Idei pentru Weekend 20-21 Februarie

februarie 17, 2016 în Evenimente de Alex

ferrari

19-21 Februarie, între orele 10-19 – Happy Birthday Enzo Ferrari!

La Ţiriac Collection e din nou motiv de sărbătoare în weekend. Suntem invitaţi să descoperim o nouă poveste care sună cam aşa: Enzo Ferrari Anselmo se naște pe 18 februarie 1898, în Modena. Ziua nașterii sale va fi înregistrată două zile mai târziu, din cauza iernii grele. Pe 17 iunie 1923, Enzo Ferrari a câștigat cursa de pe circuitul Savio din Ravenna, unde o întâlnește pe contesa Paolina, mama contelui Francesco Baracca, un pilot foarte talentat al forțelor aeriene italiene și erou al Primului Război Mondial, care obișnuia să picteze un cal pe partea laterală a avioanelor sale. Contesa îl roagă pe Enzo să utilizeze căluțul pe mașinile sale, pentru a-i aduce noroc. Emblema originală a lui Baracca de pe avion era vopsită în roșu pe un nor alb, dar Ferrari hotărăște să vopsească în negru calul (în cinstea pilotului mort in timpul Primului Război Mondial). Fundalul ales este galben deoarece este culoarea orașului Modena, locul de naștere a lui Ferrari.
În 1929 fondează Scuderia Ferrari din Modena. Este începutul unei activități sportive frenetice, care va conduce la crearea unei echipe oficiale.

Sursă și detalii


Brancusi MNAR

18 Februarie – 29 Mai – Brâncuși. Forme în alb și negru – expoziție de fotografie

MNAR organizează expoziția de fotografie „Brâncuși. Forme în alb și negru” ca parte din Programul naţional 140 de ani de la naşterea marelui sculptor Constantin Brancuşi inițiat de Ministerul Culturii. Aceasta propune o selecţie de 40 de tiraje moderne după clișeele  realizate de Brâncuşi la Paris: aspecte din atelier şi sculpturi aflate în diferite stadii de lucru. Pe lângă fotografii, în expoziţie se regăsesc şi două module interactive din atelierul Pasărea ascunsă-n piatră, găzduit în corpul Ştirbei al muzeului. Atelierul a fost conceput de specialiştii de la Centrul Georges Pompidou din Paris pentru a-i familiariza pe copii cu lucrările lui Brâncuşi. Cele două module aduse în expoziţie oferă acum unui public mai larg posibilitatea de a descoperi în mod ludic universul sculptorului. Atât fotografiile, cât şi modulele interactive au fost donate Muzeului Naţional de Artă al României de Muzeul Naţional de Artă Modernă – Centrul Georges Pompidou din Paris în 2006, respectiv 2007.

Sursă și detalii


mnar20-21 Februarie – Vizite în spaţiile istorice ale Palatului Regal

MNAR oferă rar o experienţă fascinantă vizitatorilor interesaţi să descopere Palatul Regal. Spaţiile istorice recent restaurate din corpul central al Palatului Regal (Sufrageria Regală, Sala Tronului şi Scara Voievozilor) pot fi vizitate în al treilea week-end din fiecare lună. Participarea la aceste vizite ghidate nu necesită programare prealabilă. Vizitatorii sunt rugaţi să se prezinte cu treizeci de minute în avans la casa de bilete de la parterul Galeriei Naţionale pentru achiziţionarea biletelor de acces. Programul este sâmbătă şi duminică de la 11.30, 14 şi de la 16.30. Participarea se face în limita locurilor disponibile. Durata aproximativ o oră. Tarif: 20 lei întreg/10 lei pensionarii/5 lei pentru elevi şi studenţi/preşcolarii au acces gratuit.

Sursă și detalii


bountyfair

20-21 Februarie,  între orele 10-19 – Bounty Fair – Iubeşte româneşte, de Dragobete

Dacă săptămâna trecută am făcut slalom printre evenimente valentinesti importate şi adaptate specificului latino-balcanic, săptămâna asta m-am străduit să găsesc evenimente neaoş româneşti care să ne ajute să pregătim Dragobetele. Unul dintre cele mai oacheşe e cel organizat de Bounty Fair în tradiţionala lor locaţie, la Casa Universitarilor. Dacă tot ajungi acolo nu uita să vizitezi şi curajosul Oţetar din Dionisie Lupu. Târgul ne aşteaptă cu sute de idei de cadouri „îndrăgostite”, realizate de artişti şi artizani români. În plus putem chiar să personalizăm diferite daruri în cadrul celor peste 10 ateliere. Alături ce expozanţii pe care îi poţi descoperi mai jos pe link-ul către pagina evenimentului, ni se pregăteşte şi o tombolă şi clasica zona de restaurant. Intrarea la întregul eveniment Bounty Fair costă 5 lei de persoană, dar copiii până în 14 ani au acces gratuit!

Sursă și detalii


evrica-sarbatorim-stiinta20-21 Februarie,  între orele 10-20 – Evrica!!! Sărbătorim Stiinţa

Orăşelul Cunoaşterii împlineşte 2 ani şi sărbătoreşte timp de 2 zile în weekend când că ne invită să-i fim alături, tentându-ne cu o tombolă cu premii relativ interesante. Alături de expoziţia permanentă în intervalul 10-18 din oră în oră au loc diverse ateliere, cursuri, specatcole, concursuri şi desigur experimente. În plus preţurile de acces sunt puţin mai mici decât cele pe care le practică de obicei muzeul. Tariful pentru un copil de 25ron, iar pentru un adult 12ron. Este recomandat să ne facem rezervare la numărul de telefon: 0723390449 sau pe adresa de email: contact@oraselulcunoasterii.ro.

Sursă și detalii


launceai

20 Februarie, începând cu ora 20 – Concert caritabil Maria Răducanu

Maria Răducanu se întoarce La un Ceai (Cazzavillan 25) cu un concert special dedicat celor mai puțini norocoși dintre noi. Așa că ne așteaptă duminică seară să facem o faptă bună alături și să ne bucurăm de un concert minunat. Toți banii strânși vor fi donați copiiilor cu nevoi prin intermediul organizației Samusocial din România. Da da, tot ei, cei care ne ajutau să facem fapte bune în Cișmigiu acum câteva săptămâni. Donație minimă sugerată: 35 de lei. Rezervări la 0734 195 395 .

Sursă și detalii


clasic e fantastic

21 Februarie, începând cu ora 10 şi ora 12.30 – Clasic e Fantastic, Cum să înţelegem opera

Continui să te invit la evenimentele din seria Clasic e Fantastic. Am scris aici câteva rânduri despre spectacolul care s-a ţinut la Ateneu pentru că a fost o experienţă foarte valoroasă de care cred că ar trebui să se bucure cât mai mulţi. Următorul eveniment se desfăşoară duminică la Ateneul Român.  Sunt practic două spectacole la 10 şi la 12.30 în care vom afla povestea Bărbierului din Sevilia, capodopera de teatru muzical semnată de compozitorul Italian Gioacchino Rossini.

Sursă și detalii


dragobere la muzeul satului20-21 Februarie – De Dragobete ne întâlnim la Muzeul Satului!

La Muzeul al Satului are loc sâmbătă și duminică, un târg dedicat Dragobetelui, inclus în seria de evenimente dedicate “Sărbătorilor tinereţii” şi a începutului de primăvară.  Între orele 9-17, în cele două zile de sărbătoare, suntem poftiţi să târguim cele mai frumoase şi originale mărţişoare de dăruit şi de păstrat, dar şi “mărţişoare” dulci, din bucătăria tradiţională şi produse bio. În paralel se desfășoară ateliere cu participare gratuită de confecționat mărțișoare coordonate de Brândușa Trifan și podoabe populare coordonate de Ana Maria Rai. În plus sâmbătă începând cu ora 11.00, putem afla Povestea Dragobetelui utilizând teatrul de umbre, iar duminică, Narcisa Cristina Mihai ne învaţă “Descântecul de Dragobete”, iar grupul de datini şi obiceiuri Cucii, din comuna Brăneşti, judeţul Ilfov, ne anunţă cu surle şi trâmbiţe că ei sunt “Vestitorii primăverii” şi că doar atinşi de toiegele lor aducătoare de noroc, vom fi feriţi de ghinion tot anul. Evenimentul va fi completat de muzică de dragoste mai mult sau mai puţin populară.

Sursă și detalii


berceni la cesianu filipescu

3 Februarie – 3 Aprilie – O incursiune în istoriile cartierului Berceni

Din când în când descopăr evenimente organizate de comunităţi ale Bucureştiului, în fapt de nucleele principale ale societăţii. Înainte de a fi un oraş suntem în primul rând comunităţi locale, pornind de la vecinii din imediata apropiere şi continuând cu cei „din cartier”. Există tot mai multe astfel de comunităţi, cea din Lacul Tei, cea din Cotroceni şi iată că acum e vremea să o cunoaştem pe cea din Berceni. Avem ocazia să o facem într-unul din cele mai recent renovate spaţii culturale ale Bucureştiului, Casa Filipescu-Cesianu. Aşadar invitaţia de a participa la această expoziţie organizată de Muzeul Municipiului Bucureşti vine la pachet cu două potenţiale descoperiri, o comunitate şi un loc. Urmărind morfologia constituirii unui cartier şi evoluţia sa urbanistică de la comună suburbană cu peisaj rustic la apariţia complexurilor de locuinţe în diferitele perioade ale secolului XX, expoziţia valorifică dinamic memoria locului prin poveşti, fotografii şi documente cartografice care redau câteva repere în transformarea zonei de sud a oraşului (denumită astăzi cartierul Berceni).

Sursă și detalii


aventurile lui hermann

21 Februarie, începând cu ora 11 – Aventurile lui Hermann sau povestea extraordinară a unui erou curajos

La Clubul Ţăranului are loc duminică un spectacol de teatru interactiv pentru copii cu vârste între 4 şi 10 ani. Ceea ce m-a atras a fost descrierea evenimentului pe care o redau aici cu convingerea că vei fi printre cei care se regăsesc în situaţia aceasta: „E clar, Hermann nu mai vrea la şcoală!! Vă sună cunoscut? Este fratele mai mare, are doi părinţi care par să nu-i mai acorde atenţie decât surioarei mai mici, acum şi bolnavă de pojar care primeşte afecţiunea familiei. Şi el? Parcă a dispărut din toată ecuaţia familei, nimeni nu îl mai înţelege şi îl preţuieşte…..şi totuşi, întâmplările prin care trece îl ajută să înţeleagă că doar acasă este iubit şi acceptat aşa cum este!”.  Preţ unic : 25 lei/persoană. Al doilea părinte beneficiază de gratuitate.

Sursă și detalii


romi la arcub

 20 Februarie, începând cu ora 16.30 – Expresia vizibilă a unei istorii invizibile

La Hanul Gabroveni se ridică o temă extrem de actuală şi sensibilă în general, dar mai cu seamă în zilele acestea. Am inclus evenimentul printre ideile pentru acest sfârşit de săptămână tocmai pentru că iniţial am fost tentat să-l ignor. Cum vine asta? La prima vedere descrierea mi-a sărit în ochi, problema deranjantă a integrării romilor are perspective mult mai profunde decât ne permitem să vedem prin ochii de român cinstit care şi-a apărat mii de ani sărăcia şi nevoile şi neamul. Uităm adesea că până şi noi, cei mai drepţi şi mai corecţi, care n-am atentat la libertatea nici unui vecin, am înrobit ţigani mai mult timp decât ne-ar plăcea să recunoaştem, iar mulţi robi mănăstireşti au fost sacrificaţi pentru princiiple morale ale ortodoxiei româneşti. Da, e complicat şi e nevoie să cunoaştem şi să înţelegem înainte de a trage concluzii. Apoi, pe măsură ce citeam descrierea evenimentului, mi-a trecut prin cap insinuoasă întrebarea „banii din grantul norvegian cu care a fost organizată expoziţia or fi fost din ăia filtraţi de Voicu şi Păun?”. Aşa că eram foarte aproape să închid evenimentul când m-a lovit…”exact despre asta e”. Tragem concluzii, judecăm şi, cel mai grav, acţionăm pe baza unor stimuli nefericiţi, doar pentru că aşa am fost obişnuiţi să facem. Dar aşa nu vom rupe cercul ăsta vicios în care ne aflăm. Aşa va fi doar din ce în ce mai rău. Prin urmare am decis să fac pasul ăsta micuţ şi să aleg să cred că nu e o acţiune de „deviere” fonduri şi să mă bucur de valoarea ei informativă.

Sursă și detalii


arhiva de geografie

20-21 Februarieîncepând cu ora 12 – Înconjurăm Lacul Morii

După Lacul Văcăreşti este timpul să descoperim Lacul Morii şi desigur insula din dotare, în compania lui Andrei Ionel. Dacă citeşti pentru prima dată Ideile pentru Weekend, în primul rând abonează-te la newsletter-ul săptămânal 🙂 şi apoi află că Andrei este un pasionat de geografie ale cărui tururi ghidate prin Bucureşti le urmăresc de câteva luni. Este creatorul blogului Arhiva de Geografie, care însă nu mai are în prezent conţinut deoarece acesta a fost transferat către un proiect mai elaborat, o carte cu acelaşi nume. Pentru susţinerea acestui proiect organizează şi aceste excursii ghidate prin Bucureşti, iar unele dintre ele sunt super interesante. Întâlnirea are loc la intrarea în Parcul Crângaşi, iar traseul se întinde pe o distanţă de 10 km, durând cam 4 ore. Evenimentul este gratuit, dar aşa cum îţi spuneam Andrei se află într-o campanie de strângere de fonduri pentru finanţarea proiectului său, prin urmare orice contribuţie este binevenită.

Sursă și detalii


atelier muzeul satului

13 Februarie – 6 Martie, începând cu ora 10 – Micii meșteri mari

A trecut ceva timp de când nu am mai avut un motiv să mergem la Muzeul Satului. Probabil nu e o coincidenţă vremea din ce în ce mai potrivită pentru plimbări în aer liber şi startul atelierelor de creativitate dedicate copiilor. Aceştia sunt invitaţi să confecţioneze, mărţişoare și felicitări, destinate sărbătorii Mărţişorului și Zilei Femeii. Sunt invitaţi să participe copii cu vârsta între 5 şi 14 ani. Înscrierile se fac începând cu data de 2 februarie 2016, de luni până joi, între orele 10.00 – 15.00 la telefon 021/317 91 10/int. 195, şi prin email: muzeulnationalal_satului@yahoo.com. Atelierele se vor desfăşura în weekend în clădirea Arhondaric din Şos. Kiseleff nr. 28, începând cu orele 10.00. Taxa de participare pentru fiecare atelier este de 15 ron / copil. Numărul maxim de copii înscrişi este de 15 la fiecare atelier.

Sursă și detalii


observator

20 Februarie, începând cu ora 19 – Prezentări de astronomie

Muzeul Municipiului Bucureşti, Palatul Şuţu îl găzduieşte pe Adrian Şonka. Ţi-am povestit despre el odată cu Observatorul Astronomic pe care l-am descoperit cu ocazia unei prezentări de astronomie. Acum, din fericire, Observatorul este închis pentru renovările de care avea atât de mare nevoie. Partea mai puţin bună este că întâlnirile de sâmbătă seară cu Adrian Şonka nu mai aveau unde să se ţină. Însă universul (dacă nu el atunci cine!?) m-a făcut să-l redescopăr printre evenimentele organizate la Palatul Şuţu. Şi te invit, cu foarte mare bucurie şi încredere să mergi să descoperi astronomia în cel mai distractiv şi relaxat mod cu putinţă. Cred din toată inima că un subiect atât de complicat şi serios ca o călătorie prin univers are nevoie de o provizie sănătoasă de voie bună. Prezentarea constă în vizualizarea (și conștientizarea) numărului enorm de stele care se află în Univers. Pentru a ilustra acest fapt se va folosi un program de astronomie și baze de date cu observații astronomice reale. Prezentarea este o proiecție pe întuneric, însoțită de explicații live. Participanții vor vedea cum arată cerul văzut cu ochiul liber și prin telescop, dar și o colecție de obiecte observate până în prezent de astronomi.. Preţul unui bilet este 5 lei.

Sursă și detalii


1921februarie

19-21 Februarie, între orele 10-18 – Târg de Dragobete

Avem din nou târgul de weekend de la MŢR. Cei care vor să sărbătorească româneşte ziua dragostei şi a tinereţii, cunoscută în popor ca Dragobete sau „Cap de primăvară”, sunt invitaţi la muzeu. Pentru acest eveniment este frământat un cozonac domnesc, cântărind 10 kilograme şi având formă de inimă. De asemenea, plăcintele „poale-n brâu” în formă de floare sau de inimă vor fi rumenite în cuptoare, de dimineaţă până seara, în cele trei zile ale târgului. De aici vizitatorii pot alege, pentru cei dragi, cadouri cu totul deosebite, de la meşterii şi artizanii prezenţi la târg: vase de ceramică de Horezu, Corund sau Marginea, podoabe tradiţionale, măşti populare, icoane, ii brodate cu mătase, obiecte din lemn pentru gospodărie, mic mobilier crestat şi pictat, haine din blană şi piele naturală, împletituri din fibre vegetale, pardesie brodate cu motive tradiţionale, obiecte de decor din sticlă sau ceramică pictată, bijuterii din porţelan sau din alamă, vestimentaţie din lână împâslită, din in sau din mătase pictată, sculpturi în marmură, cosmetice naturale şi multe mărţișoare lucrate manual. Producători din diferite zone ale ţării s-au pregătit cum se cuvine cu brânzeturi de capră, cașuri afumate, miere, vin de Panciu, ţuică de prune, turtă dulce de Covasna, dulceţuri şi siropuri naturale, zacuscă şi murături, plăcinte şi cornete boiereşti, prăjituri de casă şi pâine cu maia naturală. Intrarea este liberă.

Sursă și detalii


salonul international de fotografie

12 Ianuarie – 20 Martie – Salonul International de Arta Fotografica

La Muzeul Municipiului Bucureşti, Palatul Şuţu ne invită la cea de a 20-a ediţie a Salonului Internaţional de Artă Fotografică a României. Salonul reuneşte operele celor mai importanţi fotografi din lume. Expoziţia este o sinteză a competiţiei la care au participat 1960 de fotografii a 240 de fotografi din 39 de ţări. Dintre acestea 400 de fotografii au fost acceptate şi 38 premiate. Doar acestea din urmă vor fi expuse. Deci cele mai bune din cele mai bune.

Sursă și detalii


afisexpozitieprimavara

12-28 Februarie – Expoziție de primăvară V

La MŢR în Sala Foaier sunt invitate trei generații din pictura, sculptura și grafica bucureștene în cadrul celei de a cincea ediție a Expoziției de primăvară. Expun pictură, sculptură și grafică: Vasile Soponariu, Dan Munteanu, Doru Drăgușin, Ion Ladea, Giani Amarandei, Crestincov Cristian, Cela Neamțu, Gheorghe Gogescu, Gheorghe Dănilă, Claudia Todor, Cristian Pentelescu, Ana Zoe Pop, Adalgiza Harabagiu, Traian Lupu, Felix Lupu, Mircea Deaca, Mircea Muntenescu, Alexandu Antioh – Manu Sibiceanu, Viorel Grimalschi, Eugen Ilina, Dumitru Constantina, Virgil Scripcariu, Vasile Celmare, Mihai Rusen, Cătălin Bădărău, Anne Orbán, Patricia Popescu și Claudiu Filimon. Expoziția va putea fi vizitată de marți până duminică, între orele 10 și 18. Intrarea este liberă.

Sursă și detalii


antipa

20 Februarie, începând cu ora 10.15 – Art Antipa, Iepurele și lupul

Muzeul „Grigore Antipa” vă invită să-i aduceți pe cei mici la o întâlnire cu Arta în cadrul atelierelor Art Antipa. Atelierele sunt un mod distractiv de a petrece timpul liber, fiind în același timp și o modalitate de a dezvolta creativitatea, ingeniozitatea, simțul estetic și spiritul de observație al copiilor. Grupe de vârstă: 4-7 ani (între 10.15–11.30), 8-14 ani (11.45 -13.15). Costul participării la un modul de 4 ședințe (pe parcursul unei luni) este 160 ron/participant, iar pentru o ședință este de 50 ron/participant. Înscrierea participanților se poate face prin email info@antipa.ro sau la telefon 021.305.60.31. Înscrierile prin e-mail au prioritate.

Sursă și detalii


artantipa

21 Februarie, începând cu ora 10.15 – Peisaje înghețate

Muzeul „Grigore Antipa” ne așteaptă duminica să-i aducem pe cei mici la Atelierele de creație cu imaginație Holy Molly. Chiar dacă pleci la drum cu materiale puține, dar cu sclipici din abundență… cu Holy Molly poți face orice îți propui. Tot ce-ți trebuie e puțin entuziasm și un dram de încredere. Din aţe, lipici, sclipici, nisip și hârtie, precum şi cu ajutorul crenguţelor şi al frunzelor culese de prin grădini şi parcuri, vom inventa cele mai năstrușnice creaţii care ne vor împodobi camerele şi zilele. Atelierele se adresează copiilor cu vârste cuprinse între 4 și 9 ani. Înscrierea copiilor se face prin e-mail: info@antipa.ro, nejucam@holymolly.ro, sau la telefon 021.305.60.31, în limita a 15 locuri/grupă. Taxa de participare este de 50 lei/participant/ședință.

Sursă și detalii


antipa

22 Decembrie – 1 Mai – Cu Sânge Rece

Muzeul  „Grigore Antipa” ne invită să vizităm expoziţia temporară de reptile vii „Cu sânge rece”, deschisă în perioada 22 decembrie 2015 – 1 mai 2016. In perioada 22-31 Decembrie accesul este gratuit. Taipanul australian, cobra egipteană, vipera uriaşa africană, anaconda, şarpele cu clopoţei, cobra scuipătoare sau şarpele regal, sunt doar câteva dintre speciile care pot fi admirate în această expoziţie la Muzeul „Antipa”. Expoziţia „Cu sânge rece” oferă o fascinantă incursiune în lumea acestor misterioase vieţuitoare şi pune la dispoziţia vizitatorilor informaţii despre obiceiurile lor, despre cum se adaptează ele la mediul înconjurător, precum şi despre rolul pe care-l joacă în ecosistem. Programul de vizitare este de marţi până vineri între orele 10 – 18 (ultimul vizitator intră la ora 17) iar sâmbăta şi duminica între 10 – 19 (ultimul vizitator intră la ora 18). Preţurile biletelor sunt de 10 lei/copil/student/pensionar şi 15 lei/adult. Copiii cu vârste mai mici de 3 ani au gratuitate.

Sursă și detalii


falsuri monetare

12 August 2015 – 29 mai 2016 – Falsuri Monetare 

Muzeul Municipiului Bucureşti, Palatul Şuţu ne propune o scurtă istorie a falsificării emisiunilor monetare, începând din antichitate şi ajungând în anul 1947. Expoziţia este organizată de Muzeul Municipiului Bucureşti în parteneriat cu Institutul Naţional de Medicină Legală „Mina Minovici”. Cu problema falsurilor monetare s-a confruntat întreaga societate indiferent de perioada istorică, pe de o parte din cauza unei manipulări a valorii, chiar de către autorităţi în scopul obţinerii unor importante surse de venit prin scăderea titlului metalului preţios sau a greutăţii (acest sistem fiind utilizat de unele state, ale căror suverani vedeau în monetării importante surse de venituri ce puteau fi obţinute rapid), fie din cauza unor ateliere clandestine.

Sursă și detalii

 

Un articol din seria Idei pentru Weekend in Bucuresti

Ți-a plăcut? Spune și altora: