7 alternative la parcurile supra-aglomerate

martie 9, 2016 în GÂNDURI de Alex

gradini

Instalată cu acte în regulă, primăvara ne scoate pe toţi din case şi ne îngrămădeşte în parcuri. Duminică a fost prima zi din anul acesta în care ne-am bucurat de câteva ore în aer liber. Am ales din comoditate să mergem în Parcul Tineretului – Lumea Copiilor, alături de un alt milion de concetăţeni. A fost o ocazie excelentă să ne cunoaştem cu toţii mai bine, să ne apropiem unii de alţii, să ne privim în ochi, să ne ciocnim în coate şi să ne călcăm pe picioare. Am creat o legătură strânsă, cum doar o manifestaţie publică ne-ar mai fi putut facilita. Şi totul asezonat cu arome de grătar şi întrebări gen „unde e copilul?” auzite din toate părţile. Sigur că pozitivul din mine s-a bucurat să vadă atât de multă lume în parc, mustăcind la gândul că probabil mall-urile sunt goale, dar trebuie să recunosc că m-aş fi bucurat cel puţin la fel de mult şi dacă erau doar un sfert dintre vizitatori.

Iar în acest amestec contradictoriu de mângâieri ale razelor calde, adierea uşoară a vântului şi coatele vecinilor de alee m-am trezit căutând alternative. Aşa că am luat www.100delocuri.ro şi am selectat rapid nu mai puţin de 7 alternative, numai bune de întâmpinat primăvara în aer liber… liber, chiar liber.

 

Muzeul Aviaţiei

Primul în listă este locul declarat ca fiind favoritul meu pentru primele zile de primăvară. Zilele acelea în care, deşi temperatura este încă scăzută, ieşi fără haine groase şi te cuprinde îndoiala la doar câteva clipe după ce iei contact cu aerul încă rece şi cu un vânticel care te înfioară.

În astfel de zile mie îmi place să merg cu băieţii la Muzeul Aviaţiei, să ne uităm la avioane şi elicoptere. Partea cea mai interesantă a muzeului este în interior, unul fooooarte friguros în zilele de început de primăvară. Aşa că parcurgem traseul interior în pas de alergare după care stăm cât putem de mult pe afară. Aici sunt tot felul de avioane şi elicoptere mai mici sau mai mari, scoase din uz şi… cam obosite când ajungi să le priveşti în detaliu. Dar în ansamblu e un loc de joacă minunat în care imaginaţia poate construi unele dintre cele mai aeriene aventuri. Eu profit de momentele astea în care băieţii aleargă printre avioane şi mă întind pe o bancă, având singura grijă ca din când în când să mă rotesc de pe o parte pe alta, astfel încât razele soarelui să mă încălzească uniform pe toate părţile.

În weekend programul este de la 9 la 15. Biletul pentru adulţi costă 10 ron iar pentru studenţi, elevi, pensionari 5 ron. Adresa Muzeului Aviaţiei este Str. Fabrica de Glucoză nr. 2-4. Se poate ajunge cu metroul până la Aurel Vlaicu şi apoi pe jos sau cu tramvaiul 5. Dacă mergi cu maşina au chiar la intrare o parcare foarte generoasă.

Muzeul Aviatiei1

Ferma Animalelor

Acum câţiva ani aş fi încadrat Ferma Animalelor în lista celor mai aglomerate locuri din Bucureşti. Acum însă situaţia s-a mai schimbat. Cred că între timp au ajuns toţi bucureştenii să o vadă, aşa că nu mai reprezintă chiar o atracţie de top. Deşi începe să aibă o vârstă venerabilă pare să îi priască pentru că arată din ce în ce mai bine. E îngrijită gospodăreşte, iar preocuparea gazdelor trece dincolo de animalele pe care le expun. Sunt lucruri de făcut o zi întreagă acolo, locuri de joacă sau de odihnă, spectacole pentru copii şi chiar câte ceva de mâncare pe fugă, dacă nu ai pretenţii.

Dar principala atracţie o reprezintă, aşa cum e firesc, animalele. Domestice în cea mai mare parte, acestea sunt la îndemâna copiilor care pot interacţiona în siguranţă cu ele, trăind din plin cocteilul de emoţii prilejuite de întâlnirea cu ele. Eu zic că Ferma Animalelor este mai degrabă un Zoo cu Animale Domestice, dar este doar o părere personală.

Programul este 9-18 (încă e orar de iarnă). Preţul pentru adulţi este 11 ron, pentru copii 9 ron, iar o familie de 4 persoane plăteşte 35 ron. Ferma Animalelor este în Pantelimon, Str. Sfântul Gheorghe nr. 20. Poţi ajunge acolo cu maxi taxi 547 care circulă pe traseul Obor (Kaufland) – Piaţa Obor(str. Ziduri Moşi) – Cora Pantelimon – Ferma Animalelor sau cu autobuzul 547 al cărui capăt este la 500 de metri de fermă. Dacă mergi cu maşina au locuri de parcare suficiente şi găseşti locaţia salvată în harta celor 100delocuri.

Ferma Animalelor

Ferma Cocoşu’ Roşu

Tot cu motiv de învăţat copiii cum că vacile nu sunt mov, poţi merge la o fermă aflată în partea cealaltă a oraşului. Ferma Cocoşu’ Roşu este o fermă în toată regula, cu casă mare, bătătură plină cu fel de fel de acareturi, animale fel şi chip, mai mici sau mai mari, fiecare cu treaba şi locul lui. Au acolo şi un restaurant în care se mănâncă bunătăţi aşa cum îţi imaginezi că ar trebui să fie la fermă, de-mi şi lasă gura apă, aşa că nu zic mai multe. După masă te poţi tolăni pe un şezlong sub copaci, în timp ce „ai grijă” de cei mici la locul de joacă, aprofundând desigur dilema existenţială a sursei inepuizabile de energie a ţâncilor de câţiva ani.

Pe tot parcursul zilei în fermă au loc activităţi din care şi mai mici şi mai mari află cum stă treaba cu mulsul vacilor, hrănitul găinilor sau frământatul pâinii. Iar dacă ferma nu e suficientă să te ţină în priză, de vreo 2 ori pe zi se organizează excursii cu căruţa la stână, o gospodărie aflată la vreo 2 kilometri unde sunt alte animale şi alte frumuseţi de descoperit în aer cu adevărat liber.

Cu ajunsul acolo e ceva mai complicat pentru că Ferma Cocoşu’ Roşu se află în satul Ghionea, comuna Ulmi, Giurgiu, adică undeva la km. 23 al autostrăzii Bucureşti – Piteşti se iese în dreapta şi se merge încă câţiva km până la locul cu pricina. Pentru siguranţă, foloseşte locaţia din hartă. Nu ştiu cum se poate ajunge acolo altfel decât cu maşina, dar dacă descoperi, lasă informaţii mai jos în comentarii să fie de folos şi altora. Programul în weekend începe la 10 şi ţine până la ultimul vizitator. Începând de anul acesta nu mai există o taxă de acces, se plătesc doar activităţile din fermă (plimbarea cu căruţa, tiroliana, poneii, saltele etc.).

Ferma Cocosu Rosu

Grădina Botanică

Sigur a fost primul loc la care trebuie să te fi gândit când ai citit titlul articolului. Şi cum altfel!? Când erau băieţii mici căutam orice ocazie să mergem în Grădina Botanică, deşi nu era chiar la îndemână. Pe vremea aceea parcurile din apropierea noastră erau cam sălbatice, aşa că botanica părea rai. Nu cred că există loc similar în Bucureşti mai verde şi mai curat, dar asta vine la pachet şi cu riscul mai mare de aglomeraţie, nu degeaba a fost primul loc la care te-ai gândit.

Grădina este însă suficient de încăpătoare, iar taxa de acces, deşi n-ar trebui, limitează într-o oarecare măsură numărul vizitatorilor. Fiecare minut petrecut aici este unul plin de informaţii, fiecare pom, fiecare plantă are ceva de spus, o poveste de amintit, o exclamaţie de uimire de stârnit. Alături de grădină, muzeul şi mai ales serele sunt o atracţie interesantă. Programul lor este ceva mai redus decât al grădinii, doar de la 9 la 13.

În rest Grădina Botanică este deschisă până la ora 17, iar accesul limitat de care vorbeam mai sus costă doar 5 ron bilet întreg şi 3 ron bilet redus. Aflată pe Şoseaua Cotroceni 32, grădina este accesibilă cu liniile RATB 236, 336, 61, 62, 90, 91, 93 şi 96. Nici de la metrou nu e chiar mult de mers, grădina aflându-se undeva în mijlocul staţiilor Eroilor, Grozăveşti şi Politehnica. Parcarea pentru maşini lasă de dorit, dar dacă nu ţii musai să o laşi în poartă, sunt suficiente opţiuni în preajmă.

Gradina Botanica

Grădina Zoologică

În aşteptarea executării planurilor celei mai grozave Grădini Zoo, care de fapt se vorbeşte că nici nu prea va mai fi o Grădină Zoo aşa cum ştim noi, ne mulţumim cu ceea ce avem. Cam mică, înghesuită şi cu risc de supraaglomerare destul de ridicat, în zilele încă răcoroase sunt şanse să te poţi bucura de o plimbare relaxată pe aleile ei.

Nu-s prea multe de zis aici… animale, cam nefericite multe dintre ele, cum probabil am fi şi noi dacă am fi în locul lor. Totuşi o ocazie pentru cei mici să descopere specimene pe care altfel le-ar vedea doar în format digital sau printat. Grădina o găseşti pe Aleea Vadul Moldovei, nr. 4 şi poţi să ajungi la ea cu 301 sau cu maşina pe care o laşi pe unde apuci. Am o amintire tare nefericită cu maşina pe care mai aveam puţin şi o abandonam în pădure, la finalul unei aventuri pline de năbădăi pe care dacă ai chef o găseşti aici. Biletele de acces costă 13 ron pentru adulţi şi 6.5 ron pentru copii, elevi, studenţi, pensionari. Programul de funcţionare este de la 9 până la 18 iarna şi până la 19 vara. Când e iarnă şi când e vară pentru ei nu ştiu să-ţi zic pentru că nu scrie pe nicăieri şi nici nu sunt disponibili la telefon, aşa că cel mai bine ar fi ca în perioada neclară să iei în calcul ora 18 şi să ai mai bine o surpriză plăcută, decât una neplăcută.

Zoo

Muzeul Militar

Uşor, uşor ne apropiem de finalul celor 7 alternative şi mai introduc, aşa subtil, încă una cam pentru băieţi. Acum câţiva ani mi-am schimbat imaginea despre Muzeul Militar Naţional. Nu s-a întâmplat nicio minune, iar renovările merg în continuare într-un ritm greoi. S-a întâmplat doar să aterizez acolo într-o zi cu soare şi să merg întâi în curtea din spate, urmând ca ulterior să vizităm şi muzeul. Ei bine, n-am mai ajuns în muzeu. A fost o schimbare majoră de abordare pentru că în mod normal, la finalul turului complet al muzeului, care nici nu se prea poate scurta suntem cel puţin epuizaţi, iar cheful de plimbărică prin curtea plină cu artilerie atârnă la 5 metri în spatele nostru.

Mergând însă direct în curtea din spatele muzeului a fost ca şi cum cutia mea cu soldăţei şi tănculeţe din copilărie a trecut prin raza de magnificare şi toate jucăriile au ajuns în mărime naturală. Din păcate exponatelor le lipseşte interactivitatea, ceea ce la vârsta lor e uşor de înţeles. Sunt totuşi un decor excelent pentru poveşti de război şi aventuri din filme vechi. În plus am avut supriza să descopăr aripile secundare ale muzeului care găzduiesc expoziţiile de aviaţie, de atelaje, de uniforme şi de armament la care nu reuşisem să ajung niciodată.

Muzeul Militar se găseşte pe Strada Mircea Vulcănescu nr. 125-127 unde se poate ajunge cu RATB-ul 122, 126, 168, 226, 268, 368, 62, 85, 93, 96 sau cu maşina personală pentru care, deşi nu prea sunt locuri de parcare, poţi sta fără griji, deoarece la cât de aglomerat e de obicei, sigur găseşti ceva liber. Preţul biletelor pentru adulţi este 11 ron, iar pentru pensionari, elevi şi studenţi 3 ron.

Muzeul Militar National

Muzeul Satului

Pe ultimul loc l-am aşezat, fără griji că s-ar putea simţi jignit, pe Muzeul Satului. După 2 ferme, 2 muzee şi 2 grădini a venit rândul unui sat întreg. Diversitatea este probabil cea mai importantă caracteristică a acestui loc. În câţiva paşi ai ocazia să vezi colţuri diferite ale ţării şi să re-intri în curtea străbunicilor, oriunde s-ar fi găsit aceasta. E o oază surprinzător de liniştită, aflându-se atât de aproape de unul dintre cele mai aglomerate bulevarde bucureştene. Cumva însă zgomotul oraşului este atenuat de un perete invizibil, care lasă afară vuietul traficului, permiţându-ţi să te bucuri de linişte.

Tocmai această linişte mă împinge să-ţi fac o sugestie. Caută să vizitezi Muzeul Satului atunci când găzduieşte evenimente, ateliere sau spectacole, ceea ce se întâmplă destul de des la final de săptămână. Vei avea ocazia să vizitezi astfel un sat cât de cât viu, unul mai aproape de amintirile satelor româneşti şi mai departe de realitatea pustie care a pus stăpânire pe multe localităţi mici abandonate în prezent. Asta dacă vrei să te bucuri cu adevărat de Muzeul Satului şi să iei cu tine o experienţă educativă completă. Altfel însă, el rămâne mereu un loc verde numai bun de plimbat şi depănat gânduri.

Adresa muzeului este Sos. Kiseleff nr. 28-30 şi poţi ajunge acolo cu autobuzele 131, 205, 331, 335 sau cu metroul la staţia Aviatorilor. Preţul biletelor pentru adulţi este 10 ron, pentru pensionari 5 ron, iar pentru elevi şi studenţi 2.5 ron. Programul este 9-17 până la 1 Aprilie când se va trece la orarul de vară.

muzeul satului

Alternative Parcuri

Ți-a plăcut? Spune și altora: