Idei pentru Weekend 11-12 Februarie

februarie 8, 2017 în Evenimente de Alex

11-12 Februarie / 12-20

Art Fashion Fair | Special Valentine

AFIS Art Fashion Fair

Târgul se desfășoară la Maison 13 (Str. Dumbrava Roșie 2, Grădina Icoanei) și propune o selecție eclectică de designer români, haine și accesorii de autor, accesorii home&deco și produse organice semnate și povestite de oameni creativi, preocupați de impactul asupra mediului și de o viaţă sănătoasă. Alaturi de expoziția de design va fi acolo și o zonă de lounge (cu Burger Van si Delicii pe Roti Waffles & Coffee). Intrarea este liberă, iar organizatorii încurajează accesul cu animale de companie.

11-12 Februarie

“Micuța Dorothy“, „Povestea sunetului„, „Punguța cu doi bani” şi “Salonul de Balet” la OCC

Micuta Dorothy

În weekend Opera Comică pentru Copii ne aşteaptă cu un program foarte generos:

“Micuța Dorothy”, premiera care se joacă în Sala Mare sâmbătă de la 17.00 şi duminică la 11.00 şi este potrivită pentru copii cu vârste de la 3 ani. Musical-ul „Micuța Dorothy” are la bază romanul de mare succes „Vrăjitorul din Oz” scris de Lyman Frank Baum. Dorothy este o fetiță care locuiește la o fermă din Kansas, dar își dorește întoteauna ceva mai bun. Aflăm împreună dacă reușește să obțină ce își dorește, într-un spectacol despre prietenie și curaj.

„Povestea sunetului” este un concert organizat sâmbătă de la 11.00 în Sala UnderGrant, potrivit pentru copii cu vârste de la 3 ani. Este o poveste în care copiii vor fi fascinaţi să afle cum apar sunetele, cum se produc, ce sunt instrumentele muzicale şi cum se combină între ele. Fiecare are rolul său aşa cum este un rol în fiecare poveste şi cel mai important descoperă că atunci când cântăm împreună şi facem echipă se pot naşte idei şi lucruri frumoase.

„Punguța cu doi bani” se joacă dumincă de la la ora 12.30 în  Sala UnderGrant şi este potrivită pentru copii cu vârste de la 3 ani. Este una dintre cele 3 poveşti prin care Opera Comică pentru Copii celebrează 180 de ani de la nașterea marelui povestitor Ion Creangă.

“Salonul de Balet” se desfasoară sâmbătă şi dumincă de la la ora 10.00 în  Salonul Mozart şi este un spectacol-atelier interactiv destinat tuturor iubitorilor de dans. Vom descoperi împreună care sunt pașii pe care îi parcurge un dansator până ajunge la grația și precizia care îi sunt admirate pe scenă. Toate momentele sunt ilustrate cu scene din balete celebre, adaptate pe înțelesul copiilor și interpretate de Ansamblul de Balet al Operei Comice pentru Copii. Vârstă minimă recomandată pentru spectatori este de 7 ani. Preţul unui bilet este de 15 lei, preţ în care intră şi un al doilea bilet gratuit, conform ofertei valabile pentru spectacolele care au loc în Salonul Mozart a OCC.

11-12 Februarie / 10-18

Târgul Ozosep

La final de săptămână suntem aşteptaţi în Grădina Verona cu cele mai alese delicatese secuiești, pregătite de mici producători. Vom avea gulaș bun de tot, dar și alte mâncăruri și băuturi delicioase, precum și produse artizanale deosebite.

10-12 Februarie / 10-18

Targul de Sf. Valentin

Se apropie acea perioadă din an plină de simboluri ale iubirii, aşa că Muzeul Geologic îşi deschide larg porţile timp de 3 zile pentru a primi căutătorii de simboluri în cristale. Practic uşile nu sunt chiar larg deschise, ci mai bine zis închise şi însoţite de o solicitare scrisă mare şi clar de a le ţine aşa. Ce-i drept frigul de afară justifică prezenţa unei astfel de solicitări. Accesul cotsă 8 lei pentru biletul întreg şi 4 lei pentru biletul redus.

11-12 Februarie / 11:00

Atelierele Cunoașterii

oraselul cunoasterii

În weekenduri Orăşelul Cunoaşterii îi aşteaptă pe cei mici cu ateliere numai bune de descoperit şi înţeles mai bine lumea. Atelierele durează 1 oră şi se adresează copiilor cu vârstă de minim 4 ani. Participarea se face prin înscriere telefonică la 0723 390 449 sau prin email la contact@oraselulcunoasterii.ro. Costul unui bilet este 30 ron. Tema atelierului de sâmbătă este ADN-ul, iar tema pentru duminică este Periscopul.

11 Februarie / 14:00

Atelier Creativ pentru Adulţi

A trecut ceva timp de când nu am mai avut o idee pentru adulţi la Muzeul „Grigore Antipa”. Deşi tema atelierului este „Viaţă în doi – Cupluri de vieţuitoare ce şi-au declarat pe viaţă dragostea!”, atelierul pare să fie mai degrabă dedicat participării individuale, pentru că scopul este ca fiecare participant să picteze cadoul perfect de Valentine’s Day pentru partener/parteneră. Participanţii vor fi îndrumaţi de un artist plastic care le va oferi toate informaţiile necesare. Taxa de participare este de 60 lei. Înscrierea participanţilor se face în limita a 15 de locuri pe e-mail: info@antipa.ro.

11-12 Februarie / 12-19.30

Valentine’s Day Fair

Iar dacă până acum chiar n-ai găsit nimic demn de a simboliza iubirea pentru persoana dragă de lângă tine, uite încă o soluţie. Găseşti produse personalizate, la un târg organizat la The Vintage Pub (centrul vechi al capitalei), Str. Smârdan, nr 43. „Cei mai buni artişti se întâlnesc pentru a-şi expune cele mai frumoase creaţii: bijuterii, ţinute vestimentare, accesorii, produse pentru casă, decoraţiuni şi produse BIO. Târgul susţine şi încurajează creatorii români. Intrarea este liberă.

11 Februarie / 19:00

Impact cu asteroizi – Care sunt şansele?

La Palatul Suţu ne aşteaptă Adrian Şonka de la Observatorul Astronomic. Ne invită să descoperim cei 15.000 de asteroizi din sistemul solar care au traiectorii care îi aduc în apropierea Pământului. Vom vedea câți asteroizi s-au descoperit până în prezent, câți ne amenință planeta și ce s-ar întâmpla dacă unul dintre ai ar avea GPS și ar cădea într-un loc binecunoscut din București. Explicaţiile sunt sarea şi piperul acestei prezentări fascinante şi vesele care îţi garantează o seară de sâmbătă relaxantă şi educativă. Prezentarea durează aproximativ 50 de minute costul unui bilet de intrare este 5 lei.

12 Februarie / 15:00

Atelier de Animație stop motion pentru copii

playouth animatie

Mă bucur când am ocazia din când în când să recomand câte un atelier Playouth. Acum este vorba de unul care îmi place din toate punctele de vedere. Subiectul este extrem de interesant şi actual, iar faciltatoarea este super talentată. Deci toate ingredientele pentru un proiect de succes. Tehnica stop motion oferă foarte multă libertate și copiii își pot exprima imaginația fără limite. Cu un pic de răbdare și curiozitate, vor crea împreună un scurt film, dând viață obiectelor și jucăriilor. Atelierul se adresează copiilor între 7 și 12 anișori. Participarea se face pe bază de confirmare după înscrea pe http://bit.ly/2ercNKz. Locația evenimentului este Barbu Delavrancea, Nr. 15, Sector 1, Etaj 2, Interfon 5.  Costul este de 75 de lei și include toate materiale necesare realizării atelierului.

11 Februarie / 11:00

Specificul restaurării picturii orientale

Conferința care are loc sâmbătă la MNAR face parte din suita de evenimente conexe expoziției „Anatomia restaurării”. Ea prilejuiește o incursiune în lumea delicată și fragilă a picturii orientale pe mătase precum și întâlnirea cu materiale, instrumente și tehnici pe care rareori avem prilejul să le explorăm alături de un specialist. Pentru participare la conferință se plătește prețul unui bilet de acces în expoziție de 10 lei.

12 Februarie / 9:45

Promenade Ilfovene, Balotești – Dumbrăveni – Săftica

Promenade Ilfovene este un proiect super activ destinat pasionaţilor de plimbări. Participarea este gratuită iar scopul este explorarea unor zone “sălbatice” din jurul capitalei. Şi se pare că “sălbatice” nu e deloc mult spus, fotografiile aduse din expediţii fiind uimitoare. Plimbarea de duminică are loc între satele Balotești, Dumbrăveni și Săftica. Traseul va trece prin sate, pe văile Vlăsiei și Cociovaliștei și până la pădurile Dumbrăveni și Snagov (Vlădiceasca).
Traseul este de 14 km dar poate fi scurtat la 9 km. sau prelungit până la 20 de km în funcție de preferințele fiecăruia.. Locul de întânire este staţia de maxi taxi de la capătul tramvaiului 41, lângă Piaţa Presei Libere, la ora 09:45.

1 Februarie – 18 iunie

Venin – frumuseți de neatins

Muzeul „Grigore Antipa” ne invită să explorăm o nouă expoziție temporară inedită cu exponate vii, dar și cu piese de o valoare inestimabilă din colecțiile muzeului. Expoziția ne propune să descoperim lumea fascinantă a câtorva specii veninoase din lumea animală, unele dintre acestea regăsindu-se în clasamentul celor mai veninoase animale din lume. Vom fi provoacați să lăsăm prejudecățile și teama față de animalele veninoase la poarta muzeului și să descoperim frumusețea unică a exponatelor. Multe dintre aceste specii de animale provin din locuri extrem de îndepărtate și greu accesibile omului și cu siguranță aproape nimeni nu și-ar dori o întâlnire față în față cu acestea în mediul lor natural. Preţurile biletelor sunt de 10 lei/copil/student/pensionar şi 15 lei/adult. Copiii cu vârste mai mici de 3 ani au gratuitate.

11 Februarie / 10:00, 10:20, 11:30

Ateliere de creativitate la MŢR

afis2017(1)

Au revenit ateliere de creativitate la Muzeul Ţăranului Român. Acestea au loc pe parcursul întregii săptămâni, iar pe butonul cu sursa poţi afla detalii despre toate zilele. Eu aici, însă, voi prezenta doar opţiunile pentru ziua de sâmbătă. Costul participării la fiecare atelier este de 15 lei.

  • Pictură pe sticlă cu Bogdan Herăscu – orele 10.20-11.20; informații și înscrieri la telefon: 0726.237.376.
  • Atelier de modelaj în argilă și ceară cu Ovidiu Simionescu – orele 11.30 – 13.00; informații și înscrieri la telefon: 0737 346 872
  • Atelier de ţesături, croitorie şi cusături cu Lidia Stareş – orele 10.00-16.00; informații și înscrieri la telefon: 0722.798.284;

22 Ianuarie – 12 Februarie / 10:15, 11:30, 12:30

Ateliere de recreație științifică

Muzeul „Grigore Antipa” invită copiii cu vârste între 7 si 11 ani la Atelierele de recreație științifică care sunt o modalitate utilă și distractivă de petrecere a timpului liber pentru cei mici-mărișori. Aceștia vor participa la experiementele din laborator și vor învăța ”alfabetul” magic al chimiei. Atelierul se desfăşoară pe 2 categorii de experienţă: începători (Plastic şi polimer) şi avansaţi (Din tainele gazelor).  Atelierul se desfăşoară duminica, între orele 10:15-11.05 pentru grupa începători, 11:30-12:20 şi 12:30-13.20 pentru grupa avansați. Costul participării la un modul de 4 ședințe este 180 lei / participant si pentru o ședință se achită 50 de lei/participant. Înscrierea participanților se poate face prin e-mail: info@antipa.ro, nejucam@holymolly.ro, sau la telefon 0726649797.

14 Ianuarie – 25 Martie / 10:15, 11:45

ART ANTIPA

Muzeul „Grigore Antipa” ne invită să-i aducem pe cei mici la o întâlnire cu Arta în cadrul atelierelor Art Antipa. Atelierele oferă copiilor o modalitate distractivă de a învăța noțiuni din lumea zoologiei prin intermediul artelor plastice, dezvoltând în același timp și creativitatea, ingeniozitatea, simțul estetic și spiritul de observație al celor mici. Grupe de vârstă: 4-7 ani (între 10.15–11.30), 8-14 ani (11.45 -13.15). Costul participării la un modul de 4 ședințe este 150 lei/participant pentru primul modul și 160 lei pentru următoarele două. Pentru o ședință se achită 50 de lei/participant. Înscrierea participanților se poate face prin email info@antipa.ro sau la telefon 021.312.88.26.

10-12 Februarie

Prezentări de planetariu

Sub mult-aşteptatul titlu “Observatorul se întoarce”, Observatorul Astronomic Amiral Vasile Urseanu se… întoarce… în locul bine cunoscut din Bd. Lascăr Catargiu nr. 21. Clădirea, care se afla într-o stare avansată de erodare, a trecut printr-o temeinică, sper, renovare şi în Decembrie şi-a redeschis porţile. Iar acum, începând cu ianuarie îşi aşteaptă prietenii cu un program extins de prezentări într-un format de planetarium. Asta e o altă noutate pe care aştept cu nerăbdare să o descopăr, pentru că, şi înainte de prezentările de la Palatul Suţu, la observator prezentările se ţineau în format ecran, nu cupolă. Acum proiecţia se va face într-o cupola gonflabilă, ceea ce înseamnă că vom pătrunde şi mai bine în atmosferă. Prezentările durează între 20 şi 30 de minute şi sunt accesibile atât copiilor de peste 6 ani, cât şi adulţilor. Biletele de intrare costă 5 lei pentru adulţi şi 2 lei pentru elevi, studenţi, pensionari. Prezentările se desfăşoară după următorul program:

Joi, vineri şi sâmbătă:
18:45 şi 20.15 – Cerul în această noapte. O plimbare printre cele mai frumoase obiecte care se pot observa în fiecare noapte
19:30 – Universul cunoscut. Structura Universului folosind date astronomice reale. Pleacă de la Pământ şi merge până la marginea Universului

Duminică:
11:30 şi 13.15 – Cerul în această noapte. O plimbare printre cele mai frumoase obiecte care se pot observa în această noapte
12:30 – Universul cunoscut. Structura Universului folosind date astronomice reale. Pleacă de la Pământ şi mergi până la marginea Universului

15 septembrie – 15 martie

România în Marele Război

MNIR organizează expoziţia România în Marele Război, consacrată comemorării centenarului intrării în război a Regatului României, dar şi a situaţiei din Transilvania, Bucovina şi Basarabia, afectate, în cel mai înalt grad, de evoluţiile politico-militare din România anilor 1916-1918/19. Ziua de 14/27 august 1916 reprezintă un punct de cotitură în istoria noastră, ziua în care Regatul României şi-a trecut propriul Rubicon, chiar dacă, în realitate milioane de români din Austro-Ungaria și Imperiul Rus intraseră deja în Primul Război Mondial încă de la începutul lunii august 1914. La sfârșitul acestui război, în decembrie 1918, România era o altă țară, iar procesul de formare a națiunii române își găsea desăvârșirea. La aproape 100 de ani de la aceste evenimente, în ciuda amputărilor teritoriale produse ca urmare a acordului Ribbentrop-Molotov şi a tratatului de la Craiova, România de azi este, în mare măsură, ceea ce s-a decis prin voinţa liber exprimată a reprezentanţilor naţiunii noastre la Chişinău, Cernăuţi şi Alba Iulia, în anul 1918. Spre deosebire de expoziţiile „clasice” dedicate participării României la Primul Război Mondial, care se centrau pe evenimentele din Vechiul Regat şi pe victoriile militare din prima parte a campaniei din Transilvania și, mai ales, pe cele de la Oituz, Mărăști și Mărășești, din vara anului 1917, cea de faţă şi-a propus să redea o imagine panoramică a lumii româneşti în integralitatea și realitatea ei, deci şi a provinciilor istorice aflate sub administraţia austro-ungară şi rusească. Totodată, în expoziție sunt prezentate şi subiecte mai puțin abordate până acum, cum ar fi înfrângerile militare din toamna-iarna anului 1916, suferinţele populaţiei civile aflată în refugiu sau rămasă sub administraţia militară străină, destinul prizonierilor români căzuţi în captivitatea Puterilor Centrale, epidemiile, viaţa cotidiană din tranşee, arta de război etc.

30 August – 30 Iulie

Scurtă istorie a revanșei. Duel sau crimă?

Îţi spun despre idee începând cu gândul pe care mi l-a lăsat citirea descrierii evenimentului. Se vorbeşte despre perioada secolului XIX ca fiind una a cavalerismului, a gentelmenilor cu principii şi eleganţă. Nimeni nu poate şti dacă a fost sau nu aşa, ne bazăm impresiile doar pe cărţi şi ecranizări, ceea ce ar putea fi foarte greşit, însă suprapunerea cu perioada de glorie a duelului s-ar putea să nu fie deloc întâmplătoare. Serios, gândeşte-te dacă ai mai înjura pe cineva în trafic ştiind că e posibil să te provoace la un duel după care te-ar paşte moartea. Sau dacă ţi-ai mai lasă câinele să-şi facă nevoile în mijlocul drumului şi ai trata cu nesimţire observaţia unui trecător, ştiind că te-ar putea provoca la un alt duel care ar putea avea aceeaşi finalitate mortală. Cred că perspectiva unui posibil duel te-ar face mult mai  atent la limitele libertăţii personale. Expoziţia de la Palatul Suţu prezintă în premieră povestea ultimului duel din România, care a avut loc în anul 1898 la București. Duel care s-a finalizat, din nefericire, cu moartea unuia dintre participanți, Emanoil Lahovary. Pe locul unde acesta a murit se află astăzi un monument ridicat în anul 1903 de soția victimei, Zoe Suțu, în Piața Națiunilor Unite. Probabil singurul monument de acest fel din Europa! Expoziția mai prezintă, tot în premieră, costumul istoricului Nicolae Iorga, purtat în momentul asasinării sale din pădurea Strejnic, precum și trusa de duel care a aparținut domnitorului Alexandru Ioan Cuza, dar și o alte corpuri delicte, care vin din zona subteranului social interbelic. Artefacte ale unor întâmplări, care avertizează și ne amintesc ce anume trebuie să vindecăm în viața orașului.

15 August – 2 Aprilie

Istoria circulației monetare în București și în împrejurimi

Proiectul Istoria circulației monetare în București și în împrejurimi organizat în cadrul Muzeului „George Severeanu” vine în întâmpinarea dorinţei celor dornici de a admira exemplare reprezentative care fac parte din trei colecţii aparţinând Muzeului Municipiului Bucureşti: Colecţia „Maria şi dr. George Severeanu” donată municipalităţii de medicul radiolog George Severeanu, pasionat colecţionar de antichităţi şi primul director al Muzeului Municipiului Bucureşti care are o pondere importantă de exponate numismatice; Colecţia Numismatică a Muzeului Municipiului Bucureşti este constituită din aproape 40.000 de monede, provenind în general din cercetările arheologice desfăşurate de-a lungul timpului și Colecţia denumită convenţional Paranumismatică a Muzeului Municipiului Bucureşti, reuneşte aproximativ 20.000 obiecte structurate pe mai multe subcategorii precum medalii şi plachete, insigne, decoraţii, sigilii, hârtii de valoare a căror valoare istorică pentru perioada modernă este incontestabilă.

Ți-a plăcut? Spune și altora: