Loading Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

Warm-up One World Romania 11: Poliecranul muncii emoționale

22/03/2018 orele: 16:00 - 19:00

Între 22 februarie și 9 martie invităm publicul din București la Warm-up One World Romania 11, o serie de proiecții și evenimente speciale, prin care intrăm în atmosfera de festival și abordăm câteva dintre subiectele celei de-a 11-a ediții: istorii încă relevante, drepturile comunității LGBTQ, educația sau lupta cu sisteme politice opresive.

Evenimentul care deschide seria Warm-up este vernisajul instalației „Poliecranul muncii emoționale” – un video-eseu dimensional realizat de Pavel Sterec, Petra Dobruska, cu o coloană sonoră realizată live de Maria Balabaș. Vernisajul are loc joi, 22 februarie, 19:30 la Rezidența BRD Scena9, iar spațiul va putea fi vizitat până la finalul festivalului, pe 25 martie. Intrarea este liberă.

Instalația poate fi vizitată zilnic între orele 16:00 și 19:00.

„Poliecranul muncii emoționale” surprinde diferite moduri de muncă și relații socio-economice din prezent și trecut, încercând să stimuleze reimaginarea politică a posibilelor valențe ale muncii. Formatul expozitiei face referire la experimentul audiovizual al artiștilor cehoslovaci Emil Radok și Josef Svoboda, de la cumpăna anilor ‘50 și ‘60 ai secolului 20 – poliecranul.

Instalaţia, sau mai exact video-eseul dimensional este format din 25 de monitoare pe care rulează videoclipuri scurte, ceea ce permite spectatorilor mişcarea nelineară prin imagine şi confruntarea vizuală simultană a mai multor dimensiuni. Pe monitoarele din instalație rulează înregistrări de arhivă cu diferite tipuri de muncă – de la cea manuală și mecanizată la munca robotizată, care înlocuiește componenta umană, ducând la creșterea masivă a șomajului. Într-o viziune mai optimistă, automatizarea muncii poate oferi și recunoașterea unor activități ce înainte nu erau considerate drept muncă, în special activitățile legate de îngrijire și investiția emoțională specifică acestora.

La formele concrete aflate sub conceptul extins de muncă s-au gândit respondenții „videoanchetei“, încercând să răspundă la întrebările: Suntem în stare să identificăm munca emoțională, să o prețuim, să îi conştientizăm valoarea sau este mai degrabă o certitudine subestimată şi neevaluată?

——————

Lucrările lui Pavel Sterec trec prin video, performance, obiect, instalație și fotografie. Practica sa bazată pe cercetare se concentrează pe întâlniri sociale, pe care le transformă în instalații conceptuale. Lucrările lui reinterpretează legăturile culturale și fenomenele naturale și preiau critica angajată a status quo-ului social și politic. Pavel Sterec locuiește și lucrează în Praga și Brno, în Republica Cehă. Este absolventul Academiei de Arte Frumoase (AVU) din Praga.

Petra Dobruska a absolvit Romani Studies la Universitatea Carol din Praga unde a fost implicată în cercetări lingvistice și antropologice. În cadrul studiilor doctorale se ocupă cu temele migrației transnaționale și conversiei către noi mișcări religioase, fenomene strâns legate de situația economică și precarizarea muncii în zonele postindustriale. De teme sociale se ocupă și ca organizator de evenimente și inițiative culturale. Locuiește și lucrează în București.

Maria Balabaș s-a îndrăgostit cândva de sunete şi a rămas pe teritoriul lor. Face radio şi creează instalaţii sonore, performance-uri şi alte naraţiuni.

Filmele din arhiva Sahia folosite au fost recuperate de Adina Bradeanu.

Participanți la video sau/și audioanchetă: Alexandra Carastoian și echipa Vârsta4, Andrei Martalog, Bogdan Iancu, Denisa Velicu, Elena Vlădăreanu, Ioana Brăilescu, Ionuț Scurtu, Laura Coman, Raluca Dan.

———–

Abonamentele pentru festivalul One World Romania 2018 sunt disponibile aici: https://eventbook.ro/program/one-world-romania

Detalii

Data:
22/03/2018
Timp:
16:00 - 19:00
Eveniment Category:
Sit web:
https://www.facebook.com/events/206894546527399

Loc de întâlnire

Rezidența BRD Scena9
I.L. Caragiale 32
Bucharest, RO
+ Harta Google

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress