Biserica Cuibul cu Barza

mai 24, 2014 în URBANE de Alex

Iti plac surprizele? Atunci fa o plimbare la pas prin Bucuresti si vei avea parte de multe, unele placute. Biserica Sf. Stefan a fost pentru mine o experienta extrem de placuta. A fost o intalnire surprinzatoare de la un capat la altul.

In primul rand am dat peste ea absolut intamplator. Ma plimbam prin zona cu un scop complet diferit, despre care voi scrie cat de curand, si fara nici o explicatie pasii m-au dus in spatele blocului de la intersectia strazilor Stirbei Voda cu Berzei. Nu stiu de ce. Pur si simplu am fost curios sa vad ce e „dupa”. Si acolo am gasit un mic colt linistit de rai. Cand am intrat in aceasta semi curte-interioara am dat imediat peste biserica, ceea ce a facut-o sa para masiva, iar albul pus bine in valoare de soarele puternic de miez de zi de primavara i-a sporit dimensiunile in perceptia mea. Pe masura ce am avansat, usor, usor, dimensiunile s-au redus iar privirea mi-a fost atrasa de curtea verde si de salciile care inmugureau. Si, surpriza, in mijlocul curtii sedeau asezate la taifas cateva berze (de plastic). Ce sa caute berze de plastic in gradina unei biserici ? Raspunsul l-am aflat cativa pasi mai tarziu cand am ajuns in fata bisericii. Deasupra usii sta scrisa o   scurta   poveste   a   bisericii   si  a  originii  acestei „porecle”. Acum multi ani, cand biserica avea inca acoperis din sindrila o barza si-a facut cuibul aici. Si biserica a devenit cunoscuta ca fiind biserica „Cuibul cu barza”. Istoria locului insa este mai bogata si te invit sa o descoperi.

Interiorul este grozav. Cupola in mod special iti va retine privirea in sus absorbita de albastrul superb al braului. Probabil mi-a placut atat de mult pentru ca printre altele are o calitate care mie imi pare esentiala atunci cand vine vorba de biserici, e mica si iti ofera intimitate. N-am fotografiat inauntru pentru ca nu cred ca se cuvine, insa am avut o alta surpriza placuta cand am gasit site-ul bisericii. Aici sunt si cateva fotografii. Probabil ca nu este singura biserica care are un site, dar eu, necunoscator de subiect, am zis inca o data hopaaa. Asa ca poti intra pe site-ul lor www.bisericacuibulcubarza.ro/ si poti afla mai multe informatii si mai detaliate.

Alex Arama, aprilie 2014

Fullscreen capture 07-Apr-14 103321 PM

Ți-a plăcut? Spune și altora: