţelesul tuturor, despre întemeierea oraşului Bucureşti.  Asemeni unui personaj din legendă, la finalul poveştii, fiecare dintre copiii-spectatori va primi în dar un titirez, simbol al magiei pe care fiecare o poartă cu el şi îndemn de a “lua cu ei” povestea şi a păstra vii, cât mai mult timp în memorie, valorile dobândite. Spectacolul de sâmbătă are loc în Parcul Herăstrău la Roata Mare iar cel de duminică la Fundaţia Nadia Comăneci, Centrul MiniMe. Accesul este gratuit.

Sursă și detalii


kinofest

25-27 Septembrie – Kinofest

În 2015, festivalul de film Kinofest îşi desfăşoară a noua ediţie. Vor fi proiectate 225 de scurtmetraje incitante, la Cinema Union, Sala Elvira Popescu, Energiea Pub, Seneca Anticafe şi Carol 53. Iar pe site-ul festivalului mai pot fi văzute încă 52 de scurtmetraje, participante la competiţiile online. Cele cinci competiţii ale festivalului prezintă 93 de filme, iar trei dintre secţiuni sunt găzduite pe internet: Animaţie Online (21filme), Ficţiune Online (15filme) şi Micromovie (16 filme). Cele două competiţii cu proiecţii in cinema prezintă filme în premieră naţională: Ficţiune Offline (15 filme), Animaţie Offline (26 filme). Fiecare competiţie se va finaliza cu alegerea unui singur câştigător pe secţiune.

Sursă și detalii


parasutism23-27 Septembrie – „Campionatul Naţional” şi „Campionatul Internaţional” de paraşutism cu aterizare la Punct Fix

Pentru pasionaţii de paraşutism e o ocazie bună care se întinde pe o perioadă de 5 zile. În cele două zile de weekend salturile au loc începând cu ora 8.00 până la 19.30 sâmbătă şi până la 16.30 duminică. Ambele zile se încheie cu ceremonii de premiere. Evenimentul are loc la aerodromul Clinceni. Eu bănuiesc că vremea schimbătoare ar putea modifica programul, aşa că dacă îţi propui să ajungi pe acolo verifică înainte pagina evenimentului de mai jos

Sursă și detalii


raliu

26 Septembrie, între orele 10-17 – Grand Prix Summer 2015

În premieră pentru AUTOVIT şi pentru mine, ţinând cont că vorbim de un târg, le propun celor pasionaţi de maşini un eveniment auto. Poţi vedea peste 15 de maşini însumând peste 5000 de cai luptându-se cot la cot, pentru a îşi arată măiestria într-ale derapajelor. Show-ul va fi asigurat de piloţi din campionatul naţional de drift, dar şi din cel european. Merită aruncată o privire. Taxa de intrare auto este 10ron, iar pietonal 3.5ron.

Sursă și detalii


târgulluirăpciune

25-27 Septembrie, între orele 10-18 – Târgul lui Răpciune

În curtea interioară a MȚR se organizează un nou târg de toamnă. De vineri până duminică, de dimineța până seara, aproape o sută de producători, meșteri, artizani și negustori se vor aduna pentru un festin gastronomic și nu numai. Se va coace pâine, se vor înfășura sarmale, se va găti zacuscă, toate după rețete țărănești de altădată. Nu vor lipsi pastrama și mustul, grătarele și mâncărurile gătite la fața locului. Veți putea degusta: brânzeturi, cașuri și cașcavele, afumături, trufe, Cozonac Domnesc și Cozonac Bujor, plăcinte întinse și poale-n brâu, ciocolată de casă și prăjituri tradiționale, turtă dulce și covrigi, dulcețuri și zacuști, siropuri, miere, ceaiuri și plante aromate de grădină, legume și murături, diverse sortimente de pâine (în trei culori, cu slănina si usturoi, cu vin și măsline, cu sfeclă roșie). Intrarea este liberă.

Sursă și detalii

falsuri monetare

12 August 2015 – 29 mai 2016 – Falsuri Monetare 

Muzeul Municipiului Bucureşti, Palatul Şuţu ne propune o scurtă istorie a falsificării emisiunilor monetare, începând din antichitate şi ajungând în anul 1947. Expoziţia este organizată de Muzeul Municipiului Bucureşti în parteneriat cu Institutul Naţional de Medicină Legală „Mina Minovici”. Cu problema falsurilor monetare s-a confruntat întreaga societate indiferent de perioada istorică, pe de o parte din cauza unei manipulări a valorii, chiar de către autorităţi în scopul obţinerii unor importante surse de venit prin scăderea titlului metalului preţios sau a greutăţii (acest sistem fiind utilizat de unele state, ale căror suverani vedeau în monetării importante surse de venituri ce puteau fi obţinute rapid), fie din cauza unor ateliere clandestine.

Sursă și detalii


afis-expo-radiografia-unei-lumi-disparute-mnir

13 mai – 31 decembrie, între orele 10-18 – Radiografia unei lumi dispărute

MNIR organizează expoziţia temporară de arheologie interactivă şi exploratorie intitulată „Radiografia unei lumi dispărute. Privind înapoi spre trecut: Sultana-Malu Roşu, o aşezare preistorică de acum 6 000 de ani”. Expoziţia dezvăluie publicului, istoricul unuia dintre cele mai cunoscute situri preistorice din România. Situl se află pe Valea Mostiştei, fiind prima aşezare de tip tell cercetată în mod ştiinţific încă din anul 1923. Descoperirile excepţionale realizate de-a lungul timpului pe acest sit, de către arheologii muzeului precum şi rezultatele proiectului Arhitectură & Arheologie Experimentală (2010-2014) vor fi integrate în această expoziţie, sub forma unei radiografii asupra trecutului, asupra comunităţilor umane de acum 6000 de ani şi a modului de viaţă de atunci. Întreaga expoziţie se bazează pe interacţiunea dintre poveste, spaţiu vizual şi oameni permiţând vizitatorului să călătorească în trecut printr-o experienţă multisenzorială, pentru a afla şi a înţelege modul de viaţă, ritualurile şi obiceiurile populaţiilor preistorice de acum 6000 de ani.

Sursă și detalii

26 februarie – 30 septembrie – Țesături periculoase

Muzeul „Grigore Antipa” ne invită să observăm îndeaproape exemplare spectaculoase de păianjeni și scorpioni vii. Fie că provoacă teamă, fascinație sau fiori pe șira spinării, păianjenii n-au cum să te lase rece. De sute de ani inspiră fabule și mituri fascinante, iar de curând au acaparat chiar și lumea filmului, intrând în rândul supereroilor. Istoria arahnidelor pe Pământ începe cu mult înaintea dinozaurilor și se întinde de la deșert la pădurile tropicale, trecând prin cele mai mari orașe ale lumii.
Program de vizitare: de marți până duminică: 10-20 (ultimul vizitator intră la ora 19). Preț bilet întreg: 15 lei; Preț bilet redus: 10 lei(pensionari, studenți, elevi și copii peste 3 ani).

Sursă și detalii

N-ai găsit nimic care să te atragă? Ce zici atunci de o vizităla Biserica Bucur Ciobanul.

Ți-a plăcut? Spune și altora: