Idei pentru Weekend 18-19 Februarie

februarie 15, 2017 în Evenimente de Alex

16-19 Februarie

Festivalul International de Circ de la Bucuresti

Circ

Magia circului va cuprinde Bucureştiul la finalul acestei săptămâni, când 100 dintre cei mai importanţi artişti de circ din ţară şi din străinătate, precum şi 50 de animale vor face senzaţie. Programul celor patru zile cuprinde dresuri de animale, acrobaţii, magicieni, jonglerii, costume strălucitoare, adrenalină şi amuzament, numere spectaculoase de zbor şi dans – ingredientele aduse în competiţie de cei care se vor lupta pentru un trofeu în cadrul acestui Festival. Reprezentaţiile vor avea loc în sala de spectacol a Circ & Variete Globus în zilele de joi şi vineri de la ora 10.00 şi de la ora 19.00 precum şi sâmbătă de la ora 11.00 şi ora 19.00. Duminică de la ora 18.00, Juriul de Specialitate va anunţa marii câştigători, în cadrul unui grandios spectacol de gală. Biletele pot fi achiziţionate de la casa de bilete de miercuri până duminică între orele 10.00 – 18.00 sau se pot rezerva pe site-ul www.circulglobus.ro. Preţul biletelor este cuprins între 25 RON şi 60 RON.

19 Februarie / 12:00

Atelier de imaginat hărți

Foarte rar am ocazia să vorbesc despre evenimente care au loc la Muzeul Hărţilor, dar iată că ocazia aceasta este super-interesantă. Este vorba despre un atelier destinat copiilor cu vârste între 6 şi 12 ani care îi provoacă să caute asemănarea dintre hărţile dintr-un muzeu al hărţilor şi cele din jocurile video de strategie. Ambele sunt fascinante şi ne stimulează imaginaţia în conturarea unor lumi imaginare. Cei mici vor avea ocazia să-şi exerseze abilităţile de povestitor sau desenator, de bun coechipier, de lider, dar şi de bun strateg sau administrator în jocul pe care-l vor imagina împreună. Participarea se face pe bază de înscriere la adresa de e-mail: lunadinmansarda@gmail.com iar preţul, care conţine şi biletul de intrare în muzeu este de 22 de lei. Părinţii însoţitori vor plăti preţul accesului în Muzeu (8 lei).

18-19 Februarie

“Micuța Dorothy“, „Eliza, micuța florăreasă„, „Punguța cu doi bani” şi “Salon de scenografie” la OCC

Micuta Dorothy

În weekend Opera Comică pentru Copii ne aşteaptă cu un program foarte generos:

“Micuța Dorothy”, premiera care se joacă în Sala Mare sâmbătă de la 17.00 şi duminică la 11.00 şi este potrivită pentru copii cu vârste de la 3 ani. Musical-ul „Micuța Dorothy” are la bază romanul de mare succes „Vrăjitorul din Oz” scris de Lyman Frank Baum. Dorothy este o fetiță care locuiește la o fermă din Kansas, dar își dorește întoteauna ceva mai bun. Aflăm împreună dacă reușește să obțină ce își dorește, într-un spectacol despre prietenie și curaj.

„Eliza, micuța florăreasă” este un balet clasic organizat sâmbătă de la 11.00 şi de la 15.00 în Sala UnderGrant, potrivit pentru copii cu vârste de la 3 ani. Este o adaptare de George Bernard Shaw după antica poveste a lui Pygmalion şi a Galateei, transfiguraţi în lumea modernă în pielea profesorului Henry Higgins şi a frumoasei florărese Eliza Doolittle.

„Punguța cu doi bani” se joacă dumincă de la la ora 12.30 în  Sala UnderGrant şi este potrivită pentru copii cu vârste de la 3 ani. Este una dintre cele 3 poveşti prin care Opera Comică pentru Copii celebrează 180 de ani de la nașterea marelui povestitor Ion Creangă.

“Salonul de Balet” se desfasoară sâmbătă şi dumincă de la la ora 10.00 în  Salonul Mozart şi este un atelier interactiv pentru copii. Vom afla cât de greu sau cât de ușor este să creezi vizual un spectacol; de ce elemente ai nevoie; vom inventa imagini și le vom asambla, având la îndemână mai multe mijloace de expresie, precum lumina și umbra, muzica, imaginea video, costumul, pe care le vom explora împreună. Vârstă minimă recomandată pentru spectatori este de 7 ani. Preţul unui bilet este de 15 lei, preţ în care intră şi un al doilea bilet gratuit, conform ofertei valabile pentru spectacolele care au loc în Salonul Mozart a OCC.

17-19 Februarie / 12-18

Body Mind Spirit Expo – Editia XXI

Săptămână de săptămână inventariem aici idei care au darul să ne ne îmbunătăţească trupul, sufletul sau mintea. Uneori se mai găseşte câte un eveniment care îşi propune să combine două din trei. Dar unul care să le rezolve pe toate 3 nu cred ca mai e. Practic intri în Sala Palatului şi ieşi ca nou(ă) pe toate planurile. Nici nu zic mai mult pentru că nu e nevoie. Descrierea evenimentului pe care o găseşti pe butonul albastru este complet acoperitoare pentru majoritatea subiectelor profunde ale umanităţii în acest moment. Intrarea este liberă.

16-19 Februarie / 10-18

Targul de Turism al Romaniei

Poate vremea însorită de azi, poate lipsa unei vacanţe în ultimele luni, nu ştiu ce. Dar ceva m-a făcut să tresar când am aflat despre faptul că la Romexpo are loc la finalul acestei săptămâni Târgul de Turism. Au început să-mi treacă prin faţa ochilor valuri, plaje, munţi, avioane, muzee, mâncăruri şi băuturi exotice şi o maaaare relaxare. Încă zâmbesc lung. Poate îmi trece  :).

18-19 Februarie / 11:00

Atelierele Cunoașterii

oraselul cunoasterii

În weekenduri Orăşelul Cunoaşterii îi aşteaptă pe cei mici cu ateliere numai bune de descoperit şi înţeles mai bine lumea. Atelierele durează 1 oră şi se adresează copiilor cu vârstă de minim 4 ani. Participarea se face prin înscriere telefonică la 0723 390 449 sau prin email la contact@oraselulcunoasterii.ro. Costul unui bilet este 30 ron. Tema atelierului de sâmbătă este Viaţa Stelelor, iar tema pentru duminică este Podul Pneumatic.

18 Februarie / 11:00

Prietenii copilăriei

Muzeul „Grigore Antipa” îi invită pe copii la o nouă întâlnire cu Dodi și Roni. Neînfricații exporatori care străbat lumea-n lung și-n lat studiind flora și fauna Planetei vor veni la Antipa însoțiți de câțiva prieteni din poveștile copilăriei. Dacă în prima parte a întâlnirii copiii vor afla curiozități și lucruri inedite despre câțiva prieteni îndrăgiți ai poveştilor copilăriei – ursul păcălit de vulpe și furnica cea harnică, în a doua parte a orei, păpușarii le vor pune la încercare atenția și cunoștințele printr-o serie de jocuri și ghicitori, realizate sub forma teatrului de umbre. La întâlnire sunt invitați copiii cu vârste cuprinse între 4 și 9 ani. Înscrierile se pot face pe adresa de e-mail info@antipa.ro, în limita a 50 de locuri, iar taxa de participare este de 15 lei/copil.

18 Februarie / 19:00

Nocturne la Muzeul Theodor Aman

Suntem invitați la Muzeul Theodor Aman la un spectacol ce îmbină poezia și muzica, cu actrița Irina Movilă (Teatrul Național București), soprana Mihaela Andrei (Colegiul Național de Arte Dinu Lipatti) și chitaristul și compozitorul Adrian Andrei (Școala Gimnazialăde Arte Nr. 3). Vom audia compoziții inedite, semnate de Adrian Andrei, pe versuri de Mihai Eminescu, create special pentru acest program. Intrarea costă 10 lei. În preţul biletului este inclusă vizitarea Muzeului Theodor Aman, în termen de 30 de zile.

18-19 Februarie / 10:00

Călător prin tradiții de primăvară

Muzeul Naţional al Satului “Dimitrie Gusti” organizează în perioada 18 februarie – 4 martie 2017, în fiecare sfârșit de săptămână, ateliere interactive dedicate copiilor şi elevilor, în cadrul proiectului educativ  Călător prin tradiții de primăvară. Cu ocazia sărbătorii Mărţişorului și a Zilei Femeii, copiii vor confecţiona, în cadrul atelierelor de creaţie, mărţişoare și felicitări, cu scopul de a fi implicaţi în activităţi care le stimulează creativitatea şi imaginaţia. Tema atelierului din acest weekend este confecţionarea mărţişoarelor. Înscrierile se fac în limita a 15 locuri disponibile,  prin email: programe.culturale@muzeul-satului.ro, muzeulnationalal_satului@yahoo.com.  Taxa de participare este de 15 ron / copil / atelier şi se achită la casieria muzeului în ziua desfăşurării atelierului. 

18-19 Februarie

Târgul tradiţional „Platoul Piaţa Amzei” revine în context urban

Acum ceva timp vorbeam despre petiţia online „Salvăm Piața Amzei”. Uite că, urmare a acestei minunate iniţiative civice, a fost finalizată „Hotarârea de consiliu local cu privire la destinatia functionala a pietei Amzei”, prin care se va păstra destinaţia agroalimentară tradiţională, iar Piaţa Amzei devine şi obiectiv turistic important al Bucureştiului. Aşa că, de pe 18 februarie 2017, săptămână de săptămână, de sâmbătă până luni, putem merge din nou acolo pentru a obişnuitele cumpărături, pentru a petrece câteva ore alături de prieteni, pentru a vizita standurile cu antichităţi, meşteşuguri, straie populare. Revin toţi vechii expozanţi, dar şi noi participanţi cu produse naturale, cu articole artizanale, cu produse cosmetice handmade.

18-19 Februarie / 11:00

Filme pentru întreaga familie

Avem filme pentru cei mici, dar şi cei mari, în week-end la Cinema Elvire Popesco. Sâmbătă 18 de la 11:00 – Ma vie de courgette, iar de la 16:00 – La tortue rouge. Duminică de la 11:00 – Ozzy, marea evadare. Bilete se pot achiziţiona de la casa de bilete Elvire Popesco şi nu numai. Preţul întreg este 15 lei, cel redus 10 lei, iar cel super-redus pentru copii sub 12 ani este 5 lei. Tariful pentru acces copil + părinte este 10 lei.

19 Februarie / 9:45

Promenade Ilfovene, Balotești Dumbrăveni

Promenade Ilfovene este un proiect super activ destinat pasionaţilor de plimbări. Participarea este gratuită iar scopul este explorarea unor zone “sălbatice” din jurul capitalei. Şi se pare că “sălbatice” nu e deloc mult spus, fotografiile aduse din expediţii fiind uimitoare. Plimbarea de duminică are loc în jurul comunei Balotești, prin pădurea și satul Dummbrăveni si de-a lungul văii Cociovaliștei. Traseul este de 10 km. Locul de întânire este staţia de maxi taxi de la capătul tramvaiului 41, lângă Piaţa Presei Libere, la ora 09:45.

1 Februarie – 18 iunie

Venin – frumuseți de neatins

Muzeul „Grigore Antipa” ne invită să explorăm o nouă expoziție temporară inedită cu exponate vii, dar și cu piese de o valoare inestimabilă din colecțiile muzeului. Expoziția ne propune să descoperim lumea fascinantă a câtorva specii veninoase din lumea animală, unele dintre acestea regăsindu-se în clasamentul celor mai veninoase animale din lume. Vom fi provoacați să lăsăm prejudecățile și teama față de animalele veninoase la poarta muzeului și să descoperim frumusețea unică a exponatelor. Multe dintre aceste specii de animale provin din locuri extrem de îndepărtate și greu accesibile omului și cu siguranță aproape nimeni nu și-ar dori o întâlnire față în față cu acestea în mediul lor natural. Preţurile biletelor sunt de 10 lei/copil/student/pensionar şi 15 lei/adult. Copiii cu vârste mai mici de 3 ani au gratuitate.

18 Februarie / 10:00, 10:20, 11:30

Ateliere de creativitate la MŢR

afis2017(1)

Au revenit ateliere de creativitate la Muzeul Ţăranului Român. Acestea au loc pe parcursul întregii săptămâni, iar pe butonul cu sursa poţi afla detalii despre toate zilele. Eu aici, însă, voi prezenta doar opţiunile pentru ziua de sâmbătă. Costul participării la fiecare atelier este de 15 lei.

  • Pictură pe sticlă cu Bogdan Herăscu – orele 10.20-11.20; informații și înscrieri la telefon: 0726.237.376.
  • Atelier de modelaj în argilă și ceară cu Ovidiu Simionescu – orele 11.30 – 13.00; informații și înscrieri la telefon: 0737 346 872
  • Atelier de ţesături, croitorie şi cusături cu Lidia Stareş – orele 10.00-16.00; informații și înscrieri la telefon: 0722.798.284;

22 Ianuarie – 12 Februarie / 10:15, 11:30, 12:30

Ateliere de recreație științifică

Muzeul „Grigore Antipa” invită copiii cu vârste între 7 si 11 ani la Atelierele de recreație științifică care sunt o modalitate utilă și distractivă de petrecere a timpului liber pentru cei mici-mărișori. Aceștia vor participa la experiementele din laborator și vor învăța ”alfabetul” magic al chimiei. Atelierul se desfăşoară pe 2 categorii de experienţă: începători (Plastic şi polimer) şi avansaţi (Din tainele gazelor).  Atelierul se desfăşoară duminica, între orele 10:15-11.05 pentru grupa începători, 11:30-12:20 şi 12:30-13.20 pentru grupa avansați. Costul participării la un modul de 4 ședințe este 180 lei / participant si pentru o ședință se achită 50 de lei/participant. Înscrierea participanților se poate face prin e-mail: info@antipa.ro, nejucam@holymolly.ro, sau la telefon 0726649797.

14 Ianuarie – 25 Martie / 10:15, 11:45

ART ANTIPA

Muzeul „Grigore Antipa” ne invită să-i aducem pe cei mici la o întâlnire cu Arta în cadrul atelierelor Art Antipa. Atelierele oferă copiilor o modalitate distractivă de a învăța noțiuni din lumea zoologiei prin intermediul artelor plastice, dezvoltând în același timp și creativitatea, ingeniozitatea, simțul estetic și spiritul de observație al celor mici. Grupe de vârstă: 4-7 ani (între 10.15–11.30), 8-14 ani (11.45 -13.15). Costul participării la un modul de 4 ședințe este 150 lei/participant pentru primul modul și 160 lei pentru următoarele două. Pentru o ședință se achită 50 de lei/participant. Înscrierea participanților se poate face prin email info@antipa.ro sau la telefon 021.312.88.26.

17-19 Februarie

Prezentări de planetariu

Sub mult-aşteptatul titlu “Observatorul se întoarce”, Observatorul Astronomic Amiral Vasile Urseanu se… întoarce… în locul bine cunoscut din Bd. Lascăr Catargiu nr. 21. Clădirea, care se afla într-o stare avansată de erodare, a trecut printr-o temeinică, sper, renovare şi în Decembrie şi-a redeschis porţile. Iar acum, începând cu ianuarie îşi aşteaptă prietenii cu un program extins de prezentări într-un format de planetarium. Asta e o altă noutate pe care aştept cu nerăbdare să o descopăr, pentru că, şi înainte de prezentările de la Palatul Suţu, la observator prezentările se ţineau în format ecran, nu cupolă. Acum proiecţia se va face într-o cupola gonflabilă, ceea ce înseamnă că vom pătrunde şi mai bine în atmosferă. Prezentările durează între 20 şi 30 de minute şi sunt accesibile atât copiilor de peste 6 ani, cât şi adulţilor. Biletele de intrare costă 5 lei pentru adulţi şi 2 lei pentru elevi, studenţi, pensionari. Prezentările se desfăşoară după următorul program:

Joi, vineri şi sâmbătă:
18:45 şi 20.15 – Cerul în această noapte. O plimbare printre cele mai frumoase obiecte care se pot observa în fiecare noapte
19:30 – Universul cunoscut. Structura Universului folosind date astronomice reale. Pleacă de la Pământ şi merge până la marginea Universului

Duminică:
11:30 şi 13.15 – Cerul în această noapte. O plimbare printre cele mai frumoase obiecte care se pot observa în această noapte
12:30 – Universul cunoscut. Structura Universului folosind date astronomice reale. Pleacă de la Pământ şi mergi până la marginea Universului

15 septembrie – 15 martie

România în Marele Război

MNIR organizează expoziţia România în Marele Război, consacrată comemorării centenarului intrării în război a Regatului României, dar şi a situaţiei din Transilvania, Bucovina şi Basarabia, afectate, în cel mai înalt grad, de evoluţiile politico-militare din România anilor 1916-1918/19. Ziua de 14/27 august 1916 reprezintă un punct de cotitură în istoria noastră, ziua în care Regatul României şi-a trecut propriul Rubicon, chiar dacă, în realitate milioane de români din Austro-Ungaria și Imperiul Rus intraseră deja în Primul Război Mondial încă de la începutul lunii august 1914. La sfârșitul acestui război, în decembrie 1918, România era o altă țară, iar procesul de formare a națiunii române își găsea desăvârșirea. La aproape 100 de ani de la aceste evenimente, în ciuda amputărilor teritoriale produse ca urmare a acordului Ribbentrop-Molotov şi a tratatului de la Craiova, România de azi este, în mare măsură, ceea ce s-a decis prin voinţa liber exprimată a reprezentanţilor naţiunii noastre la Chişinău, Cernăuţi şi Alba Iulia, în anul 1918. Spre deosebire de expoziţiile „clasice” dedicate participării României la Primul Război Mondial, care se centrau pe evenimentele din Vechiul Regat şi pe victoriile militare din prima parte a campaniei din Transilvania și, mai ales, pe cele de la Oituz, Mărăști și Mărășești, din vara anului 1917, cea de faţă şi-a propus să redea o imagine panoramică a lumii româneşti în integralitatea și realitatea ei, deci şi a provinciilor istorice aflate sub administraţia austro-ungară şi rusească. Totodată, în expoziție sunt prezentate şi subiecte mai puțin abordate până acum, cum ar fi înfrângerile militare din toamna-iarna anului 1916, suferinţele populaţiei civile aflată în refugiu sau rămasă sub administraţia militară străină, destinul prizonierilor români căzuţi în captivitatea Puterilor Centrale, epidemiile, viaţa cotidiană din tranşee, arta de război etc.

30 August – 30 Iulie

Scurtă istorie a revanșei. Duel sau crimă?

Îţi spun despre idee începând cu gândul pe care mi l-a lăsat citirea descrierii evenimentului. Se vorbeşte despre perioada secolului XIX ca fiind una a cavalerismului, a gentelmenilor cu principii şi eleganţă. Nimeni nu poate şti dacă a fost sau nu aşa, ne bazăm impresiile doar pe cărţi şi ecranizări, ceea ce ar putea fi foarte greşit, însă suprapunerea cu perioada de glorie a duelului s-ar putea să nu fie deloc întâmplătoare. Serios, gândeşte-te dacă ai mai înjura pe cineva în trafic ştiind că e posibil să te provoace la un duel după care te-ar paşte moartea. Sau dacă ţi-ai mai lasă câinele să-şi facă nevoile în mijlocul drumului şi ai trata cu nesimţire observaţia unui trecător, ştiind că te-ar putea provoca la un alt duel care ar putea avea aceeaşi finalitate mortală. Cred că perspectiva unui posibil duel te-ar face mult mai  atent la limitele libertăţii personale. Expoziţia de la Palatul Suţu prezintă în premieră povestea ultimului duel din România, care a avut loc în anul 1898 la București. Duel care s-a finalizat, din nefericire, cu moartea unuia dintre participanți, Emanoil Lahovary. Pe locul unde acesta a murit se află astăzi un monument ridicat în anul 1903 de soția victimei, Zoe Suțu, în Piața Națiunilor Unite. Probabil singurul monument de acest fel din Europa! Expoziția mai prezintă, tot în premieră, costumul istoricului Nicolae Iorga, purtat în momentul asasinării sale din pădurea Strejnic, precum și trusa de duel care a aparținut domnitorului Alexandru Ioan Cuza, dar și o alte corpuri delicte, care vin din zona subteranului social interbelic. Artefacte ale unor întâmplări, care avertizează și ne amintesc ce anume trebuie să vindecăm în viața orașului.

15 August – 2 Aprilie

Istoria circulației monetare în București și în împrejurimi

Proiectul Istoria circulației monetare în București și în împrejurimi organizat în cadrul Muzeului „George Severeanu” vine în întâmpinarea dorinţei celor dornici de a admira exemplare reprezentative care fac parte din trei colecţii aparţinând Muzeului Municipiului Bucureşti: Colecţia „Maria şi dr. George Severeanu” donată municipalităţii de medicul radiolog George Severeanu, pasionat colecţionar de antichităţi şi primul director al Muzeului Municipiului Bucureşti care are o pondere importantă de exponate numismatice; Colecţia Numismatică a Muzeului Municipiului Bucureşti este constituită din aproape 40.000 de monede, provenind în general din cercetările arheologice desfăşurate de-a lungul timpului și Colecţia denumită convenţional Paranumismatică a Muzeului Municipiului Bucureşti, reuneşte aproximativ 20.000 obiecte structurate pe mai multe subcategorii precum medalii şi plachete, insigne, decoraţii, sigilii, hârtii de valoare a căror valoare istorică pentru perioada modernă este incontestabilă.

Ți-a plăcut? Spune și altora: