Idei pentru Weekend 19-20 Septembrie

septembrie 16, 2015 în Evenimente de Alex

noaptea alba a bucurestiului

19 Septembrie, începând cu ora 21 – Noaptea Albă a Bucureştiului

15 instalaţii vor împânzi Centrul Vechi în noaptea dintre 19 şi 20 septembrie, printre care zmeele maiestuoase Les Luminéoles care vor fi înălţate la 30 de metri deasupra solului, pereţii care vor fi „pictaţi” cu imagini video despre istoria Bucureştiului, cuburile muzical-vizuale ce invită participanţii să creeze şi să se exprime împreună, instalaţiile interactive de lumini şi sunete Lights Contacts şi boxele Street Sound ce generează un soundscape din sample-uri muzicale declanşate de prezenţa şi mişcările trecătorilor. Este noaptea în care inima oraşului se activează la o simplă atingere sau mişcare şi te prinde într-o lume virtuală în care trecătorii devin participanți.

Bucureştiul dansează – Esplanada Cercului Militar Naţional
Ai ocazia să iei lecţii de dans latino (salsa, kizomba, bachata şi tango argentinian). În ultima seară, show-urile vor fi susţinute de profesionişti internaţionali ai dansului: Carolina Bonaventura şi Martin Ojeda.

Sursă și detalii


imapp

19 Septembrie, începând cu ora 19 – iMapp Bucharest 2015

Unul dintre cele mai mari spectacole de video-mapping din lume. 6 echipe vor realiza show-uri a câte 4 minute şi 30 de secunde pe cea mai impresionantă suprafaţă pe care o poate oferi o clădire, şi anume, pe faţada Palatului Parlamentului, publicul putând să-şi voteze preferaţii. Conceptul creativ al concursului iMapp Bucharest este următorul: „Elementele” – pământ, aer, apă, foc – elemente primordiale ale căror impuls generativ vor transforma faţada Palatului Parlamentului, impresionând printr-un gigantic spectacol de sunet, lumină şi culoare. Faţada clădirii va fi personalizată şi reinterpretată printr-o imagine 3D complexă ce animă prin forme şi culoare suprafaţa de aproximativ 20.000 de metri pătraţi. Seara va începe cu un concert susţinut de Argatu’ & Friends, urmat de Şuie Paparude ce va cânta în deschiderea celebrei formaţii de electro-swing PAROV STELAR. De asemenea, trupa de dansatori Ledlight Dance Group va aduce pe scenă o coregrafie luminoasă interactivă, cu ajutorul unor costume spectaculoase. Accesul este gratuit.

Sursă și detalii


noaptea alba a filmului romanesc

18 Septembrie, începând cu ora 18 – Noaptea Albă a Filmului Românesc

După doza concentrată de teatru independent de vinerea trecută urmează o noapte întreagă de film românesc vinerea aceasta. Evenimentul are loc la Cinema Studio, CinemaPRO, Cinema Elvire Popesco, Sala ArCub, Muzeul Naţional al Ţăranului Român, Dianei | 4, J’ai Bistrot și Deschis Gastrobar.  Intrarea la proiecţii va fi gratuită, în limita locurilor disponibile, cu excepţia următoarelor filme, la care accesul se va face pe bază de bilet, achiziţionat de la cinematografe: Un etaj mai jos (20:00, Cinema Studio, bilet 12 RON; 22:00, Cinema Elvire Popesco, bilet 10 RON); Autoportretul unei fete cuminți (22:30, Cinema Studio, bilet 7 RON); De ce eu? (22:00, CinemaPRO, bilet 12 RON); Comoara (00:30, CinemaPRO, bilet 12 RON); Film Surpriză (20:00, Cinema Elvire Popesco, bilet 10 RON)

Sursă și detalii


Sound & Vision

18-20 Septembrie, începând cu ora 17 – SOUND & VISION | Festival de muzică alternativă

Primul festival de muzică alternativă 100% românească. 15 trupe urcă pe scena festivalului din Gara Regală Băneasa pentru setting-uri live de muzică alternativă românească. Împărţit în trei seri tematice, fiecare zi de festival este dedicată unui curent muzical. În prima seară, dedicată experimentelor hip-hop şi dance, urcă pe scenă RAO, Cred că sunt extraterestru, Silent, Strike, Fraţii Grime şi Jurjak. Sâmbătă, 19 septembrie, trupele de rock alternative încing atmosfera: Mono Jacks, Toulouse Lautrec, Sophisticated Lemons, We Singing Colors şi The Noise. Ultima zi de festival este rezervată genului electro cu trupele Moonlight Breakfast, Golan, Lucia, Temple Invisible, Hot Cassandra. Intrarea este liberă! 

Sursă și detalii


festivalul george enescu

30 August – 20 Septembrie – Festivalul George Enescu

Se întâmplă din nou, iar eu unul îl primesc cu mare bucurie. Entuziasmul vine din cel puţin două surse. Pe de o parte este festivalul în sine cu baia de magie muzicală pe care ne-o oferă an de an, numai bine cât să ne curăţăm de hiturile verii şi să ne pregătim de toamnă, mai atenţi la valorile care au trecut proba timpului. Pe de altă parte mă fascinează energia pe care festivalul o oferă cu dărnicie oraşului. An de an, de atât de mulţi ani, Festivalul George Enescu a devenit un reper al vieţii Bucureştiului, înălţându-i prin aura lui nobilă atât pe cei care îi apreciază conţinutul, dar şi pe ceilalţi. De parcă împăratul trece prin oraşul prăfuit de provincie şi toată lumea se simte obligată să-şi pună hainele cele bune indiferent cât de departe s-ar afla de traseul imperial. Şi tot indiferent de distanţa de la care l-au văzut sau nu pe împărat, toţi resimt o perioadă lungă aerul nobil pe care l-au respirat pentru câteva ore. Aşadar bine ai revenit pe la noi dragă Festivalule. Ne vom bucura toţi de prezenţa ta, indiferent dacă îţi vom păşi sălile sau nu. Evenimentele festivalului au loc la Ateneul Român, la Sala Palatului, la Opera Naţională, la UNMB, la Sala Radio şi la Grand Cinema & More. Toate detaliile le găseşti pe link-ul de mai jos.

Sursă și detalii


streets of the world

7-16 Septembrie – Streets of the World

La Muzeul Național al Țăranului Român, sala Tancred Bănățeanu, are loc expoziția colectivă „Streets of the World”, un eveniment marca Bucharest Photo Week. Expoziția rezultată în urma unui „call for photos” în cadrul festivalului, reunește fotografi de stradă din întreaga Europă și nu numai, prezentând frânturi de cotidian și scene de stradă din multe colțuri ale lumii. Expun: Al Gonzales, Alessandro Pelizzari, Andrea Torrei, Silvio Naef, Stefan Wuelser, Cetin Aiedin, Lucian Parvulescu, Chris Borrel, Dan Manescu, Dana Corina Popescu, Magda Fulger, Martin Waltz, David Goldstein, Hakim Boulouiz, Nicolas Zielinski, Tobias Gaulke, Tatsuo Suzuki. Intrarea este gratuită. 

Sursă și detalii 


timpul

19 Septembrie,  începând cu ora 19 – Timpul

Spectacolul multimedia “Timpul” propune spectatorului o călătorie în trecut, o redescoperire a atmosferei Bucureştiului interbelic cu muzica şi balurile sale pline de farmec şi savoare. Conceptul spectacolului gravitează în jurul unui text de ficţiune istorică semnat de către Adrian Majuru, cu un fir narativ care poartă spectatorul într-o poveste învăluită în mister şi aşteptare. Textul este inserat între piesele muzicale de factură romantică ( Ceaikovsky, Chopin, Schubert, Offenbach) iar intriga sa converge în spectrul eternului feminin întruchipat aici de către imaginea Irinei Suţu. Întreg spectacolul se desfăşoară vizual printr-o proiecţie video în oglinda din holul Palatului Suţu, aruncând imagini pe pereţii etajului superior într-un joc de forme şi culori aproape hipnotic. Atât dansul clasic nuanţat de unele elemente contemporane, cât şi valsul aduc un plus de dinamică şi rafinament, oferind spectatorului o seară inedită de muzică, dans şi imagine. Preţul unui bilet de intrare este 16 lei. 

Sursă și detalii 


gradina cu artisti

19-20 Septembrie, între orele 11-20 – Grădina cu Artişti

În weekend Parcul Grădina Icoanei se transformă într-un spațiu de manifestat, artă și cultură în aer liber. De la bijuterii, haine şi accesorii la dulciuri, tablouri, decoraţiuni şi alte lucruri minunate de purtat, de gustat, de oferit în dar sau de luat acasă, expoziția cu vânzare de obiecte handmade le va cuprinde pe toate. Ultima ediție din acest an vine cu o mulțime de ateliere pentru public: Atelier de ceramică cu Ch’artist – Paint Your Own Pottery Studio, Atelier de desen cu simboluri dacice cu MIcul Dac, Atelier de Space Painting si Workshop de Plase din Tricouri cu Nefiresc, Atelier de păpuși de lână cu Ionela Uță, Atelier de Magia Bucuriei cu Daniela Dumitriu și Handcraft cu Mihaela Desenează. De asemenea, îi vom avea alături pe copiii dansatori din grupul Rall’s Band, pe Judy Florescu cu un video-concert-story Back to Amy, dar și pe prietenii de la GIA – Group Initiative for Animals cu animăluțe pentru adopție. Ne potolim cheful de joaca cu cei de la Creative Board Gaming, unde vom încerca tot feluri de jocuri de societate pe un petic de iarbă, iar cei mai activi dintre noi pot merge la o sesiune de jocurile copilăriei cu Nefiresc. Intrarea este liberă. 

Sursă și detalii 


Poster-Piata-Festivalului

18-20 Septembrie, începând cu ora 19.30 – Piata Festivalului

Ultimele zile ale Festivalului George Enescu aduc şi ultimele evenimente gratuite în Piaţa Enescu, lângă Ateneu. Vineri Camerata Regală ne va bucura cu Anotimpurile lui Vivaldi şi cu cele ale lui Piazzolla. Sâmbătă orchestra Simfonia va avea în program W.A. Mozart – Uvertura Nunta lui Figaro; J. Haydn – Concert pentru violoncel în Do major şi L.V. Beethoven – Simfonia nr. 7 în La major. Iar duminică Bucharest Symphonic Pops Orchestra încheie festivalul cu un program amplu din Rossini, Verdi, Puccini şi alţii. Accesul este gratuit.

Sursă și detalii 


orange

12-20 Septembrie – Orange4U

Ăsta e un eveniment destul de misterios. Nu prea am reuşit să-mi dau seama ce se întâmplă exact. Pagina evenimentului zice destul de puţine, însă ce am găsit pe acolo mi-a atras atenţia. Plus că prea se întâmplă în Piaţa Universităţii ca să-l ignor. Ce zic ei este că în cortul instalat acolo vom putea interacţiona cu tehnologia şi cu lumea din jurul nostru într-un spaţiu special, dedicat realităţii virtuale, în premieră în Europa. Va fi acolo o instalaţie de sunet şi lumini premiată cu “D&AD Yellow Pencil for Outstanding Achievement” în categoria Digital Installation şi inclusă în spectacolul “Design of the Year” de la Muzeul Designului din Londra. O instalaţie vie, care răspunde la mişcările publicului. În plus sâmbătă, pe 12 septembrie are loc un spectacol care combină dansul, tehnologia şi luminile susţinut trupa japoneză ENRA, ai cărei membri sunt experţi în arte marţiale, gimnastică, balet, street dance şi jonglerii.

Sursă și detalii 


fanmovie

18-20 Septembrie – Festivalul FanMOVIE

FanMOVIE este un festival de film cu si despre cărți ecranizate, recomandat cinefililor și cititorilor cu vârste cuprinse între 12 și 18 ani. Vor fi proiectate cinci filme selectate de copii pentru copii, urmate de discuții. Festivalul e un bun prilej de a incuraja schimbul de cărți și de idei, așadar toți copiii care vor să participe la festival sunt rugați să vină însoțiți de cartea lor preferată pe care să o schimbe la eveniment cu o altă carte pe care şi-o doresc. Proiecțiile vor fi urmate de discuții inițiate și moderate de copiii organizatori, alături de Ileana Bîrsan, critic de film. Intrarea este liberă. Programul Festivalului:
Paper Towns
vineri, 18 septembrie 2015, ora 19:00
Cinemateca Union
Invitat special bloggerul Laura Câlţea
To Kill A Mockingbird
sâmbătă, 19 septembrie 2015. ora 14:30
Cinema Muzeul Țăranului
Invitat special Bogdan Alexandru Stănescu, coordonatorul Colecţiei “Biblioteca Polirom”
Persepolis
sâmbătă, 19 septembrie 2015, ora 20:30
Cinema Muzeul Țăranului (grădină)
Moromeții
duminică, 20 septembrie 2015, ora 14:30
Cinema Muzeul Țăranului
Cu invitați speciali surpriză
Sense and Sensibility
duminică, 20 septembrie 2015, ora 20:30
Cinema Muzeul Țăranului (grădină)

Sursă și detalii 


bucuresti21

19 Septembrie, începând cu ora 19 – București’21

București’21 este un poem-manifest participativ, desfășurat la Hanul Gabroveni care implică 40 de poeți români contemporani, din diverse generații și cu voci diferite. Curatorul proiectului este poeta Svetlana Cârstean. Mecanismul poemului are la bază trei grupe de autori și trei poeți care au dat startul pentru fiecare grupă. Fiecare poet a scris apoi propriul text, de 21 de versuri, plecând de la ultimul vers al poetului precedent, necunoscând identitatea acestuia și nici poemul integral din care a fost extras versul respectiv. București’21 are scopul de a crea o hartă poetică a orașului în care locuim, muncim, creăm, dar și de a pune în evidență fenomenul poetic românesc contemporan, în dinamica lui bucureșteană. Adevărată epopee urbană cu peste 800 de versuri, București’21 este un experiment unic în contextul literaturii noastre contemporane.

Sursă și detalii 


culese din balcani

18-20 Septembrie – Festivalului de Film ETNO Culese din Balkani

Prima ediție a Festivalului ne așteaptă la Cinema Muzeul Țăranului cu 12 proiecții de film documentar românesc de seamă și dezbateri pe măsură, dintre care 2 premiere (Oameni și fiare, R: Hanno Hoefer și Paștele blajinilor, R: Claudiu Mitcu) și o proiecție care va putea fi vizionată pentru prima dată de către publicul bucureștean (Nicolae al lui Ion, R: Francisc Mraz). Filmele documentare vor fi urmate de sesiuni de răspunsuri și întrebări – între publicul prezent în sală și realizatorii filmelor și între publicul spectator și specialiști din domeniul etnologiei și antropologiei. Intrarea este liberă şi permisă vineri începând cu 18.30, sâmbătă cu 19.00 şi duminică de la 18.30.

Sursă și detalii 


Turul Geroge Enescu

5-20 Septembrie, începând cu ora 10.30 – Turul George Enescu

Turul oferă o incursiune în viața și opera marelui compozitor. Vei explora în fiecare sâmbătă şi duminică dimineaţa începând cu ora 10.30 proiectele tematice din cadrul Bucureștiului Creativ, al căror punct de pornire și sursă de inspirație este compoziția „Impresii din copilărie” de George Enescu. Pe parcusul tururilor vei avea ocazia să te întâlnești și cu unii dintre artiștii creatori ai proiectelor și să afli detalii despre această ediție a Festivalului Internațional George Enescu. Turul pietonal se desfășoară pe traseul Ateneul Român –  Palatul RegalCalea Victoriei – Academia Romănă – Muzeul Național George Enescu. Punctul de întâlnire: în fața Ateneului Român. Ghidul va purta o șapcă neagră. Pentru acest tur nu este necesară rezervare. Turul cu bicicleta se desfășoară pe traseul Arcul de Triumf – Muzeul Național George Enescu – Academia Română – Str. Câmpineanu – Piața Universității – Calea VictorieiAteneul Român – Arcul de Triumf. Punct de întâlnire: Centrul de închieri biciclete I’Velo de la Arcul de Triumf (lângă clopotele de pe aleea din Parcul Herăstrău). Ghidul va purta o șapcă neagră. Pentru acest tur locurile sunt limitate, iar rezervările se fac aici

Sursă și detalii 


rural fest

20 Septembrie, între orele 9-20 – RuralFest

Cum ar fi să stai relaxat pe un balot de fân, în mijlocul orașului, în timp ce copilul tău se dă peste cap în iarba proaspăt cosită sau învață cum să își facă jucării folosind meșteșuguri străvechi? Sau să guști dintr-un purceluș pus la proțap chiar în fața ta? Ori să vezi pe viu cum se afumă cârnații cu lemn de fag sau de cireș? Vă propunem o zi întreagă petrecută în aer liber, la degustări/cumpărături de bunătăți precum: faguri de miere, dulcețuri și siropuri naturale, legume și fructe bio, plăcinte proaspăt coapte, turtă dulce sau bere artizanală. Totul se întâmpla pe porțiunea dintre Piața Victoriei şi str. Arh. Ion Mincu din șoseaua Kiseleff. RuralFest se va încheia la ora 20:00, cu un concert susținut de Taraf de Haidouks. 

Sursă și detalii 


nuante din orient

19 Septembrie, începând cu ora 19.30 – Nuanţe din Orient

La început am crezut că organizatorii sunt foarte zgârciţi cu detaliile . După câteva momente mi-am dat seama că nu am nevoie de mai multe pentru a-mi stârni interesul şi a-mi dori să particip la acest concert cu tema „Surse muzicale ale spiritualităţii Aramic şi Sufi” care va avea loc la Catedrala Sfântul Iosif. Intrarea este liberă. 

Sursă și detalii 


v for verde

19-20 Septembrie, între orele 11-20 – V for VERDE, targ de produse bio si viata sanatoasa

40 de expozanţi pregătesc la Casa Universitarilor cele mai bune delicatese bio, produse alimentare slow food şi raw food, cosmetice bio, ateliere creative şi produse eco deco. De la sortimente de ciocolată organică, mâncare raw sănătoasă, lapte vegetal, mirodenii, produse de detoxifiere până la produse de înfrumuseţare şi cosmetice organice cu extracte din plante, la V for VERDE găseşti tot ceea ce ai nevoie pentru un stil de viaţă sănătos. Copiii au la V for VERDE o zonă special amenajată unde se pot juca în voie şi se pot bucura de ateliere de creaţie, jocuri interactive, dansuri şi cântece. Bilet pentrue acces în valoare de 10 lei se poate achiziţiona în ziua evenimentului, la locul cu pricina. 

Sursă și detalii 


RUNFEST-Baneasa_2015-1

20 Septembrie, începând cu ora 11 – RUNFEST 2015

Duminică se aleargă în Pădurea Băneasa. Startul se va da de pe Aleea Privighetorilor, din parcarea de lângă Academia de Poliţie. Evenimentul este deschis participanţilor cu vârste de minim 18 ani. Participanţii se pot înscrie în cele 6 curse disponibile, de tip Open, câştigătorii fiind desemnaţi în urmă realizării calsamentelor generale. Feminin Open: 5 KM | 10 KM | 20 KM. Masculin Open: 5 KM | 10 KM | 20 KM.  Înscrierea în evenimentul RUNFEST Băneasa se desfăşoară online. 

Sursă și detalii 


mnar19-20 Septembrie -Vizite în spaţiile istorice ale Palatului Regal

MNAR oferă rar o experienţă fascinantă vizitatorilor interesaţi să descopere Palatul Regal. Spaţiile istorice recent restaurate din corpul central al Palatului Regal (Sufrageria Regală, Sala Tronului şi Scara Voievozilor) pot fi vizitate în al treilea week-end din fiecare lună. Participarea la aceste vizite ghidate nu necesită programare prealabilă. Vizitatorii sunt rugaţi să se prezinte cu treizeci de minute în avans la casa de bilete de la parterul Galeriei Naţionale pentru achiziţionarea biletelor de acces. Programul este sâmbătă de la 11.30 şi de la 14.00, iar duminică de la 14.00 şi de la 16.30. Participarea se face în limita locurilor disponibile. Durata: aproximativ o oră. Tarif: 20 lei întreg/10 lei pensionarii/5 lei pentru elevi şi studenţi/preşcolarii au acces gratuit. 

Sursă și detalii 


zilele patrimoniului

19-20 Septembrie – Zilele europene ale patrimoniului 2015

Pentru a marca Zilele europene ale patrimoniului, MNAR, Ambasada Franței și Institutul Francez din România organizează expoziția Patrimoniul, istoria în mișcare. Aceasta va fi prezentată pe gardul de incintă al MNAR, în perioada 18 septembrie – 18 octombrie. De asemenea, de-a lungul acestor două zile festive vor putea fi vizitate gratuit: Muzeul Naţional de Artă al României, Muzeul Colecţiilor de Artă, Muzeul Theodor Pallady, Muzeul K.H. Zambaccian.

Sursă și detalii 


expocristal18-20 Septembrie, între orele 10-18 – Expo Cristal

Expozițiile de flori de mina, obiecte de podoabă și fosile de la Muzeul Național de Geologie au o tradiție de opt ani. Trăsătura caracteristică o constituie faptul că toate exponatele sunt minerale, roci și fosile naturale. Iar podoabele artizanale confecționate de expozanți sunt compuse din cristale natural, pietre pretioase si semipretioase. Cristaloterapeuții profesioniști sau amatori vor găsi atît cristale simple din diverse minerale naturale, cât și dispozitive mai complexe realizate de practicanții de Reiki, Qi Kong (Ci kung), Yoga ș.a. Ultima intrare este la ora 17. Prețul unui bilet de intrare este de 4 lei.

Sursă și detalii 


tandarica

7 August – 20 Septembrie, între orele 10-18 –  Călătoria lui Țăndărică

La Palatul Suţu este sărbătorită timp de 6 săptămâni  aniversarea de 70 de ani a Teatrului Ţăndărică printr-o expoziţie care se adresează atât copiilor, cât și tuturor celor pasionaţi de cultură, istorie şi teatru. “Noi, Țăndărică, avem un principiu: mergem acolo unde este publicul nostru. Așa că povestim Călătoria lui Țăndărică printr-o expoziție itinerantă prezentă timp de 6 săptămâni la București. Aici, păpușile sunt atent alese dintr-o istorie de 70 de ani a teatrului și marchează principalele repere în evoluţia teatrului de animație din România, rememorând atât artiştii, cât şi personajele ce au consacrat această artă teatrală aparte. “, a declarat Călin Mocanu, directorul Teatrului Țăndărică.

Sursă și detalii


automobilism

1 August – 20 Septembrie – Pionierii automobilismului în Bucureşti

Muzeul Municipiului Bucureşti în parteneriat cu Retromobil Club România, ne invită sâmbătă, 1 august, la ora 18:00 la Palatul Suţu la vernisajul expoziţiei Pionierii automobilismuluiîn Bucureşti, o expoziţie ce prezintă începuturile automobilismului în ţară noastră cât şi secvenţe ale transportului public bucureştean. Vom putea admira, pe lângă expoziţia organizată pe gardul Palatului Suţu şi câteva maşini de epocă aparţinând membrilor Retromobil Club România. Primele vehicule cu propulsie autonomă din România au fost două camioane fabricate la Garner-Serpollet ce aveau motoare pe aburi şi care au circulat pe străzile Bucureştilor începând cu 1895. Vehiculul cu numărul 1 înregistrat în 1900 în Bucureşti la Serviciul Circulaţie a fost un autotuturism cu motor cu ardere internă fabricat în Liege şi care a aparţinut proprietarului Morii lui Assan.

Sursă și detalii


Festival Caragiale

28 iunie – 22 septembrie, în fiecare seară – Festivalul „Bucureștii lui Caragiale”

Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic anunță debutul celei de-a patra ediții a Festivalului de teatru „Bucureștii lui Caragiale”. Zilnic pe scena din Centrul Istoric si la restaurantul La Conu’ Iancu de la Hala Traian veți putea merge la spectacole de teatru de comedie, clasic și modern,  teatru de revistă, spectacole de circ, music-hall, stand-up comedy și varietăți musicale. De-a lungul celor trei luni de festival, nume mari ale scenei precum Mihai Mălaimare, Maia Morgenstern sau Dan Condurache vor urca pe scenele pregătite de organizatori, fiind programate peste 40 de spectacole.

Sursă și detalii


falsuri monetare

12 August 2015 – 29 mai 2016 – Falsuri Monetare 

Muzeul Municipiului Bucureşti, Palatul Şuţu ne propune o scurtă istorie a falsificării emisiunilor monetare, începând din antichitate şi ajungând în anul 1947. Expoziţia este organizată de Muzeul Municipiului Bucureşti în parteneriat cu Institutul Naţional de Medicină Legală „Mina Minovici”. Cu problema falsurilor monetare s-a confruntat întreaga societate indiferent de perioada istorică, pe de o parte din cauza unei manipulări a valorii, chiar de către autorităţi în scopul obţinerii unor importante surse de venit prin scăderea titlului metalului preţios sau a greutăţii (acest sistem fiind utilizat de unele state, ale căror suverani vedeau în monetării importante surse de venituri ce puteau fi obţinute rapid), fie din cauza unor ateliere clandestine.

Sursă și detalii


afis-expo-radiografia-unei-lumi-disparute-mnir

13 mai – 31 decembrie, între orele 10-18 – Radiografia unei lumi dispărute

MNIR organizează expoziţia temporară de arheologie interactivă şi exploratorie intitulată „Radiografia unei lumi dispărute. Privind înapoi spre trecut: Sultana-Malu Roşu, o aşezare preistorică de acum 6 000 de ani”. Expoziţia dezvăluie publicului, istoricul unuia dintre cele mai cunoscute situri preistorice din România. Situl se află pe Valea Mostiştei, fiind prima aşezare de tip tell cercetată în mod ştiinţific încă din anul 1923. Descoperirile excepţionale realizate de-a lungul timpului pe acest sit, de către arheologii muzeului precum şi rezultatele proiectului Arhitectură & Arheologie Experimentală (2010-2014) vor fi integrate în această expoziţie, sub forma unei radiografii asupra trecutului, asupra comunităţilor umane de acum 6000 de ani şi a modului de viaţă de atunci. Întreaga expoziţie se bazează pe interacţiunea dintre poveste, spaţiu vizual şi oameni permiţând vizitatorului să călătorească în trecut printr-o experienţă multisenzorială, pentru a afla şi a înţelege modul de viaţă, ritualurile şi obiceiurile populaţiilor preistorice de acum 6000 de ani.

Sursă și detalii

26 februarie – 30 septembrie – Țesături periculoase

Muzeul „Grigore Antipa” ne invită să observăm îndeaproape exemplare spectaculoase de păianjeni și scorpioni vii. Fie că provoacă teamă, fascinație sau fiori pe șira spinării, păianjenii n-au cum să te lase rece. De sute de ani inspiră fabule și mituri fascinante, iar de curând au acaparat chiar și lumea filmului, intrând în rândul supereroilor. Istoria arahnidelor pe Pământ începe cu mult înaintea dinozaurilor și se întinde de la deșert la pădurile tropicale, trecând prin cele mai mari orașe ale lumii.
Program de vizitare: de marți până duminică: 10-20 (ultimul vizitator intră la ora 19). Preț bilet întreg: 15 lei; Preț bilet redus: 10 lei(pensionari, studenți, elevi și copii peste 3 ani).

Sursă și detalii

N-ai găsit nimic care să te atragă? Nu cred! 🙂

Ți-a plăcut? Spune și altora: