Idei pentru Weekend 15-16 Octombrie

octombrie 12, 2016 în Evenimente de Alex

noaptea-caselor

15 Octombrie, între orele 18-03 – Noaptea Caselor #3

Sâmbătă ne putem bucura din nou de circuitul nocturn prin casele și apartamentele alternative din București. Ne vor întâmpina la ei acasă întreprinzători, creativi, artiști, meșteri, jurnaliști sau activiști care și-au transformat dormitoarele în mici centre social-culturale. Noaptea Caselor e o punte între aceste inițiative, un agregator care dă coerență unui nou curent cultural. Curentul spațiilor alternative a început acum câțiva ani, cu niște grupuri de tineri visători care unelteau proiecte în ateliere improvizate și bucătării înghesuite. În timp, comunitățile legate în jurul acestor nuclee au construit împreună o rețea culturală descentralizată, una mai personală, mai liberă și mai eficientă decât cele formale. Multe dintre activitățile culturale pe care le vedem zilele astea pe străzi, în galerii, baruri și huburi au pornit din aceste spații. Circuitul e compus (cel putin pana la ora la care scriu eu) din AICI → Avanpost8 → Carol 53 → Casa Jurnalistului → Casa Lupu → Cetatea Artelor → Colivia → CZVL12 → EFdeN → Grădina Sticlarilor → Home Mătăsari → Manasia Hub → Modulab → Insula 42 → The Room. 

Sursă și detalii


creative-est

10-16 Octombrie, între orele 10-20 – Creative Est #2

Zilele acestea are loc a 2-a ediţie Creative Est, festivalul care aduce împreună industriile creative româneşti şi est-europene într-o săptămână de învăţare, networking şi descoperire. Evenimentul explorează impactul comunităţilor şi proiectelor creative în dezvoltarea urbană – cum ecosistemul creativ generează noi modele de convieţuire şi dezvoltare economică în peisajul urban. Evenimentul central al festivalului va avea loc pe sâmbătă şi duminică la Industria Bumbacului Bucureşti (Splaiul Unirii, nr 160), într-o hala industrială ce nu a mai fost deschisă publicului larg până acum. Sâmbătă evenimentul va fi concentrat în interior propunând temele largi: artă, design, tehnologie, fashion, iar duminică va fi Family Day ocazie cu care vor fi organizate în exterior Food Market & Farmers Market. Intrare este liberă.

Sursă și detalii


occ

15-16 Octombrie – „Fetița cu Chibrituri” si „Cu Nino prin lume” la OCC

În weekend Opera Comică pentru Copii ne aşteaptă cu două spectacole. „Fetiţa cu Chibrituri” se joacă în Sala Mare sâmbătă de la 17.00 şi duminică de la 11.00. O poveste cu final fericit recomandată copiilor peste 3 ani. Provocarea lansată de acest titlu a fost transformarea poveştii într-un spectacol care să nu ne copleşească prin tragismul lui. Se păstrează anumite detalii, aşa cum au fost scrise, dar altele au fost transformate pentru a îmbogăţi spectacolul şi a face mesajul uşor de înţeles pentru cei mici. Preţul biletelor este între 15 şi 25 de lei.

Iar „Cu Nino prin lume” se joacă în ambele zile de weekend de la la ora 10.00 în Salonul Mozart şi este o călătorie prin cele mai frumoase oraşe europene, călătorie în care părinţii pot fi luaţi doar cu acordul copiilor. Vârstă minimă recomandată pentru spectatori este de 3 ani. Preţul unui bilet este de 15 lei, preţ în care intră şi un al doilea bilet gratuit, conform ofertei valabile pentru spectacolele care au loc în Salonul Mozart a OCC.

Sursă și detalii


bilete-les-films-de-cannes-a-bucarest

14-23 Octombrie – Les Films de Cannes à Bucarest

Festivalul revine pentru al șaptelea an, cu o ediție extinsă și cu cele mai așteptate filme din selecția Festivalului de la Cannes, în peste 100 de proiecții. Pentru prima dată, festivalul se va întinde pe durata a 10 zile. Les Films de Cannes à Bucarest are loc anul acesta la CinemaPRO, Cinema Elvire Popesco şi Cinema Muzeul Țăranului. Prețul biletelor este de 15 lei, respectiv 10 lei, iar achiziția unor pachete de 6 sau 10 bilete aduce reduceri de 20%. Detalii despre program găseşti pe butonul verde.

Sursă și detalii


notara

10-22 Octombrie – Fest(in) pe Bulevard

Teatrul Nottara organizeaza din 2013, Fest(in) pe Bulevard. Proiectul are două secţiuni principale şi mai multe secţiuni şi activităţi conexe. La Sala Horia Lovinescu se va monta, cu precădere, comedie în Secţiunea Bulevardul Comediei. Cea de-a doua secţiune, are, ca în fiecare an, o temă de actualitate. Această secţiune se va desfăşura la Sala George Constantin şi va fi competitivă. Programul îl găseşti pe butonul verde.

Sursă și detalii


creativo

15-16 Octombrie, între orele 10-19 – Creativo de toamnă

Pasionaţii de modă care îşi doresc să afle cât mai multe despre acest domeniu, sunt aşteptaţi la Creativo la The Ark, lângă Piaţa de Flori. A doua ediţie a evenimentului dedicat oamenilor creativi vine cu: ateliere gratuite de croitorie, broderie, tipare de croitorie, drapaj, stilism şi consiliere vestimentară, patchwork, quilting, home&deco; workshopuri gratuite pentru cei care vor să înceapă un business în domeniul modei: Fashion PR, consiliere în demararea afacerii, consiliere pentru obţinerea finanţării necesare, modele de succes; tombolă cu premii de peste 4.500 de euro sub formă de cursuri de calificare în croitorie, design, consilere vestimentară şi nu numai, manechine profesionale pentru a începe să creezi prima ta colecţie, o super maşină de cusut, o maşină de surfilat, tipare de croitorie şi alte surprize. La eveniment mai participă designeri noi şi consacraţi, specialişti în echipamente, dar şi în… cariere. Accesul este gratuit.

Sursă și detalii


scikids

15-16 Octombrie, între orele 12-20 – SCIKiDS Festivalul Stiintei editia 4

Iar vorbesc despre un eveniment desfăşurat la Mall-ul Promenada. Adică iar te trimit la mall. Voi sta la colţ pe coji de nuci 2 zile pentru asta, dar merită pentru că e cu învăţare.  SCIKiDS Festivalul Ştiinţei ne invită la o reîntâlnire cu show-uri ştiinţifice şi artistice, cu reviste de la Ştiinţă şi Tehnică, cu experimente trăsnite, cu dans şi concursuri cu premii Lego, cu jucării inteligente, cu invitaţi surpriză, cu Profesorul Trăsnit Spooky şi cu multe altele. Intrarea este liberă.

Sursă și detalii


cocosu-rosu

16 Octombrie, începând cu ora 12 – Ziua Recoltei

Sap cât pot în memorie, însă nu-mi pot aminti despre un alt eveniment organizat la Ferma Cocoşu Roşu pe care să-l fi recomandat. Îmi pare ciudat, dat fiind potenţialul ridicat al locului. Prin urmare sunt chiar bucuros să-ţi pot spune că duminică, acolo, va fi o sărbătoare a roadelor pământului şi totodată o încununare a eforturilor depuse de-a lungul anului. E cu grătare, cu butoaie, cu muzică şi cu povestiri. Pentru rezervări: 0747 040 556.

Sursă și detalii


bilete-animest-2016-festival-pass

7-16 Octombrie – Anim’est 2016

Anim’est, cel mai mare festival de film din Bucureşti şi unul dintre cele mai importante festivaluri de film de animaţie din Europa, se va desfăşura în Bucureşti în perioada 7-16 Octombrie. Celor şase secţiuni competitive ale festivalului (lung metraj internaţional, scurt metraj internaţional, film românesc, film studenţesc, videoclip, Minimest) şi secţiunii Animash (ex-Mozaic) (rezervate celor mai populare filme de animaţie ale momentului, premiate la festivaluri de film importante din lume) li se adaugă în fiecare an secţiuni speciale, dedicate unor şcoli de film de animaţie renumite în întreagă lume, unor studiouri care au realizat filme multi-premiate, unor festivaluri de profil celebre din Europa, precum şi unor animatori consacraţi. Locaţiile principale care găzduiesc proiecţiile sunt Cinema PRO, Cinema Elvire Popesco şi Cinema Eforie. Alături de ele mai sunt alte câteva spaţii conexe pe care le poţi găsi în pe butonul verde alături de programul detaliat. Biletele costă 10 lei iar abonamentele 150 de lei. Evenimentele speciale Creepy Animation Night, Trippy Animation Night, Animusic Night au şi tarife speciale. O secţiune aparte a festivalului de Minimest, pregătit special pentru cei mai mici fani ai animaţiei cele mai iubite şi premiate filme din toată lumea. Tariful unic de acces la Minimest este 5 lei.

Sursă și detalii


tur-pietonal

16 Octombrie, începând cu ora 12 – New York-ul Balcanilor

Proiectul „Bucureşti. Timpuri noi. Feţe noi (1866-1947)” ajunge, în acestă duminică în Bucureştiul interbelic, propunându-ne să păşim cu încredere pe caldarâmul de pe Bulevard şi să privim clădirile din jur. Aflăm despre o perioadă în care oraşul începe a se dezvolta pe verticală, „uitându-şi parcă vechile hatâruri… Dar oare îi va fi fost oraşului atât de uşor să îşi schimbe haina şi să se americanizeze? ” Întâlnirea are lor în Parcul Colţea, iar participarea este gratuită.

Sursă și detalii


povestile-teiului

15 Octombrie, între orele 11-15 – Poveştile Teiului

Grupul de Iniţiativă Civică Lacul Tei apare destul de des printre exemple pozitive de implicare socială. Sâmbătă au  nouă propunere. Îi invită pe locuitorii cartierului Tei la Centrul Comunitar Tei din Parcul Circului pentru a descoperi poveştile cartierului. Pun la un loc povestori şi ascultători care pot face schimb de locuri, astfel încât, la final, toată lumea să-şi cunoască mai bine cartierul în care locuieşte. Există şi ateliere pregătite pentru cei mici . Scopul proiectului este adunarea de mărturii, testimoniale, poze şi poveşti înregistrate audiovideo, pentru ca, în final, să le reunească în Cartea cu Poveştile Teiului.

Sursă și detalii


spatiul-m60

15 Octombrie, între orele 13-20 – Closing Weekend: Sunday Brunch

Mi-a plăcut Spaţiul M60 vara asta. Deşi am aflat de el destul de târziu, am câteva amintiri plăcute asociate cu acest loc. Şi asta e până la urmă esenţa oricărui loc, să susţină amintiri frumoase. Aşa că, acum, deşi nu e neapărat un eveniment în sine, îţi spun că duminica se închide, ocazie cu care cei doi creatori ai proiectului ne aşteaptă la un brunch, ocazie cu care vor găti şi vor împărtăşi cu cei interesaţi planuri de viitor.

Sursă și detalii


black-buttons

16 Octombrie, între orele 17-21 – Nice to meet you!

Nu avem în fiecare zi ocazia să asistăm la naşterea unei edituri. Prin urmare prilejul ăsta este de remarcat şi de trecut în agendă. Mai ales că se întâmplă la Amzei Market Makers, un proiect despre care mai vorbeam acum vreo două săptămâni. Nou născuţii ne vor povesti cum au pornit şi cum vor să continue. În plus avem ocazia să stăm de vorba cu Caroline Paul, Wendy MacNaughton, John Freeman şi Marius Chivu despre cărţi, despre curaj, despre familie, despre libertate şi normalitate. Mai e şi cu muzică bună pentru acest experiment de socializare şi cu hidratare şi cu joacă cu hârtia de corectură şi colile tipografice pentru suveniruri şi atmosferă.

Sursă și detalii


toamna-cristalelor

14-16 Octombrie, între orele 10-18 – Toamna Cristalelor

Eu nu prea sunt un fan al expoziţiilor de cristale cu vânzare. Na că am zis-o. Dar asta nu înseamnă că evenimentele astea nu plac altora. Dilema mea este, de ce le recomand eu aici, într-un loc în care subiectivitatea gustului meu personal îşi face de cap. Iar adevărul e că aceste expoziţii sunt, din punctul meu de vedere, un motiv tare bun să megem să vizităm Muzeul Geologic. Un loc cam prăfuit, care nu prea se regăseşte pe traseele de vizitare. Nici pe al meu nu s-a aflat, până într-o zi când am ajuns cu greu acolo. Iar surpiza a fost destul de plăcută, încât să merite să-i ofer un loc din cele 100.

Sursă și detalii


food-truck-festival

6-16 Octombrie – Food Truck Festival

Încă mă mai tezesc noaptea zbuciumat de aminitirile traumatizante de la festivalul de Street Food 🙂 Aşa că în spiritul celor ce le ziceam după nefericitul eveniment salut unul pe care îl voi urmări cu atenţie, dată fiind proximitatea faţă de traseul meu zilnic. Sunt curios dacă într-un context mult mai aproape de realitate bucătării de weekend vor mai da nonşalanţi termene de 1 oră pentru un burger, cu argumentul că aşa e street food-ul. Acum, aflaţi în parcările exterioare ale mall-ului Promenada, cele 10 maşini cu mâncare se vor bate pe clienţii super-aglomeratei zone corporatiste în fiecare zi între 11 şi 19, făcând faţă şi concurenţei celor care până acum hrăneau zilnic miile de guri flămânde. Ah, ce o să-mi placă.

Sursă și detalii


retrotech

15-16 Octombrie, între orele 12-20 – RetroTech Fest

Am căzut în butoiul cu melancolie. Îmi amintesc HC90-ul pe care mi-am petrecut ore şi ore şi ore…  Nu cred că suntem chiar mulţi maniaci de genul ăsta, dar ăştia care suntem trebuie să ştim că la 80-90 Gastropub & More (Pictor Ştefan Luchian nr.15) are loc în weekend un  târg de electronică vintage. Hi hi, cât de geeky.  Vor fi prezentate sisteme PC 286, 386, 486, Pentium I&II&III, Monitoare VGA, CGA, SVGA CRT, Modele laptop Apple, Compaq, NEC din anii ’80 şi ’90 dar şi echipamente ICE FELIX CIP, HC 90 sau 2000, Jocuri Nintendo, Procesoare, Tastaturi, Mausi cu bilă, telefoane GSM şi multe alte aparate Retro Vintage. Vom putea să ne şi jucăm Doom, Quake sau Warcraft în reţea.  Ne vom aminti de sistemele de operare Windows 3.0, 3.1, 3.11, ’95, ’98 sau Dos până la 6.22, Mac OS şi multe altele „pierdute” în timp. Accesul este gratuit.

Sursă și detalii


targ-traditional

14-16 Octombrie, între orele 10-16 – Târg de produse traditionale

„Mere, pere în panere şi gutui cu puf de pui…” Mai ştii? Toamna asta, care şi-a intrat rapid în drepturi, m-a dus cu gândul la „roadele” muncii… altora. Şi m-am întrebat unde aş putea merge să contribui la un schimb de bani pe produse tradiţionale. Am aflat că avem două posibilităţi weekendul ăsta. Una la Romexpo, pe aleea centrală, doar până sâmbătă şi una la Ministerul Agriculturii, lângă Universitate, inclusiv duminică. Acolo se strâng fermieri din toată ţara, dornici să monetizeze eforturile de peste an.

Sursă și detalii


tatoo-convention

14-16 Octombrie, între orele 10-16 – International Tattoo Convention Bucharest

La Crystal Ball Room, în spatele Pieţei de Flori are loc un eveniment cu iz de circ. Se adună la un loc artişti în modificarea corpului uman şi pasionaţi care îşi poartă gândurile pe piele. Vizitatorii vor avea parte de concursuri, concerte, petreceri şi activităţi variate, toate asezonate cu sunetul maşinuţelor de tatuat. Accesul costă 15 lei/zi sau 40 lei/3zile.

Sursă și detalii


sc3-magik-expo-700x525px-full

Octombrie – 15 Noiembrie – Expoziția magi*k – o tehno-arheologie a orașului București

Ultimele experienţe la MNAC m-au determinat să stau cu ochii pe fiecare expoziţie nouă care se anunţă acolo. Acesta, desfăşurată în sala Dales, ne invită să vedem 5 instalaţii interactive şi un docu-fiction despre istoria Bucureştilor de la radio la internet.  O expoziție interactivă despre istoria apariției mass media în București. Pornim de la antenele radio art deco și ajungem la epoca contemporană, când orașul e pus în priză la rețeaua globală. Modulab și Zeppelin, sprijiniți de companii suedeze, aduc povești pline de umor, artă și tehnologie despre fragmente de arhitectură și istorii personale, o explorare neobișnuită a orașului ascuns, privit printre antene bricolate, rețele de cartier, puricii din televizor și pixelii colorați ai lumii magice de azi.

Sursă și detalii


orhidee4-21 Octombrie, între orele 10-16 – Orhideele salbatice ale Romaniei (Expozitie foto)

La prima vedere, ideea de a merge la Grădina Botanică pentru a vedea flori în… fotografii pare cel puţin stranie. Însă odată ce am citit descrierea, nu doar că a părut firesc, însă chiar extrem de interesant. Mă regăsesc în totalitate printre cei cărora le-a fost scris textul prin care este anunţat evenimentul: „Forme graţioase şi culori superbe, la asta ne duce gândul atunci când auzim de orhidee. Ne-am obişnuit cu ele ca prezenţe exotice, le asociem cu paradisuri tropicale îndepărtate… Dar daca aţi afla că există orhidee sălbatice şi în România? Şi nu puţine, ci aproximativ 70 de specii diferite, ce înfloresc pe colinele şi munţii României din aprilie şi până în septembrie. Multe dintre ele sunt deosebit de rare, majoritatea sunt periclitate de extinderea activităţilor umane, toate sunt frumoase ca o poezie…”. Eu zic că mergem să vedem. 70!?

Sursă și detalii


 nocturne14 Octombrieîncepând cu ora 19 – Acorduri și Rime

Vineri Muzeul Municipiului Bucureşti organizează la Muzeul Theodor Aman un spectacol ce îmbină poezia cu muzica. Spectacolul va avea loc în compania actriței Irina Movilă şi a chitaristului și compozitorului Adrian Andrei. Intrarea costă 10 lei. În preţul biletului este inclusă vizitarea expoziţiilor organizate la muzeul în termen de 30 de zile.

Sursă și detalii


astronomie

15 Octombrieîncepând cu ora 19 – Cerul extraterestru

La Palatul Suţu ne aşteaptă Adrian Şonka de la Observatorul Astronomic. Ne aşteaptă din nou să facem o călătorie până la marginea Universului cu ajutorul unui program de astronomie creat de Naţional Astronomical Observatory of Japan (NAOJ) şi o proiecţie normală, însoţită de explicaţii „pe viu”. Explicaţiile sunt sarea şi piperul acestei prezentări fascinante şi vesele care îţi garantează o seară de sâmbătă relaxantă şi educativă. Prezentarea durează aproximativ 50 de minute costul unui bilet de intrare este 5 lei.

Sursă și detalii


intalnire-cu-shakespeare

16 Octombrieîncepând cu ora 20 – „Întâlnire cu Shakespeare”- Spectacol studiu acompaniat de chitară clasică

Duminică Muzeul Municipiului Bucureşti ne invită la Casa Filipescu-Cesianu pentru a ne bucura de piesa „Întâlnire cu Shakespeare” care este o colecție de scene reprezentative pentru operele lui William Shakespeare, culegând personaje și întâmplări din lucrări consacrate precum „Romeo și Julieta”, „Visul unei nopți de vară”, „Îmblânzirea scorpiei”, „Hamlet”, „A douăsprezecea noapte”, „Nevestele vesele din Windsor”, și „Cum vă place”. Pasiunea, Melancolia, Umorul și Iubirea sunt dimensiuni explorate de actorii implicați în interpretarea scenelor. Aceștia își propun să se „joace” cu ajutorul scenariului bogat oferit de scenele alese pentru această călătorie – însoțite de acordurile cristaline ale corzilor de chitară însuflețite de Adrian Andrei – scene ale căror protagoniști sunt șapte tineri actori în devenire, acționând și reacționând la spiritualitatea, forța și umorul pe care marele William Shakespeare le-a semănat în lucrările sale. Intrarea costă 10 lei. În preţul biletului este inclusă vizitarea expoziţiilor organizate la muzeul care găzduieşte spectacolul, în termen de 30 de zile. Întrucât expoziţia permanentă a Casei Filipescu – Cesianu nu este încă deschisă, participanţii la evenimentele susţinute la această locaţie vor beneficia de vizitare gratuită la Palatul Suţu.

Sursă și detalii


cal

Octombrie – 31 Decembrie – Ateliere de creativitate la MŢR

Începând cu luna Octombrie revin ateliere de creativitate la Muzeul Ţăranului Român. Acestea au loc pe parcursul întregii săptămâni, iar pe butonul cu sursa poţi află detalii despre toate zilele. Eu aici, însă, voi prezenta doar opţiunile pentru ziua de sâmbătă. Costul participării la fiecare atelier este de 15 lei.

  • Pictură pe sticlă cu Bogdan Herăscu – orele 10.20-11.20; informații și înscrieri la telefon: 0726.237.376.
  • Atelier de modelaj în argilă și ceară cu Ovidiu Simionescu – orele 11.30 – 13.00; informații și înscrieri la telefon: 0737 346 872
  • Atelier de ţesături, croitorie şi cusături cu Lidia Stareş – orele 10.00-16.00; informații și înscrieri la telefon: 0722.798.284;

Sursă și detalii


antipa

15 Octombrie, începând cu ora 10.15 – ART ANTIPA

Muzeul „Grigore Antipa” ne invită să-i aducem pe cei mici la o întâlnire cu Arta în cadrul atelierelor Art Antipa. Atelierele oferă copiilor o modalitate distractivă de a învăța noțiuni din lumea zoologiei prin intermediul artelor plastice, dezvoltând în același timp și creativitatea, ingeniozitatea, simțul estetic și spiritul de observație al celor mici. Grupe de vârstă: 4-7 ani (între 10.15–11.30), 8-14 ani (11.45 -13.15). Costul participării la un modul de 4 ședințe (pe parcursul unei luni) este 200 lei participant in octombrie, 160 lei in noiembrie si 150 lei in decembrie. Pentru o ședință se achită 50 de lei/participant. Înscrierea participanților se poate face prin email info@antipa.ro sau la telefon 021.312.88.26.

Sursă și detalii


storck

16 Octombrieîncepând cu ora 10.30 – Memoriile unei case, Muzeul Frederic Storck și Cecilia Cuțescu-Storck

Duminică Muzeul Municipiului Bucureşti organizează la Muzeul Frederic Storck şi Cecilia Cuţescu-Storck (Str. Vasile Alecsandri nr. 16) un atelier pentru copii de 7-10 ani.  Aceștia vor asculta povești despre viața unei familii de artiști la început de secol XX, într-o zonă centrală a Bucureștiului, într-o casă în care jocurile de copii erau acompaniate de sunetul loviturilor de daltă ce răzbăteau din atelierul tatălui-sculptor și de mirosul de ulei de in revărsându-se din atelierul de pictură al mamei. Apoi vor vizita cotloanele acestei case și vor examina cu atenție fațada de un roșu englezesc încrustată cu mici reliefuri din marmură albă. Pentru această expediție înapoi în timp vor folosi blocuri de schițe și creioane de desen, lăsându-se inspirați de frumoasele obiecte de artă din colecția soților Storck, fiind pentru câteva ore artiști plastici și caligrafi.

Sursă și detalii


afis duel

30 August 2016 – 30 Iulie 2017 – Scurtă istorie a revanșei. Duel sau crimă?

Îţi spun despre idee începând cu gândul pe care mi l-a lăsat citirea descrierii evenimentului. Se vorbeşte despre perioada secolului XIX ca fiind una a cavalerismului, a gentelmenilor cu principii şi eleganţă. Nimeni nu poate şti dacă a fost sau nu aşa, ne bazăm impresiile doar pe cărţi şi ecranizări, ceea ce ar putea fi foarte greşit, însă suprapunerea cu perioada de glorie a duelului s-ar putea să nu fie deloc întâmplătoare. Serios, gândeşte-te dacă ai mai înjura pe cineva în trafic ştiind că e posibil să te provoace la un duel după care te-ar paşte moartea. Sau dacă ţi-ai mai lasă câinele să-şi facă nevoile în mijlocul drumului şi ai trata cu nesimţire observaţia unui trecător, ştiind că te-ar putea provoca la un alt duel care ar putea avea aceeaşi finalitate mortală. Cred că perspectiva unui posibil duel te-ar face mult mai  atent la limitele libertăţii personale. Expoziţia de la Palatul Suţu prezintă în premieră povestea ultimului duel din România, care a avut loc în anul 1898 la București. Duel care s-a finalizat, din nefericire, cu moartea unuia dintre participanți, Emanoil Lahovary. Pe locul unde acesta a murit se află astăzi un monument ridicat în anul 1903 de soția victimei, Zoe Suțu, în Piața Națiunilor Unite. Probabil singurul monument de acest fel din Europa! Expoziția mai prezintă, tot în premieră, costumul istoricului Nicolae Iorga, purtat în momentul asasinării sale din pădurea Strejnic, precum și trusa de duel care a aparținut domnitorului Alexandru Ioan Cuza, dar și o alte corpuri delicte, care vin din zona subteranului social interbelic. Artefacte ale unor întâmplări, care avertizează și ne amintesc ce anume trebuie să vindecăm în viața orașului.

Sursă și detalii


Circulatie Monetara

15 August – 2 Aprilie – Istoria circulației monetare în București și în împrejurimi

Proiectul Istoria circulației monetare în București și în împrejurimi organizat în cadrul Muzeului „George Severeanu” vine în întâmpinarea dorinţei celor dornici de a admira exemplare reprezentative care fac parte din trei colecţii aparţinând Muzeului Municipiului Bucureşti: Colecţia „Maria şi dr. George Severeanu” donată municipalităţii de medicul radiolog George Severeanu, pasionat colecţionar de antichităţi şi primul director al Muzeului Municipiului Bucureşti care are o pondere importantă de exponate numismatice; Colecţia Numismatică a Muzeului Municipiului Bucureşti este constituită din aproape 40.000 de monede, provenind în general din cercetările arheologice desfăşurate de-a lungul timpului și Colecţia denumită convenţional Paranumismatică a Muzeului Municipiului Bucureşti, reuneşte aproximativ 20.000 obiecte structurate pe mai multe subcategorii precum medalii şi plachete, insigne, decoraţii, sigilii, hârtii de valoare a căror valoare istorică pentru perioada modernă este incontestabilă.

Sursă și detalii


 

Un articol din seria Idei pentru Weekend in Bucuresti

Ți-a plăcut? Spune și altora: