Idei pentru Weekend 21-22 Noiembrie

noiembrie 18, 2015 în Evenimente de Alex

bdf

20-22 Noiembrie, începând cu ora 9 – Bucharest Dance Festival 2015

Începând de vineri la Palatul Copiilor lângă Parcul Tineretului –  Lumea Copiilor se dansează într-o competiţie a cărei miza este participarea la Dance World Cup Canada 2016. Vineri vor fi competiţiile pentru Balet şi Jazz Dance. Sâmbătă vor fi Contemporary Modern, Lyrical, MTV Commercial, Acro Dance, Urban Dance Styles şi Bboying. Duminică sunt Open, Naţional Folkloric Dance, Ballroom Show, Caribbean/Latin Show, Song&Dance, Muzical, Pom Pon şi Production Number. Asta ca să ştii când ţi-ar plăcea să ajungi pe acolo. Tot ce ştiu este că programul începe la 9, aşa că nu-ţi pot oferi detalii despre când sunt anumite probe. Duminică de la 17 are loc Gala şi Festivitatea de Premiere. Accesul costă 35 ron pentru adulţi. Copii cu vârstă de până la 16 ani plătesc 20 ron.

Sursă și detalii


kinodiseea

13-27 Noiembrie – KINOdiseea

Festivalul internaţional de film pentru copii, KINOdiseea, a ajuns la cea de-a 7-a ediţie. El este principalul responsabil pentru reluarea Ideilor pentru Weekend începând cu săptămâna aceasta. M-a oprit în loc şi mi-a zis cu ochii încă roşii de la multele zile de plâns dezastrul că trebuie să continuăm, că a nu face nimănui bine blocajul ăsta şi doliul prelungit. Că trebuie să învăţăm lecţia şi să mergem mai departe în versiunea noastră îmbunătăţită, mai conştientă, mai atentă atât la drepturi cât şi la responsabilităţi. Mi-a zis că a renunţat la 2 din sălile propuse iniţial şi a ales să se desfăşoare doar în locuri care sunt în afara oricărui risc adică Cinema Studio, Cinema Eforie, Cinema Elvire Popesco şi Hollywood Multiplex. Alături de tradiţionalele premiere, filme de lungmetraj, animaţii şi scurt metraje, noutatea din acest an este reprezentată de inaugurarea unei noi secţiuni dedicate adolescenţilor – Teenagers in Focus. Vor fi peste 100 de premiere naţionale, 29 de filme de lungmetraj şi animaţii şi 80 de scurtmetraje. Unele proiecţii sunt gratuite, majoritatea costă 10RON, doar  la Multiplex, din ce am văzut costă puţin mai mult. Toate detaliile legate de program, filme şi bilete le găseşti pe link-ul de mai jos.

Sursă și detalii


gaudeamus

18-22 Noiembrie,  între orele 10-20 – Târgul Internaţional GAUDEAMUS

Aceasta este o informaţie utilitară adresată doar celor interesaţi de lectură. La Romexpo până  duminică seară la ora 20. Lectură plăcută!

Sursă și detalii


goodwine

20-22 Noiembrie,  între orele 10-20 – Good Wine

Tot utilitară şi informaţia asta. Merge bine şi împreună cu cărţile de mai sus şi separat, după gust şi preferinţe. Tot la Romexpo se întâmplă în pavilionul C1. În primăvară am descoperit un Cabernet Franc la care mi-a rămas inima, aşa că musai trebuie să merg din nou să-l caut şi să-l salut. Şi cine ştie ce altceva mai descopăr. Trebuie să-mi amintesc să îmi iau şi apă cu mine pentru că ăsta era lichidul cel mai puţin prezent acolo :). Programul este vineri 12-19, sâmbătă 10-19, iar duminică 10-17. Accesul costă 20 ron, în care intră şi preţul paharului pentru degustare.

Sursă și detalii


kids-in-pyramids_poster-310x445

10 Noiembrie – 4 Decembrie,  între orele 9-20 – Kids in Pyramids

Cred că Promenada este cea mai atipică prezenţă în acest site. Este un mall pe care aşa cum ştii le ocolesc şi le combat prin toate alternativele de petrecere a timpului liber despre care scriu aici şi totuşi este destul de prezent printre recomandările de weekend. Asta mă face să-l privesc cu ochi mai buni şi să apreciez că tactica de atragere a clienţilor este valoroasă. Hai că nu-i mai laud că nu asta e scopul şi trec la evenimentul pe care îl găzduiesc în această perioadă şi care sună promiţător. Expoziția Kids in Pyramids le oferă copiilor cu vârste cuprinse între 5 și 12 ani ocazia să se aventureze în Egiptul Antic. Este vorna despre un curs de 45 de minute desfășurat la nivelul 1 al mall-ului, care oferă o experiență tematică complexă despre una dintre cele mai mari civilizații din epoca antică, sub atenta îndrumare și supraveghere a mentorilor: lecții educative animate cu machetele piramidelor, costume pentru copii și puzzle-uri distractive.  Cei mici vor lua parte la construcţia unei piramide în miniatură şi vor afla cum au fost construite acestea în antichitate. Prețul unui bilet este de 15 lei și poate fi achiziționat de Info Point, situat la parter. Pentru grupurile organizate de minimum 15 copii prețul unui bilet este de 10 lei/persoana. Rezervările se fac pe rezervari@promenada.ro sau la numărul de telefon 0726 377 978.

Sursă și detalii


tur arhitectural

21 Noiembrie,  între orele 11-13 – Tur Arhitectural în Cimitirul Bellu Ortodox

Un nou tur ghidat de la Case de Epocă va avea loc sâmbătă pe subiectul mai puţin obisnuitei arhitecturi funerare sau a vieţii-de-apoi din cadrul Cimitirului Bellu, cea mai faimoasă şi bogată în monumente necropolă a României, echivalentul în această parte a Europei a cimitirelor Père Lachaise din Paris sau Highgate din Londra. Turul se desfăşoară în secţiunea de rit ortodox. Cimitirul Bellu este considerat Panteonul Naţional al acestei ţări, conţinând locurile de veci şi remarcabilele monumente funerare ale unui mare număr de importante personalităţi ce au contribuit la realizarea naţiunii române moderne, oameni ca Mihai Eminescu, poetul naţional, Ion Mincu, iniţiatorul stilului neoromânesc în arhitectură sau generalul Christian Tell, erou al Revoluţiei de la 1848. Cimitirul este parte a Asociaţiei Cimitirelor Semnificative ale Europei (ASCE) ca o recunoaştere a valorii de patrimoniu ce o reprezintă. Turul costă 45 lei de persoană, iar rezervările se fac prin email la v.mandache@gmail.com.

Sursă și detalii


dorobantimotif-2

22 Noiembrie,  între orele 11-13 – Tur Arhitectural în Zona Moşilor

Un alt tur ghidat de la Case de Epocă va avea loc duminică în zona Dorobanţi, una din zonele cele mai distinse arhitectural ale Bucureştiului, în aceiaşi liga cu Kiseleff, în termeni de calitate a clădirilor sale de epocă. Dorobanţi este încărcat de opere arhitecturale, de la case în cel mai fin stil neoromânesc, la Art Deco şi hibride între cele două, până la multe alte tipuri de design arhitectural. Mai sunt de asemenea frumoase monumente din perioada interbelică punctând străzile şi micile pieţe aliniate cu copaci. Zona este de asemenea gazdă multor misiuni diplomatice care ocupă unele din cele mai frumoase reşedinţe din oraş. Dorobanţi este aşadar un compendiu al arhitecturii bucureştene în starea să cea mai strălucită. Multe din aceste privelişti mai mult decât încântătoare, din unul din cartierele eminente ale oraşului aşteaptă să fie descoperite şi fotografiate. Turul costă 45 lei de persoană, iar rezervările se fac prin email la v.mandache@gmail.com.

Sursă și detalii


mnar

21-22 Noiembrie -Vizite în spaţiile istorice ale Palatului Regal

MNAR oferă rar o experienţă fascinantă vizitatorilor interesaţi să descopere Palatul Regal. Spaţiile istorice recent restaurate din corpul central al Palatului Regal (Sufrageria Regală, Sala Tronului şi Scara Voievozilor) pot fi vizitate în al treilea week-end din fiecare lună. Participarea la aceste vizite ghidate nu necesită programare prealabilă. Vizitatorii sunt rugaţi să se prezinte cu treizeci de minute în avans la casa de bilete de la parterul Galeriei Naţionale pentru achiziţionarea biletelor de acces. Programul este sâmbătă de la 11.30 şi de la 14.00, iar duminică de la 11.30, 14.00 şi 16.30. Participarea se face în limita locurilor disponibile. Durata aproximativ o oră. Tarif: 20 lei întreg/10 lei pensionarii/5 lei pentru elevi şi studenţi/preşcolarii au acces gratuit.

piațaȚărăneascășimeșter(ești)!lamuzeulȚăranului2022noiembrie201520-22 Noiembrie, între orele 10-18 – Piața Țărănească și Meșter(Ești)

În curtea MȚR se organizează obişnuitul târg de weekend. Şi pentru că eu cred că orice motiv e bun să ajungi la MŢR iată şi unul. Suntem invitați într-o călătorie culinară prin toate zonele țării. Din Maramureș putem degusta prăjituri tradiționale, miere de la Stupina Onea, dar și preparate din carne de mangalița, din Harghita, dulcețuri și siropuri tradiționale de pe Dealurile Mărtănușului și Kürtős kalács; din Moldova, Cozonac Domnesc și Cozonac Bujor, aliverci și poale-n brâu, preparate din carne de la Gust de Bucovina; din Vrancea, vinuri de Panciu; din Argeș, brânzeturi și cașcavaluri de Albota, țuică de Cuca, turtă dulce din Pitești și zacuști de la Poiana Fermecată, dar și prăjituri de la Brăila. Muntenia e reprezentată cu plăcinte domnești, cornete boierești, salate și zacuști de la Tărtășești, miere, baclava și cafea la nisip, fructe și legume din Ilfov și Voinești de Dâmbovița, pâine cu maia, ceaiuri și plante de leac și preparatele dâmbovițene la ceaun, pregătite la fața locului – sarmale, costiță cu fasole, ciorbe, ciuperci pe grătar cu brânză de burduf și ale bunătăți. Intrarea este liberă.

Sursă și detalii


afismuzeepierdute

13-22 Noiembrie, între orele 10 -18 – Muzeele Pierdute

Suntem invitați la MȚR, în sala Tancred Bănățeanu pentru a vizita una dintre expozițiile de propagandă cele mai originale care s-au realizat în ultimii ani. Este vorba despre o expoziție cu mesaj social și politic. Peste 110 muzee din țară sunt afectate de fenomenul dramatic al retrocedărilor de sedii și colecții. Se știe faptul că, orașele fără muzee sunt orașe fără identitate, fără suflet. Investițiile în muzee ar putea schimba economia creativă a unui oraș. Cheile relansării acestora sunt acum la autoritățile statului care nu au găsit sau nu au căutat suficiente soluții alternative. Până atunci, muzeele zac depozitate în lăzi, sunt exilate în apartamente de bloc sau sunt aruncate în stradă, iar colecțiile sunt uneori negociate ca în piață. Doar acum mai poți vedea unele opere de artă cărora probabil mâine nu o să le mai afli urma… Aici mai avem ultima cheie care deschide mințile încuiate și minunile din muzee. Grigorescu, Ghiață, Ciucurencu, Bernea, Rosenthal, Biblia de la București și alte opere a 9 muzee și biblioteci din țară pot fi văzute acum sau poate nu…

Sursă și detalii


green bee

28 iulie – 30 noiembrie, între orele 10-18 – Nava Green Bee

Eu prevăzător zic aşa. Am aflat că s-a deschis Green Bee, farfuria zburătoare din Parcul Tineretului, de câteva luni şi tot zic că ajung cu băieţii pe acolo şi ce să vezi, tot nu ajung. Timp ar mai fi până la final de noiembrie, dar ştii cum zboară!? Aşa că dacă cumva ai vreo oră liberă eu zic să nu amâni pe ultima sută, cel puţin eu aşa am de gând să fac.

Nava Green Bee îi aşteaptă toţi copii cu vârste cuprinse între 6 şi 14 ani să vină în parcul Tineretului, zona Rozariu să înveţe cât de importantă este atitudinea noastră faţă de mediu şi un stil de viaţă echilibrat. Anul acesta aduce o serie de noutăţi şi provocări pentru copii, care vor învăţa lucruri interesante despre ecologie. De asemenea, sub îndrumarea unor specialişti în bucătărie şi nutriţie, prin implicarea în activităţi distractive de gătit sau nutriţie, vor afla şi care sunt beneficiile unui stil de viaţă sănătos şi echilibrat. Intrarea este gratuită.

Sursă și detalii


sarbatori in sat

21 Noiembrie – 13 Decembrie, începând cu ora 10 – Sărbători în sat…la Şosea!

Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” organizează la sfârşit de săptămână ateliere educative pentru cei mici. Proiectul este dedicat copiilor cu vârste cuprinse între 3 şi 14 ani oferindu-le posibilitatea, prin participarea la ateliere de creaţie, să cunoască atât obiceiuri legate de sărbătorile din calendarul popular, cât şi din tainele meşteşugurilor tradiţionale. Prin activităţi creative, copiii vor intra în atmosfera Sărbătorilor de iarnă, învăţând să facă sorcove, decoraţiuni de pom, felicitări de Crăciun şi Anul Nou, colăcei, să orneze turtă dulce sub îndrumarea meşterilor populari, dar şi frumoasele colinde Sorcova vesela, Florile Dalbe, Steaua sus răsare etc. „La gura sobei” din „Căsuţa cu poveşti” copiii vor asculta si tâlcui minunate poveşti, snoave şi  ghicitori. Atelierele se vor  desfăşura sâmbăta şi duminică. Preţul pentru participare este  20 lei/persoană/atelier (include materiale şi uneltele necesare atelierelor de creaţie).  Înscrierile se fac la telefon: 021. 317. 91. 03 int. 195, 191 sau e-mail programe.culturale@muzeul-satului.ro, în limita locurilor disponibile, la următoarele ateliere: confecţionat sorcove, decoraţiuni pentru pom, ornat  turtă dulce, felicitări, colăcei şi  atelierul de colinde, snoave,  ghicitori  şi poveşti cu tâlc.

Sursă și detalii


ateliere MTR

14 Noiembrie, începând cu ora 10 – Ateliere de Creativitate la MȚR

La MȚR sunt organizate în fiecare sâmbătă trei ateliere pentru copii.

Pictură pe sticlă (10.30-11.30), pe spatele sticlei mai bine zis. O tehnică veche ce, odată învățată, te poate înnoi. Nu numai pe tine, ci și pe cei pe care–i iubești. Țăranul român a început să picteze icoane pe sticlă după ce bisericile au fost golite de stăpânitor. La acest atelier încercăm să ne aducem aminte, să ținem aproape o lume sfârșită de timp, dar plină de ziceri. Zicem și zugrăvim sfinți, balauri, zmei triști, babe, frunze, ierburi dulci și jucării bune de visat. Pentru maxim 6 copii de la 7 ani. Informații și înscrieri la telefon: 0726.237.376 – Bogdan Herăscu

Atelierul de sunet (12-12.50), are ca scop dezvoltarea percepției auditive a copiilor și familiarizarea lor cu instrumentele muzicale. Totodată, punem un accent puternic pe îmbogațirea abilităților de comunicare a acestora. Cursul are o abordare liberă asupra sunetului, urmărind în mod esențial dezvoltarea creativității. Vom povesti despre câteva instrumente tradiționale – cobză, fluiere, buhai, drâmbă, gong, iar apoi ne vom imagina și vom construi propriile noastre instrumente. Construcția instrumentelor va avea la bază metoda reciclării. Număr maxim de participanți: 7. Informații și înscrieri la telefon 0721 797 878, email atelieredesunet@gmail.com, Sașa Liviu Stoianovici.

Atelier de țesături, croitorie și cusături (10-18) Cusături după modele vechi și țesut. În atelierul de croit, cusut, țesut învățăm cât se poate despre fire și țesături. Ne întâlnim cu diferite materiale și aflăm pentru ce sunt bune spre folosință, cum se alătură două sau mai multe materiale și pe ce criterii; cum se comportă materialele textile. Croim după tipare tradiționale și împodobim piesele de îmbrăcăminte obținute. Învățăm să țesem la războiul orizontal și cel vertical. Aflăm cum se alătură culorile și descifrăm motivele tradiționale. Cine este interesat de problemele tehnice, poate afla cum ajung lâna, inul și cânepa fir; de asemenea, despre colorarea/vopsitul natural. Informații și înscrieri la telefon: 0722.798.284 – Lidia Stareș

Sursă și detalii


artantipa

21 Noiembrie, începând cu ora 10 – Boii moscaţi din tundră

Muzeul „Grigore Antipa” vă invită să-i aduceți pe cei mici la o întâlnire cu Arta în cadrul atelierelor Art Antipa. Atelierele sunt un mod distractiv de a petrece timpul liber, fiind în același timp și o modalitate de a dezvolta creativitatea, ingeniozitatea, simțul estetic și spiritul de observație al copiilor. Grupe de vârstă: 4-7 ani (între 10–11.15), 8-14 ani (11.30 -13). Costul participării la un modul de 4 ședințe (pe parcursul unei luni) este 160 ron/participant, iar pentru o ședință este de 50 ron/participant. Înscrierea participanților se poate face prin email info@antipa.ro sau la telefon 021.305.60.31. Înscrierile prin e-mail au prioritate.

Sursă și detalii


Mari Constructori

21 Noiembrie, începând cu ora 12 – Maşina de teren

Muzeul „Grigore Antipa” și e² Young Engineers vă invită să participați la un program educațional de succes, dedicat preșcolarilor. Programul „Marii Constructori” încurajează gândirea creativă, lărgește orizontul cunoașterii și oferă cunoștințe despre lumea viețuitoarelor sălbatice, transporturilor, spațiului cosmic, precum și despre fenomenele naturale și principiile de bază ale fizicii. Înscrie-l pe cel mic la un program de educație care utilizează aplicații teoretice și practice distractive. Prin intermediul poveștilor interesante, experimentelor incitante și modelelor de construcții care utilizează piesele K’nex, copilul tău își va dezvolta aptitudinile motorii, dar și de socializare și de exprimare. Programul este destinat copiilor cu vârste cuprinse între 4 și 6 ani. Durata medie a unei lecții este de 45 minute. Costul participării la un modul de 4 ședințe (pe parcursul unei luni) este 180 ron/participant, iar pentru o ședință este de 50 ron/participant. Taxa de participare se achită integral la sediul muzeului, cu cel puțin trei zile înainte de începerea modulului. Înscrierea participanților se poate face prin email info@youngengineers.ro, sau la telefon 0742.102.633, în limita a 12 locuri/grupă.

Sursă și detalii


holy moly

22 Noiembrie, începând cu ora 11 – Pictură pe pietre de râu

Muzeul „Grigore Antipa” ne așteaptă duminica să-i aducem pe cei mici la Atelierele de creație cu imaginație Holy Molly. Chiar dacă pleci la drum cu materiale puține, dar cu sclipici din abundență… cu Holy Molly poți face orice îți propui. Tot ce-ți trebuie e puțin entuziasm și un dram de încredere. Din aţe, lipici, sclipici, nisip și hârtie, precum şi cu ajutorul crenguţelor şi al frunzelor culese de prin grădini şi parcuri, vom inventa cele mai năstrușnice creaţii care ne vor împodobi camerele şi zilele. Atelierele se adresează copiilor cu vârste cuprinse între 4 și 9 ani. Înscrierea copiilor se face prin e-mail: info@antipa.ro, nejucam@holymolly.ro, sau la telefon 021.305.60.31, în limita a 15 locuri/grupă. Taxa de participare este de 50 lei/participant/ședință.

un-voiaj-parfumat-i118324

22 Octombrie – 15 Decembrie 2015 – Un voiaj parfumat

Muzeul Naţional de Geologie continuă seria colaborărilor cu alte muzee din România, prin organizarea de expoziţii temporare cu un mare impact pentru publicul larg. Împreună cu partenerul Muzeul Parfumurilor, vă propunem începând cu 22 octombrie 2015, să ne însoţiţi într-o călătorie fascinantă… “Un voiaj parfumat” în lumea istoriei, a recipientelor din cristale înnobilate cu pietre semipreţioase, a istoriei parfumeriei. Expoziţia permanentă a muzeului va fi completată de “cea mai mare expoziţie de sticle de parfum din România”. Peste 500 de sticle de parfum cu o deosebită valoare istorică şi nu numai, dintre care amintim parfumul Reginei Maria, păstrat într-un recipient din cristal Baccarat “Houbigant – Mon Boudoir 1918” , Lubin – Eau de Toillete 1820 – Creat pentru Pauline Bonaparte sau Molinard – habanita 1921 – Cristal Lalique Cel mai persistent parfum din lume.

Sursă și detalii

curtea domneasca

19 Septembrie – 31 Decembrie – Curtea Domnească. Șase secole de istorie

Curtea Domnească Veche organizează expoziția intitulată: ,,Curtea Domnească. Șase secole de istorie”, cu prilejul împlinirii a 556 de ani de la prima atestare documentară a Bucureștiului. Expoziția își propune să prezinte vizitatorilor etapele principale ale devenirii Curții Domnești din București, pornind de la fortăreața de secol XIV, continuând cu cetatea lui Vlad Țepeș și Palatul din vremea lui Mircea Ciobanul și încheind cu perioada de glorie din vremea lui Constantin Brâncoveanu. Sunt consemnate mărturii ale celor care au fost în vizită la Curtea Domnească din București, cu ajutorul cărora ne putem imagina cum arăta acest complex domnesc, într-o încercare de a suplini lipsa unor planuri, hărți sau desene privind acest loc. Este prezentat şi momentul în care vestigiile importante ale Capitalei noastreau fost scoase la lumină grație cerectărilor arheologice de la mijlocul secolului trecut.

Sursă și detalii


falsuri monetare

12 August 2015 – 29 mai 2016 – Falsuri Monetare 

Muzeul Municipiului Bucureşti, Palatul Şuţu ne propune o scurtă istorie a falsificării emisiunilor monetare, începând din antichitate şi ajungând în anul 1947. Expoziţia este organizată de Muzeul Municipiului Bucureşti în parteneriat cu Institutul Naţional de Medicină Legală „Mina Minovici”. Cu problema falsurilor monetare s-a confruntat întreaga societate indiferent de perioada istorică, pe de o parte din cauza unei manipulări a valorii, chiar de către autorităţi în scopul obţinerii unor importante surse de venit prin scăderea titlului metalului preţios sau a greutăţii (acest sistem fiind utilizat de unele state, ale căror suverani vedeau în monetării importante surse de venituri ce puteau fi obţinute rapid), fie din cauza unor ateliere clandestine.

Sursă și detalii


afis-expo-radiografia-unei-lumi-disparute-mnir

13 mai – 31 decembrie, între orele 10-18 – Radiografia unei lumi dispărute

MNIR organizează expoziţia temporară de arheologie interactivă şi exploratorie intitulată „Radiografia unei lumi dispărute. Privind înapoi spre trecut: Sultana-Malu Roşu, o aşezare preistorică de acum 6 000 de ani”. Expoziţia dezvăluie publicului, istoricul unuia dintre cele mai cunoscute situri preistorice din România. Situl se află pe Valea Mostiştei, fiind prima aşezare de tip tell cercetată în mod ştiinţific încă din anul 1923. Descoperirile excepţionale realizate de-a lungul timpului pe acest sit, de către arheologii muzeului precum şi rezultatele proiectului Arhitectură & Arheologie Experimentală (2010-2014) vor fi integrate în această expoziţie, sub forma unei radiografii asupra trecutului, asupra comunităţilor umane de acum 6000 de ani şi a modului de viaţă de atunci. Întreaga expoziţie se bazează pe interacţiunea dintre poveste, spaţiu vizual şi oameni permiţând vizitatorului să călătorească în trecut printr-o experienţă multisenzorială, pentru a afla şi a înţelege modul de viaţă, ritualurile şi obiceiurile populaţiilor preistorice de acum 6000 de ani.

Sursă și detalii

Un articol din seria Idei pentru Weekend in Bucuresti

Ți-a plăcut? Spune și altora: