Loading Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

În lumea personajelor lui Löwendal

13/10/2017 orele: 18:00 - 21:00

O expoziție dedicată operei lui George Löwendal cu ocazia aniversării a 120 de la nașterea artistului constituie un moment de reevaluare a unei creativități ce poate fi descifrată sub semnul unei paradoxale și fericite excepții. Născut la Sankt-Petersburg într-o familie nobilă, cu vechi rădăcini princiare daneze, ajunge în România după primul război mondial printr-un accident al sorții: va poposi mai întâi la București (1921-1925) și se va stabili apoi, pentru un deceniu, la Cernăuți, unde va lucra ca pictor scenograf și director tehnic al nou înființatului Teatru Național. Cosmopolitul oraș bucovinean, spațiu legendar central-european, a fost fără îndoială benefic pentru creativitatea lui Löwendal, care a intrat în avangarda mișcării teatrale și artistice, fapt documentat mai ales de schițele scenografice sau de costum, dar și în studiile expresioniste ale portretelor sale. Modernitatea înnoitoare, cultivată de Löwendal în lumea prin excelență citadină a Cernăuților din anii interbelici, se va îmbina neașteptat cu o vână tradițională, regăsită odată cu descoperirea unui teritoriu genuin: Bucovina, cu peisajele, mănăstirile și, mai ales, cu țăranii săi.

Prezenta expoziție-dosar dorește să evidențieze forța creatoare cu care Löwendal a abordat în opera sa o multitudine de genuri și stiluri, de la proiecte scenografice avangardiste, la portrete cu vână expresionistă, de la peisajele influențate de lecția impresionismului și postimpresionismului la pictura religioasă neobizantină.

Selecția propusă (în jur de 120 de lucrări aparținând Fundației Löwendal), va ilustra această diversitate a activității sale artistice.

Alături de lucrările de pictură și grafică, expoziția va cuprinde și un aparat documentar – texte și fotografii – ilustrând biografia artistică a lui Löwendal.

Curatori:
Ruxandra Demetrescu
Cristina Cojocaru

Vernisaj:
13 octombrie 2017, ora 18.00

Muzeul Colecțiilor de Artă
Calea Victoriei 111, București

Expoziția este deschisă la Muzeul Colecțiilor de Artă în perioada:
14 octombrie 2017 – 31 ianuarie 2018
Program de vizitare:
http://www.mnar.arts.ro/muzeul-colectiilor-de-arta

Detalii

Data:
13/10/2017
Timp:
18:00 - 21:00

Loc de întâlnire

Muzeul Colecțiilor de Artă
Calea Victoriei, nr. 111
Bucharest, 010071 RO
+ Harta Google

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress