Idei pentru Weekend 26-27 Decembrie

decembrie 24, 2015 în Evenimente de Alex

targul-de-Craciun27 noiembrie – 5 Ianuarie, începând cu ora 18.30 Târgul de Crăciun

Târgul de Crăciun din Piaţa Universităţii îşi face loc în agenda celor 100delocuri. Sigur că el te va aştepta neâncetat până pe la începutul lunii ianuarie, dar aici  mai jos afli doar evenimentele care au loc la sfârşitul săptămânii în cadrul târgului. Te invit să citeşti şi articolul special dedicat. În acest weekend te poţi bucura alături de târgul efectiv şi de următoarele spectacole:

Sâmbătă, 26 decembrie, 18:00 – 21:40

  • Pepe
  • Proconsul
  • Călin Geambaşu Band
  • Delia & Band

Duminică, 27 decembrie 18:00 – 22:00

  • Luminiţa Anghel
  • Marcel Pavel
  • Direcţia 5 cu Alinca
  • Loredana & Agurida

Sursă și detalii


tur icoanei

26 Decembrie, începând cu ora 13 – Grădina Icoanei şi arhitectura neoromânescului timpuriu

Un nou tur ghidat de la Case de Epocă va avea loc sâmbătă în zona Grădina Icoanei, pe tema stilului neoromânesc în faza sa timpurie, despre cum arhitectura naţională a fost iniţiată şi şi-a găsit făgaşele definitorii în perioada de schimbări culturale majore şi prosperitate economică, ce a avut loc între anii 1880 şi miljocul anilor 1900. Arhitectua în stil neoromânesc este cel mai vizibil paramentru identitar al acestei naţiuni şi de asemenea cel mai amplu patrimoniu dat de România culturii mondiale. Grădina Icoanei este zona din Bucureşti cu cea mai mare concentraţie de clădiri prezentând acest design arhitectural în stagiile sale inaugurale, ceea ce denumesc faza timpurie a stilului naţional românesc. Turul costă 45 lei de persoană, iar rezervările se fac prin email la v.mandache@gmail.com.

Sursă și detalii


tur cismigiu

27 Decembrie, începând cu ora 11.30 – Tur arhitectural în zona Cişmigiu

Un nou tur ghidat de la Case de Epocă va avea loc duminică în zona Cişmigiu, parcul central al oraşului, care este de asemenea cel mai vechi exemplu de arhitectură peisagistică al capitalei. Cartierul cuprinde un mix echilibrat de stiluri de la Micul Paris, Art Nouveau, neoromânesc, Art Deco sau Modernist interbelic şi, de asemenea, clădiri reprezentative de biserică, diverse specii de neo-gotic şi mediteranean. Cişmigiul este plin de creaţii remarcabile ale unora dintre faimoşii arhitecţi români şi străini, activi pe piaţa locală începând cu ultimile decade ale sec. 19. Turul costă 45 lei de persoană, iar rezervările se fac prin email la v.mandache@gmail.com.

Sursă și detalii


antipa

22-31 Decembrie – Cu Sânge Rece

Muzeul  „Grigore Antipa” ne invită să vizităm expoziţia temporară de reptile vii „Cu sânge rece”, deschisă în perioada 22 decembrie 2015 – 1 mai 2016. In perioada 22-31 Decembrie accesul este gratuit. Taipanul australian, cobra egipteană, vipera uriaşa africană, anaconda, şarpele cu clopoţei, cobra scuipătoare sau şarpele regal, sunt doar câteva dintre speciile care pot fi admirate în această expoziţie la Muzeul „Antipa”. Expoziţia „Cu sânge rece” oferă o fascinantă incursiune în lumea acestor misterioase vieţuitoare şi pune la dispoziţia vizitatorilor informaţii despre obiceiurile lor, despre cum se adaptează ele la mediul înconjurător, precum şi despre rolul pe care-l joacă în ecosistem. Programul de vizitare este de marţi până vineri între orele 10 – 18 (ultimul vizitator intră la ora 17) iar sâmbăta şi duminica între 10 – 19 (ultimul vizitator intră la ora 18). Preţurile biletelor sunt de 10 lei/copil/student/pensionar şi 15 lei/adult. Copiii cu vârste mai mici de 3 ani au gratuitate.

Sursă și detalii


find us

12 Decembrie – 28 Ianuarie – FIND_US – Expoziție în memoria fotografilor din Colectiv

Prin noiembrie câţiva oameni buni au pus la cale un proiect încărcat cu foarte multă emoţie, o expoziţie dedicată fotografilor din Colectiv. Sâmbătă 12 Decembrie a avut loc vernisajul. Expoziţia va avea loc la Hanul Gabroveni, iar în cadrul ei vor fi prezentate peste 200 de lucrări de fotografie, mare parte dintre acestea aparținând fotografilor prezenți în seara tragediei în clubul Colectiv. Această inițiativă este cea mai complexă expoziție pe această temă organizată până acum în România. Intrarea la expoziția #find_us va fi liberă, existând însă posibilitatea ca publicul să facă donații, sumele strânse urmând să susțină tratamentul fotografilor afectați de incendiul din Clubul Colectiv sau să ajungă la familiile acestora, greu încercate după tragicul eveniment. În plus se va organiza o licitație, toate lucrările expuse urmând a fi vândute, cu acelasi scop.  Programul de vizitare este luni – joi 14-22 si vineri – duminică 12-22.

Sursă și detalii

Curtea Domnească Veche organizează expoziția intitulată: ,,Curtea Domnească. Șase secole de istorie”, cu prilejul împlinirii a 556 de ani de la prima atestare documentară a Bucureștiului. Expoziția își propune să prezinte vizitatorilor etapele principale ale devenirii Curții Domnești din București, pornind de la fortăreața de secol XIV, continuând cu cetatea lui Vlad Țepeș și Palatul din vremea lui Mircea Ciobanul și încheind cu perioada de glorie din vremea lui Constantin Brâncoveanu. Sunt consemnate mărturii ale celor care au fost în vizită la Curtea Domnească din București, cu ajutorul cărora ne putem imagina cum arăta acest complex domnesc, într-o încercare de a suplini lipsa unor planuri, hărți sau desene privind acest loc. Este prezentat şi momentul în care vestigiile importante ale Capitalei noastreau fost scoase la lumină grație cerectărilor arheologice de la mijlocul secolului trecut.

Sursă și detalii


afis-expo-radiografia-unei-lumi-disparute-mnir

13 mai – 31 decembrie, între orele 10-18 – Radiografia unei lumi dispărute

MNIR organizează expoziţia temporară de arheologie interactivă şi exploratorie intitulată „Radiografia unei lumi dispărute. Privind înapoi spre trecut: Sultana-Malu Roşu, o aşezare preistorică de acum 6 000 de ani”. Expoziţia dezvăluie publicului, istoricul unuia dintre cele mai cunoscute situri preistorice din România. Situl se află pe Valea Mostiştei, fiind prima aşezare de tip tell cercetată în mod ştiinţific încă din anul 1923. Descoperirile excepţionale realizate de-a lungul timpului pe acest sit, de către arheologii muzeului precum şi rezultatele proiectului Arhitectură & Arheologie Experimentală (2010-2014) vor fi integrate în această expoziţie, sub forma unei radiografii asupra trecutului, asupra comunităţilor umane de acum 6000 de ani şi a modului de viaţă de atunci. Întreaga expoziţie se bazează pe interacţiunea dintre poveste, spaţiu vizual şi oameni permiţând vizitatorului să călătorească în trecut printr-o experienţă multisenzorială, pentru a afla şi a înţelege modul de viaţă, ritualurile şi obiceiurile populaţiilor preistorice de acum 6000 de ani.

Sursă și detalii

falsuri monetare

12 August 2015 – 29 mai 2016 – Falsuri Monetare 

Muzeul Municipiului Bucureşti, Palatul Şuţu ne propune o scurtă istorie a falsificării emisiunilor monetare, începând din antichitate şi ajungând în anul 1947. Expoziţia este organizată de Muzeul Municipiului Bucureşti în parteneriat cu Institutul Naţional de Medicină Legală „Mina Minovici”. Cu problema falsurilor monetare s-a confruntat întreaga societate indiferent de perioada istorică, pe de o parte din cauza unei manipulări a valorii, chiar de către autorităţi în scopul obţinerii unor importante surse de venit prin scăderea titlului metalului preţios sau a greutăţii (acest sistem fiind utilizat de unele state, ale căror suverani vedeau în monetării importante surse de venituri ce puteau fi obţinute rapid), fie din cauza unor ateliere clandestine.

Sursă și detalii

Un articol din seria Idei pentru Weekend in Bucuresti

Ți-a plăcut? Spune și altora: