Hanul Gabroveni (Pasagiul Comercial)

octombrie 2, 2014 în NOI, URBANE de Alex

Prilej de mare sărbătoare urbană, Zilele Bucureștiului, organizate sub deja arhicunoscutul, Bucuresti555, au pus un nou centru cultural pe harta Bucureștiului. Unul în același timp foarte vechi și foarte nou, frumos foc și situat că orice centru cultural care se respectă acolo unde este mulțimea mai mare, adică în Centrul Vechi sau Centrul Istoric, după preferințele personale de limbaj.

Nu puteam rata ocazia porților deschise și mi-am bucurat ochii cu grozăvia de clădire care a ieșit de sub pânza care acoperea șantierul aflat imediat cum intri pe Lipscani, pe stânga. Deși cunoscut mai degrabă ca o recondiționare a vechii clădiri, în fapt, proiectul a presupus reconstruirea unei clădiri noi. Povestea reconstrucției este foarte frumos prezentată, în special prin fotografii, în câteva din spațiile expoziționale. Toate la un loc m-au ajutat să iau cu mine pe lângă încântarea privind rezultatul final și înțelegerea transformărilor care au dus la el.

Conform bunului meu obicei: fost, văzut, plăcut. Dar bine ar fi fost să fi și știut. Și pentru că n-am apucat să știu înainte de vizită, m-am pornit la cercetat după. Fiind una din temele zilei, motiv de propagandă pentru fel de fel, există informație despre Hanul Gabroveni câtă poftești. Așa am aflat din multe surse că locul ăsta își pierde originile undeva în jur de 1700, fiind la momentul acela doar un spațiu de negoț, deci  făra mare importanță pentru istoria vremii. Prin 1738 apare numit că „bezesten”, adică o clădire pătrată destinată negustorilor străini, rol dat de C-tin. Mavrocordat. Totuși nu e sigur dacă exact despre acest loc era vorba. Mai mult există versiuni care plasează construcția undeva la început de 1800 pe rămășițele unor case vechi din secolul XV și care îl atribuie unuia dintre cei mai renumiți negustori ai vremii Tudor Hagi Tudorache. De altfel, jumătatea anilor 1800 a reprezentat perioada de glorie a acestui spațiu, lui alocându-i-se meritul a de fi introdus termenul de pasaj comercial în limbajul Bucureștenilor, scop pe care l-a avut cea mai mare parte a timpului, în ciuda diverselor evenimente nefericite prin care a trecut și care au necesitat mai multe renovări și reconsolidări. Clădirea a avut ulterior mai multe utilizări și a tot trecut din mână în mână până când în 1990, în urma unui alt incendiu, a devenit o ruină abandonată. La începutul lui 2012 a început proiectul de restaurare terminat anul acesta cu o sumă serioasă de bani.

Partea asta cu finanțarea proiectului ar putea fi urmărită într-un capitol separat numit „Hanul, Banii și Norvegienii” și cred că ar ieși o poveste frumoasă, dar nu pe asta vreau să ți-o spun, pentru că ceea ce urmează e mult mai interesant.

Ce-ai zice dacă „Hanul Gabroveni” nu e chiar Hanul Gabroveni, numit așa conform Listei Monumentelor Istorice din 2004. În căutările mele, pentru că nu prea găseam termenul de han, am tot săpat până am dat peste un Raport Tehnic executat de Institutul Național al Patrimoniului din care reise că în realitate Hanul Gabroveni s-ar fi aflat  peste drum de „Hanul Gabroveni”. Adică ceea ce pe vremuri era cunoscut sub acest nume a devenit pe la 1900 Hotel Universal. Pare’se că o perioadă ar fi purtat numele combinat Gabroveni Universal, după care prima parte a dispărut. S-a dus… peste drum. Peste drum, acolo unde a existat un han numit Hanul Hagi Tudorache, construit de fiul lui Tudor Hagi Tudorache undeva între 1847 și 1852, urmare a achiziționării terenurilor învecinate, inclusiv a celui din spate cu ieșire spre strada Lipscani. Ulterior clădirea s-a transformat în „Pasagiu Comercial”, istoria recentă potrivindu-se cu ceea ce ziceam mai sus. Mai puțin faptul că vorbim de altă clădire, ceea ce mi se pare demn de povestiri de seară în jurul focului, să știe și ăia mici cum e de fapt cu istoria asta, făcută și desfăcută de unii pe genunchi.

Cel mai probabil articolul acesta închide seria celor provocate de București 555 și îmi vine să râd recitind ceea ce scriam la început de august când am pornit să cercetez istoria Bucureștiului. Atunci eram nemulțumit de modul cum istoria care se scrie devine realitate, în detrimentul celei reale, celei trăite zilnic de fiecare dintre noi. Uite așa și cu Pasagiul Comercial alias Hanul Gabroveni. Cineva, cândva a scris un nume într-o listă, iar altcineva l-a preluat și l-a dus mai departe. Și gata! Așa se face istoria!

Ce zic eu? Mergi, vezi, află! Tu singur(ă). Și apoi zi mai departe cum crezi tu mai bine.

100 de locuri din Bucuresti – Google Chrome 02-Oct-14 91249 PM

Ți-a plăcut? Spune și altora: