Loading Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

De ce ne fascinează Parisul? Un oraş şi mitul său

19/03/2019 orele: 17:00 - 19:00

În mitologiile personale ale oricărui călător, Parisul ocupă un loc paradoxal. Imaginat şi descifrat, el ne bulversează şi ne intrigă şi pare, la prima vedere, un labirint întortocheat şi aglomerat, plin de poveşti nespuse şi de turişti grăbiţi.

Considerat de istorici şi antropologi drept primul mare oraş ce a generat un mit urban modern, Parisul a fost, pentru o bună bucată de timp, „totalitatea experienţelor posibile” (Hans Blumenberg). Pentru oamenii secolului al XIX-lea a fost capitala mondială a eleganţei, a stilului care uimeşte şi şochează, dând naştere unei imagini multiple, unde fascinaţia, eleganţa şi avangarda se întâlnesc. La dezvoltarea mitului au contribuit, şi încă o mai fac, scriitori şi pictori celebri, dar şi locuitorii anonimi, care au elaborat o adevărată mitologie a parizianului tipic.

Metropola franceză este şi un oraş dominat de nenumărate simboluri ale modernităţii europene: staţii de metrou care amintesc de expoziţia de la 1900, muzee avangardiste, case de modă celebre, cafenele boeme şi grădini secrete.

Vă invit, de-a lungul a trei ateliere, să descoperim împreună oraşul cu o multitudine de chipuri, să ne delectăm cu farmecul unei metropole şi să recompunem la nivel real şi simbolic Parisul nostru, parfumat, ploios, complicat, magic, enervant, snob, gălăgios…

1. O scurtă istorie a Parisului, de la Notre Dame şi Luvru la turnul Eiffel şi centrul Pompidou. Ce monumente nu trebuie să ratez când ajung la Paris şi care este istoria lor?

2. Un oraş şi mitul său – câteva repere. Avangarda, expoziţiile universale, curente artistice. Manet, Toulouse-Lautrec, Guimard & co. Cafenele celebre din Montmartre în Saint- Germain- des- Prés.

3. Un Paris elegant. Creatori celebri, parfumieri mitici şi un mit „doamna de la Paris”.

Lector: Monica Neațu
Data începerii: 19 Martie 2019, Oră curs: 19:00
Număr de ateliere: 3; Frecvență săptămânală, marți (total pentru 3 întâlniri)

Cost: 180 de lei (total pentru 3 întâlniri); Cost redus (card fidelitate, studenti, elevi, pensionari): 160 de lei (total pentru 3 întâlniri)

Loc: Fundație – str. C. A. Rosetti, nr 47 (Intersecție cu str. I.L. Caragiale)
Info&înscrieri: https://bit.ly/2r7shsD

#cursuriBucuresti #Paris

https://www.facebook.com/events/552936625228485/

Detalii

Data:
19/03/2019
Timp:
17:00 - 19:00
Eveniment Category:
Sit web:
https://www.facebook.com/events/552936625228485/

Loc de întâlnire

Fundatia Calea Victoriei
Fundatia Calea Victoriei + Harta Google

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress